Gothic 2 Returning+Rebalance [Auto-PL DONE] 2391191 3617

O temacie

Autor majaczek

Zaczęty 19.02.2010 roku

Wyświetleń 2391191

Odpowiedzi 3617

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
dobr daj poradnik krok po kroku bo ja teraz zacztnam instalować

Naprawdę dokopałeś się do postów typa nieaktywnego na forum od 10 lat? Weź wyjdź z domu.

relikan

relikan

Użytkownicy
posty51
Propsy54
  • Użytkownicy
nie mogę dać poradnika bo sam zacząłem dopiero grać po 3 godzinach gry dopiero zostałem czeladnikiem u Harada(z tą misią i Harada to nie ma na skróty, trzeba znaleść i rozwalić orka ja wykorzystałem Bospera w tym celu :(   teraz dobiłem do 4 lvl i męczę się z brakiem złota, postać moja ma atrybuty wszędzie prawie najniższe ze względu na okrojoną ilość złota, w kowalstwo omyłkowo wpakowałem bo myślałem że na tym zarobie :P

joldog

joldog

Użytkownicy
posty28
Propsy1
  • Użytkownicy
Instaluję wszystko od początku, zrobię to tak jak zrobił to Relikan, zobaczymy co z tego wyjdzie. :(

czyli:

'więc tak... zacznę od tego jak zainstalować u mnie wszystko śmiga... instalujemy wszystko co było podane w główny folder z G2NK czyli: wersje 1.0, 1.1 i ten ostatni plik(zapomniałem nazwy) uwaga przy instalacji wersji 1.0 i 1.1 nie zaznaczamy żadnych dodatkowych opcji instalujemy tylko to co już jest zaznaczone następnie wypakowywujemy do stworzonego przez siebie katalogu spolszczenie ta druga wersja co była wystawiona...plik o nazwie "RETURNING_PL_mod" wrzucamy do :G2MDK/system ten drugi plik majaczek.pseudopolish(czy jakos tak wrzucamy w następującą ścieżkę (u mnie wygląda ona tak): C:\Gothic2ZlotaEdycja\Data\modvdf
jeszcze zmieniamy konfigurację pliku o którym wspominał majaczek na poprzedniej stronie :-)
i cieszymy się modem :-)'

EDIT1: przy okazji mam pytanie odnośnie samej rozgrywki, jeśli walczę mieczem do którego wymagana jest zręczność a nie siła, to im większą będę miał zręczność tym większe będą obrażenia?? Bardzo mnie to nurtuje...

EDIT2: nie czaje, nie da się tego zainstalować w ten sposób, problem pojawia się przy rebalance który nie może odnaleźć jakichs tam plików *.EXE w data/temp, a co ciekawe nie mam nawet takiego folderu o nazwie temp w katalogu data... :P

jendrzejs

jendrzejs

Użytkownicy
posty586
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: Regynild link=topic=8984.msg83609#msg83609 date=Feb 20 2010, 10:12 AM\'
jendrzejs, nie podśmiewaj się, nikt ci nie broni zrobić lepsze tłumaczenie, sam pisałeś że masz połowę przetłumaczoną, więc zrób tę drugą połowę i już. Ewentualnie daj tą Twoją wykonaną pracę nam , zaoszczędzimy sporo pracy i poprawka spolszczenia szybciej wyjdzie...

Nie podśmiewam się.Jak byście chcieli to moge wam pomóc przy poprawianiu tego.A swojego spolszczenia już nie mam.Jak coś to napiszcie na PW.Mogę zacząć od zaraz.

maciejG

maciejG

Użytkownicy
posty450
Propsy1
  • Użytkownicy
Też mogę pomóc w poprawianiu błędów translatora.

Spoiler

relikan

relikan

Użytkownicy
posty51
Propsy54
  • Użytkownicy
EDIT2: nie czaje, nie da się tego zainstalować w ten sposób, problem pojawia się przy rebalance który nie może odnaleźć jakichs tam plików *.EXE w data/temp, a co ciekawe nie mam nawet takiego folderu o nazwie temp w katalogu data... :(

w takim razie nie wiem dlaczego u mnie to działa w ten sposób ? ;)

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader

fifka
DreamVader

Gothic 2 Returning+Rebalance [Auto-PL DONE]
#66 2010-02-20, 16:03(Ostatnia zmiana: 2010-02-20, 16:03)
też tego nie rozumiem

ma ktoś inne wyjście?

Naprawdę dokopałeś się do postów typa nieaktywnego na forum od 10 lat? Weź wyjdź z domu.

joldog

joldog

Użytkownicy
posty28
Propsy1
  • Użytkownicy
Teraz instaluje returning w wersji mod i będę kombinował, napiszę po wszystkim co z tego wyszło ;)

i ponawiam pytanie z wczesniejszego posta :

'EDIT1:  jeśli walczę mieczem do którego wymagana jest zręczność a nie siła, to im większą będę miał zręczność tym większe będą obrażenia??' :(

EDIT2: nie działa...

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
raczej tak

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
nie tylko siła wpływa na ilość obrażeń no i oczywiście znajomośc walki

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

relikan

relikan

Użytkownicy
posty51
Propsy54
  • Użytkownicy
ilość % posługiwania się bronią to szansa na zadanie trafienia krytycznego czyli siła + obrażenia broni..
np mamy 50% umiejętności użycia jakiejś broni to szansa na zadanie trafienia krytycznego podczas zadawania ciosu wynosi 50%

tutaj znajdziecie prawie wszystko o modzi opis zadań, pancerze, bronie, artefakty, mikstury, spis roślin(oraz gdzie wszystko znajdziemy) postacie, co się u kogo uczymy, dla cziterów kody oczywiście których jest setki i jeszcze więcej

WAŻNE: poruszać się tylko w obrębie tej strony by cały czas w linku był napis:translate google

podaję linka: http://translate.google.pl/translate?js=y&...sl=ru&tl=pl

Hohner

Hohner

Użytkownicy
posty2
  • Użytkownicy
Witam wie ktos moze jak tylko pobic NPC'a nie zabijjac go ? Bo do tej pory ciagle zabijam na smierc i musze wskrzeszac ich (o).

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer

majaczek
Moderator działu

#72 2010-02-21, 14:05(Ostatnia zmiana: 2010-02-21, 14:45)
@nie zabijać
w returning przywrócono podział broni na obuchowe i kłujące
i tak jak w jedynce obuchowymi pobijemy, a kłującymi zabijemy

@instrukcja obsługi
nie wiem czemu wszyscy tyle radzą i mieszają - instalka jest prosta:
-najpierw trzeba mieć czystego G2NK
-zainstalować returning 1.0 w wersji exe
-zainstalować returning 1.1 w wersji exe
-zainstalować rebalance w wersji exe (pisze LOL) - ważne! rebalance zawiera upek do 1.15 więc jest konieczny
-wsadzić plik mod z paczki w pierwszym poście do katalogu katalog_gothica\DATA
-sprawdzić czy mamy prawidłowy plik vdfs.cfg - jeśli nie to poprawić
-teraz powinno zacząć działać, uruchamiamy grę przez gothic.exe
UWAGA: po instalacji w wersji exe returning integruje się z G2NK, oraz uniemożliwia instalowanie innych modów na tej samej instalcji gothica - tym którym to nieodpowiada proponuję mieć 2 instalacje gothica (1 dla returning i 1 zwykłą) lub skorzystanie z instalacji alternatywnej (w wersji MOD)

@Instalacja alternatywna
jeśli ktoś chce zainstalować returning w wersji MOD:
-najpierw trzeba mieć G2NK
-zainstalować GMDK+ gothic starter
-zainstalować returning 1.0 w wersji mod
-zainstalować returning 1.1 w wersji mod
-zainstalować rebalance w wersji mod - ważne! rebalance zawiera upek do 1.15 więc jest konieczny
-wsadzić plik mod z paczki w pierwszym poście do katalogu katalog_gothica\DATA\modvdf
-włożyć plik ini od adanosa do katalogu katalog_gothica\system
-teraz powinno zacząć działać - uruchamiamy przez gothic_starter.exe
UWAGA:
-nie odpowiadam za błędy w przykładowym pliku ini - jest on zrobiony przez osobę spoza naszej grupy i może nie działać prawidłowo

@uwagi ogólne odnośnie instalacji:
-aby zainstalować returning w wersji mod potrzebne jest 4gb wolnego miejsca na dysku na czas instalacji, potem miejsce się zwolni
-aby zainstalować returning w wersji exe potrzebne jest 8gb wolnego miejsca na dysku na czas instalacji, potem miejsce się zwolni
-jeśli masz za mało  miejsca na dysku instalacja returning skończy się ale z błędem
-trzeba usunąć lub przenieść plik zangielszczenia aby nie przeszkadzał działać spolszczeniu
-nie należy mieszać instalacji mod i exe bo będą błędy których nikt nie ma zamiaru poprawić

@bugi i problemy
BUG1:jeśli zacina wam się przy  dialogu z xardasem - jest to wina bugu który występuje tylko wtedy gdy macie wersję exe i macie pamięć wirtualną powyżej 1gb oraz bardzo dużą rozdzielczość ekranu (przyczyny niepotwierdzone)
Sposoby rozwiązania:
- jeśli ktoś nie umie sobie poradzić z usunięciem buga to może poczekać 10 sekund na ładowanie dialogu
-jeśli komuś powyższy bug występuje proponuje zapisać grę, wyłączyć i uruchomić jeszcze raz - prawdopodobnie prawdziwą przyczyną bugu jest nieodświeżenie cache gothica odnośnie pliku dialogów - po kolejnym uruchomieniu gothic powinien chodzić płynnie
-jeśli powyższy krok nie pomoże zalecam wyłączyć pamięć wirtualną (lub ustawić na stałe 1GB) - powinno to rozwiązać problem - UWAGA jeśli wyłączysz pamięć wirtualną system będzie miał mniej pamięci do dyspozycji i niektóre najnowsze gry (np. borderlands) mogą mieć za mało pamięci - wtedy wystarczy włączyć ponownie pamięć wirtualną na poziomie 1gb (lub proponowanym przez windows) i te programy zaczną znowu działać
UWAGA:
-sposób przydzielania ilości pamięci wirtualnej przez windows XP jest przestarzały - jako system 32bitowy XP nioe może obsłużyć więcej niż 4GB pamięci (łącznie RAM+pamięć wirtualna) a i tak ma problemy obsłużyć więcej niż 3GB - przydzielanie za dużej ilości pamięci wirtualnej jest bugiem windowsa i powoduje zmniejszenie szybkości pracy z systemem i problemy z niektórymi programami
-bug "nieodpowiednia ilość pamięci wirtualnej" może występować także w windows vista 32bit oraz windows 7 32bit

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
dobra zaraz wszystko zainstaluje łącznie z g2nk i sprawdze

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer

majaczek
Moderator działu

#74 2010-02-21, 14:36(Ostatnia zmiana: 2010-02-21, 14:41)
Uwaga: poprawiłem pierwszy post i dodałem:
powyższą instrukcję obsługi
informację o prawach autorskich w związku z namnożeniem się nieoficjalnych wersji publikacji
(proszę poprawić reuploady tak by były z nimi zgodne)

UWAGA: zalecam nie publikowanie pochopnie sposobów "co zrobić żeby działało - bo nie działa"
w ten sposób konfundujecie potencjalnych użytkowników polonizacji
za błędy techniczne odpowiada sztab techniczny naszej grupy który na razie składa się tylko ze mnie

EDIT: oprawiłem błąd w instrukcji instalacji alternatywnej dla niekumatych

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
majaczek mogę zrobić inną instalke bo mnie to rozpakowywanie wkurza

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
@fifka
jest to najlepszy stopień kompresji jak na sfx (sfx oprócz zawartości zawiera program do jej rozpakowania)
jednak faktycznie nie jest to czego można się spodziewać po instalce
instalką zajmę się sam po przygotowaniu wersji beta2

instalka będzie:
-wykrywać folder gothica
-sprawdzać czy są tam wymagane pliki
-wyświetlać zawartość czytaj.txt (autorzy i changelog)
-zawierać grafikę z naszymi avatarami
-umieszczać pliki we właściwym miejscu
-dopuszczać instalację niestandardową (dla tych co mają więcej niż jedną instancję gothica na dysku)
-jednoplikowym *.exe

tym czasem muszę poprawić błędy które wyszły przy beta1, a najpierw mam zamiar trochę odpocząć :)
skoro już tu się wypowiadam proszę fifkę, dave-a i regynild-a o wysłanie mi na e-mail avatarów  które mają was identyfikować

po wydaniu bety2 znajdzie się trochę pracy dla tłumaczy, jednak najpierw musi wyjść beta2 bym mógł zmienić formę danych nad którymi pracujemy - potem możemy albo wydać betę3 która uwzględni nowszą wersję returninga (ta rebalance/beta5 jest tylko wersją rozwojową - a wyszła już trochę bardziej oficjalna wersja) - przy której po ukończeniu pracy nad betą2 będziemy mogli wykorzystać naszą poprzednią pracę dzięki pewnej sztuczce technicznej (zmianie formatu dokumentu nad którym pracujemy), lub od razu wziąć się za kwestię lingwistyczną i pracować nad gammą (pierwsza pełnowymiarowa wersja)

ja osobiście jestem za pierwszą z tych dwóch opcji - pozwoli nam mieć mod "up-to-date" czyli potocznie mówiąc świeży i pozbyć się błędów które naprawili przy wydaniu kolejnej wersji już-nie-beta... to pozwoli nam uniezależnić się od czegoś tak tymczasowego jak rebalanceB5 a potem będziemy mogli się już skupić ze spokojem nad poprawnością językową... nie obawiając się że pracujemy nad nieaktualną próbną wersją (miałoby to sens tylko gdyby ta bardzo-próbna wersja była najnowsza)

na razie jest praca dla mnie nad betą2 tłumaczenia więc możecie spokojnie odpocząć (są to właściwie same sprawy techniczne)... prawdopodobnie wydam betę2 na początku marca... korci mnie by się za to zabrać mimo że nie jest to u mnie rzecz częsta... jednak z pewnością muszę teraz zająć się moim pierwszym tygodniem studiów (20.02.2010 miałem inaugurację) i przypuszczam że zajmę się tym w najbliższy weekend

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader

fifka
DreamVader

#77 2010-02-21, 19:51(Ostatnia zmiana: 2010-02-21, 19:59)
to jestem wolny na razię?

Proxinslaw

Proxinslaw

Użytkownicy
posty45
Propsy8
  • Użytkownicy
Długo czekałem na tłumaczenie :)  i mam pytanie ;p  wszystko pięknie ale mógłby mi dać ktoś linka do rebalance, bo ten co jest nie działa a na google nie mogłem jakoś znaleźć.

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
działa na 100%

0 użytkowników
Do góry