Teksturowanie i animacja [Wings 3D] 4523 6

O temacie

Autor Crono

Zaczęty 14.11.2009 roku

Wyświetleń 4523

Odpowiedzi 6

Crono

Crono

Użytkownicy
posty11
  • Użytkownicy

Crono

Teksturowanie i animacja [Wings 3D]
2009-11-14, 23:24(Ostatnia zmiana: 2009-11-15, 16:22)
Witam,

ponieważ dopiero zaczynam z 3D chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy,

mapowanie to dzielenie obiektu na części by go oteksturować, prawda? W takim razie jak to zrobić w Wings 3D?

Jak sie w Wings 3D tworzy animacje?

Mi też się nie chce.[/size]
[/color]

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
W Wingsie nie można zrobić animacji.
Co do mapowania to nie wiem nic, oprócz tego, że w Winsgsie jest to męczarnia (znajomy mnie poinformował).

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Mapowanie to tak jak rozkładanie pudełka na płaszczyźnie. Obiektu samego w sobie nie dzielisz.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Crono

Crono

Użytkownicy
posty11
  • Użytkownicy
Cóż więc ja cię też Dracon o tym informuję :D

Żadna głupia spółgłoska - dzięki, już się obczaiłem w tym i wiem że jak bd oddawał jakieś modele to bez texów bo wing to zabójstwo :)

Mi też się nie chce.[/size]
[/color]

zalpl

zalpl

Użytkownicy
posty92
  • Użytkownicy
W wingsie3d musisz zaznaczyś cały(lub jego kawałek...zależy od projektu...) obiekt i wziąć PPM ... później UV maping... kroisz sobie obiekt (mark edges for cut)...potem znowu zaznaczasz cały i zaznaczasz ppm>continue>unfolding...robi ci się coś w rodzaju textury ... ustawiasz kawałki obiektów ....create texture...ustawiasz parametry....musisz włączyć okienko w window > outliner... i bierzesz swoją teksture i make external... zapisujesz gdzie chcesz...otwierasz nawet paintem i tem gdzie kontury kawałków brył rysujesz co chcesz ( nawet minki :D ) a później napisujesz ten plik...klikasz na swoją teksture ppm i refresh...spójrz teraz na bryłę :(  jest oteksturowana :)

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Teksturowanie i animacja [Wings 3D]
#5 2009-11-15, 11:31(Ostatnia zmiana: 2009-11-15, 15:15)
Co do mapowania to nie wiem nic, oprócz tego, że w Winsgsie jest to męczarnia (znajomy mnie poinformował).
Masz bardo złe informacje, kiedy już się wie jak to robić, jest banalnie proste i idzie szybko, moim zdaniem nieporównanie prościej niż w innych programach. Jedynie w najstarszych wersjach programu, z numerem wersji poniżej 1.0  rzeczywiście było to niemal niewykonalne.

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny
Cytat: Avallach link=topic=7794.msg70978#msg70978 date=Nov 15 2009, 11:31 AM\'
Masy bardo złe informacje, kiedy już się wie jak to robić, jest banalnie proste i idzie szybko, moim zdaniem nieporównanie prościej niż w innych programach. Jedynie w najstarszych wersjach programu, z numerem wersji poniżej 1.0  rzeczywiście było to niemal niewykonalne.

We wcześniejszych wersjach też mapowało się mi w miarę normalnie. Ja i tak dość rzadko mapuje więc mam w tym nikłe doświadczenie lecz jeśli wymagasz od siebie [jako grafika] coś więcej to sam wings nie wystarczy. Jeśli chodzi o Render to nie wiem po cholerę jest ta opcja w Wingsie skoro i tak jakoś owych Renderów jest przerażająco słaba.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry