Linux 161964 360

O temacie

Autor V3Q

Zaczęty 10.09.2009 roku

Wyświetleń 161964

Odpowiedzi 360

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Ktoś z was czeka na premierę nowej fedory? Według mnie odejście od YUM było dobrą decyzją. Nie aktualizowałem do bety tylko dlatego, że zawierała wersję pulsaudio, która powodowała brak dźwięku dla panelu przedniego na niektórych płytach głównych (w tym mojej), mam nadzieję, że w finalnej tego buga już nie będzie.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Ma ktoś telefon z ubuntu? Zna kogoś kto ma? Interesuje mnie jak się sprawuje, android zaczyna mnie wkurwiać, a to może być jakaś alternatywa. 

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Ciekawość wzięła górę i spróbowałem tych kucowskich tiling managerów, i3 tutaj. Zna ktoś jakieś protipy, urozmaicenie tego status bara u góry?

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
>Instaluj tiling menedżery
>na ubuntu

makin' bacon

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
I bez tego było sporo jebania z instalacją, bo mam specyficznego kompa(budowa w pewnym stopniu podobna do tabletów)- mimo wszystko warto. Chodzi w chuj płynnie, jest kompletnie bezgłośny, nie grzeje się w normalnej pracy(czytaj- nie gry), waży niecały kilogram, ma w miarę spoko klawiaturę i zajebistą baterię. Ból jednak mam w chuj bo przez tę specyficzną budowę póki co nie będę miał dźwięku na tym netbooku- chyba, że podłączę zewnętrzną kartę dźwiękową.

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
A co za różnica na jakiej dystrybucji? Możesz sobie zainstalować i3 na hannah montana linux i będzie działał dokładnie tak samo jak na Debianie czy Fedorze.
I tak, to jest zajebiście wygodna rzecz, a szczególnie na laptop - tam gdzie myszkę zastępuje gładzik, eliminowanie użycia myszy w interfejsie brzmi jak bardzo dobry pomysł.

Zawartość paska i3bar definiujesz  w ~/.i3status.conf.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Nie idzie w i3 ustawić przezroczystych marginesów okien tak by było widać tapetę? Na razie ustawiłem po prostu szerokość obramowania i dałem tekstowi w tytule ten sam kolor co tłu.
Idzie ustawić margines zewnętrzy tego i3 status?
Jak dodać do tego status bara ile MB RAMu jest wolne?
Jak ogarnąć kontrolę jasności monitora na i3?

Tak to już na razie ogarnąłem.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Ram, marginesy(?):
Powinno być gdzieś tu:
https://i3wm.org/docs/userguide.html#_configuring_i3bar
https://i3wm.org/i3status/manpage.html
A jak nie będzie to pamiętaj, ze zawsze mozesz zamienić program generujący ten pasek czymś innym, na przykład Conky się ponoć w to dobrze integruje.

Kontrola jasności:
Znajdź do tego jakiś programik i zbinduj go pod klawisze w ustawieniach i3. Ja napisałem własny bo mi żaden porządnie nie działał (wbrew pozorom to bardzo, bardzo proste), ale spróbuj xbacklight.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Wygląda na to, że RAM wymaga właśnie conky, a marginesy to w i3-gaps są takie jakie chcę. A kontrolę jasności ogarnąłem z tym poleconym przez ciebie programem:
bindsym Mod1+Shift+F5 exec xbacklight - 10% -time 500
bindsym Mod1+Shift+F6 exec xbacklight + 10% -time 500

Edit@ Muszę jednak ogarnąć żeby jasność na 0 się nie ustawiała. :F

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Ale przecież możesz załadować do i3status uruchamianie własnej komendy. Napisz/znajdź coś, co pokazuje zużycie RAM i dodaj to jako uruchamiany zewnętrzny programik.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Dobra, ogarnąłem RAM i ogółem status bar z i3blocks. Marginesy coś mi nie idą, ale nie będę z tego powodu zmieniał WM bo aż tak mi nie zależy na tym. Skrypt z ograniczeniem przyciemniania ogarnąłem(swoją drogą bash mi w ogóle nie leży, ale nie chciało mi się pod pythona myśleć).

Tak to wygląda na ten moment:

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Manjaro czy Chakra?
Potrzebuję w pełni działającego KDE, rozbudowanego repozytorium, stabilności i przede wszystkim mało konfiguracji.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
...Mint?

makin' bacon

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Mint mi się jakoś przejadł, tak samo Fedora (której i tak najnowszy spin KDE ssie).

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Brałbym Manjaro, tym bardziej, że mam go już dość długo zainstalowanego na stacjonarce.

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Z tego co słyszałem, to Manjaro jest mocno zintegrowane z XFCE i z KDE są czasem problemy. To prawda?

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Nie mam pojęcia, nie korzystam z KDE.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Właściwie to na czym polega "wybrakowanie" KDE w innych dystrybucjach? Czego konkretnie nie ma taki dajmy na to Debian, a co jest niezbędne dla pełnowymiarowego KDE? Zawsze mi się wydawało, że paczki z samym KDE i różnorakimi dostosowanymi do niego programami są na ogół wszędzie.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Swoją drogą KDE jest jednym z dwóch głównych środowisk(obok XFCE) w Manjaro, więc chyba nie powinno być wybrakowane:
https://www.youtube.com/watch?v=KNSfwgGbrTA

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Właściwie to na czym polega "wybrakowanie" KDE w innych dystrybucjach? Czego konkretnie nie ma taki dajmy na to Debian, a co jest niezbędne dla pełnowymiarowego KDE? Zawsze mi się wydawało, że paczki z samym KDE i różnorakimi dostosowanymi do niego programami są na ogół wszędzie.
Głównie chodzi o dostępność wszystkich bibliotek, które KDE wykorzystuje, pełną implementację ficzerów, kolejną sprawą jest w miarę aktualna wersja w oficjalnych repozytoriach dystrybucji, wsparcie od twórców (by dostosowali środowisko, a nie wrzucili paczkę i wsio) oraz by taka wersja przeszła jakieś testy.
Jasne, zawsze możesz to zrobić samemu, ale po co?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry