A może napiszcie co ma FF czego brakuje u Chrome#msg73419#msg73419#msg73419#msg73419 date=1260564573]
A może napiszcie co ma FF czego brakuje u Chromea? Nie przypominam sobie żadnych atutów poza posiadaniem większej liczby dodatków
No właśnie dodatki, to jest baaardzo ważna rzecz, kilka do firefoxa bez których bym nie mógł pracować.
ABP - Blokowanie reklam(+ Polska lista do tego)
Firebug - ogólnie debugowanie WSZELKIEGO rodzaju skryptów JS czy nawet części Flashowych rozwiązań, dodatkowo testowanie stron, dodatkowo szybka możliwość sprawdzania CSSów danych elementów na stronie, sprawdzanie kodu HTML, czy nawet wyciąganie obrazków z zabezpieczonych stron(gdzie prawy i zapisz nie zadziała)
YSlow do Firebuga - testowanie jakości stron, bardzo ważne narzędzie mojej pracy
Live Page Rank - podaje statsy PR oraz alexy na każdej stronie, szybki do zobaczenia "popularności" oraz jakości strony...
Web developer studio - program który, wbrew pozorom, często przydaje się także przy zwykłych czynnościach, które nie są związane ze stronami internetowymi
Dane Tamper - możliwość przejęcia kontroli nad wysyłanymi parametrami POST, przydaje się do sprawdzania jaka strona co wysyła bez naszej zgody(bo można sprawdzać też AJAXowe zapytania)
SearchPreview - wtyczka która pokazuje mi miniaturki stron przy wyszukiwaniu w Google po prostu GENIALNE rozwiązanie, szybko mogę zobaczyć jak strona wygląda oraz czy to na pewno jest to co chcę(zobaczenie obrazka jest szybsze niż linka i np. znalezienie wikipedii czy czegoś innego przy jakiejś zwykłej frazie jest po prostu szybsze)
a jeśli chodzi o kwestie szybkości, niestety firefox w wersji 3.6.x ściąga dużo ramu i nie jest super szybkim rozwiazaniem, ale jak dobrze miewam to testy nowego firefoxa 4 beta 4wykazały że jest spora poprawa pod względem szybkości a pod względem poprawności(np. test acid) właściwie wypada najlepiej

odnośnie minimalizmu chrome, fakt że fajna sprawa, ale firefoxowi też można co nieco zmienić, pierwsza rzecz to motyw który zmienia wygląd na chromowy(oczywiście nie w pełni)
druga rzecz to przeniesienie guzików nawigacyjnych do paska wyżej i wyłączenie paska nawigacyjnego, można także wyłączyć pasek "szybkich zakładek/linków" i mamy już sporo wiecej miejsca ;)