OTO KATOLIZM 100248 393

O temacie

Autor Zoom

Zaczęty 24.12.2009 roku

Wyświetleń 100248

Odpowiedzi 393

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy

DuoGum

OTO KATOLIZM
#160 2009-12-30, 12:57(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 12:59)
Właściwie wyjaśnialiśmy sprawę, dlaczego boicie się podjąć dyskusji.
Mimo wszystko - zwykła wiare etc. powinny być jakieś dowody na to. Żeby w ogóle wysnuć przypuszczenie, że ten Buk istnieje.. to się nie wzięło samo z siebie.
I wg. mnie to jest takie głupie zasłanianie się czymś.

I tu jest problem DuoGum. Nie możemy dyskutować bo poruszamy się w zupełnie różnych przestrzeniach. I nie uciekam od dyskusję. Pokazuję tylko, że moim zdanie taka forma jak teraz nie ma racji bytu.
Innymi słowy, zakończmy te dyskusję. Do niczego ona nie prowadzi.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

OTO KATOLIZM
#161 2009-12-30, 12:58(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 12:59)
Nie boimy się. Po prostu nie ma sensu, nie widzisz tego?
Mam tak, że nie lubię robić rzeczy które są bezsensowne. To strata czasu.

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Albo DuoGum, skoro chesz by wierzący poruszali się w przestrzeni argumentów, to ty musisz umieć poruszać się w przestrzeni ducha. Umiesz?

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy

DuoGum

OTO KATOLIZM
#163 2009-12-30, 13:01(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 13:02)
Zależy jak patrzeć. Cała ta gadka miała się sprowadzić do tego, że jeżeli Kyro, potrafi uargumentować swoje racje, tak ty tego zrobić nie potrafiłeś i zamiast po prostu odpuścić lojalnie dyskusję i uznać, że "nie ma sensu", pojechałeś go od idioty.

Albo DuoGum, skoro chesz by wierzący poruszali się w przestrzeni argumentów, to ty musisz umieć poruszać się w przestrzeni ducha. Umiesz?
Zły przykład.

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Bo tak uważam. Dla mnie jest idiotą, bo próbuje się dowartościować, zmuszając nas do dialogu w którym z góry jesteśmy na przegranej pozycji.

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Zależy jak patrzeć. Cała ta gadka miała się sprowadzić do tego, że jeżeli Kyro, potrafi uargumentować swoje racje, tak ty tego zrobić nie potrafiłeś i zamiast po prostu odpuścić lojalnie dyskusję i uznać, że "nie ma sensu", pojechałeś go od idioty.

Zły przykład.
Dlaczego?

