Linux 188056 360

O temacie

Autor V3Q

Zaczęty 10.09.2009 roku

Wyświetleń 188056

Odpowiedzi 360

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Linux
#160 2013-01-27, 18:01(Ostatnia zmiana: 2013-01-27, 18:03)
Olej to, klasycznie stwórz partycję ext4 i tyle. Sytuacja rozumiem jest taka, że masz windę i chcesz obok ubuntu? A zatem wsadzasz płytkę z ubuntu, klikasz instalację i stwierdzasz, że sam sobie podzielisz dysk, łatwo i bezpiecznie zmniejszasz którąś NTFS i tworzysz ext4 montowane na / + swap, dwa razy więcej niż ramu (to opcja, ale przydaje się kiedy zapchasz cały ram albo chcesz hibernować system). Samo znajdzie i 'obsłuży' Windowsa.

(I ten poradnik jest ze średniowiecza, ubek już dawno bez problemów zapisuje na ntfs)

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
  • Sursum Corda! Wiwat Car!
Ja i moja kurwa wątpliwośc w to co robię.A więc tak. Użyłem linku z Komputer świat: http://www.komputerswiat.pl/poradniki/programy/linux/2012/03/instalujemy-ubuntu-1110-obok-windows.aspx
Wybrałem Polski, nazwę usera, hasło. Szybko zainstalowało. Oczywiście resetuję.(oczywiście z płytką) I co dalej? coś tam się w trybie teksotwym robi resetuje i pojawia mi się okienko z instalacją ubuntu. Daję, że chcę zainstalować obok systemu. Dalej, dalej... i każe mi wybrać ile chcę przeznaczyć na to. Jednakże tutaj nie rozkminiam co naciskać, żeby wybrać dobry dysk. Wybrałem opcje bez dzielenia, a instalacje na konkretnym... Nie rozkminiłem. Cofnąłem się(jeszcze nic nie instalowałem) i spróbowałem na wersji próbnej(ta z płytki, jednak znowu z netem swoim nie mogę się połączyć. Niby go wykrywa, wpisuję hasło, ale mam "dissconnect" :/ . Teraz piszę z Windy.

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Po prostu wybierz partycję i ją zmniejsz, bo oto ci chodzi? Chyba wiesz, jakie rozmiary mają twoje partycje?

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
  • Sursum Corda! Wiwat Car!
Wiem, jednak nie jarzę jak je wybrać, bo nie chciałbym zmniejszyć takiego C gdzie mam już tylko 30GB wolnego, albo D które jest od Recovera HP

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

Crooleeck

Crooleeck

Użytkownicy
posty57
Propsy13
  • Użytkownicy

Crooleeck

Linux
#164 2013-01-27, 22:52(Ostatnia zmiana: 2013-01-27, 23:01)
Kliknij na te partycje ktora chcesz zmniejszyc i tam powinny byc strzalki zmniejszania lub powiekszania partycji. Jak zmniejszysz to potwierdz tam OK. System mozesz zainstalowac bez dodatkowych partycji. Wystarczy z punktem montowania "/".  Z home badz boot nie jest to konieczne. Powinna ci sie pod ta zmniejszona partycja pokazac przestrzen wymiany. Kliknij w to dwa razy. Zalecalbym ci co najmniej 15GB przestrzeni dla tej partycji w systemie plikow ext4 podstawowa. Wybierz tam punkt montowania / i potwierdz. Po tych czynnosciach idziesz dalej, a partycjonowanie zacznie wtedy dopiero pracowac. Nic trudnego, choc rozumiem twoj strach;p

Zapomnialem dodac, abys zamiast wybierac zainstaluj obok windows, wybral uzyj innego rozwiazania. Pisze troche z pamieci, ale nie powinno sie to az tak bardzo roznic z oryginalem.

Coś tu było... Teraz nie ma nic!

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Powiedzcie jak zwiększyć rozmiar partycji Linuxa jak już się ma go zainstalowanego. W Gparted mam zaciemnione opcje zmiany rozmiaru(większość mam zaciemnioną).

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Spróbuj zmienić z live-cd.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Odświeżam. Na pokładzie Xubuntu, pięknie chodzi. Pytanie mam proste, jaki jest zamiennik dla Notepada++?

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Coraz bardziej się przekonuję do XFCE, jakieś rady co poprawić? Oczywiście ten panel po lewej jest wysuwalny.
Pidgin- tu bym jakiś fajny skin poznał
Firefox i Thunderbirg- https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/ft-deepdark/
Audacious- znacie jakiś dobry skin do tego/Winampa?

Jeszcze jakieś przydatne programy na Linucha?

Spoiler

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Logo windowsa rox :F

Sprobuj sobie zrobic dysk ram montowany w /tmp, to latwa, szeroko opisana w internecie sztuczka - a masz, widze, chyba duzo ramu.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Akurat to logo Windowsa zacnie się prezentuje, inna sprawa że nic lepszego nie znalazłem.

Dzięki za radę z RAMem, masz takich wskazówek więcej w zanadrzu? :D

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Napisałem skrypt kopiujący ustawienia i cache firefoxa do ramu (i robiący backupy na dysk co parę minut, po czym sam je odzyskuje jak
padnie prąd), acz nie jestem pewien czy różnica w działaniu jest jakaś makabryczna - chociaż chyba jest, i chyba rzadziej zdarzają sie jakieś mini-przycinki i podobne. Jak chcesz to mogę podrzucić, acz "instalatora" nie dopisałem, teoretycznie było na mój własny użytek, więc instalacja może być trochę skomplikowana, jeśli nie ogarniasz konsoli i podobnych.

