Oprogramowanie 23114 66

O temacie

Autor

Zaczęty 11.09.2009 roku

Wyświetleń 23114

Odpowiedzi 66

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Oprogramowanie
2009-09-11, 14:47(Ostatnia zmiana: 2009-09-11, 20:19)
blender i wings są słabymi programami z czasem sam to zauważysz, ale wtedy będzie za późno, żeby się przerzucić maxa czy cineme.

nie są słabymi programami tylko mało perspektywicznymi w przypadku dalszego rozwoju czy konieczności przesiadki na inny soft (nie można tego nigdy wykluczać) i podobnie jak w przypadku gimpa nie warto się tym parać. chyba, że ktoś faktycznie uważa że ściągając 3dmaxa albo photoshopa od miliardowych korporacji i robiąc pracę w domowym zaciszu, do szuflady kogoś okradamy. co kto lubi, nie namawiam do piractwa i generalnie nie popieram ale w tym przypadku to tak jakby ukraść jabłko z 2000 hektarowego sadu.

sroka, skończ to, wypal normale, zrób z tego lowpoly i zrób tekstury i będzie zajebiście

Przeniosłem - VEQ

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy
popieram ale w tym przypadku to tak jakby ukraść jabłko z 2000 hektarowego sadu.

Gorzej jeżeli jest 2000 hektarowy sad, a dwa razy tyle złodziei  :) .
Co myslisz o moich modelach ?  :lol2:

Konserwa

Konserwa

Użytkownicy
posty63
Propsy23
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
nie są słabymi programami tylko mało perspektywicznymi w przypadku dalszego rozwoju

Co masz na myśli? Blender, z tego co wiem, został ostatnio uznany za bardzo dynamicznie się rozwijający. A część uważa, że max, maya i XSI w rękach autodesku mogą zwolnić.
Co do przesiadki, to może faktycznie coś w tym jest. Houdini 10 ma (podobno) interfejs wzorowany na maxowym, a jakoś bardzo ciężko było mi się na niego przestawić i ostatecznie się poddałem  :)

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Oprogramowanie
#3 2009-09-11, 15:48(Ostatnia zmiana: 2009-09-11, 15:49)
Gorzej jeżeli jest 2000 hektarowy sad, a dwa razy tyle złodziei 2.gif.

Nadal nie zmienia to NIC. Adobe czy Autodesk to nie są firmy, które sprzedają soft dla rozrywki czy typowego odbiorcy detalicznego. To czy ty gdzieś sobie siekasz grafikę na tym to nieoficjalnie wszystkim lata koło dupy. Schody zaczynają się gdy zaczynasz robić to komercyjnie i w zasadzie od tego etapu możemy rozmawiać o okradaniu kogo kolwiek.

Co myslisz o moich modelach ? 20.gif

Nic nie myślę, rób dalej, zmień soft jeśli nie stanowi to problemu.

został ostatnio uznany za bardzo dynamicznie się rozwijający.

Noi co w związku tym? Mnie interesują programy powszechnie wykorzystywane w "branży" oraz te, których znajomość jest wymagana a nie jakieś niszowe produkty na wolnych licencjach. Jak mówiłem wszystko zależy od naszego podejścia i "kręgosłupa moralnego". Ja uważam, że robiąc coś we własnym zakresie, z czego 95% nie upuszcza nigdy mojego hdd nikogo nie okradam i na tym zakończmy. Przypomnę jeszcze jedynie, że Ci wszyscy ludzie robiący obecnie grafikę za gruby hajs również gdzieś się tego musieli nauczyć i z pewnością nie na licencjach studenckich czy darmowych półproduktach typu blender czy gimp.

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny
Nauczyciel od informatyki mówił nam że kupił bardzo grubą książkę na temat PS i podobno każde z zadań mógł łatwo wykonać w gimpie z taką samą jakością, wiec nie wiem jak to tam jest.

Co do Wingsa - jest to świetny program ale tylko do modelowania, Rendery, teksturowanie i inne bajery można sobie wybić z głowy...
Co do blendera  - ma on masę funkcji mniej i bardziej przydatnych ale bez wątpienia jest on najlepszym programem 3D spośród oprogramowań darmowych.

Thoro - jeśli coś jest tak samo funkcjonalne ale darmowe to po co przepłacać? :)
Firma nas zatrudniająca tylko na tym skorzysta bo nie będzie musiała wykupywać dla nas licencji co tym samym sprawia, że jesteśmy bardziej atrakcyjni w "branży".
Zresztą żeby się przekonać o tym że blender się od maxa dużo nie różni to radze pooglądać sobie rożne Rendery z obu programów.

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy
Nic nie myślę, rób dalej, zmień soft jeśli nie stanowi to problemu.

Planuję przerzucić się na 3DS Maxa  :)

Konserwa

Konserwa

Użytkownicy
posty63
Propsy23
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Firma nas zatrudniająca tylko na tym skorzysta bo nie będzie musiała wykupywać dla nas licencji co tym samym sprawia, że jesteśmy bardziej atrakcyjni w "branży".

Obawiam się, że nie masz racji.

Zresztą żeby się przekonać o tym że blender się od maxa dużo nie różni to radze pooglądać sobie rożne Rendery z obu programów.

W ten sposób sprawdzisz co można osiągnąć oboma programami. Nie porównaż komfortu pracy, interfejsu itp. Dla niektórych mają cholerne znaczenie.

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
Obawiam się, że nie masz racji.
Po czym to niby stwierdzasz? Wspomnienie tak istotnej rzeczy w CV myślę, że jest ważne. Licencja na maxa nie jest rzeczą tanią.

W ten sposób sprawdzisz co można osiągnąć oboma programami. Nie porównaż komfortu pracy, interfejsu itp. Dla niektórych mają cholerne znaczenie.
Thoro nazwał je " półproduktami", a nie programami o niewygodnym interfejsie, który jakby nie patrzeć jest normalny - max na początku też miał "niewygodny" system sterownia zapewne dla każdego.

Konserwa

Konserwa

Użytkownicy
posty63
Propsy23
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Po czym to niby stwierdzasz? Wspomnienie tak istotnej rzeczy w CV myślę, że jest ważne. Licencja na maxa nie jest rzeczą tanią.

Po tym, że w ofercie pracy często wyszczególniony jest wymagany lub preferowany soft. Zazwyczaj nie jest to blender.

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: Konserwa\'
Nie porównaż komfortu pracy, interfejsu itp. Dla niektórych mają cholerne znaczenie.
Komfort pracy to tylko kwestia przyzwyczajenia. Ja, gdy chciałem zrobić głupi miecz low poly w 3DSM stwierdziłem, że w Blenderze zrobiłbym go w 10 minut (a nie w 2h) i to 3 razy lepiej.

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
Po tym, że w ofercie pracy często wyszczególniony jest wymagany lub preferowany soft. Zazwyczaj nie jest to blender.

Co nie znaczy, że nie można napisać w CV o swoim programie, który jest darmowy i dobry oraz potwierdzić to teczką z naszymi osiągnięciami.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Oprogramowanie
#11 2009-09-11, 19:14(Ostatnia zmiana: 2009-09-11, 19:30)
Nauczyciel od informatyki mówił nam że kupił bardzo grubą książkę na temat PS i podobno każde z zadań mógł łatwo wykonać w gimpie z taką samą jakością, wiec nie wiem jak to tam jest.

To niech wykonuje nadal tylko trzeba liczyć się z tym, że składając aplikację do jakiej kolwiek firmy jest z reguły WYMAGANA znajomość pakietu Adobe bez względu na Twoje osobiste preferencje i umiejętności. W pracy robisz na ADOBE bo na to wyłożyła firma grube hajsy liczone nie rzadko w setkach tysięcy. To nie jest piaskownica gdzie przynosisz własne zabawki firmy krzak i bawisz się bez przeszkód z gronem dzieciaków mających lego - wasze zabawki nie będą integralne już nie wspominając o wzajemnym uzupełnianiu się.

Co nie znaczy, że nie można napisać w CV o swoim programie, który jest darmowy i dobry oraz potwierdzić to teczką z naszymi osiągnięciami.

Można napisać podobnie jak możemy napisać, że mieliśmy na informatyce wykłady z ms paint czy internetowy kurs digital paintingu u Elvansa jednak kogo to obchodzi?

Sorry, ale jak ktoś chce sobie grafikować i nie zna przynajmniej dwóch programów z pakietu adobe to być może i jest atrakcyjny ale w branży operatorów kserokopiarek. Wybacz, ale nie masz pojęcia o rynku pracy oraz logistyce panującej w większości firm z tego sektora.
Przede wszystkim nikt nie kupuje produktów, narzędzi pracy bo akurat TY tam idziesz pracować! Niekiedy przedsiębiorstwa mają również podpisane umowy partnerskie z producentami danego softu czy całe pakiety licencyjne i takie coś w ogóle nie wchodzi w grę. Już nie wspominając o tym, że praca powiedzmy w poważnej agencji interaktywnej czy firmie poligraficznej to zwykle bardzo złożony szczebel pracy na wielu formatach plikowych i płaszczyznach począwszy od project managerów przechodząc przez pijarowców, gości od marketingu i usability kończąc na oddzielnych osobach od projektowania ID marki, flasha, sajtu czy nawet robienia ikonek. To wszystko odbywa się przy multum programów, które się zwyczajnie uzupełniają i gładko ze sobą współpracują. Nie wyobrażam sobie, aby ktoś coś robił w... gimpie a następnie cały zespół siekał to kolejno na altercascie, photoshopie, dreamwerze, flashu, illustratorze i całej masie innego softu z pralni adobe.

Thoro - jeśli coś jest tak samo funkcjonalne ale darmowe to po co przepłacać?

Jeśli powyższe jest mało przekonujące to wystarczy dodać, że licencja gimpa zabrania wykorzystywania owego programu do celów komercyjnych co tyczy się to również przeważającej większości reszty darmowego softu. Coś za coś i uwierz że nikt nie pcha w takiego PSa nawet 5-ciu klocków tylko po to aby mieć lans czy coś.

Sama funkcjonalność również nie jest identyczna. Ps to wymiatacz i lider na rynku od zawsze i zapewne na zawsze. Ktoś pcha w to miliony i nie możliwe, aby darmowa aplikacja tworzona przez grono pasjonatów i zapaleńców była choć w połowie tak dobra jak to:

Tak więc nie wiem jak Ty, ale ja ufam Jezusowi

Może zawieje narcyzmem ale w życiu wyruchałem jednak więcej programów graficznych niż kobiet i bez wahania mogę stwierdzić, że do psa obecnie nie ma nic podjazdu i się na to nie zanosi. Chyba, że nagle w grafice komputerowej nastąpi jakąś wielka rewolucja będąca przewrotem ale takie rzeczy również nie następują z dnia na dzień. Powiem więcej:
Uczysz się 3dmaxa - masz ogromne podstawy pod resztę produktów autodeska, gdyż spora cześć z nich się wzajemnie uzupełnia, ma podobny interfejs, zasadę działania itd.
Uczysz się photoshopa - cudownym zbiegiem okoliczności umiesz ze startu również illustratora, image ready, indesign oraz masz solidną podstawę pod naukę reszty.
Uczysz się blendera, gimpa czy innego darmowego softu - nie masz nic bo te programy to pojedyncze produkty a i w razie wypadku nie są nigdzie pożądane. Będąc operatorem jednego z nich licz się z tym, że pewnego dnia nadejdzie dzień gdy będziesz musiał porzucić przyzwyczajenia i zacząć ruchać dziwki z burdelu adobe lub autodesk co przez pierwsze kilkanaście miesięcy może być równie komfortowe, gładkie i przyjemne co ruchanie w dupę bez wazeliny.

photoshop, 3dmax > blender, gimp
technikum > liceum

Elo Jezus.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
przede wszystkim chciałem się odnieść do "okradania". jestem przekonany, że w tym przypadku nielegalne użytkowanie jest przez producenta pożądane,
Można napisać podobnie jak możemy napisać, że mieliśmy na informatyce wykłady z ms paint czy internetowy kurs digital paintingu u Elvansa jednak kogo to obchodzi?
czemu miałoby nie obchodzić. umiejętność przystosowania, używania różnych narzędzi chyba ma pewną wartość.

Jeśli powyższe jest mało przekonujące to wystarczy dodać, że licencja gimpa zabrania wykorzystywania owego programu do celów komercyjnych co tyczy się to również przeważającej większości reszty darmowego softu. Coś za coś i uwierz że nikt nie pcha w takiego PSa nawet 5-ciu klocków tylko po to aby mieć lans czy coś.
BEŁKOT, bo wierzę, że nie kłamstwo. Licencja GIMPa i większości wolnego opragramowania to GNU GPL, która pozwala ci nawet na to, abyś jej nie czytał, jeśli nie zamierzasz modyfikować, ani dystrybuować tego programu. Nie ma ŻADNYCH ograniczeń na używanie.
Ktoś pcha w to miliony i nie możliwe, aby darmowa aplikacja tworzona przez grono pasjonatów i zapaleńców była choć w połowie tak dobra jak to:
GIMP nie jest tworzony przez samych pasjonatów i zapaleńców. za tym też stoją spore pieniądze i ludzie z tego żyją. Tych pieniędzy jest jednak o wiele mniej, więc nie dziwne że te programy są niższej jakości. Choć wcale to nie dotyczy całego wolnego oprogramowania, bo w niektórych dziedzinach to oprogramowanie własnościowe jest w tyle.

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy

Zoom

Oprogramowanie
#13 2009-09-11, 19:38(Ostatnia zmiana: 2009-09-11, 20:19)
No ale w tych trochę mniejszych firm raczej na licencje nie stać, a przynajmniej mi się tak wydaje.

PS Co do gimpa to słyszałem że można go nawet własnoręcznie przerabiać [legalnie] ale kto wie może to tylko plotka.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
PS Co do gimpa to słyszałem że można go nawet własnoręcznie przerabiać [legalnie] ale kto wie może to tylko plotka.
można, tylko zmodyfikowanych wersji nie można rozpowszechniać innaczej niż na zasadach GPL (ale można np. zachować do wewnętrznego użytku w firmie, chyba).

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Oprogramowanie
#15 2009-09-11, 19:58(Ostatnia zmiana: 2009-09-11, 19:59)
przede wszystkim chciałem się odnieść do "okradania". jestem przekonany, że w tym przypadku nielegalne użytkowanie jest przez producenta pożądane,

Ano, ano. Warto o tym pamiętać zanim zaczniemy pierdolić bzdury o "piraceniu"!
W zasadzie jest to droga do nowego klienta bo jesli ktoś idzie drogą rozwoju czy zaczyna działalność komercyjną to naturalnym krokiem jest kupienie drogich licencji.

czemu miałoby nie obchodzić. umiejętność przystosowania, używania różnych narzędzi chyba ma pewną wartość.

Tu akurat chodziło o gimpa a jeśli mowa o tym to prędzej z psa wsiądziesz na gimpa niż na odwrót.
Licencja GIMPa i większości wolnego opragramowania to GNU GPL, która pozwala ci nawet na to, abyś jej nie czytał, jeśli nie zamierzasz modyfikować, ani dystrybuować tego programu. Nie ma ŻADNYCH ograniczeń na używanie.

Teraz sprawdziłem dokładnie i masz racje.

więc nie dziwne że te programy są niższej jakości.

Może nie koniecznie niższej jakości ale gimp ma inną grupę docelowych odbiorców i jest rozwijany pod innym kątem niż Ps. Raczej nikt nie pretenduje do tworzenia konkurencji co z resztą samo w sobie jest niemożliwe.

No ale w tych trochę mniejszych firm raczej na licencje nie stać, a przynajmniej mi się tak wydaje

Mniejsze firmy zatrudniają mniej pracowników bądź po prostu wymagają większej wszechstronności (co niestety jest normą w każdej dziedzinie). Nie znam żadnego szanującego się freelencera czy tym bardziej firmy, która robi na darmowym sofcie albo wymaga od potencjalnych pracowników znajomości takowego.

Umówmy się, że 70/80% tego co widzisz na ulicach, w prasie i ogólnie wszędzie to photoshop. Pozostałe około 25% to pakiety corela a reszta to nisza programowa do której nie koniecznie zalicza się gimp czy tym podobne twory.

Do adobe jest masa pluginów. Zarówno darmowych jak i komercyjnych - są to inicjatywy niezależne od adobe.

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy

Zoom

Oprogramowanie
#16 2009-09-11, 21:14(Ostatnia zmiana: 2009-09-11, 21:15)
Czyli z tego wychodzi, że liczy się tylko nazwa oprogramowania i autorzy? Bo jakby nie patrzeć to ten przykładowy Gimp też ma masę możliwości. Czemu oprogramowania komercyjne są bardziej promowane niż te zwykłe? Myślę, że by zrobić taki program jak Gimp to tez trzeba by było się nieźle napracować oraz posiadać nie lada umiejętności. Czy tylko marka się liczy? Częstsze aktualizacje? Lepszy zespół? A może coś innego...

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
liczy się to że photoshop jest lepszy do profesjonalnych zastosowań

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
liczy się to że photoshop jest lepszy do profesjonalnych zastosowań

Akurat tego nie ocenie bo się na obu programach słabo znam. Ja ten temat zacząłem więc i ja mogę go skończyć - można temat zamknąć, chyba że będzie ktoś jeszcze chętny by o tym dalej dyskutować

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Darmowy soft jest często cholernie niewygodny :) . Nie zawsze, ale w wielu przypadkach:

Photoshop > Gimp
3dsmać > blender
World of Warcraft > Tibia

i tak dalej...

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry