Linux 188054 360

O temacie

Autor V3Q

Zaczęty 10.09.2009 roku

Wyświetleń 188054

Odpowiedzi 360

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Linux
#180 2013-11-27, 16:09(Ostatnia zmiana: 2013-11-27, 21:35)
Bo ja wiem? Prostą rzeczą byłby skrypcik konwertujący, prostszą poszukanie innego programu do printscreenowania, a najprostszą przekonfigurowanie programu tak, żeby robił w jpg, ale nie wiadomo czy program na to pozwala.

Edit: z nudów Ci to napisałem, proszę:
export NAZWA=screen-$(date +%d-%m-%Y-%H-%M-%S)-$RANDOM; gnome-screenshot -f $NAZWA'.png'; convert $NAZWA'.png' $NAZWA'.jpg'; rm $NAZWA'.png';
Jak chcesz do konkretnego folderu (a lepiej chciej, bo nie wiem gdzie to zapisze bez tego :F), to wpisujesz przed "screen" ścieżkę, dla przykładu
export NAZWA=/home/zkirtaem/screenshot/screen-$(date +%d-%m-%Y-%H-%M-%S)-$RANDOM; gnome-screenshot -f $NAZWA'.png'; convert $NAZWA'.png' $NAZWA'.jpg'; rm $NAZWA'.png';

No i teraz, well, 'instalacja':
su
cd /usr/bin
nano skriny
wklej kod
ctrl+o
enter
ctrl+x
chmod +x skriny

Od teraz terminal będzie zbędny;
Wchodzisz w ustawienia klawiatury/skróty;
Dodajesz własny skrót, nazwa jak sobie chcesz, polecenie skriny;
podpisujesz go pod printa, usuwając poprzedniego printa (w kategorii "Zrzuty" bodajże) z ustawień.
Włala. Gratis masz teraz komendę w terminalu, skriny, robiącą screenshot.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Masz propsa za to, jednak póki co raczej nie będę tego ładował- nie chce mi się jednak szczerze mówiąc.
Zastanawiam się jednak czy warto instalować świeże sterowniki: NVIDIA Linux Display Driver 331.17 Beta.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Fraser
  • Gość
Da radę zainstalować Linuxa bez utraty danych nawet jeżeli nie sformatuję dysku? Pytam, bo to jest inny system niż windowsy, więc dane mogą się nie zachować nawet jeżeli nie tknę partycji.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Tak. Na linucha musisz (no, jest jeszcze wubi, ale to ponoć szmelc) mieć oddzielną partycję ext4, taki format, jak ntfs. I to tyle - możesz sobie zachować swoje windowsowe dyski, ba, możesz z nich nawet na linuxie kozystać.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator

Leinnan
Administrator

Linux
#184 2014-03-01, 21:21(Ostatnia zmiana: 2014-03-01, 21:42)
Ciekawostka - przedwczoraj zainstalowałem Ubuntu - aktualizowałem sterowniki - wczoraj już się nie chciało włączyć :F Polecam wszystkich masochistom :D

W ramach ciekawostki, wczoraj zaczął jebać mi się Windows 7 Ultimate(oryginał). Strasznie muli+ strony ładują z wyglądem dokumentów z Worda. Xubuntu nadal ładnie działa.
Przy okazji pseudoproblem:
Fallout 2 normalnie pięknie działa przez WINE, jednak przy korzystaniu z HD patcha znacząco muli, da się grać, ale taka gra zbytnio nie ma sensu. Jakieś pomysły?

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Wiesz co? Nawet nie próbuj na poważnie porównywać tych dwóch systemów :lol2:

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Kiedy ja Unity nie lubię :F
 Ubuntu = Linux
Linux != Ubuntu

Postawiłbym sobie Debiana zamiast Xubuntu, ale Xubuntu działa mi świetnie i nie chce mi się zmieniać, chociaż zyskałbym na tym trochę wydajności.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Przy okazji pseudoproblem:
Fallout 2 normalnie pięknie działa przez WINE, jednak przy korzystaniu z HD patcha znacząco muli, da się grać, ale taka gra zbytnio nie ma sensu. Jakieś pomysły?
Problem rozwiązany, aktualizacja sterowników grafiki poprzez porady z tego poradnika pomogła, gra pięknie śmiga.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Zna ktoś sposób na łatwą synchronizację konta i rozmów Pidgina pomiędzy Windowsem a Linuxem zainstalowanym na jednym kompie?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Sprawdź, czy dane, foldery z ustawieniami, temu podobne wyglądają dokładnie tak samo - bo mogą. Jeśli wyglądają tak samo, to ustawiasz żeby przy kazdym uruchamianiu dysk z windowsem się montował, symlink (ln -s) folderu ustawienia w windowsie do miejsca z folderem ustawienia w linuxie, włala.

Jeśli dane nie są takie same to pewnie się nie da, chyba że symlink pojedyńczych plików typu historia rozmów, lista kontaktów.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Chcę się pochwalić jak ogarnąłem Xubuntu:
Spoiler

Przy okazji przygotowałem skrypt poinstalacyjny, który instaluje wszystko co uważam za potrzebne mi do pracy.
http://pastebin.com/WHJZYTJc
Dla chętnych, mój conky(ta informacja o godzinie, użyciu procesora, RAMu itd.), tylko inny kolor czcionki.  http://xfce-look.org/content/show.php/My+conky?content=165284
Żeby nie było, sam robiłem :D

Co zmienić, dodać?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Straszna ta czarna obwódka w Conky.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Tak lepiej?
Spoiler

PS Ty w Unity się bawisz na Linuchu?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Nom, lepiej.
Nie, na linuxie ciężko odpalić unity i w sumie koniec końców boję się że źle by działało.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Nom, lepiej.
Nie, na linuxie ciężko odpalić unity i w sumie koniec końców boję się że źle by działało.
Ja nawet nie próbowałem, właśnie z powodu Unity3D zainstalowałem z powrotem Windowsa.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Warband dostępny na Linuxa!
Mount & Blade: Warband otwiera się na nowe systemy operacyjne. Od kilku dni w Warbanda grać można nie tylko na MS Windows, ale także na
Linuksie oraz Mac OSX. Póki co opcja ta jest w fazie beta, więc gra na
tych systemach wiąże się z pewnymi niedoskonałościami.
Bugi są jednak wciąż naprawiane, tak więc niedługo będzie można się spodziewać całkowicie grywalnej rozrywki na urządzeniach "wyzwolonych" z
 Windowsa. 
Aby skorzystać z Linuksowej/Macowej bety należy, używając serwisu Steam:
Prawym przyciskiem kliknąć na "Mount&Blade Warband" w bubliotece Steam i wybrać "Właściwości".
W otworzonym oknie wybrać zakładkę "BETY", a następnie  "Mac/Linux beta".*
Po zainnstalowaniu można cieszyć się grą.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
W ogóle się ten linuxowy steam ostatnimi czasy rozrasta. Nawet pomijając wiedźmina 2 (którego linuxowy port to żart) ostatnio coraz częściej zdarza się, że coś w co akurat mam ochotę pograć jest na linuxa. A to Civilization 5, a to Toribash, a to portal 2. Fajnie, może kiedyś linux dojdzie do poziomu maków pod kątem gier.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
W ogóle się ten linuxowy steam ostatnimi czasy rozrasta. Nawet pomijając wiedźmina 2 (którego linuxowy port to żart) ostatnio coraz częściej zdarza się, że coś w co akurat mam ochotę pograć jest na linuxa. A to Civilization 5, a to Toribash, a to portal 2. Fajnie, może kiedyś linux dojdzie do poziomu maków pod kątem gier.

No, pierwszy raz się zdarzyło bym spiracił grę na Linuxa.  :lol2:

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Zkirtaem@Przez przypadek trafiłem na to:

https://www.youtube.com/watch?v=Q6YzEfHc81k

https://www.youtube.com/watch?v=4OXmsBKgyis

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Linux
#199 2014-07-12, 05:35(Ostatnia zmiana: 2014-07-12, 07:54)
Wspomina tam gdzieś, że działa średnio i bugowato. E tam, to bez sensu - co jak co ale takie rzeczy powinny działać bezbłędnie.

0 użytkowników
Do góry