Jak masz sporo urządzeń tabletopodobnych, to fajnie jest mieć serwer www (apt-get apache2), wrzucasz plik w folder, wchodzisz na stronkę w tablecie i ściągasz. Chyba jeszcze był jakiś streaming filmów w tym wszystkim.

Fajny program to Conky, taki boczny pasek którego skrypt piszesz sobie sam, ale to też trzeba co nieco komputera umieć (chociaż w manualu jest każda opcja opisana czysto i zrozumiale).

Jak masz ochotę, spróbuj Gnome3 - wiele osób go objeżdża, ale jak już się momencik poużywa (i przywróci minimalizację specjalnym narzędziem) to jest naprawdę wygodny, a przy tym bardzo płynny i ogółem ładny - chociaż jego możliwości w zakresie personalizacji chyba zaczynają się i kończą na tapecie pulpitu :F

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
XFCE wybrałem właśnie ze względu na możliwości customizacji i lekkość. Xubuntu dlatego że mam dostęp do "Centrum Oprogramowania Ubuntu" i lepsze wsparcie w internetach, openSuse z XFCE wyglądał tragiczne i zdaje mi się że nie miał zainstalowanej części rzeczy od zarządzania systemem i jego wyglądem, a przynajmniej mniej od Xubuntu.

Conky to taki linuxowy Rainmeter? Jeśli tak, to póki co przynajmniej go nie chcę i nie potrzebuję.

Konsoli znam podstawy: sudo apt-get install, tworzenie nowych użytkowników, grup użytkowników, folderów, przydzielanie uprawnień do plików(chmod), ogółem podstawowe operacje na plikach. Także sam zdecyduj czy to starczy do instalacji tego skryptu.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
w sumie ze skrypcikiem lepiej nie, bo tam trzeba linkować i takie tam - niby to proste rzeczy, ale jak przepiszesz na sztywno komendy i coś będziesz miał inaczej (dla przykładu ja mam Iceweasela, nie firefoxa) to cholera wie co się stanie.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Właśnie, póki pamiętam. Czemu nie zapisują mi się ustawienia odnośnie włączonych wtyczek w Audacious? Same ustawienia wtyczek(globalne skróty klawiszowe) się zapisują, jednak za każdym razem muszę włączać tą i jeszcze jedną wtyczkę(od chowania do traya).

Fraser
  • Gość
Zamierzam zainstalować Ubuntu na swoim nowym laptopie i tu pytanie, jaka jest najnowsza wersja? I czy będą na tym systemie działały programy takie jak FL Studio 11 i Ableton Live 9 a także wszystkie wtyczki i presety? Laptop ma być do produkcji muzyki, a ja szukam jakiegoś lekkiego systemu i właśnie zastanawiam się czy wszystkie wtyczki i presety będą poprawnie działać. Oczywiście nie ma mowy o jakimkolwiek graniu, gdyż nie mam czasu na takie pierdoły.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Linux
#177 2013-11-25, 19:04(Ostatnia zmiana: 2013-11-25, 21:09)
Najnowsza wersja = najnowsze, co jest na ubuntu.org

http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=2113
to uważa, że ableton pośmiga bez problemów, ale wiesz - lepiej siedź na windowsie. Program będzie śmigał zapewne bardziej "stabilnie" i na pewno będzie prościej, a do produkcji muzyki potrzebujesz prostoty, stabilności i takich tam. Jednak jak chcesz spróbować - droga wolna, napisane że "Platinum".

Chyba, że masz ochotę spróbować innych, linuxowych odpowiedników programów do muzyki - wtedy polecam ubuntu studio, które ma dostosowane jądro i w ogóle fajną paczkę programów do edycji wszystkiego.

@down
ciekawostka: zainstalowałem win8.1, niektóre programy otwierają się 5-15 minut (DOSŁOWNIE!), do instalacji sterowników internetu był wymagany internet, były ogromne problemy z apdejtem do wersji "płatnej studenckiej", bo robiło się to przez windows store który nie działał, wszystko ogółem tnie i działa jak gówno, i - w przeciwieństwie do linucha - jakkolwiek dużo bym nie umiał, nie mogę z tym nic zrobić. Ot, zjebało się, żadnych logów, żadnych informacji o błędach. polecam wszystkim masochistom :F

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ciekawostka - przedwczoraj zainstalowałem Ubuntu - aktualizowałem sterowniki - wczoraj już się nie chciało włączyć :F Polecam wszystkich masochistom :D

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Aztek@ Zdolniacha z ciebie, zresztą- ja samego Unity nie lubię, praktycznie zero konfiguracji wyglądu systemu(chyba że się pozmieniało od 12.04). Tylko Xubuntu!

Przy okazji, popróbowałem paru programów do słuchania muzyki i w końcu znalazłem taki który przypomina mi znanego i powszechnie kochanego foobara: DeaDBeeF!! :tylkogothic:

PS Zkirtaem@ Wiesz jak ustawić by przy printscreen tworzył się obraz jpg, a nie png?
Tak BTW: Jest ImageShack Uploader na linucha!  :ok:

0 użytkowników
Do góry