Moje uwagi.
1. Moduje się raczej gry, które mają w sobie to coś, że gracze chcą dodać do nich coś własnego. Wystarczy spojrzeć na scenę moddingu. Gothic 1 miał w sobie niepowtarzalny klimat, G2 NK było dobra kontynuacją mimo, że nie miał już tego czegoś. G3 to shit, G4 to zupełnie inna historia. Jak bym miał wybierać to zrobiłbym moda do G2 NK, który miałby w sobie klimat jedynki. Modować Gothici? Czemu nie, tym bardziej, że dla mnie dobra gra to gra z opowieścią a nie z wodotryskami.
2. Fakt, forum twórcom modów nie jest aż tak bardzo potrzebne, ale na pewno pomocne bo: poznają zdanie graczy, ich wymagania, oczekiwania, budują community, pokazują efekty swojej pracy, zainteresowanie modem także motywuje, etc. Dlatego forum takie jak TM jest potrzebne tym bardziej, że funkcjonuje już dość długo i jest rozpoznawalne. No i coś na tym forum się dzieje: powstają mody [właśnie powstał już jakiś mod prócz MT?

], są tutki, userzy, którzy pomagają [niestety nie na takim poziomie jak kiedyś], ludzie łapią bakcyla i zaczynają swoją zabawę z modowanie [nawet jeżeli tylko niewielki procent tych newbie faktycznie zrobi moda, niekoniecznie dużego to jest niewątpliwe sukces także tego forum], etc.
3. Idea foru7m od samego początku nigdy się nie zmieniła - modowanie gier nie tylko Gothica. Niestety nie znaleźliśmy zbyt wielu chętnych do pracy na tym forum, choć rozmawialiśmy z kilkunastoma grupami modującymi różne gry: BG, Fallout, TW, Morek i Obek. Na szczęście prócz grup gothicowych jest też Luke, który robi [mam nadzieję, że nieprzerwanie] świetnego moda do Obka. Myślę, że już niedługo znajdzie się na tym forum więcej chętnych osób modujących wiedźmina [ale do tego prócz innych grup modujących, potrzebne także ludzi kompetentnych, którzy będą pisać tutki, pomagać i prezentować własne efekty pracy].
4. Wbrew pozorom praca admina sprowadza się głównie do technicznej obsługi forum, czyli: obsługa userów i samego forum. Wszelkie innowacje i inicjatywa adminów jak najbardziej jest mile widziana, ale najczęściej kończy się brakiem zainteresowania. Portal też by raczej nie pomógł. Wbrew pozorom forum nie jest jakimś potentatem. Mamy co prawda kilka dobrych grup, które mogą coś pokazać, ale znowu bez przesady: do chromanina nam daleko [jedynie CZ naprawdę wymiata]. Mam nadzieję, że to co robimy teraz w Poziomkaz znowu ożywi forum, szczególnie w dniu premiery moda [tak jak było z MT].
Reasumując: formę i klimat forum kształtują przede wszystkim userzy. Admini mają na to marny wpływ, ale mądrzy admini widzą oczekiwania userów i starają się choć trochę wyjść im naprzeciw. Myślę, że Fenix tez tak robi a to już sporo. Admin to nie trener, ciężko ocenić jego prace po "wynikach" forum. Modujcie i wydajcie modu, to jedyna szansa na to, żeby forum dalej funkcjonowało na należytym poziomie.
Pozdro,
Majkel.