Gothic 2 Returning+Rebalance [Auto-PL DONE] 2251102 3617

O temacie

Autor majaczek

Zaczęty 19.02.2010 roku

Wyświetleń 2251102

Odpowiedzi 3617

ropuszek

ropuszek

Użytkownicy
posty32
  • Użytkownicy
Info dla Nekromantów - Runy przywołań: szkieletu goblina, zombie, szkieletu i demona są zabugowane, przywołańcy nas atakują. Szkoda, więc ptk. i złota. Zwoje działają normalnie. Podstawowa runa ofensywna to strzałka ciemności, później włócznia ciemności. Rój działa tylko na ludzi, przydatny do walki z poszukiwaczami (uniemożliwia kontratak). Radzę szkolić się w dwuręcznych broniach, bo laska stanie się naszym podstawowym orężem.

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer

majaczek
Moderator działu

Gothic 2 Returning+Rebalance [Auto-PL DONE]
#521 2010-04-05, 19:44(Ostatnia zmiana: 2010-04-05, 19:52)
przypuszczam że musisz mieć dość inteligencji (w grze) żeby nad nimi panować
bo runy działają z mocą zależną od inty, a zwoje zazwyczaj się losują, widocznie zwoje przywołania działają zawsze na full powodzenie dlatego ci się tak wydaje
w przypadku run atakujących są to obrażenia w przypadku innych stopien powodzenia

EDIT: chyba u przywołań tozależy od poziomu, szczegóły w tym cytacie (wsadzić do google translate, to jest oryginał)

EDIT2: u przywołań ważna też karma innos/beliar oraz bieżący krąg magii

Cytat: dimmel.clan.su\'
Магия.

У различных монстров разная защита от разных школ магии - подбирайте эффективные заклы. Некоторые монстры имеют иммунитет к определенной магии.
Изменены расход маны и урон для всех заклинаний. Урон магией складывается из начального урона заклинанием + интеллект.
Все вызванные существа атакуют противника сразу если он в пределах их видимости.
Длительность вызова монстров зависит от интеллекта, все монстры (призванные руной) могут выйти из-под контроля на любом уровне ГГ. Вызов напарника (или врага) зависит от интеллекта и разницы в кармах Инноса и Белиара (руной) или рандомно (свитками). Для различных монстров требования разные. Количество одновременно вызванных монстров одного типа в день руной = круг магии ГГ*10 (Армия Тьмы - круг магии ГГ*8, Демоны - круг магии ГГ*4). Экспа за убийство врагов призванными существами идет ГГ в 100% размере. Люди и орки не реагируют на вызванных существ (почти на всех).
Истинная магия - в 1-й круг добавлена "Молния", руна "Уничтожить нежить" перенесена во 2-й круг (мана 60), "Уменьшить монстра" - в 3-й круг.
"Уничтожить нежить" и "Уменьшить монстра" - 50% экспы.
Руны некромантов наносят в 2 раза меньший урон нежити.
При использовании Сакта Номен: вначале расходуется мана, по окончании маны - здоровье в ДВУХ-кратном размере от стоимости каста в мане. Возможный баг движка - при мане =0 ГГ не кастует заклинание (пожимает плечами). Все напитки маны восстанавливают не кратное стоимости кастов количество маны для избегания попадания в "0" и следите за количеством максимальной маны - держите его не кратным расходу маны на заклинание.
Руны лечения восстанавливают в два раза меньше здоровья при изученной Сакта Номен.
Добавлены новые свитки превращения в голема и шершня (заменены неиспользуемые).
Ватрас обучит кругам магии всех магов (по основной гильдии) на Ирдорате и Затеряном острове, Милтен - магии огня (магов Огня и выбравших школу огня у Хранителей) и магии паладинов.

ropuszek

ropuszek

Użytkownicy
posty32
  • Użytkownicy
EDIT: chyba u przywołań tozależy od poziomu, szczegóły w tym cytacie (wsadzić do google translate, to jest oryginał)

EDIT2: u przywołań ważna też karma innos/beliar oraz bieżący krąg magii

Nic z tych głupot nie rozumiem... twórców troszkę fantazja poniosła to nie AD&D :)
Zwoje przywołań za każdym razem działają jak należy, a z runami jeszcze mi się nie udało :]

Nekromata poziom 41, 4 krąg magii, 134 intelektu, +64 Innos i -59 Beliar

Edit:
Przykładowo, przywołany ze zwoju szkielet goblina to "katar szkielet goblina" a z runy "szkielet goblina" czyli taki zwykły jak te ze świata gry. Z zombi i resztą jest tak samo, przed nazwą jest "katar". To musi być pomyłka/bug.

maarekxd

maarekxd

Użytkownicy
posty111
Propsy1
  • Użytkownicy
No właśnie masz -59 punktów u Beliara a nekromanta to mag Beliara. Więc chyab aby używać jak należy run Beliara musisz mieć dodatnie punkty u Beliara. W tym celu polecam wykonać misje "starożytne artefakty" i wybić paladynów na wyspie za portalem. Dzięki temu będziesz miał bardzo dużo dodatnich punktów i być może wtedy będą ci działać te runy.

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
nie wiem jak ze szczegółami bo kiepsko mi idzie ze zrozumieniem tłumaczenia ale zacytowany fragment wyraźnie zaznacza ze przywołańcy zawsze mają jąkąś szansę się zbuntować która zależy od różnych współczynników

co do kataru, to albo jest wina translatora i przetłumaczył oba teksty różnie bo szukał kontekstu którego nie było, ALBO od razu zbuntowane przywołańce są spawnowane jak zwykłe potwory, co by oznaczało że wybranie czy jest zbuntowany czy nie jest dokonane od razu przy rzucie czaru

w twojej sytuacji (duża ujemna karma beliara, duża dodatnia karma innossa, przywołane istoty od beliara) widocznie są nikłe lub żadne szanse że cię wogóle posłuchają.... z założenia jak chcesz być nekromantą to powinieneś mieć więcej karmy bekliara niż innosa, twórcy modu dopilnowali by nie było takich "kfiatków" jak bogobojny mag ognia szalejący ze szpopnem beliara... karma ma realny wpływ na grę

ropuszek

ropuszek

Użytkownicy
posty32
  • Użytkownicy
Dla mnie przeciwnikami są tylko stada orków, poszukiwacze i smoki, dodajcie do tego misje poza wspomnianą rzezią paladynów... wniosek ? dodatnie ptk u innosa i ujemne u beliara, i to sporo...
A co to Xardas chodzi i wysysa życie z magów ognia czy innych w służbie arcy wroga swego boga ? Nieee, tak jak i naszemu bohaterowi, jeżeli obrał tę drogę, chodzi o wiedzę i tajniki mrocznej magii. Nekromanta nie musi wyżynać wszystkiego co się rusza, włamywać do każdej chatki i rabować co się da ;> Głupota z tymi ptk, i właśnie brak "realizmy" :/

Poza tym, jeżeli "dobry nekro" miałby wycinać paladynów dla ujemnych ptk swego bożka, to po co ta cała zabawa z krukiem i smokami w służbie beliara ? Oo Raczej powinien się do tego planu włączyć :D

maarekxd

maarekxd

Użytkownicy
posty111
Propsy1
  • Użytkownicy
A ja mam pytanie. Czy będąc nekromantą to po zabiciu jakiegoś NPC można go wskrzesić jako szkielet lub zombie?

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer

majaczek
Moderator działu

#527 2010-04-06, 09:37(Ostatnia zmiana: 2010-04-06, 09:49)
Dla mnie przeciwnikami są tylko stada orków, poszukiwacze i smoki, dodajcie do tego misje poza wspomnianą rzezią paladynów... wniosek ? dodatnie ptk u innosa i ujemne u beliara, i to sporo...
A co to Xardas chodzi i wysysa życie z magów ognia czy innych w służbie arcy wroga swego boga ? Nieee, tak jak i naszemu bohaterowi, jeżeli obrał tę drogę, chodzi o wiedzę i tajniki mrocznej magii. Nekromanta nie musi wyżynać wszystkiego co się rusza, włamywać do każdej chatki i rabować co się da ;> Głupota z tymi ptk, i właśnie brak "realizmy" :/

Poza tym, jeżeli "dobry nekro" miałby wycinać paladynów dla ujemnych ptk swego bożka, to po co ta cała zabawa z krukiem i smokami w służbie beliara ? Oo Raczej powinien się do tego planu włączyć :D
nie ma "dobry nekro", widać nie ukończyłeś nocy kruka ani raz
Xardas chciał pokonać Smoka Ożywieńca by przejąć jego moc tj. bestii beliara
jeśli nekro robi coś dobrego to ma w tym ukryty cel
poza tym xardas to ewenement - przeszedł od magów ognia do ścieżki nekro - widać że poszukuje mocy za wszelką cenę - a po co zabawa z krukiem? żeby kto inny nie miał ostrza beliara tylko my
xardas nie przeszkadza beziemu nawet jak wypełni swoją ścieżkę wybrańca innosa, bo ten potrafi wykorzystać każdą sytuację jak choćby wspomniana śmierć bestii beliara

i tu nie chodzi o wspomniane punkty które są tylko miernikiem, ale o karmę jako przychylność bogów
PS:jeśli nie chcesz rzezać orków spraw sobie ulu mulu - jest dostępne w dodatku jak również ur-shack

ropuszek

ropuszek

Użytkownicy
posty32
  • Użytkownicy
Nie załapałeś ironii z tym "dobrym nekro" :D  
Rażą po prostu te błędy logiczne...
Skoro Xardas może być odbiegającym od standardów nekromantą to bezimienny również, tym bardziej, że sam mógł być magiem ognia w G1. Nasz bohater nie zna prawdziwych intencji Xardasa, więc nie dotyczy go to wszystko co napisałeś. Może doszedł do wniosku, że ogień najlepiej zwalcza się ogniem, stąd wybór drogi mrocznej magii. Może jak Xardas pragnie wiedzy i potęgi dostępnej tylko nielicznym. Beliar oszukuje nawet swoich wyznawców, dlaczego więc nie może być na odwrót :D  Dlaczego też nekro miałby wyżynać paladynów a nie orków ? Ja tam wycinam orków...
Zresztą myślę, że wszystko takim jedno idą "po trupach" do celu :P

Co do zabawy z Krukiem, to chodziło mi o to, że skoro zdaniem twórców systemu karmy, spełniony nekromanta, mogący cieszyć się wszystkimi dobrodziejstwami boga ciemności tj. runy przywołań, powinien zaskarbić sobie jego przychylność reprezentowaną przez PTK. to... po co eliminował Kruka, albo skoro już go zlikwidował, dlaczego sam nie stanął na czele armii ciemności ? ;> itd...
Ok, miałbym inną wizję rozwiązania tego problemu, ale trzeba przyjąć założenia twórców i cieszyć się, nawet "niesprawiedliwą" rozgrywką:/

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
Cytat: ropuszek link=topic=8984.msg90653#msg90653 date=Apr 6 2010, 10:00 AM\'
Nie załapałeś ironii z tym "dobrym nekro" :/  
Rażą po prostu te błędy logiczne...
Skoro Xardas może być odbiegającym od standardów nekromantą to bezimienny również, tym bardziej, że sam mógł być magiem ognia w G1. Nasz bohater nie zna prawdziwych intencji Xardasa, więc nie dotyczy go to wszystko co napisałeś. Może doszedł do wniosku, że ogień najlepiej zwalcza się ogniem, stąd wybór drogi mrocznej magii. Może jak Xardas pragnie wiedzy i potęgi dostępnej tylko nielicznym. Beliar oszukuje nawet swoich wyznawców, dlaczego więc nie może być na odwrót :D  Dlaczego też nekro miałby wyżynać paladynów a nie orków ? Ja tam wycinam orków...
Zresztą myślę, że wszystko takim jedno idą "po trupach" do celu :D
owszem może, tyle że jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie
może system karmy jest niedopracowany lecz jest ciekawą nowością w grze
jestem skłonny powiedzieć że cały returning jest lepiej zbalansowany niż MT

ropuszek

ropuszek

Użytkownicy
posty32
  • Użytkownicy
Choć nie jest wolny od wad, na pewno ma spory potencjał i z tego co się orientuję dalej się rozwija :/
Z balansem jest różnie, zwłaszcza w czarach... choć momenty irytacji, przeplatają się z elementami taktyki i kombinowaniem, a to rzadkość w tego typu grach :D

adrs

adrs

Użytkownicy
posty7
  • Użytkownicy
Wie ktoś co potrzeba do ciężkiej zbroi milicji? 2 rozpalone pręty i kawałek magicznego kruszcu? tylko o jaki kruszec chodzi? rudę??

I drugie pytanie: trochę niefortunnie dołączyłem najpierw do milicji myśląc że do sekty później też będę mógł, niestety się nie da. Więc muszę ukończyć grę jako palladyn, tylko że mam sporo + pkt. Beliara i na - pkt. u Innosa. Ale do czego zmierzam? otóż bawiąc się wczoraj kodami zabrałem lordowi Andre konsekrowany miecz, jednakże pewnie przez to że idę raczej w stronę Beliara po założeniu go od razu następuje zgon bohatera. I tu powstaje pytanie, czy jako palladyn służący Beliarowi będę miał więcej takich nieprzyjemności? I czy faktycznie już nie będę mógł użyć konsekrowanego miecza?

ropuszek

ropuszek

Użytkownicy
posty32
  • Użytkownicy
Cytat: adrs link=topic=8984.msg90664#msg90664 date=Apr 6 2010, 11:20 AM\'
Wie ktoś co potrzeba do ciężkiej zbroi milicji? 2 rozpalone pręty i kawałek magicznego kruszcu? tylko o jaki kruszec chodzi? rudę??

I drugie pytanie: trochę niefortunnie dołączyłem najpierw do milicji myśląc że do sekty później też będę mógł, niestety się nie da. Więc muszę ukończyć grę jako palladyn, tylko że mam sporo + pkt. Beliara i na - pkt. u Innosa. Ale do czego zmierzam? otóż bawiąc się wczoraj kodami zabrałem lordowi Andre konsekrowany miecz, jednakże pewnie przez to że idę raczej w stronę Beliara po założeniu go od razu następuje zgon bohatera. I tu powstaje pytanie, czy jako palladyn służący Beliarowi będę miał więcej takich nieprzyjemności? I czy faktycznie już nie będę mógł użyć konsekrowanego miecza?

Gildie można zmieniać przy pomocy "marvin", "edab","guild" "od 0 - brak do 19 nekro"
Ptk, się nie przejmuj, modlitwa z datkiem przy posągu raz dziennie daje +1 u Innosa, po questach u magów wody też trochę przybędzie. Najwięcej jednak przychodzi z eksterminacji poszukiwaczy, za każdego masz +1 u Innosa i -1 u Beliara.
Tak, chodzi o rudę.

maarekxd

maarekxd

Użytkownicy
posty111
Propsy1
  • Użytkownicy
Konsekrowany miecz z tego co mi się wydaje może założyć tylko paladyn. Więc jeśli jesteś strażnikiem to poczekaj do 3 rozdziału.

maarekxd

maarekxd

Użytkownicy
posty111
Propsy1
  • Użytkownicy
Konsekrowany miecz z tego co mi się wydaje może założyć tylko paladyn. Więc jeśli jesteś strażnikiem to poczekaj do 3 rozdziału. Ja w 7 rozdziale podczas kucia mieczy dla najemników też nie mogłem założyć miecza, a miałem dodatnią karmę u Innosa a byłem strażnikiem świątynnym.

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer

majaczek
Moderator działu

#535 2010-04-06, 11:59(Ostatnia zmiana: 2010-04-06, 12:00)
Cytat: adrs link=topic=8984.msg90664#msg90664 date=Apr 6 2010, 11:20 AM\'

będziesz mógł o ile się "nawrócisz" tzn odpowiednio przebijesz pktami innosa pkty beliara
podobne rzeczy dzieją się gdy świątobliwy paladyn założy szpon beliara ^_^

ogólnie do świętych czarów/broni potrzebna jest wystarczająco większa karma innosa
a do przeklętych odpowiednio karma beliara... całe szczęście żę w grze jest wiele broni/czarów niezależnych od karmy :roll:  np ostrza bez rudy i Prawdziwa Magia

w wypadku broni zazwyczaj niewierność kończy się to jak widziałeś śmiercią lub cięzkimi obrażeniami, w przypadku czarów słabszym działaniem, niepowodzeniem lub podobnym efektem lecz szkodliwym dla nas (np. wrogo nastawieni przywołańcy)

adrs

adrs

Użytkownicy
posty7
  • Użytkownicy
Dzięki wszystkim za pomoc! co do tej zmiany gildii za pomocą konsoli, to takowa ingerencja nie spowoduje jakichś błędów?

Cytat: maarekxd link=topic=8984.msg90673#msg90673 date=Apr 6 2010, 11:43 AM\'
Konsekrowany miecz z tego co mi się wydaje może założyć tylko paladyn. Więc jeśli jesteś strażnikiem to poczekaj do 3 rozdziału.

Tzn. ja tego miecza we właściwej grze nie zdobyłem, tylko z nudów bawiłem się kodami i tak wpadł w moje ręce. :P

A i jeszcze - czy magicznej rudy jest więcej czy też tak niewielkie ilości co w podstawce?

ropuszek

ropuszek

Użytkownicy
posty32
  • Użytkownicy
Dzięki wszystkim za pomoc! co do tej zmiany gildii za pomocą konsoli, to takowa ingerencja nie spowoduje jakichś błędów?

Tzn. ja tego miecza we właściwej grze nie zdobyłem, tylko z nudów bawiłem się kodami i tak wpadł w moje ręce. :P

A i jeszcze - czy magicznej rudy jest więcej czy też tak niewielkie ilości co w podstawce?

Ja przy pomocy "konsolowej zmiany gildii" uzyskałem dostęp do run każdej szkoły magii ;)
Rudy w całej grze jest całkiem sporo, do tego można nauczyć się jej wydobywania, od Grimesa w GD.

Zico

Zico

Użytkownicy
posty26
  • Użytkownicy
Mógłby ktoś podać link do solucji misji guardianów?

adrs

adrs

Użytkownicy
posty7
  • Użytkownicy
Chodzi Ci o to - http://translate.google.pl/translate?hl=pl...dofgothic.ru%2F    ??
(po prawej na dole - pierwszy pkt. FAQ)

0 użytkowników
Do góry