Napisałem skrypt kopiujący ustawienia i cache firefoxa do ramu (i robiący backupy na dysk co parę minut, po czym sam je odzyskuje jak
padnie prąd), acz nie jestem pewien czy różnica w działaniu jest jakaś makabryczna - chociaż chyba jest, i chyba rzadziej zdarzają sie jakieś mini-przycinki i podobne. Jak chcesz to mogę podrzucić, acz "instalatora" nie dopisałem, teoretycznie było na mój własny użytek, więc instalacja może być trochę skomplikowana, jeśli nie ogarniasz konsoli i podobnych.
Jak masz sporo urządzeń tabletopodobnych, to fajnie jest mieć serwer www (apt-get apache2), wrzucasz plik w folder, wchodzisz na stronkę w tablecie i ściągasz. Chyba jeszcze był jakiś streaming filmów w tym wszystkim.
Fajny program to Conky, taki boczny pasek którego skrypt piszesz sobie sam, ale to też trzeba co nieco komputera umieć (chociaż w manualu jest każda opcja opisana czysto i zrozumiale).
Jak masz ochotę, spróbuj Gnome3 - wiele osób go objeżdża, ale jak już się momencik poużywa (i przywróci minimalizację specjalnym narzędziem) to jest naprawdę wygodny, a przy tym bardzo płynny i ogółem ładny - chociaż jego możliwości w zakresie personalizacji chyba zaczynają się i kończą na tapecie pulpitu