Projekt- Zakończenie 53164 160

O temacie

Autor dr inż. Fenix

Zaczęty 16.03.2008 roku

Wyświetleń 53164

Odpowiedzi 160

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Moje uwagi.

1. Moduje się raczej gry, które mają w sobie to coś, że gracze chcą dodać do nich coś własnego. Wystarczy spojrzeć na scenę moddingu. Gothic 1 miał w sobie niepowtarzalny klimat, G2 NK było dobra kontynuacją mimo, że nie miał już tego czegoś. G3 to shit, G4 to zupełnie inna historia. Jak bym miał wybierać to zrobiłbym moda do G2 NK, który miałby w sobie klimat jedynki. Modować Gothici? Czemu nie, tym bardziej, że dla mnie dobra gra to gra z opowieścią a nie z wodotryskami.
2. Fakt, forum twórcom modów nie jest aż tak bardzo potrzebne, ale na pewno pomocne bo: poznają zdanie graczy, ich wymagania, oczekiwania, budują community, pokazują efekty swojej pracy, zainteresowanie modem także motywuje, etc. Dlatego forum takie jak TM jest potrzebne tym bardziej, że funkcjonuje już dość długo i jest rozpoznawalne. No i coś na tym forum się dzieje: powstają mody [właśnie powstał już jakiś mod prócz MT? :) ], są tutki, userzy, którzy pomagają [niestety nie na takim poziomie jak kiedyś], ludzie łapią bakcyla i zaczynają swoją zabawę z modowanie [nawet jeżeli tylko niewielki procent tych newbie faktycznie zrobi moda, niekoniecznie dużego to jest niewątpliwe sukces także tego forum], etc.
3. Idea foru7m od samego początku nigdy się nie zmieniła - modowanie gier nie tylko Gothica. Niestety nie znaleźliśmy zbyt wielu chętnych do pracy na tym forum, choć rozmawialiśmy z kilkunastoma grupami modującymi różne gry: BG, Fallout, TW, Morek i Obek. Na szczęście prócz grup gothicowych jest też Luke, który robi [mam nadzieję, że nieprzerwanie] świetnego moda do Obka. Myślę, że już niedługo znajdzie się na tym forum więcej chętnych osób modujących wiedźmina [ale do tego prócz innych grup modujących, potrzebne także ludzi kompetentnych, którzy będą pisać tutki, pomagać i prezentować własne efekty pracy].
4. Wbrew pozorom praca admina sprowadza się głównie do technicznej obsługi forum, czyli: obsługa userów i samego forum. Wszelkie innowacje i inicjatywa adminów jak najbardziej jest mile widziana, ale najczęściej kończy się brakiem zainteresowania. Portal też by raczej nie pomógł. Wbrew pozorom forum nie jest jakimś potentatem. Mamy co prawda kilka dobrych grup, które mogą coś pokazać, ale znowu bez przesady: do chromanina nam daleko [jedynie CZ naprawdę wymiata]. Mam nadzieję, że to co robimy teraz w Poziomkaz znowu ożywi forum, szczególnie w dniu premiery moda [tak jak było z MT].

Reasumując: formę i klimat forum kształtują przede wszystkim userzy. Admini mają na to marny wpływ, ale mądrzy admini widzą oczekiwania userów i starają się choć trochę wyjść im naprzeciw. Myślę, że Fenix tez tak robi a to już sporo. Admin to nie trener, ciężko ocenić jego prace po "wynikach" forum. Modujcie i wydajcie modu, to jedyna szansa na to, żeby forum dalej funkcjonowało na należytym poziomie.

Pozdro,

Majkel.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
zmiany będą pracujemy nad tym ciężko. sappy - zainteresowanie gothiciem jest ogromnie i pozostanie jeszcze długo

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт
Skończcie, bo za bardzo zaczyna mi się ten temat kojarzyć z gorzkimi żalami :D

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Być może, jednak teraz mogę skonfrontować poglądy różnych osób i dzięki temu wiem, jak kto widzi to forum, bez pytania się każdego z osobna. To w sumie też była część projektu.

Co nie zmienia faktu, że nie zmieniłem zdania. Nie chcę być adminem. Jak Shergar stwierdził, że admin powinien słuchać innych, jednak samemu podejmować decyzje. A ja nie chcę rządzić forum.

Ja chce mu służyć.

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

Baster

Baster

Użytkownicy
Root Oszust
posty184
Propsy11
  • Użytkownicy
  • Root Oszust
Ludzie dajcie spokój. I co z tego, że Fenix był dobrym adminem? Chciał zrobić coś dobrego, ale znudziło mu się to. Ja to rozumiem, sam nie chciałbym być adminem (inna sprawa, że na pewno by mnie nie przyjęli ;p  ) . Nie chciałbym, żeby spoczywała na mnie dodatkowa odpowiedzialność. Poza tym Fenix odkąd jest adminem sporo siedzi na forum, na pewno chce trochę czasu dla siebie :D  Nie wpychajcie na siłe władzy do ręki, uwierzcie, to bardzo męczące.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Ciekawe co by się stało, gdyby na tym forum nie było administratorów, moderatorów itp. By było na 100% zajebiście.

Fenix - służysz forum, gdy nim rządzisz :D .

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy273
  • Użytkownicy

Siekacz

Projekt- Zakończenie
#146 2008-06-18, 20:57(Ostatnia zmiana: 2008-06-18, 20:59)
Ciekawe co by się stało, gdyby na tym forum nie było administratorów, moderatorów itp. By było na 100% zajebiście.

Już tak było. Dawno temu… Piękne czasy
Teraz to by nie zdało egzaminu.

Ludzie dajcie spokój. I co z tego, że Fenix był dobrym adminem? Chciał zrobić coś dobrego, ale znudziło mu się to. Ja to rozumiem, sam nie chciałbym być adminem (inna sprawa, że na pewno by mnie nie przyjęli ;p  ) . Nie chciałbym, żeby spoczywała na mnie dodatkowa odpowiedzialność. Poza tym Fenix odkąd jest adminem sporo siedzi na forum, na pewno chce trochę czasu dla siebie  Nie wpychajcie na siłe władzy do ręki, uwierzcie, to bardzo męczące.

Jakoś to przebiegle powiedziane. :D

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Cytat: Siekacz link=topic=1147.msg18454#msg18454 date=Jun 18 2008, 18:57\'
Już tak było. Dawno temu… Piękne czasy
Ja pamiętam tylko jak było 20 adminów i trzy razy tyle modów xD

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy273
  • Użytkownicy
Było tak że specjalnie Zyskowi admina załatwialiśmy, bo nie było komu nowych działów robić :D

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
xD

Siekacz, a jak tam Twój tajny plan, który chciałeś wprowadzić przy odejściu z forum? Pamiętaj, że do niego potrzebujesz uprawnień admina :D

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy273
  • Użytkownicy
Siekacz, a jak tam Twój tajny plan, który chciałeś wprowadzić przy odejściu z forum? Pamiętaj, że do niego potrzebujesz uprawnień admina

O ile pamiętam to chciałem zrobić forum +18 i Averowi kupić sukienkę, czy jakoś tak... Nie pamiętam

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
nie o to chodziło, ale ten plan jest o wiele lepszy xD
w razie czego-popieram cię. jeśli chcesz zyskać poparcie elvansa i avera - skołuj zdjęcia angeliny toples. Jak by tu orca przekonać? dać bana darkowi, którego jako przeciwnika byśmy pozbyli się przy okazji :D

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Skończyliście już? Bo zaczęliście spamować.

I dalej nie chce być adminem, jak by co.

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
cicho. dyskusja trwa

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Fenix:
1. jak dajesz cytat to wypada podać źródło.
2. jak nie chcesz być adminem to sobie sam możesz usunąć.
3. ja tam nadal uważam, że z forum jest wszystko ok.
4. nie mogłeś naprawić tego co działało.
5. w rządzeniu, tak jak w większości ludzkiej działalności, kluczowe nie są wielkie i oryginalne inicjatywy, tylko praca nad szczegółami. Czyli chodzi o odwalanie czarnej roboty.
6. wymyśl sobie jeszcze coś mądrego, co mógłbym powiedzieć. ;)

Thomask, zmień tego awatara, bo zeświruję.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: Fenix link=topic=1147.msg18400#msg18400 date=Jun 18 2008, 19:00\'
Ja chce mu służyć.
Wiesz jak to głupio brzmi? ;)  Szczególnie po pauzie, czyli akapicie :)

A avatar Thomaska świetny :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Cytat: Kyroman link=topic=1147.msg18764#msg18764 date=Jun 20 2008, 23:00\'
Wiesz jak to głupio brzmi? ;)  Szczególnie po pauzie, czyli akapicie :)
Tia, szczególnie po pomienieniu "mu" na "Samowi" xD
A avatar Thomaska świetny :D
Irbisowi by się nie spodobał, konkurencja xD

Thomask, zmień tego awatara, bo zeświruję.
Nie, mistrzu

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Zauważyłem, że nikt na dobrą sprawę nie moderuję poniższych działów. W tym pierwszy jakiś ruch jest i uważam, że przydałoby się wyznaczyć kilku (ze dwóch) moderatorów.

http://themodders.org/index.php?showforum=32
http://themodders.org/index.php?showforum=65

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

Projekt- Zakończenie
#158 2008-06-26, 17:35(Ostatnia zmiana: 2008-06-26, 17:36)
Cytat: Fenix link=topic=1147.msg18499#msg18499 date=Jun 18 2008, 09:37\'
I dalej nie chce być adminem, jak by co.

Fenix nie odchodź! Bez ciebie to forum zginie :D

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: Buła link=topic=1147.msg19843#msg19843 date=Jun 26 2008, 15:35\'
Fenix nie odchodź! Bez ciebie to forum zginie :D

po primo nie zginie, po 2 nie odchodzi już mówił, po prostu będzie miał ograniczonego admina, i koniec.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry