Projekt- Zakończenie 49253 160

O temacie

Autor dr inż. Fenix

Zaczęty 16.03.2008 roku

Wyświetleń 49253

Odpowiedzi 160

Gregas

Gregas

Użytkownicy
posty44
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Portal? Nie, raczej to zły pomysł. Mamy forum które jest estetyczne i przejrzyste. Wszystko widać jak na dłoni. Ogólnie forum jest ciekawsze i łatwiejsze w prowadzeniu niż portal który pewnie nie będzie uzupełniany dzięki wybraniu nieodpowiedzialnych osób - tak, teraz nie łatwo o takich. Cała nasza społeczność wie, że forum weszło w etykietę TheModders a portal byłby tylko dodatkiem do którego zaglądali by tylko osoby które chcą pograć. A przecież chcemy sprowadzić jak najwięcej modderów nie graczy i dzieci neo spędzające całe wieczory patrząc się w ekran "Bo może dziś wyjdzie dubbing do MT". 1 na 10 osób spojrzy wtedy na forum, a jeden na 50 zacznie modować, z jednego na 1000 wyrośnie wielki modder, a jeden na 2000 zacznie interesować się gamedev który od nie dawna prowadzimy.

Jeśli jednak portal jest koniecznością proponuje odizolować go teraz od zadań pierwszorzędnych. Teraz ważniejsze jest zaprowadzenie porządku na forum i filtracja grup które coś umieją.  Co do odznaczeń grup można zrobić mini ikony przy nicku, które widniałyby w Statystykach Forum - tak jak było dawniej. Było to ciekawe, a zarazem nowatorskie (rzadko spotyka się to na forach [przynajmniej ja]).

Thoro ma racje - nikt nie czyta regulaminu tak samo jak modder nie będzie czytał tego co się dzieje na portalu a gracz nie będzie czytał ego co się dzieje na forum (bo już to wie), bo po co?

Pozdrawiam
Gregi

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

Projekt- Zakończenie
#41 2008-03-19, 09:34(Ostatnia zmiana: 2008-03-19, 09:36)
Po co komu portal? Na razie zapanujmy nad forum, potem sie pomyśli.
Ale i tak wątpię w to że ktoś będzie wchodził na taką stronę i że komuś będzie się chciało ją aktualizować.

Co do regulaminu:
Zróbmy go. A czytać każdy będzie bo musi. A jak nie przeczyta to mu % (warnów xD) polecą.
I to tylko jego strata, że się nie zapozna z regulaminem forum.

Co do bannerów grup:
Kazz powiedział że to żaden problem, ale przecież kilka grup już prosiło o takie bannery (m. in. SoulFire)i ich nie otrzymało.
Więc ja nie rozumiem jak to działa.

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Z grafiku będę wstanie zrezygnować, ale pod pewnymi warunkami.

Mówiliście, że kilku zaangażowanych moderatorów wystarczy, tu zgodzę się, ale pozostaje kwestia znalezienia odpowiedniej ilości odpowiedzialnych ludzi. Dalej Thoro mówiłeś, że nie masz czasu by siedzieć 2-3h na forum i usuwać posty i tematy, rozumiem cię, duża liczba moderetorów jest rozwiązaniem hm... "strukturalnym", jeśli będzie ich więcej to spadnie ilość pracy na jednego osobnika. Wiem, że nie jest to rozwiązanie idealne, ale dotąd nie wymyśliłem lepszego (coś jak demokracja ;)  )

Gregi powiedział, że portal jest dla graczy, a forum dla modderów. Moim zdaniem takie coś zapobiegnie rejestrowaniu się osób, które by przychodziły i zadawały głupie pytania. Ale portal to wciąż kwestia drugorzędna.

Ktoś mówił, że ludzie proszą by usuwać ich posty. Gdy wysyłali pw do adminów czy modów, sprawa była by prostsza.

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

Gothix

Gothix

Użytkownicy
posty55
Propsy1
  • Użytkownicy
Ja widziałem ciekawe motyw z zarejestrowaniem sie na forum programosy.pl , aby tam sie zarejestrować trzeba w rejestracji odpowiedzieć na parę punktów które są opisane w regulaminie , tak więc  aby się rejestrnąć trzeba będzie się zapoznać z regulaminem.

A dokładniej tak to wygląda : http://forum.programosy.pl/profile.php?mod...6955443318aeeea

Team: Level Desinger

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Portal? Nie, raczej to zły pomysł. Mamy forum które jest estetyczne i przejrzyste. Wszystko widać jak na dłoni.

No nie wiem czy wszystko jest aż tak estetyczne i przejrzyste. Fakt, forum jest wygodniejsze w prowadzeniu i w zasadzie pod wieloma względami "samo się prowadzi". Jeśli już mamy pozostać tylko przy forum co nie jest złym pomysłem, to proponowałbym niektóre sekcje oskryptować. Forumowy, prowizoryczny download gdzie pliki są podawane byle jak mimo że istnieje regulamin dot. podawania odpowiednich informacji można by z powodzeniem zastąpić skryptem php zintegrowanym z forum. Nie głupim pomysłem byłoby również skryptowe usprawnienie sekcji tutoriali. Zawsze wygląda ładniej i poręczniej niż tematy w odpowiednich kategoriach.

O ile wiem do ipb istnieje rozbudowana modyfikacja blogów. Można by wprowadzić devblogi dla modderów którzy mogliby na nich pisać o swojej pracy, postępach nad modami jednak wątpię aby to w większym stopniu wypaliło. Zastanawia mnie ile osób deklarowałoby się na taką blogosfere, znaczy kto byłby zainteresowany czytaniem, pisaniem i w ogóle uczestniczeniem w takim czymś. Sądzę że jest to mimo wszystko pomysł warty zastanowienia.

Generalnie wszystkie te zmiany które zaproponowałem nie byłyby żadnym problemem. Takich skryptów zintegrowanych z ipb jest na pęczki a do tego wyglądają bardzo przyzwoicie.

Co do odznaczeń grup można zrobić mini ikony przy nicku, które widniałyby w Statystykach Forum - tak jak było dawniej. Było to ciekawe, a zarazem nowatorskie (rzadko spotyka się to na forach [przynajmniej ja]).

I co z tego że było nowatorskie skoro wyglądało jak kupa gówna 5na5px gdzie nic nie widać.

Co do regulaminu:
Zróbmy go. A czytać każdy będzie bo musi. A jak nie przeczyta to mu % (warnów xD) polecą.
I to tylko jego strata, że się nie zapozna z regulaminem forum.

Po prostu witki opadają. Prowadziłeś kiedyś wielkie forum, masz doświadczenie w administracji, moderowaniu, incydentach z użytkownikami na tym polu że wydaje ci się to takie proste? Człowiek ma ochotę wyjść i nie wrócić czytając takie głupoty. Niektórzy powinni w końcu zrozumieć do cholery że ostrzeżenia to nie jest święty bat którego wszyscy się boją. Każdy ma to w dupie i kładzie na to lachę i NICZEGO tym nie zmienisz a wprowadzanie tu rygoru na miarę gothic site to głupota bo to nie jest dobry pomysł na utrzymanie dużego forum.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Mówiliście, że kilku zaangażowanych moderatorów wystarczy, tu zgodzę się, ale pozostaje kwestia znalezienia odpowiedniej ilości odpowiedzialnych ludzi

Mi się wydaje że jest to kwestia kilku osób którym należy nadać globalne prawa moderowania. Reszta pozostaje w kwestii użytkowników. Po prostu trzeba ludziom uświadomić,że to oni mają największy wpływ na wygląd i stan panujący na forum przede wszystkim przez swoje zachowanie jak i postawę. Istnieje funkcja "Report" - zakładam że większość nie wie nawet co to jest a przecież sumienne naciskanie tego przycisku w odpowiednich sytuacjach pomogłoby zredukować spam i burdel na forum w bardzo znacznym stopniu. Wystarczy że niektórzy zamiast pierdolić jakie forum zaniedbane zaczęliby używać tej funkcji, co powoduje natychmiastowe wysłanie informacji z linkiem do moderatora. Jak widzisz ludzie mogą aktywnie dbać o forum i nie musi się to sprowadzać do nie poręcznych dyżurów które i tak wszyscy oleją.

Ktoś mówił, że ludzie proszą by usuwać ich posty. Gdy wysyłali pw do adminów czy modów, sprawa była by prostsza.

funkcja report.

Gregas

Gregas

Użytkownicy
posty44
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Gregi powiedział, że portal jest dla graczy, a forum dla modderów. Moim zdaniem takie coś zapobiegnie rejestrowaniu się osób, które by przychodziły i zadawały głupie pytania. Ale portal to wciąż kwestia drugorzędna.
Portal jest przedstawieniem tego co się dzieje na forum. Czyli tego co nie bęzie na portalu to nie bęzie też na forum. Więc i tak nikt nie zada pytania na portalu, a uwage przykuje forum. Z resztą teraz wszystko jest widoczne dla niezarejestrowanych.

Po co włączyliście na nowo licznik postów?  :blink:

Xardas17

Xardas17

Użytkownicy
-
posty87
Propsy5
  • Użytkownicy
  • -

Xardas17

Projekt- Zakończenie
#47 2008-03-19, 13:45(Ostatnia zmiana: 2008-03-19, 16:25)
Cytat: Buła link=topic=1147.msg9311#msg9311 date=Mar 18 2008, 16:52\'
Nie narzekajcie  :ph34r: Ja sie chętnie dobiorę noobkom do dupy i pousuwam trochę spamu :D

Nie zapominaj iz sam jesteś NOOBEM  :angry:

nie toleruje przemocy ale gdy niezostanie mi inny wybór to będziesz mieć ze mna na pienku  <_<  

proprostu co do Projektu Fenixa zróbmy liste ktore grupy chca mieć moderatora a ktore tylko chcą mieć temat o swoim modzie i nic innego

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
A nie lepiej po prostu ustawić w grupie, że przed nickiem w nawiasach będzie skrót od teamu, w którym jest? Nie jest to specjalnie trudne do zrobienia.

Portal moim zdaniem średnio jest potrzebny. Ja znam dwie strony o modach i chyba to wystarczy, a jeżeli chodzi o umieszczanie tutoriali na portalu, to przecież jak wół jest taki dział na forum.

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

Projekt- Zakończenie
#49 2008-03-19, 15:05(Ostatnia zmiana: 2008-03-19, 15:09)
Cytat: Xardas17 link=topic=1147.msg9383#msg9383 date=Mar 19 2008, 13:45\'
Nie zapominaj iz sam jesteś NOOBEM  :angry:

nie toleruje przemocy ale gdy niezostanie mi inny wybór to będziesz mieć ze mna na pienku  <_<

O co ci chodzi? Bo nie rozumiem.
A ja noobem nie jestem, pisałem to w żartach.

A pozatym:
1. Taak, brońmy noobów (nie chodzi tu o nowych! tylko o spamerów i innych takich) to naprawdę będzie świetnie.
2. Gdzie pisałem coś o przemocy (xD)?
3. Jak wyobrażasz sobie forumową przemoc?

To ciekawe jest xD

Za bardzo wszystko na poważnie bierzesz Xardas.

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
No dobrze, więc załóżmy, że chwilowo odejdę od pomysłu dyżurów. Skupmy się na razie na posprzątaniu forum.

Buła, Xardas uspokoić się.

Co do obrazków grup pod sygnami, to jeśli kazz nie ma nic przeciwko mogę pokombinować by je dać.

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

Projekt- Zakończenie
#51 2008-03-19, 17:39(Ostatnia zmiana: 2008-03-19, 18:20)
No dobra.
To podaj jeszcze rozmiary obrazków.(przydało by się żeby wszystkie grupy się tych rozmiarów trzymały).

Edit By Fenix: 128x32

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent

dr inż. Fenix
The Modders

Projekt- Zakończenie
#52 2008-03-19, 22:32(Ostatnia zmiana: 2008-03-19, 22:53)
Dobra! Bo to znowu stoimy w miejscu. Jeśli nie możemy się dogadać co do dalszej przyszłości to trzeba się zająć bliższą. Na razie pod ostrzałem znajdzie się off-top. Mówiłem, od niektórych tematów ręce mi opadają. Moja propozycja wygląda następująco:

Czyścimy wszystko, zostawiamy tylko te tematy, które cieszą się pewnym "poparciem" forumowiczów. Jeśli jest jakiś temat, który chcecie by został w off-topie to robię specjalny temat we wspólnym tajnym. W nim ma znaleźć się uzasadnienie, dlaczego dany temat powinien zostać. Dalej, po oczyszczeniu działu, zostają przyklejone tematy:

-Tawerna
-Izba (ale też nie ma 100% pewności, przekonajcie mnie)
-Książki
-Muzyka
-Filmy
-Gry
-Rozmowy o wszystkim i o niczym
-Oceń kogokolwiek kto pisał w tym temacie (2 ostatnie tematy, są wyjątkowo spamarskie, ale ponieważ spamu się nie pozbędziemy, to niech to będzie chociaż spam zorganizowany*)

Zasada jest prosta, pisać można tylko w przyklejonych tematach. By przykleić temat moderator musi uznać, że jest odpowiedni (sam, lub dostanie dużo PW w tej sprawie).

Dalej jeśli w którymś z tematów będzie dużo rozmów na tematy z danej dziedziny, wtedy zamieniamy temat na dział.

tak po za tym ten system wydaje mi się strasznie restrykcyjny, więc mam nadzieje, że macie pomysł na złagodzenie go, ale jednocześnie powstrzymanie bajzlu.

*Niech żyje Heveloc Vetinarii! :D

Ps. Jak nie dostanę, żadnych informacji o tym jakie działy powinny być zachowane, to zostawię tylko te które mi pasują ;p

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

Projekt- Zakończenie
#53 2008-03-20, 09:44(Ostatnia zmiana: 2008-03-20, 16:39)
Fenix to jest bez sensu. Usuń lepiej odrazu dział Offtopic bo to nie ma sensu.
Od tego jest offtopic, żeby gadać o czym się chce, a nie o tym co admin nakaże.
Zrób działy, ale tematy zostaw. Pilnuj tam porządku, kasuj bezsensowne posty, ale nie rób czegoś takiego jak jakieś "poprzyklejane tematy" i zakaz pisania.

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
co to znowu pieprzysz

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Dobra, off-top względnie uprzątnięty. Szukam, chętnych skrypterów i spacerowiczów do pomocy w sprzątaniu pytań/problemów.

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ja sie zgłaszam <_<

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444

Retsked

Projekt- Zakończenie
#57 2008-03-25, 17:59(Ostatnia zmiana: 2008-03-25, 18:09)
Ja się zgłaszam. Co prawda nie jestem jakimś ekspertem w tych dziedzinach, lecz spokój potrafię utrzymać <_< .

Ja jeszcze dodam, że mam sporo wolnego czasu i mam już nawet kilka pomysłów dot. tego sprzątania :) .

Zuben

Zuben

Użytkownicy
posty20
  • Użytkownicy
Ja też się zgłoszę mam dużo czasu codziennie wchodzę na forum i jestem odpowiedzialny <_<

Wieczny Ogień Gothic:Wyzwolenie/Revenge Mod/Śmierć Bestii

Pozdro Zuben :P

Gothix

Gothix

Użytkownicy
posty55
Propsy1
  • Użytkownicy
A co ma spacerowicz do sprzątania ?!

Dobra ja się zgłaszam nawet jakiś czas temu pisalem na pm do Fenix'a a on nic <_<

Team: Level Desinger

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry