Gothic 2 Returning+Rebalance [Auto-PL DONE] 2137949 3617

O temacie

Autor majaczek

Zaczęty 19.02.2010 roku

Wyświetleń 2137949

Odpowiedzi 3617

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3037
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
ja też to umiem, ale to się robi przez skrypty, potrafić nazwać bezimiennego to każdy debil potrafi, który zajął się skryptami zresztą jak taki mądry to napisz do Reygnilda i dołącz do drużyny

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Antictizen

Antictizen

Użytkownicy
posty6
  • Użytkownicy
Ale ja umiem nie przez name tylko przez skrypty, a nie dołączę, bo nie mam czasu...

Regynild

Regynild

Moderator działu
posty101
Propsy50
  • Moderator działu
Ależ my kopiujemy te teksty które się da, tyle, że niewiele to przyspiesza pracę, bo trzeba to robić po linijce, a skrypty polskie i ruskie są często przemieszane, tak, że ciężko się zorientować co i gdzie wpakować.

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer

majaczek
Moderator działu

Gothic 2 Returning+Rebalance [Auto-PL DONE]
#923 2010-08-26, 18:05(Ostatnia zmiana: 2010-08-26, 18:07)
Cytat: PDK link=topic=8984.msg107362#msg107362#msg107362#msg107362 date=1281893131
Więc tak wytłumaczę dokładnie jak zainstalować Returninga;
1. Instalujemy Gothica
2. Instalujemy Gothic2mdk 2.6 - Tam dajemy najlepiej opcje przy instalowaniu na FULL(3,5GB)
3. Instalujemy Gothic2mdk 2.6a
4. Instalujemy addon_returning-1.0 (wybieramy opcje gdzie wśród napisów dojrzymy napis "LOL")
5. Instalujemy ADDON_RETURNING-1.1 (wybieramy opcje gdzie wśród napisów dojrzymy napis "LOL")
Teraz to spolszczenie przy którym się nie da grać O.o a więc tak:
1. Instalujemy Rebelance_UNI
2. Kopiujemy G2R_majaczek_pl.mod do folderu DATA\modvdf a plik Rebalance_PL.ini do folderu "SYSTEM"
I koniec musi działać choćby nie wiem co O.o Może ostatecznie wystąpić że gra się w ogóle nie uruchamia to wtedy ściągamy cracka np. z gamecopyworld.com do wersji polskiej G2NotR i wklejamy go do folderu z grą. Grę uruchamiamy za pomocą GothicStarter i wybieramy Rebelance. KONIEC.

[snip]
kolejna osoba która nie czyta Opening-Post-a i reklamuje niepoprawną instalację
napis "LOL" w instalce oryginalnego moda dotyczy wersji "EXE" a na nią się instaluje inaczej spolszczenie (plik mod wkłada się do DATA\ a nie do DATA\modvdf\ i odpala się jak normalną noc kruka, a nie przez starter)
wyżej wymieniona instalacja spolszczenia dotyczy wersji MOD którą się instaluje wybierając inne opcje

REBALANCE_UNI nie jest częścią spolszczenia tylko 6tym etapem instalacji returninga w wersji niespolszczonej
dzięki niemu mamy nowszą wersję Returninga niż 1.1 - spolszczenie jest do tej najnowszej wersji

angielskie pseudotłumaczenie jest do wersji 1.1 czyli starszej niż moje spolszczenie, a między 1.1 i ReBalance są spore różnice

osoby które mają problem z instalacją odsyłam do pierwszego posta pod nagłówkiem instalacja dla niekumatych i zalecam do niesłuchania osób które nie są w stanie przeczytać posta otwierającego a same chcą dawać rady

wersja MOD pozwala instalować także inne mody, wersja EXE instaluje się jako dodatek (jak g2nk na gołe g2) i działa znacznie lepiej niż wersja mod - zwłaszcza na słabszych maszynach

konieczne jest wybieranie konsekwentnie tej samej wersji (tylko exe (napis lol) lub tylko mod) począwszy od returning 1.0 kończywszy na ReBalance... instalację spolszczenia dobieramy także zależnie od wersji mod bądź exe Returninga

Polter

Polter

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy
Witam. Mam problem ,gdy zabije Dextera i pokaże list Vatrasowi nie mam dalej opcji dialogowej aby przyłączyć się do Wodnego Kręgu. Lord Hagen mówi ,że mogę iść do Górniczej Doliny ,gdy pomogę Magom Wody.Ale nie mogę się do nich dołączyć. Liczę na szybką odpowiedź co mam zrobić :) .

Harris

Harris

Użytkownicy
Give me your soul... Please
posty183
Propsy80
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Give me your soul... Please
Wyjdzie kiedyś profesjonalne tłumaczenie? Bo w moda bym pograł ale nie uśmiecha mi się czytanie dialogów tłumaczonych translatorem  oO

Bezior

Bezior

Użytkownicy
posty56
  • Użytkownicy
Cytat: Polter link=topic=8984.msg110670#msg110670#msg110670#msg110670 date=1283698156
Witam. Mam problem ,gdy zabije Dextera i pokaże list Vatrasowi nie mam dalej opcji dialogowej aby przyłączyć się do Wodnego Kręgu. Lord Hagen mówi ,że mogę iść do Górniczej Doliny ,gdy pomogę Magom Wody.Ale nie mogę się do nich dołączyć. Liczę na szybką odpowiedź co mam zrobić :) .

Musisz zrobić wszystkie qesty związane z magami wody (szukanie ornamętów itp.) dopiero wtedy Hagen uzna że pomogłeś magom wody a Vatras że przekazałeś wiadomość hagenowi :D  .

Też mam problem. Jestem już pod koniec 7 rozdziału odbiłem khorinis od orków i teraz mam zadanie żeby popłynąć statkiem i powiadomić króla, i właśnie nie wiem co mam teraz robić powinienem chyba znaleźć kapitana i załoge jak w r. 5 ale z nikim nie mam stosownego dialogu czytałem też o tym qeście w tym róskim poradniku ale nic nie rozumiem z tego bełkotu translatorowego który tam pisze. Cieszyłem się już że zaraz przejdę returninga a tu pod koniec musiał pojawić się problem  :facepalm: . Help!!!

Polter

Polter

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy
Dzięki Bezior. Teraz mam inny problem zabiłem Kruka i wziołem Kryształ Górski umieściłem go na piedestale w zniszczonym budynku (naprzeciwko wyjścia ze świątyni) i mam pytanie co mi to dało?

Bezior

Bezior

Użytkownicy
posty56
  • Użytkownicy
Rozejrzyj się dokładniej na prawo od tego piedestału jest teleport który uaktywniłeś umieszczając kamień.

A nie zna ktoś odpowiedzi na moje jakże nurtujące pytanie ;p

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
Cytat: Harris link=topic=8984.msg110694#msg110694#msg110694#msg110694 date=1283700280
Wyjdzie kiedyś profesjonalne tłumaczenie? Bo w moda bym pograł ale nie uśmiecha mi się czytanie dialogów tłumaczonych translatorem  oO
wyjdzie... obecnie trwają pracę nad spolszczeniem profesjonalnym... powoli...
jeśli znajdziesz kilku ludzi którzy pomogą nam nad uczłowieczeniem tekstów, to pewnie potrwa trochę szybciej
obecnie około 1/3 tekstu już jest poprawiona, ale nie wydamy łatki póki nie będziemy mieć całości
poza tym po obróbce całego tekstu przyda się drobne podszlifowania pozostających "kwiatków"

PS: to 1/3 to grube przybliżenie ale faktem jest że niewiele osób zdało sprawę z tego co zrobili i należy się spodziewać że część z tych którzy nie zdali sprawy przepadło na zawsze

profesjonalne spolszczenie powinno być gotowe w tym roku kalendarzowym (bez dubbingu), ale obecnie nie jestem wstanie ustalić który to będzie miesiąc

jendrzejs

jendrzejs

Użytkownicy
posty586
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mógłbyś powiedzieć kto obecnie uczestniczy przy poprawianiu spolszczenia ? Jak dobrze pamiętam było kilka osób, no i wielu też chciało pomagać.Z chęcią bym pomógł, ale na chwilę obecną nie mam czasu.

Regynild

Regynild

Moderator działu
posty101
Propsy50
  • Moderator działu

Regynild
Moderator działu

#931 2010-09-06, 16:58(Ostatnia zmiana: 2010-09-06, 16:59)
Jeśli chodzi o tłumaczy, to coś robią albo niedawno robili: Regynild, Adich, Goran, Mahridspoland, Qlimax. Niedawno wrócił Dave, Rhaton nie może się zdecydować czy coś robi, PDK miał niby tłumaczyć, ale mam zero informacji od niego, a MaciejG kiedyś pisał, że tłumaczy, ale dokładniejszych informacji nie mam. No i majaczek  jest w grupie, ale on nie ma zbytnio czasu, więc zajmuje się kwestiami technicznymi, a ich chwilowo nie ma za wiele.

Polter

Polter

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy
A mniej więcej za ile można oczekiwać całkowitego spolszczenia?? Przynajmniej czytelnego. ;0

Antictizen

Antictizen

Użytkownicy
posty6
  • Użytkownicy
Przepraszam, że się pytam, ale czy przy okazji, w wersji polskiej powrócą postacie obowiązkowe do robienia filmów(ch, itemhoshi), bo mod jest o wiele lepszy od normalnej wersji, tylko brak tych postaci to udręka...

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer

majaczek
Moderator działu

#934 2010-09-07, 12:09(Ostatnia zmiana: 2010-09-07, 12:10)
Cytat: Antictizen link=topic=8984.msg110856#msg110856#msg110856#msg110856 date=1283798047
Przepraszam, że się pytam, ale czy przy okazji, w wersji polskiej powrócą postacie obowiązkowe do robienia filmów(ch, itemhoshi), bo mod jest o wiele lepszy od normalnej wersji, tylko brak tych postaci to udręka...
raczej nie wrócą... my tłumaczymy tylko teksty, nie ruszając logicznej i wykonawczej struktury skryptów.
dokładniej to my nie edytujemy skryptów tylko teksty wyeksportowane specjalistycznym programem (które po tłumaczeniu można zaimportować spowrotem do skryptów), więc praca u nas nie wymaga znajomości skryptów - jak ktoś chce tłumaczyć, pisze poprawnie po polsku i przede wszystkim ma czas który poświęci - zapraszam do nas

tylko niech się zastanowi czy naprawdę chce to robić bo mamy kilka osób co poprawiły zaledwie sto kilkadziesiąt linijek, potem zmieniły zdanie i zniknęły wraz z linijkami (miejmy nadzieje że nie na zawsze)

a linijek jest łącznie około stu tysięcy, z czego około połowę się poprawia bo pozostałe służą do oznaczenia co jest zamieniane w skryptach a nie na co (struktura pliku zawiera naprzemiennie tekst oryginalny i tekst polski plus kilka znaczników - my poprawiamy w nim automatyczny polski na ludzki polski - w ten sposób nie potrzebujemy specjalistów, a także znajomość rosyjskiego nie jest konieczna)

CÓŻ jedynym elementem skryptów który naprawdę zmieniamy a nie tylko tłumaczymy jest menu, reszty zmian bym się nie spodziewał, chociaż jest szansa że po  ukończeniu tłumaczenia dodamy jakieś easter eggi (z których część może zastąpić funkcjonalność itemhoshi i innych elementów które modderzy usunęli z gry - proszę napisać mi na maila czego właściwie potrzebujecie do tych "filmów" - jakby co sprawdźcie listę kodów na rosyjskim portalu gothica w dziale returning - może takie "cósie" nie będą wam potrzebne)

Polter

Polter

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy
Mam jeszcze jedno pytanie. Mianowice: Dagoth daje mi zadanie zabicia jakiegoś demona (chyba Luciena). Moje pytanie gdzie mogę go znależć? ;)

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
Cytat: Polter link=topic=8984.msg110897#msg110897#msg110897#msg110897 date=1283880479
Mam jeszcze jedno pytanie. Mianowice: Dagoth daje mi zadanie zabicia jakiegoś demona (chyba Luciena). Moje pytanie gdzie mogę go znależć? ;)
Lucian jest w tej jaskince koło starego przyjaciela z bractwa (na początku gry za tunelem, tam gdzie jest grób ANDRE)
demon pojawia się dopiero po wzięciu zadania na zabicie go (chyba że pomyliłem imiona demonków, ale napewno był to ten którego dagoth kazał rypnąć)

Polter

Polter

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy
Mógłby ktoś napisać dokładnie misje związane z Dagothem? Oraz gdzie znajdę tych następnych.

Bezior

Bezior

Użytkownicy
posty56
  • Użytkownicy
Cytat: Polter link=topic=8984.msg110987#msg110987#msg110987#msg110987 date=1283952915
Mógłby ktoś napisać dokładnie misje związane z Dagothem? Oraz gdzie znajdę tych następnych.
Tu masz wszystkie misje od opiekunów kliknij Przejście w Straży
http://translate.google.pl/translate?js=n&amp%3bprev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Freturning.worldofgothic.ru%2F&sl=ru&tl=pl&history_state0=

Nie wie ktoś jak wykonać ostatniego(chyba) qesta w grze czyli wiadomość do króla????!!!!!

Polter

Polter

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy
Wielkie dzięki wszystkim za pomoc. ;)

edit: Jak ustawić 5 dźwigni pod statkiem orków w Górniczej Dolinie?

0 użytkowników
Do góry