Gothic 2 Returning+Rebalance [Auto-PL DONE] 2135707 3617

O temacie

Autor majaczek

Zaczęty 19.02.2010 roku

Wyświetleń 2135707

Odpowiedzi 3617

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Maarekxd dzięki za pomoc, ale :
1.U mnie nie ma żadnego paladyna po powrocie z jarkendaru (zaznaczam ze mam 95 innos 21 beliar) CHyba ze pojawia sie on w 3 rozdziale.
2.Znalazłem położenie Kryształów: Wody - Nad miejscem gdzie zaczynamy grę i chodzi mi tu o przejście nad orkami.
Ciemności: w starej wieży Xardasa w GD.
Skały,Kamienia: W zombifikowanym obozie bractwa co zaznaczam łatwe zdobycie go nie było. A gdzie Reszta?
3. Masz rację misję z urizielem lepiej, a raczej TRZEBA zrobić w 4 rozdziale z tego powodu , iż dopiero wtedy pojawia się ur-shak nad kopalnią Fajetha.
4.O co chodzi z cmentarzyskiem orków, czy jest tam kolejny artefakt?

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

maarekxd

maarekxd

Użytkownicy
posty111
Propsy1
  • Użytkownicy
Cytat: Mahridspoland link=topic=8984.msg99143#msg99143 date=Jun 15 2010, 10:20 AM\'
Maarekxd dzięki za pomoc, ale :
1.U mnie nie ma żadnego paladyna po powrocie z jarkendaru (zaznaczam ze mam 95 innos 21 beliar) CHyba ze pojawia sie on w 3 rozdziale.
2.Znalazłem położenie Kryształów: Wody - Nad miejscem gdzie zaczynamy grę i chodzi mi tu o przejście nad orkami.
Ciemności: w starej wieży Xardasa w GD.
Skały,Kamienia: W zombifikowanym obozie bractwa co zaznaczam łatwe zdobycie go nie było. A gdzie Reszta?
3. Masz rację misję z urizielem lepiej, a raczej TRZEBA zrobić w 4 rozdziale z tego powodu , iż dopiero wtedy pojawia się ur-shak nad kopalnią Fajetha.
4.O co chodzi z cmentarzyskiem orków, czy jest tam kolejny artefakt?
1. Możliwe. Ja tą misje robiłem w 4 rozdziale.
2. W Starej Kopalni w G1. Dostaniesz się tam idąc po drabinach.
4. Na cmentarzysku orków jest posąg potrzebny do misji od jednej z zakapturzonych postaci.

Bonuss

Bonuss

Użytkownicy
posty6
  • Użytkownicy
Zainstalowalem G:NK
Zainstalowłem Rebalance 1.0 odpalilem wszystko nadal po polsku ten sam ekran wczytywania gry menu ekwipunku inne cała gra po polsku.
Zainstalowałem Rebalance 1.1 To samo co wyżej.
Zainstalowałem REBALANCE Wysypuje przy wczytwaniu na pasek dochodzi do "Y" jednak nie wiem co to za litera w cyrylicy. Błąd "Windrar" jakieś pomysły jak to pokonać?
Na wczesniejszej instalacji miałem ten sam błąd jednak była wsadzona polonizacja juz i myslalem ze to coś z nia było nie tak.

EDIT: Gra działa;) instalowałem jeszcze raz wg instrukcji podanej przez kogoś w okolicach 13 strony...:lol:

Co do tłumaczenia fajnie, że jest;) Gratulacje dla Majaczka i Drużyny kawał dobrej Roboty! jednak z chęcią pokusiłbym się o dubbing. Mógłbym Nawet pomóc przy nim;)

Aha a co do fleksji i poprawności gramatycznej oraz stylistycznej to też mógłbym się udzielić, z Polskim problemów nie mam. Tylko to od lipca po mojej sesji.

Qlimax

Qlimax

Użytkownicy
posty26
  • Użytkownicy
Mam Pytanie czy nowe spolszczenie całkowicie spolszcza grę? a jak nie to jakie rzeczy trzeba spolszczyć jeszcze? , 2 pytanie to będzie jakiś instalator który instaluje całość w kupę? Np ,samo spolszczenie?,,, lub gra + spolszczenie w jednym instalatorze?

Power

Power

Użytkownicy
posty4
  • Użytkownicy
Może mi ktoś odpowiedzieć jak mam ustawić opcje graficzne aby prędkość gry nie spadała do 10 klatek na sekundę.Zmniejszyłem nawet rozdzielczość do 1024-768 i dalej to samo.
Dodam tylko że komputer udźwignął Crysis na full detalach i klatki nie schodziły poniżej 25.
Mod jest zainstalowany na Windows XP

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer

majaczek
Moderator działu

Gothic 2 Returning+Rebalance [Auto-PL DONE]
#845 2010-06-16, 16:22(Ostatnia zmiana: 2010-06-16, 16:26)
Może mi ktoś odpowiedzieć jak mam ustawić opcje graficzne aby prędkość gry nie spadała do 10 klatek na sekundę.Zmniejszyłem nawet rozdzielczość do 1024-768 i dalej to samo.
Dodam tylko że komputer udźwignął Crysis na full detalach i klatki nie schodziły poniżej 25.
Mod jest zainstalowany na Windows XP

wygląda że GPU masz mocne, a CPU słabe (lub GPU i CPU mocne ale dysk bardzo wolny)
zainstaluj jeszcze raz w wersji exe, wtedy trochę odciążysz cpu i dysk, bo nie będzie musiał sprawdzać zabezpieczeń w plikach VDF
poza tym o ile pamiętam wydajność gothica mocno zależy od dysku na którym jest zainstalowany (częsty dostęp do archiwów), co byłoby tymbardziej prawdą dla returning, gdyż dodaje sporo danych do archiwum - rozwiązanie: jeśli masz kilka dysków twardych zainstaluj gothica na tym najszybszym
jeśli dalej nie pomaga to albo ustawiłeś egzotyczne opcje graficzne (np. antyaliasing pełnoekranowy 16x lub cienie czasu rzeczywistego) albo sprawdzałeś fps-y w miejscach gdzie dysk lub CPU jest dużo bardziej obciązony (np ai przy dużej ilości postaci, specyficzne momenty w dialogach itp)

ja mam tylko 2gb ramu, dość porządny dysk, grafę GeForce 7900GTX, bardzo przeciętny procek i chodzi mi płynnie (sporo powyżej 25fps) bez problemu na 1280x1024 przy maksymalnym zasięgu wzroku (jest duża różnica dla gpu), włączonych mgłach itp. bez AA... za to w pewnych momentach gry się bardzo tnie ale to wina gothica (szczególny moment rozmowy z xardasem - 0.03 fps ;) )

EDIT: równo 10 fps? jeśli tak to pewnie podczas kalibrowania spacera wpisałeś ograniczenie fps do ini w złym miejscu - ograniczyłeś fps gothica a nie spacera (zawsze trzeba ustawić jakiś max fps spacerowi bo inaczej się zacina na amen - problem cię nie dotyczy jeśli nic nie edytujesz spacerem)

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Może mi ktoś powiedzieć co mam krok po kroku robić w Dolinie cieni?
Dla ułatwienia podam że mam całą czystą,zajrzałem gdzie się da pozbierałem wszystkie artefakty.Ok
Później poszedłem do wioski orków duchów.Ok
Znalazłem ( i oczywiście rozmawiałem ) ducha szamana orków), a także oddałem mu amulet,książkę i pokazałem wyczerpany kamień Eyes of the Wrath czy jakoś tak.Ok
I teraz problem nr.1 : Wpis w dzienniku mam taki,że mam znaleźć krew orka,krew demona, i ... COŚ ŻÓŁTEGO???
A jest mi to potrzebne do rzekomego naładowania tego kamienia.(Jak jeszcze by można było podałby ktoś gdzie znaleźć tą krew demona(i orka)  - na pewno nie z demona,ani orka, ani nawet z księcia demonów bo z nich to nie leci nie wiem czemu)
2.Według wpisu w dzienniku wnioskuję iż mam zrobić,użyć jakiś czar ku zadowoleniu Czarnego Smoka, a ja za cholerę nie wiem jaki czar.W dzienniku mam napisane, że bezimienny gdzieś o tym niby czytał ( bo jak zaznaczyłem wcześniej wszystkie katakumby - nawet ta z kuszą 1500 obrażeń- zrobione mam całe ), jakieś POWER... i tu się urywa.
3 - i ostatni.Gdzie znaleźć coś dzięki czemu mógłbym użyć tej kuszy. Z góry dziękuję za pomoc w przejściu gry ( przechodzę ją ponieważ robię solucję KAŻDEJ misji w Returningu).

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
przypuszczam że krew demona z jakiegoś demona znaleźć - np od senyaka którego ubijamy dla keepersów
a krew orka... sprawdź czy ci w wykonywaniu zadania nie wypada ze zwykłego orka
aha i pewnie czegoś będziesz musiał się nauczyć od myśliwych by móc potworom upuszczać krwi :lol:
#1 coś żółtego - to pewnie jakaś zagadka lub niefortunnie przetłumaczone "trochę złota"

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
@Majaczek@
Bardzo mi przykro ale przy wykonywaniu zadania nie leci mi ani krew orka,a już na pewno nie krew demona( tym bardziej nie z senyaka) choć mam chyba wszystkie umiejętności wykute na temat łowiectwa.W każdym razie u myśliwych w Dolinie cieni nauczyłem się zdobywać krew.A to coś zółtego.. hmmm. to ma być CIECZ.
cytat: "jakaś zółta ciecz ,choć sam nie wiedział co to ma być". Proszę o DOKŁADNIEJSZE odpowiedzenie na poprzedniego posta.

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
@Mahridspoland

Ja to se zrobiłem tak - pierw chodziłem se po tej krainie (szczególnie po WSZYSTKICH jaskiniach),trzeba też czytać WSZYSTKIE księgi, se tam poznajdywałem różne rzeczy, np. krew demona - w jednej z jaskiń (taka jak w khorinis co czysta runa dla magów jest) jest pan cienia, ma klucz i jest tam dużo skrzynek i tam jest m.i.n. - ta krew, talizman orków (musisz go dać szamanowi który se siedzi we wiosce orków, tam gdzie jest most i musisz iść w niej boczną ścieżką na maluteńkie wzniesienie), musisz znaleźć też takie czarne oko (wygląda jak czarna perła), powiedzieć ur-thunderowi o kuszy, itd. Potem trzeba przy stoliku alchemicznym zmieszać to wszystko z okiem, iść tam, gdzie jest posąg beliara i trolle, pomodlić się, będzie filmik i smok. Trzeba go zabić kuszą (lub nie). Amunicja do kuszy jest w mieście umarłych (taka jaskińka z wejściem jak do orkowego cmentarzycha) w kilku skrzyniach. MUSISZ wszystko zabijać, wszystko zbierać, wszędzie chodzić i wszystko czytać.... Mniej więcej tak Ja przeszedłem.... Aha. Jeszcze krew orka - klucz daje ci ten szaman co mu dałeś talizman, skrzynka jest w namiocie ur-thundera.

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Czy wie może ktoś pytania trzeciego kustosza? Jeśli mógłby mi ktoś podać POPRAWNE i ZROZUMIAŁE odpowiedzi tego kustosza byłbym wdzięczny.Te z przetłumaczonej ruskiej strony są dla mnie niezrozumiałe i złe.

Z góry dziękuję.

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer

majaczek
Moderator działu

Gothic 2 Returning+Rebalance [Auto-PL DONE]
#851 2010-06-17, 23:03(Ostatnia zmiana: 2010-06-18, 13:23)
Czy wie może ktoś pytania trzeciego kustosza? Jeśli mógłby mi ktoś podać POPRAWNE i ZROZUMIAŁE odpowiedzi tego kustosza byłbym wdzięczny.Te z przetłumaczonej ruskiej strony są dla mnie niezrozumiałe i złe.

Z góry dziękuję.

kilkanaście linijek (z ponad 50 000) jest, z powodu błędu tłumacza, przestawionych
obawiam się że to te z tym kustoszem :lol:

1) otworzyć google translatorem worldofgothic.ru tam jest parę poradników do returning w tym opisy przejścia najważniejszych questów a także mały FAQ
2) sprawdzić odpowiedzi w dziale "the keepers - przejścia"
3) jeśli odpowiedzi nie pasują, należy sprawdzić inne możliwości (próbować kolejne, przesunięte o 2 miejsca, przesunięte o -1 miejsce przesunięte o -2 miejsca) można sprawdzić wszystkie

@down
czy zgadza się z odpowiedzią u ruskich/rozumowym domysłem?
jeśli tak to niepotrzebnie to napisałem :P

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
A więc tak:
Odpowiedzi na pytania kustosza:
1.Elementy
2.Bogowie(Gods)
3.Saldo(Balance) - w zasadzie powinno być równowaga ale niestety błędy translatora.
4.To Wszystko(To Wszystko Naraz),(Wszystko to Naraz)
5.Wiedza
6.Chaos
7.Beliar
8.To jest moja decyzja.

Od tej pory postanawiam nie zapierdzielać tematu nic nieznaczącymi pytaniami na temat moda (chyba że będę miał poważny powód,lub błąd), bo postanowiłem, że biorę się za tłumaczenie 15 tys. linijek tekstu tego moda, a poza tym chyba nie ma już trudnych rzeczy no chyba że ktoś mi odpowie o co chodzi z questem Spirit Of Water w którym trzeba znaleźć jakiś orkowy klan kamienia. Nie chcecie,nie odpowiadajcie cóż sam znajdę.

Power

Power

Użytkownicy
posty4
  • Użytkownicy
majaczek
Miałeś racje wystarczyło zainstalować na najszybszym dysku jaki mam i wszystko jest w porządku.
Mam jeszcze pytanie czy jest jakiś patch na Viste lub 7 , bo mam tego moda zainstalowanego na windows 7 professional 64 bit z emulatorem Xp i gra mi chodzi ale jest w okienku a chciałbym ją na całym ekranie.
Jak jest jakiś patch do tego to proszę o pomoc.

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Witam.
Na starcie chciałem się wytłumaczyć dlaczego piszę ten post. Otóż wkradł mi się pewien poważny błąd podczas startu w piątym rozdziale:

Wybiłem smoki,poinformowałem Garonda i jest jeszcze wszystko dobrze.
Przybyłem do Khorinis, teleport do Xardasa, Rozmowa z Lesterem, Czytanie Listu.Ok wszystko w porządku.
I teraz w tym momencie chyba coś nie tak odpierdzieliłem (albo to bug) bo:
Poszedłem do pyrokara dowiedzieć się gdzie księga.Poszedłem poczytałem ją I..... i teraz jest coś takiego:
Zamiast pójść otworzyć drzwi od skrytki xardasa w klasztorze, ja po przeczytaniu książki poszedłem wprost do miltena. On do mnie że podobno spędziłem sporo czasu w podziemiach a bezimienny zamiast mówić mu ( tak było jak najpierw przeczytałem mapę w normalnym g2nk bez moda ) że bezimienny był tam bo dowiedział gdzie szukać naszego nieprzyjaciela to bezimienny odpowiada (jeszcze nie przeczytałem mapy, ani nie byłem w skrytce xardasa gdzie są 3 demony) :"HMM":.
I co ja mam teraz zrobić?
Czy najpierw iść po księgę,przeczytać mapę i dopiero do miltena? A może zadanie z przejęciem statku jest nieco bardziej rozbudowane?
Proszę o jak najszybszą odpowiedź i z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Zaznaczam że żadna z postaci która ma ze mną płynąć nie ma opcji dialogowych.

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
Cytat: Mahridspoland link=topic=8984.msg99580#msg99580 date=Jun 20 2010, 11:02 AM\'
Witam.
Na starcie chciałem się wytłumaczyć dlaczego piszę ten post. Otóż wkradł mi się pewien poważny błąd podczas startu w piątym rozdziale:
{SNIP}.
Zaznaczam że żadna z postaci która ma ze mną płynąć nie ma opcji dialogowych.
oznacza to że zadanie nie jest jeszcze aktywne
najbardziej podejrzany jest dodatek do fabuły
pamiętasz co było z Jarkendarem i Lordem Hagenem?
mógłbym się prawie założyć że tu jest podobnie
 (trzeba wykonać jakieś zadanie i byćmoże porozmawiać z inną osobą)

PS: pamiętaj że numery rozdziałów niewiele znaczą - fabuła jest zmieniona i kilkakrotnie będziesz robił zadanie w innym rozdziale niż w G2NK

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Ok. Tamtego posta nie było.Sprawa rozwiązana ( tutaj nie wolno brać Jack'a do załogi jako kapitana tylko TRZEBA jorgena ( przynajmniej ja tak miałem) ale teraz pojawia się pytanie : Co mam robić na wyspie na której rozbijam się po wypłynięciu z dworu irdorath ?
Zrobiłem misję z jedzeniem.Znalazłem kopalnię (jorgen mi każe udowodnić że to prawdziwa ruda albo że mam rację jak mam to udowodnić?
Jak zrobić misję z zaginionym złotem z ładowni?
Najlepiej jak by ktoś z grubsza poleciał po głównym wątku Zaginionej Wyspy przed siódmym rozdziałem.
Gdzie się podziewa milten? Co to za MAGIA o której on mówił? Jak pomóc naprawić statek jorgena?

EDIT : To  już nie aktualne,teraz natomiast mam problem ( męczę się z nim już 2 dni ponad i za cholerę nie mogę go rozpracować) co dalej z Opiekunami?
Poszedłem do magów,pyrokar "PRZESTUDIOWAŁ" już tą księgę w pokoju Xardasa w klasztorze. Podszedłem do tej statui pspss nowy w pis w dzienniku.Poszedłem do Pyrokara BUM zadanie z "Dziwnymi zdarzeniami zrobione".I co dalej?

Jak coś daję załącznik w postaci screenu.

Ok. Nie trzeba mi już pomocy w żadnym z postów.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Hmm instaluje już któryś raz i dalej nie chce ruszyć.

Mógłby ktoś podać kolejności instalacji jeszcze raz, bo chyba złą kolejność obieram a przeszukiwanie tematu przez 40+ stron to katorgia

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
Hmm instaluje już któryś raz i dalej nie chce ruszyć.

Mógłby ktoś podać kolejności instalacji jeszcze raz, bo chyba złą kolejność obieram a przeszukiwanie tematu przez 40+ stron to katorgia

jest taka stara dobra zasada że najważniejsze informacje znajdują się w pierwszym poście (pierwszych postach)
jak są jakieś nowości to się je uaktualnia - ja się jej trzymam
niektóre fora zawsze wyświetlają pierwszy post nawet jak się nie pokazuje pierwszej strony

puenta: zajrzyjcie w pierwsze dwa posty po najważniejsze informacje
(adresy do ściągnięcia plików, ramowa instrukcja instalacji, instrukcja instalacji dla niekumatych, najważniejsze ogłoszenia, info o prawach autorskich tłumaczenia, najczęstsze błędy itp.)

PS: instrukcja zakłada że macie podstawowe umiejętności potrzebne do zwykłej instalacji programów (np. zmiana ścieżki docelowej), gdyż musicie z nich skorzystać przy instalacji oryginalnej ruskiej wersji moda

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
a to dzięki, wiesz myślałem ze nie aktualizujesz pierwszego posta jednak bylem w błędzie

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

0 użytkowników
Do góry