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Jeszcze odnośnie tego, czego wcześniej nie zauważyłem:
(czy moje zdanie też cię nie obchodzi?)
W przeciwieństwie do tolerancji, obchodzi mnie. Po to chcę dyskutować.
negowanie samodzielnego myślenia
Kto neguje, ja? Ja jak najbardziej chciałbym, żeby wszyscy tutaj mieli własne zdanie, nawet Gothix. :D
Po za tym ja mówię o szacunku dla tego dla faktu, że ktoś w coś wierzy
Ale za co to szanować?
Cytat: DuoGum link=topic=8192.msg76063#msg76058 date=Dec 30 2009, 12:27 PM\'
Dlaczego? Nie mam prawa skrytykować twoich wierzeń, bo ty nie chcesz/nie potrafisz skrytykować moich?
Dobrze to ująłeś. Mniej więcej to jest esencja tego konfliktu.
Cytat: Fenix link=topic=8192.msg76065#msg76058 date=Dec 30 2009, 12:31 PM\'
DuoGum mój pogląd opiera się na tym, że skoro wy macie prawo mieszać z błotem w to co wierzę, to powinno istnieć moralne zobowiązanie, które jakoś mnie przed tym chroni.
Jakie moralne zobowiązanie i dlaczego uważasz, że należy Ci się ot tak?
Cytat: Buła link=topic=8192.msg76067#msg76058 date=Dec 30 2009, 12:35 PM\'
W przeciwieństwie do ciebie, uważam że sprawy o jakich tu dyskutujemy nie są warte skakania sobie do gardeł.
Nie ja zacząłem skakać do gardeł. Dyskutowaliśmy tu sobie w parę osób spokojnie, a kto wszedł i zaczął wyzywać? Chyba nie ja.
A patrząc na twoje zachowanie, powoli tracisz umiejętność rozmawiania o czymkolwiek innym niż spory religijne.
W samym tym temacie można znaleźć dziesiątki przykładów, kiedy nie rozmawiałem o niczym związanym z religią. Tylko może według Ciebie wszystko co nie jest związane z Biblią musi być przeciwko chrześcijaństwu.
Patrząc na ciebie, myślę że jesteś naprawdę biedny, skoro całe swoje życie musisz powtarzać setny raz to samo
Powiedz mi, kto: Ty czy ja, powtarza w kółko:
- "O boże"
- "Ojcze nasz..."
- "W imię ojca i syna..."
- "Szczęść Boże"
- "Święty, święty..."
- "Moja wina, moja wina..."
Ja jestem biedny?
przeglądając przy tym cały czas filmiki fanatycznych katoli na youtube.
Nie pamiętam, kiedy ostatni raz robiłem coś takiego. Wątpię czy chociażby raz w ciągu ostatnich miesięcy.
Cytat: koziek link=topic=8192.msg76071#msg76058 date=Dec 30 2009, 12:42 PM\'
Ok, wyrżnijmy katoli, gejów i brzydkich ludzi
Dobór naturalny. Ten kto nie umie obronić swoich racji, wymiera. Jedni wolą walczyć na argumenty, inni wolą stosować materiały wybuchowe i samoloty.

Buła: "Bo nie uważasz że to trochę chamskie, wpieprzać się do każdego tematu i każdej rozmowy ze swoją #msgzcze odnośnie tego, czego wcześniej nie zauważyłem:
Kto neguje, ja? Ja jak najbardziej chciałbym, żeby wszyscy tutaj mieli własne zdanie, nawet Gothix. :D
Ale za co to szanować?
Dlaczego? Nie mam prawa skrytykować twoich wierzeń, bo ty nie chcesz/nie potrafisz skrytykować moich?
DuoGum mój pogląd opiera się na tym, że skoro wy macie prawo mieszać z błotem w to co wierzę, to powinno istnieć moralne zobowiązanie, które jakoś mnie przed tym chroni.
W przeciwieństwie do ciebie, uważam że sprawy o jakich tu dyskutujemy nie są warte skakania sobie do gardeł.
Nie ja zacząłem skakać do gardeł. Dyskutowaliśmy tu sobie w parę osób spokojnie, a kto wszedł i zaczął wyzywać? Chyba nie ja.
A patrząc na twoje zachowanie, powoli tracisz umiejętność rozmawiania o czymkolwiek innym niż spory religijne.
W samym tym temacie można znaleźć dziesiątki przykładów, kiedy nie rozmawiałem o niczym związanym z religią. Tylko może według Ciebie wszystko co nie jest związane z Biblią musi być przeciwko chrześcijaństwu.
Patrząc na ciebie, myślę że jesteś naprawdę biedny, skoro całe swoje życie musisz powtarzać setny raz to samo
- "O boże"
- "Ojcze nasz..."
- "Szczęść Boże"
- "Święty, święty..."
Ja jestem biedny?
Nie pamiętam, kiedy ostatni raz robiłem coś takiego. Wątpię czy chociażby raz w ciągu ostatnich miesięcy.
Dobór naturalny. Ten kto nie umie obronić swoich racji, wymiera. Jedni wolą walczyć na argumenty, inni wolą stosować materiały wybuchowe i samoloty.

Buła: "Bo nie uważasz że to trochę chamskie, wpieprzać się do każdego tematu i każdej rozmowy ze swoją dyskusją#msgzcze odnośnie tego, czego wcześniej nie zauważyłem:
Ale za co to szanować?
- "O boże"
- "Ojcze nasz..."
- "Szczęść Boże"
- "Święty, święty..."
Ja jestem biedny?

Buła: "Bo nie uważasz że to trochę chamskie, wpieprzać się do każdego tematu i każdej rozmowy ze swoją ?"
Nie, czemu?

Buła: "Skoro nie znajduje jednoznacznego potwierdzenia, to jak możesz wymagać argumentów?"
Odbijam piłeczkę: jeśli nie masz na coś jednoznacznego potwierdzenia, to po co w ogóle w to wierzysz? :D

Fenix: "Jak każdy inny cud opiera się tylko na tym, że osoba niewierząca nie potrafi czegoś wyjaśnić."
Bzdura. Właśnie czytam sobie o gruźlicy. Połowa "cudów" z Lourdes idzie się paść.

Buła: No to o czym dyskutujemy?
Chociażby o tym, dlaczego według Ciebie wiara w niepotwierdzone rzeczy to nie naiwniactwo. Wyjaśnisz mi to, to będę w końcu usatysfakcjonowany.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dark

OTO KATOLIZM
#167 2009-12-30, 13:03(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 13:06)
Nawet jeśli Bóg nie istnieje to uważam, że jest potrzebny. Mi rozmowa z nim daje wewnętrzną siłę i spokój ducha, zawsze mogę się do niego zwrócić w trudnej sytuacji i zawsze mogę z nim być szczery, a kiedy wiem, że ze mną jest mam dużo więcej siły aby stawiać czoła wyzwaniom życia codziennego.]\

- "O boże"
- "Ojcze nasz..."
- "Szczęść Boże"
- "Święty, święty..."
Ja jestem biedny?

Każdy może rozmawiać z Bogiem tak jak mu się podoba, niekoniecznie używając cytatów jakie tu przytoczyłeś.

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy

DuoGum

OTO KATOLIZM
#168 2009-12-30, 13:04(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 13:07)
dialogu w którym z góry jesteśmy na przegranej pozycji.
:D . Jeśli wychodzisz z takiego założenia - owszem.

Mi rozmowa z nim daje wewnętrzną siłę i spokój ducha, zawsze mogę się do niego zwrócić w trudnej sytuacji i zawsze mogę z nim być szczery, a kiedy wiem, że ze mną jest mam dużo więcej siły aby stawiać czoła wyzwaniom życia codziennego
Tego wyuczyło Cię społeczeństwo, w którym żyjesz. Równie dobrze, mógłbyś bez tej rozmowy, uwierzyć w siebie i z jeszcze większą łatwością pokonać trudy zycia.

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

OTO KATOLIZM
#169 2009-12-30, 13:06(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 13:08)
Odbijam piłeczkę: jeśli nie masz na coś jednoznacznego potwierdzenia, to po co w ogóle w to wierzysz? :D
To moja sprawa, i nie zamierzam się tłumaczyć, szczególnie komuś takiemu jak ty.

Cytat: DuoGum link=topic=8192.msg76095#msg76093 date=Dec 30 2009, 01:04 PM\'
:D . Jeśli wychodzisz z takiego założenia - owszem.
oczywiście według was. ja znam swoje racje i nie potrzebuję dowartościowywać się na innych.

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dark

OTO KATOLIZM
#170 2009-12-30, 13:07(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 13:10)
To moja sprawa, i nie zamierzam się tłumaczyć, szczególnie komuś takiemu jak ty.

Zaraz ci powiedzą, że nie masz argumentów albo uciekasz od dyskusji  :D

@down/ mówiłem  :D

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy
Meritium tej dyskusji. Skoro się zawiązłeś, to teraz ty wychodzisz na idiotę. I to nie jest uciekanie od dyskusji?
oczywiście według was.
:D

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

OTO KATOLIZM
#172 2009-12-30, 13:09(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 13:10)
Zaraz ci powiedzą, że nie masz argumentów albo uciekasz od dyskusji  :D

No, bo nie mam. Było już o tym mówione czemu nie mam.
Jeśli powiedzą, że nie mam argumentów, to oznacza tylko, że znowu próbują zatoczyć pętlę i wrócić do początku, żeby jeszcze przez chwile poczuć się lepszym.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Nawet jeśli Bóg nie istnieje to uważam, że jest potrzebny. Mi rozmowa z nim daje wewnętrzną siłę i spokój ducha, zawsze mogę się do niego zwrócić w trudnej sytuacji i zawsze mogę z nim być szczery, a kiedy wiem, że ze mną jest mam dużo więcej siły aby stawiać czoła wyzwaniom życia codziennego.]\

Każdy może rozmawiać z Bogiem tak jak mu się podoba, niekoniecznie używając cytatów jakie tu przytoczyłeś.

Takich właśnie odpowiedzi oczekiwałem, o osobistej istocie wiary a nie "argumentów" wierzących skłaniających do istnienia boga.

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Tego wyuczyło Cię społeczeństwo, w którym żyjesz. Równie dobrze, mógłbyś bez tej rozmowy, uwierzyć w siebie i z jeszcze większą łatwością pokonać trudy zycia.
Ciebie złodziejstwa cudzej pracy też nauczyło społeczeństwo? :D

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy

DuoGum

OTO KATOLIZM
#175 2009-12-30, 13:11(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 13:12)
Jeśli powiedzą, że nie mam argumentów, to oznacza tylko, że znowu próbują zatoczyć pętlę i wrócić do początku, żeby jeszcze przez chwile poczuć się lepszym.
Nie mam nic lepszego do roboty, tylko dowartościowywanie się na forach internetowych.

Ciebie złodziejstwa cudzej pracy też nauczyło społeczeństwo?
Nie.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Nawet jeśli Bóg nie istnieje to uważam, że jest potrzebny. Mi rozmowa z nim daje wewnętrzną siłę i spokój ducha, zawsze mogę się do niego zwrócić w trudnej sytuacji i zawsze mogę z nim być szczery, a kiedy wiem, że ze mną jest mam dużo więcej siły aby stawiać czoła wyzwaniom życia codziennego.]
Ale po co się oszukiwać i wymyślać sobie wyimaginowanych przyjaciół? Nie lepiej spojrzeć prawdzie w oczy i znaleźć sobie realnych?
Nie zrozumiałeś o co mi chodzi. Buła wytknął mi, że ja powtarzam w kółko te same teksty, chociaż co tydzień w niedzielę sam mantruje przez calutką godzinę. Chyba, że nie chodzi do kościoła.
Cytat: Buła link=topic=8192.msg76098#msg76094 date=Dec 30 2009, 01:06 PM\'
A więc w jaki sposób możesz wymagać, byśmy my Twoich wierzeń nie uznawali za idiotyczne? "Wierzę, nie mam dowodów, nie możecie przez to mi nic powiedzieć, ale ja nie powiem wam czemu wierzę, bo tak i już a wy macie to uszanować". Super. Jeśli i tak nie chcesz nic powiedzieć, to po co się w ogóle odzywasz? Ja z chęcią przedyskutowałbym jeszcze z Adanosem parę kwestii odnośnie kalendarza rzymskiego.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Kyro, czego oczekujesz? Powiedz.
Co mam ci powiedzieć? Mam ci udowodnić istnienie Boga? Na to liczysz?

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
CYTAT

Nie mam nic lepszego do roboty, tylko dowartościowywanie się na forach internetowych.

CYTAT
Ciebie złodziejstwa cudzej pracy też nauczyło społeczeństwo?

Nie.
No to obaliłem Twój argument  :D

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dark

OTO KATOLIZM
#179 2009-12-30, 13:16(Ostatnia zmiana: 2009-12-30, 13:18)
Ale po co się oszukiwać i wymyślać sobie wyimaginowanych przyjaciół? Nie lepiej spojrzeć prawdzie w oczy i znaleźć sobie realnych?

Mam dużo przyjaciół, ale nie dziele się z nimi totalnie wszystkimi prywatnymi i największymi problemami czy też innymi sprawami a nawet jeśli tak to jest to wąskie grono osób. W trudnych i ciężkich chwilach nie o wszystkim powiesz przyjaciołom a jemu tak, wielu weteranów zgodnie twierdzi, że bez wiary na froncie już dawno by wykorkowali.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry