Linux 187330 360

O temacie

Autor V3Q

Zaczęty 10.09.2009 roku

Wyświetleń 187330

Odpowiedzi 360

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Xubuntu? :F

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Mint XFCE.

makin' bacon

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
W moich technikum zmienili Ubuntu na Mint 17 z XFCE ostatnio. Normalnie bym się cieszył, tylko że już nie mam SSOP xD

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator

Leinnan
Administrator

Linux
#243 2014-09-10, 22:10(Ostatnia zmiana: 2014-09-11, 14:34)
U nas zainstalowane w jednej sali są OpenSUSE z KDE. Ja pierdolę, nie wiem jak tego dokonano, ale to gówno muli nawet jak XFCE doinstalowałem(o dziwo wygląda gorzej niż na Xubuntu i nie mówie tu o samym doborze skinów). Nawet przy zasranym uruchamianiu menadżera pakietów musi z dwa errory wyjebać, chociaż działać będzie. A mamy go tylko dlatego, że GRUBa nie trzeba było konfigurować do Novella.

Post połączony: 2014-09-11, 14:34

Przecena na gogu, tym razem się skusiłem.

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
http://www.webupd8.org/2011/04/set-up-hot-corners-edge-flipping-in.html
Hot corners bez użycia Compiza. Potwierdzam, że działa na XFCE.

Remix

Remix

Użytkownicy
Murzyn Internetów :O
posty291
Propsy41
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Murzyn Internetów :O
Siemka! Ostatnio postanowiłem znieść swój stary komputer i zainstalować na nim KUbuntu, jednak system nie wykrywa karty sieciowej. I tu pojawia się moje pytanie czy znacie jakieś dystrybucje (mogą być podstarzałe) obsługujące RTL8139?

PS Gdzieś czytałem, że ta karta powinna działać w większości dystrybucji, no ale na KUbuntu mi nie działa :/

https://www.youtube.com/watch?v=TNdy0ea6gc4

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Uruchom sobie Live Xubuntu 14.04.1 i zobacz czy działa. U mnie właśnie na nim zaczęła działać karta sieciowia na USB.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
też miałem problem z kubuntu i internetem, ale well, wkurwiłem się i zainstalowałem inne distro :D powiem tylko że następna odsłona juz działała.

makin' bacon

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
nie znam się na tych całych kubuntach, ale debian ze sterownikami (firmware-realtek) chyba nie obsługuje tej karty - zatem próbuj dystrybucji innych niż debianowatych. Fedora?

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Przechodźcie na Linuxa, Windows nie zaopiekuje się waszymi przyszłymi/niedoszłymi dziećmi!
https://www.youtube.com/watch?v=bYcF_xX2DE8

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
[drm:cpt_set_fifo_underrun_reporting] ERROR uncleared pch fifo underrun on pch transcoder A
[drm:cpt_serr_int_handler] ERROR PCH transcoder A FIFO underrun
kurwa kurwa.
Bardzo dużo osób ma ten problem i nic się nie dzieje złego, dlatego nikt nie próbuje go rozwiązywać w community ubuntowym, ale mi się to pokazuje przy próbie instalacji distro z rodziny ubuntu i instaler jest straszliwie powolny, nie sposób przedostać się dalej niż wybór strefy czasowej (co ciekawe mint zadziałał bez problemu, ale jest chujowy)
Na debianie jeszcze nie próbowałem bo dużo jebania się ze ściągnaniem i wypalaniem.
Jakieś pomysły?

makin' bacon

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Miałem, przesiadłem się na Fedorę, po problemie.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka

Faren
RaveN Studio

Linux
#252 2015-03-09, 19:47(Ostatnia zmiana: 2015-03-09, 22:14)
Jestem na fedorze, ale mam zjebany kurwa problem, bo ona nie radzi sobie z przełączanymi kartami graficznymi chyba. Wszystko miga i ma pełno graficznych bugów. Miałem podobnie na ubuntu, wystarczyło wyłączyć drugi "nieznany ekran" i smigało, ale to gówno ma problem. Nie potrafi wyłączyć drugiego "nieznanego ekranu". Klikam w ustawieniach ekranu wyłącz a ten pyta czy zachować ustawienia czy nie, daje że tak a ten gówno, dalej to samo. Bug opisany jest tutaj:
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1173963
są też workaround, ale nie wiem jak to zrobić. Nie wiem czy to są dwa kroki w sumie czy dwie możliwości nawet. Myślałem że zrobiłem drugie, stworzyłem xorg.conf.new za pomocą -configure, skopiowałem do etc/X11 i dodałem nową sekcję taką jak tam kazali. Ale nie zadziałało. Kurwa pomocy bo mnie szlag trafia.
Also na starcie wywala błędy kernela.

Post połączony: 2015-03-09, 22:14
Fedora rozjebała kompa :D
mam teraz antycznego debiana, który jest podstawą dalszych napraw.
Oh well.

makin' bacon

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Poza tym że może fajnie wyglądać to ten linux warty jest tylu problemów? 

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Wszystko zależy od tego jaki sprzęt się ma. Ja kupując kompa staralem się by kupować rzeczy z najlepszymi sterami do Linuxa czyli Intel, a w przyszłości dokupię grafikę GeForce

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Kryzys zażegnany, póki co wszystko pięknie śmiga na starym, dobrym ubuntu. Już nigdy go nie opuszczę <3

makin' bacon

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
@Avallach Lepiej chyba dyskutować na ten temat tutaj :P
Znasz jakieś miejsce z fajnymi skinami pod xfce? Ja akurat do Xubuntu, ale to chyba bez różnicy dopóki środowisko graficzne to samo.
Trzeba się sporo naprzeglądać ale są.
http/xfce-look.org/
http/www.deviantart.com/browse/all/customization/skins/linuxutil/desktopenv/xfce/
Dodatkowo ikony ogółem:
http://www.noobslab.com/p/themes-icons.html#icons
No i dodatkowo jako podstawowy font polecam Titilium Web. Font ustawiasz w Ustawienia>Wygląd>Czcionki.
Co do zabawy wyglądem co gdzie wrzucać(jak folderu nie ma to stwórz, aby wyświetlać ukryte foldery wduś ctrl+h):
  • nowe czcionki do /home/nazwa_użytkownika/.fonts/
  • nowe ikony i kursory do /home/nazwa_użytkownika/.icons
  • nowe style GTK i XFWM(obramowanie okien) do /home/nazwa_użytkownika/.themes
Od siebie polecam:
http://xfce-look.org/content/show.php/?content=155025
http://www.noobslab.com/2014/04/install-numix-icon-packs-in-ubuntulinux.html
http://xfce-look.org/content/show.php/Windows+8+Greybird+Xfwm+Theme?content=167427

Pochwal się wyglądem jak skończysz przerabiać

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Ok, z tym że dużo tego nie będzie. Chodzi o Linuxa używanego w pracy, do tego obecnie na maszynie wirtualnej (której prawie nie odpalam).
Miałem przez parę miesięcy natywnie, ale było z tego więcej problemów niż korzyści.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Poza tym że może fajnie wyglądać to ten linux warty jest tylu problemów?
Ta, bo po pewnym czasie potrafisz każdy* z tych problemów rozwiązać. Linuks nie jest taki trudny, po prostu trzeba zrozumieć jak działa - a jak już zrozumiesz, to możesz zrobić naprawdę to co tylko chcesz. "Wszystko jest plikiem" to naprawdę piękna zasada jeśłi potrafisz i lubisz pisać programy: w takiej windzie gdybym chciał napisać dajmy na to 'program który migocze mi podświetleniem ekranu w laptopie', musiałbym prawdopodobnie przestudiować całą dokumentację lapka producenta i napisać własny sterownik, w linuksie to jest kwestia dosłownie kilku linijek. 

Taki system dla zapaleńców.

Swoją drogą, niesamowite jak bardzo Valve zdołało rozkręcić granie na linuksie. Naprawdę, nie spodziewałem się tego - z każdym miesiącem w mojej bibliotece na steamie pojawiają się nowe gry, w które mogę grać natywnie na linuchu. I to nie jakieś pierdoły tylko pełnoprawne tytuły jak  Bioshock Infinite, PoE czy Metro Redux. I nawet kilka nowych, jeszcze niewydanych gier (również dużych! arkham knight) deklaruje wsparcie dla linuksa po wyjściu - plus każdy duży nowy engine ma linuksowe wsparcie. Naprawdę, może nie brzmi to jakoś niesamowicie ale ja i tak jestem zaskoczony że tak wiele udało im się osiągnąć.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Z Steama na Linuxie korzysta ponad milion osób, jest moc :D

http://404.g-net.pl/2015/05/linux-na-steamie-ponizej-1-lecz-nadal-rosnie/

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry