Muzyka 1086555 3980

O temacie

Autor dr inż. Fenix

Zaczęty 25.03.2008 roku

Wyświetleń 1086555

Odpowiedzi 3980

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Ostatnio słucham praktycznie na okrągło Lao che, powstanie warszawskie jest genialne, wymiata.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Muzyka
#321 2009-08-13, 20:23(Ostatnia zmiana: 2009-08-13, 20:28)
Nie lubię soada w ogóle ^^ . Kiedyś paru utworów słuchałem, miałem album Toxicity, ale rzuciłem dosyć szybko. Solowego albumu Serja słuchałem sporo, głównie przy designowaniu GH w tamtym roku (przed zerowaniem konta na last.fm miałem go chyba na 4 czy 3 miejscu :D ).
Jak dla mnie połowa Soada jest paskudna, ale reszta miodzio  ^^ . Za przykład: Cigaro, Sugar.

Chop Suey: http://www.youtube.com/watch?v=PkOQFTOoDOY

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica

DzikiBen

Muzyka
#322 2009-08-13, 20:28(Ostatnia zmiana: 2009-08-13, 20:31)
Za przykład: Cigaro, Sugar.

Problem polega na tym, że wszystkie te kompozycje w zasadzie niewiele się od siebie różnią ^^  lubię gdy zespoły się rozwijają, niestety, ta zmiana SOADowi na dobre nie wyszła.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Problem polega na tym, że wszystkie te kompozycje w zasadzie niewiele się od siebie różnią ^^  lubię gdy zespoły się rozwijają, niestety, ta zmiana SOADowi na dobre nie wyszła.
Fakt, to akurat jest problem zespołu ^^

Kudlik

Kudlik

Użytkownicy
Les Paul
posty364
Propsy55
  • Użytkownicy
  • Les Paul
Co do Soad to cholernie podoba mi się lonely day, reszta nie. A zespoły, które na prawdę lubię, to Linkin Park, Red Hot Chilli Peppers, Green Day.

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny

Zoom

Muzyka
#325 2009-08-13, 23:48(Ostatnia zmiana: 2009-08-13, 23:48)
A mi na odwrót - nie podoba się strasznie Lonley day, narazie to jedyny utwór z SoaD który mi sie nie podoba ( wszystkich nie wysłuchałem jeszcze).

Gimbi

Gimbi

Użytkownicy
posty15
Propsy4
  • Użytkownicy
Co do SOAD - mi się Lonely Day podoba. Tak samo jest z Lost in Holywood (dobry tekst, polecam). Do tego Sugar i jemu podobne. Poza Systemem słucham też Linkin Park, Rise Against, Drowning Pool, Grinspoon, parę pojedynczych utworów od The Legion of Doom i Mindless Seld Indulgance. Polecam także Alexisonfire - jak dla mnie świetny zespół (przykład - http://www.youtube.com/watch?v=23Ivt-ikYIk - tylko nie zrażajcie się mocniejszym Scream'em xp ).
Co do Greenday, o którym wspomniał Kudlik - po prostu nie trawię tego zespołu, jakoś jego muzyka mi w żaden sposób nie chce podejść.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Anonymized

Muzyka
#327 2009-08-14, 06:51(Ostatnia zmiana: 2009-08-14, 17:04)
Fanów idącymi za dziewiczym głosem Darona Malakaina odsyłam do Scars on Broadway.
Co do dyskusji na temat płyt System of a Down to wiele zależy od gustu, a po czasie słuchania od nudności związanymi z płytą. Ty natomiast dziki mówisz o wtórności utworów... to samo można powiedzieć o techno, każdy kawałek ogranicza się do umc-umc-umc. Jednakże słuchacz techno potrafi rozróżnić muzykę jaką słucha. Ja jako słuchacz soad potrafię zauważyć różnicę brzmień.
Wracając do płyt... również nie uważam, by improwizacja i wprowadzenie czegoś nowego do świata muzyki ze strony soad było specjalnie dobrym ruchem. Może i mieli dobre intencje, ale byli zespołem, który zdecydowanie lepiej, czy wręcz na poziomie mistrzowskim radzi sobie z szybką i ostrą muzyką.

Dziki wspomniał o solowej karierze Serja. I choć jestem fanem SoaD to muszę przyznać, że album Elect the Dead  i 13 utworów na nim biją na łeb i szyję cały zespół, który założył wykonawca krążka. Jest to całkiem inna kompozycja, troszkę próbująca nam namieszać nam w głowach - najlepszym przykładem jest Praise The Lord and Pass The Ammunation, czy też same teledyski: Lie Lie Lie i Beethoven's Cunt. Tych oczywiście jest więcej jak np. The Unthinking Majority ale pozwolę sobie je oszczędzić, gdyż musiałbym przedstawiać utwór po utworze.

Także bardzo podoba mi się muzyka serja, czy to w zespole czy solo. Jednakże ostatnio przesiadłem się na Godsmack i coraz częściej słucham Alice in Chains.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Album "Praise the lord and pass the ammunation"?

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

DzikiBen

Muzyka
#329 2009-08-14, 10:10(Ostatnia zmiana: 2009-08-14, 10:16)
Co do dyskusji na temat płyt System of a Down to wiele zależy od gustu, a po czasie słuchania od nudności związanymi z płytą. Ty natomiast dziki mówisz o wtórności utworów... to samo można powiedzieć o techno, każdy kawałek ogranicza się do umc-umc-umc. Jednakże słuchacz techno potrafi rozróżnić muzykę jaką słucha. Ja jako słuchacz soad potrafię zauważyć różnicę brzmień.

Na czterech pierwszych płytach wciąż powielali znane schematy. Partia wstępna zagrana na czystej  gitarze - mocny, energiczny refren- kolejna partia gitarowa bliźniaczo podobna do wstępu  - 2x refren i ewentualne zakończenie. Wszystko okraszone niemalże tą samą manierą wokalną i gitarową.  Oczywiście zdarzają się wyjątki, ale są one równie ambitne, jak te, których schemat przedstawiłem powyżej.   Nie widzę tu żadnej większej filozofii, a tym bardziej kreatywności z ich strony.  Nie muszę uważać się za ich nałogowego słuchacza, by to stwierdzić. Zespół sam do tego doszedł, nagrywając dwa średniaki zupełnie odbiegające od ich dotychczasowej twórczości, po czym ogłosił wieloletnią rekonwalescencję - powód? pewnie brak jakichkolwiek pomysłów na urozmaicenie swojego stylu w taki sposób, by nie zadowalał tylko ambitnych nastoletnich tru metali, którzy tak naprawdę nie mają dużego pojęcia o muzyce.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444

Retsked

Muzyka
#330 2009-08-14, 10:43(Ostatnia zmiana: 2009-08-14, 10:43)
Ogólnie ten zespół tworzy dziwną i nudną muzykę :lol2: . Lepiej posłuchać czegoś poważniejszego, aczkolwiek do Alice in Chains i tego typu zespołów nie polecam przeskakiwać od razu.

Casillas

Casillas

Użytkownicy
posty48
Propsy3
  • Użytkownicy

Casillas

Muzyka
#331 2009-08-14, 13:09(Ostatnia zmiana: 2009-08-14, 13:10)
Ja natomiast po przesłuchaniu utworów wielu zespołów ze sceny metalowej najbardziej do gustu przypadły mi Dimmu Borgir i Canibal Corpse .Dimmu Borgir uwielbiam za swój niepowtarzalny styl którego są prekursorami(symfoniczny black metal) ,profesionalizm każdego albumu:tego nie da sie ująć w słowa trzeba posłuchać utworów z In Sorte Diaboli  :P   choć niektórzy im zarzucają że nie są tru i że to komercha-gdyby nie pakowali się w komerche siedzieli by pewnie w lesie a za instrumenty służyły by im przerdzewiałe garczki ;p   Canibal Corpse głównie za niepowtarzalny brutalny growl i .... za to COŚ   żadne inne zespoły nie przypadły mi do gustu .... no może  Mayhem

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
swój niepowtarzalny styl którego są prekursorami(symfoniczny black metal)
jest więc symfoniczny black metal, jest symfoniczny power metal, symfoniczny gothic metal, właściwy symfoniczny metal a poza tymi zwyczajne black metal, power metal, gothic metal... etc.

Ja chcę się tylko dowiedzieć czym to wszystko się różni poza nazwą :P
Bo na dobrą sprawę, jeśli tak to prekursorem można nazwać każdego. Może ja nie jestem w temacie ale wydaje mi się to lekką przesadą.

Dreamerion

Dreamerion

RaveN Studio
too old too cold
posty508
Propsy809
ProfesjaKompozytor
  • RaveN Studio
  • too old too cold

Dreamerion
RaveN Studio

Muzyka
#333 2009-08-14, 14:07(Ostatnia zmiana: 2009-08-14, 14:07)
jest więc symfoniczny black metal, jest symfoniczny power metal, symfoniczny gothic metal, właściwy symfoniczny metal a poza tymi zwyczajne black metal, power metal, gothic metal... etc.
Ja chcę się tylko dowiedzieć czym to wszystko się różni poza nazwą

Po pierwsze najpierw trzeba wiedzieć, czym różnią się te gatunki bez przydomka "symfoniczny", to odpowiedź znajdzie się sama. Choć najczęściej obecnie to po prostu dodanie partii klawiszowych, bo tylko bogate zespoły, a raczej zespoły z bogatych wytwórni stać na orkiestrę, chóry itd. Porównaj sobie takie kapele jak Anorexia Nervosa (symfoniczny black metal), Rhapsody of Fire (symfoniczny power), czy Haggard (symphonic, medieval, gothic, czy co tam jeszcze wymyślili metal)

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.

Gerry Rafferty
O.D.A.L.

Muzyka
#334 2009-08-14, 14:20(Ostatnia zmiana: 2009-08-14, 14:25)
Ja wiem czym się różnią zespoły symfoniczne od "niesymfonicznych", sam jestem fanem King Crimson, SBB a także Yes'u. Chcę tylko wiedzieć czym różnią sie zespoły black/power/gothic metalowe bo to jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe.
 Poza tym samo dodawanie elementów symfonicznych do swojego stylu tworzenia nie jest wcale wielką innowacyjnością.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Power metal to szybka napierdalanka w klimatach często fantasy :P .

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy
Nie lubię Power Metalu, wolę już Black Metal
IMO zajebista piosenka - Behemoth - grom.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

zapomniałeś o melodic death metal: http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=...p;v=7eooG_4T42c  który mimo swej niezaprzeczalnej melodyjności brzmi identycznie jak niemelodyjny death metal.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
No ja akurat mam na odwrót. Lubię taki zespół Sonata Arctica, power metal.

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Jest tego w chuj i wszystko w zasadzie niewiele się od siebie różni.

0 użytkowników
Do góry