Jawne działy i upadek moddingu Gothica 45187 156

O temacie

Autor Buła

Zaczęty 31.12.2009 roku

Wyświetleń 45187

Odpowiedzi 156

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
aha, spoko tylko że mój post nie był z założenia ironiczny . i daj sobie na wstrzymanie, bo dla mnie Twoje ostrzeżenia odnośnie banów itd są tyle warte co groźba ekskomuniki z ust choćby samego papieża.

Konkretnie panowie. Co trzeba zmienić i co tak naprawdę chcecie?

problem w tym, że nic nie chcemy. ludziom tu po prostu dobrze i nauczyli się akceptować forum z jego wszelkimi wadami i zaletami. zapewniam, że wszyscy którzy mają pracować robią to od dawna a na reszty szkoda czasu. małpy mówić nie nauczysz, choć to nieładne porównanie.

znów zarządzasz jakieś pospolite ruszenia i próbujesz robić spontaniczne reformy, które nikogo nie obchodzą i nic nie zmienią. ja z deksterem robię nowy skin dla forum, przygotowujemy je do aktualizacji i trochę większych, technicznych zmian. próby zmiany mentalności i motywacji innych przestały mnie interesować 2 lata temu i tobie też to polecam, bo to bezowocne dążenie.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Chciałbym by zadeklarowały się osoby które naprawdę chcą coś zrobić dla forum.
Jeśli już zaczynasz tego typu inicjatywę, to... zadeklaruj się pierwszy. Zawsze wpadasz na forum na jeden dzień, piszesz gdzie popadnie i znowu znikasz na jakiś czas. Po co ktokolwiek ma się deklarować do jakiejkolwiek współpracy z Tobą, skoro z góry przewidzieć można, że jutro Ci się rola reformatora znudzi?
Zaraz sie zbanuje jednostki które nie parafią odpowiednio sie wypowiadać.
Parafią? Czy mam przez to rozumieć, że chcesz zbanować sam siebie? ^_^

Kyro twoje zdanie też znam. 24 h odpoczynku.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
problem w tym, że nic nie chcemy

Wypowiadasz się w liczbie mnogiej jak byś wypowiadał się za całe forum. Chyba nie jesteś przedstawicielem żadnej formalnej grupy?
Twoje zdanie znam, bardziej ciekawi mnie zdanie innych użytkowników. Chyba są w stanie wypowiedzieć własne zdanie.

Z góry ostrzegam, jak ktoś wyśmieje tu czyjeś zdanie zostanie odcięty na jakiś czas od forum.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Wypowiadasz się w liczbie mnogiej jak byś wypowiadał się za całe forum. Chyba nie jesteś przedstawicielem żadnej formalnej grupy?

siedzę tu wystarczająco często, aby znać nastroje i motywacji lwiej części użytkowników, jeśli ktoś się nie zgadza z moim zdaniem to zapraszam do podzielenia się własnym punktem widzenia.
siekacz, niestety nadal nie rozumiem o co ci chodzi. themodders nic nikomu nie uniemożliwia, skoro ktoś chce pracować to niech to robi, ja na przykład z wielką przyjemnością patrze na każde kolejne screeny grup, które coś sobą reprezentują, inni również potrafią to docenić, czy więc ich praca jest w jaki kolwiek sposób sabotowana, że potrzebujemy tu jakichś bliżej nieokreślonych "zmian". proszę powiedz co chcesz zaoferować forum i jakie to mają być zmiany.

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Zmiany to wy sami określicie. Nie jestem tu na tyle często bym sam miał decydować o wszystkich szczegółach. Weźmie się pare konkretnych osób i przeprowadzą oni stopniowo pewne zmiany mające na celu poprawienie wizerunku i możliwości forum.
Jednak naprawdę chce znać zdanie innych userów, nie tylko tych co ciągle wypowiadają sie w imię całego forum.

Za chwile przeniosę temat do off-topu. Zdanie młodych też się przyda.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Coś wątpie żeby były możliwości zmienienia tego forum.  Ja ogółem nie chce żadnych zmian.
Jeśli się komuś coć uda będę pełen podziwu.

Kaaz

Kaaz

Użytkownicy
posty101
  • Użytkownicy
Tak, mam takie same zdanie co poprzednik. Ja tam niechcę żadnych zmian ^_^

Life Is Brutal....

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Dzisiejsze pytanie postawiłem z ciekawości. Chciałem po prostu wiedzieć, jak wygląda praca w innych grupach. I nie miało na celu jakoś zreformować forum etc.

Siekacz, chcesz reformować forum? Z mojego pytania można wyciągnąć chyba dwa wnioski (może i więcej się da):
- brak czasu
- brak zapału

Zatem spraw, aby osoby moddujące miały czas i zapał do tego. Niczego więcej nie trzeba.

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
To w takim razie jak nikt nie chce zmian, to skąd te żale że forum upada?
Chcecie siedzieć i tylko jęczeć lub dyskutować dupie marynie?
Można w takim razie powiedzieć, że te forum to specyficzna wersja naszej-klasy.

Abubaker

Abubaker

Użytkownicy
posty86
Propsy10
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Moim zdaniem jedynym sposobem wprowadzenia jakichkolwiek pozytywnych zmian jest pomniejszenie i zepchnięcie na dalszy plan działu o modowaniu Jedynej Słusznej Gry a jego miejsce zastąpić
 działami o moddingu jakiś nextgenów. Mimo że są to kiepskie kopie dawnych hitów z poprawioną grafiką pozwolą się wykształcić ludziom którzy kiedyś tworzyć będą dla nas gry lepsze przynajmniej od Jedynej Słusznej. Może nawet kiedyś staną się reformatorami branży gier bardziej udolnymi niż są reformatorzy tego forum. Zostaną dla gier Marcinem Luterem.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Jeszcze znajdź tu ludzi, którzy zapełnią działy innych niesłusznych gier i gotowe. Tylko znajdź.

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy
Że tak pozwolę się wtrącić - po cholerę Wam nextgeny? Przecież te dzisiejsze gry to zwykłe "Zagraj-zapomnij", więc po co modować coś o czym nikt za 2 lata nie będzie nawet pamiętał? Przecież to wyglądałoby tak, że nim by powstał jakiś większy mod do danej gry to sporo osób już by nawet tytułu samej gry nie kojarzyło :P  

Dla mnie świetnym(pozytywnym) przykładem jest Thief II - gra wyszła w roku 2000 i mimo upływu aż 10 lat, scena modderska wciąż jest żywa - wychodzi sporo całkiem niezłych modów przebijających znacznie nawet oryginalne misje, a sama gra mimo sędziwego wieku nie straciła ani trochę na grywalności.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Jawne działy i upadek moddingu Gothica
#112 2010-01-16, 20:17(Ostatnia zmiana: 2010-01-16, 20:18)
Przecież te dzisiejsze gry to zwykłe "Zagraj-zapomnij"

Wszystkie? :P

Nie. Jest całkiem dużo gier, których listę otwiera chociażby stalker, przez różnorakie crysisy, unreale, aż po wiedźminy. Jest tego dużo i na pewno każdy by sobie coś znalazł.

Abubaker

Abubaker

Użytkownicy
posty86
Propsy10
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No tak ale Jedyna Słuszna Gra owej grywalności nigdy nie miała... Miała tylko fajny (choć mocno niedopracowany) świat o co dosyć trudno było w pewnym okresie a teraz jest to standardem... A więc czemu oni wciąż ją modują? Bo są ślepi i czekają na swojego zbawiciela który pozwoli im widzieć i nauczy modować nowe gry albo jak wymieniony wyżej thief (którego osobiście bardzo lubię) gry stare ale jare a nie podtrzymywane przy życiu warzywo jakim jest już Jedyna Słuszna...

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Jawne działy i upadek moddingu Gothica
#114 2010-01-16, 20:24(Ostatnia zmiana: 2010-01-16, 20:29)
Kwestia gustu. Ja tam dalej lubię gothica, uważam go za zajebistą grę, kocham ją za klimat, GRYWALNOŚĆ, i wiele innych rzeczy. Nikt nie czeka na jakiegoś zbawiciela, i nie widzę żadnego powodu, żeby tak osądzać tutejszych userów (ślepi?). Jak ktoś lubi, to ktoś modduje, i nie ma co przekonywać - niech każdy robi to, co chce. Dlatego nie ma co reformować ludzi na moddowanie czego innego - ludzie są jacy są i nie ma co się narzucać z ideą wyboru kolejnej słusznej gry.

...Ale i tak jej nie modduję. Fajniej się próbuje pisać własne, więcej satysfakcji.

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Chce byście coś zrozumieli.
Tu na nic sie zda moje działanie jako jednostki, ani przeniesienie lub usunięcie kilku działów.

Przypomina sobie ktoś cel forum? Miał to być miejsce spotkań dla ludzi którzy chcą zrobić coś sensownego w wolnym czasie.
Ja i wielu chłopaków próbowaliśmy ściągać przeróżnych modderów z różnych stron Polski i wystraszyło ich mało profesjonalne podejście naszych użytkowników.

Myślę że są tu osoby które starają sie iść do przodu i dążyć do jakiegoś celu. Te osoby powinny mnie zrozumieć.

Jak forum stoi w miejscu, to jaka to jest motywacja dla tych co przyszli tu urzeczywistnić swoje cele?

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Ja staram się iść do przodu i dążyć do celu. I rozumiem o co Ci chodzi.

Dlatego jeśli chodzi o moding itp omijam to forum szerokim łukiem bo wiem że przez tm droga do celu może się okazać strasznie długa i z wieloma ślepymi zaułkami.

I chętnie bym pomógł ale dopóki ludzie myślą tu tylko w kategoriach gothica to pie***** takie coś : P

LordSmarkula

LordSmarkula

Użytkownicy
posty141
Propsy1
  • Użytkownicy
Wiele wypowiadać się nie mogę, ale może Zkirtaem założył by jakieś tematy dotyczące IrrLichta (pisałeś, że ostatnio zacząłeś się tym zajmować), może niektórzy początkujący modderzy, którzy robią mini-mody do Gothica zaczęli by się brać za rzeczy nowsze i dające więcej możliwości. Zakładanie tematów i publikowanie na forum swoich mini produkcji mogło by zachęcić nowych użytkowników do czegoś innego niż gothic.

Ludzie zamienili religię na telewizję. Teraz telewizja daje lepsze efekty w manipulowaniu ludźmi.

Znakiem bogatej młodzieży nie wiedzącej co zrobić z pieniędzmi nie powinien być banan, a nadgryzione jabłuszko.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Mogę założyć temat, mogę sklecić tutorial, mogę rzucić jakieś gówniane programikii ze źródłem - ale niezbyt mi się to widzi. Irrlicht to koniec końców zabawa w programowanie, a niejednego tutaj odrzuca nawet "trudność" pisania dialogów do Gothica. No, i sam irrlicht ma tyle tutoriali, przykładowych programów, i innych gówienek w necie, że ciężko czegoś nie znaleźć.

...Jak będę miał chęci (a jakoś mi się to nie widzi), to dokończę moją pseudostrzelankę i rzucę na tm - może kogoś zachęci.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Ja właśnie programuję silnik Esenthel. Jak będę go lepiej ogarniał to mogę napisać jakieś poradniki.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry