Dyskusja i opinie o modzie 526947 1281

O temacie

Autor orcwarrior

Zaczęty 11.02.2008 roku

Wyświetleń 526947

Odpowiedzi 1281

Casillas

Casillas

Użytkownicy
posty48
Propsy3
  • Użytkownicy
Luke_Flamesword
Nie utożsamiam się z tą wypowiedzią jednakże z jej treści wywnioskowałem że jest skierowana do mojej wcześniejszej.

Natomiast co do postu u góry to w gothicu nie chodzi o grafikę tylko o klimat :)
Z tego powodu widać że nie jesteś wiernym fanem tylko trzciną na wietrze ;]

Przyznam kiedyś jarałem się klimatem goticzka, do czasu jak nie zagrałem w wyżej wspomniane serie: Assassin#msg152526s Creed czy Wiesiek.Gothic może był dobry jak na swoje czasy, natomiast dzisiaj naprawdę nie ma nad czym się spuszczać, jedynie soundtrack na upartego morze dzierżyć miano klimatycznego i trzymającego poziom. No chyba żeby się jarać niezwykle liniową i niedojrzałą fabułą, gównianym gameplayem o oprawie graficznej nie wspominając, TO TAK ;)

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Właśnie dziwne jest to, że Gothic nie miał w sobie nic wyjątkowego, grafika na zwykłym poziomie (w 1 części gothica sztywne dialogi Jacka Mikołajczaka), a jednak jest jedną z ciekawszych gier rpg, może gracze go sobie upodobali właśnie za tą prostotę?

Wracając do Czasu Zapłaty, jak wyjdzie to wyjdzie, nie ma się co podniecać, są przecież inne mody do Gothica, w które możecie zagrać, a wy się uczepiliście jednego.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka

Faren
RaveN Studio

Dyskusja i opinie o modzie
#1102 2011-06-20, 16:13(Ostatnia zmiana: 2011-06-20, 16:18)
@Casillas: Ale sygnaturę masz jaką masz. hipokryzja? czy może zwykły konformizm?

Naprawdę nie rozumiem po co te kłótnie. CZ jest na goticzka? Tak. No to kurna o co chodzi? A może trzeba go przenieść na wieśka, jak się ludzie tak upieracie, że Gothic jest do dupy? W 2006 bodajże powstał pomysł na gothic stories (wtedy nie była to tak stara gra), wszystko można powiedzieć wyewoluowało, no a teraz twórcy mają to porzucać, bo paru nastolatków stwierdziło, że gothic to gówno? Proszę was.

Możecie powiedzieć że to nie jest zbytnio zgodne z tematem waszej kłótni. Dlaczego to piszę? Bo jesteśmy w temacie "Dyskusja i opinie o modzie" w dziale "Czas Zapłaty". Kiedyś już był ogromny temat "Gothic - sens moddingu gry w 2010 roku", ale powstał tam taki syf, że trzeba go było zamknąć. Nie sądzę, aby by Orc chciał mieć taki burdel u siebie w temacie.

makin' bacon

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
.Dzięki nim gothic 1 znowu stanie się epicką grą nad grami! połączenie klimatu moda z klimatem historii gothica zapewnia całkowity sukces.
[/size][/font][/color]

Zmień dilera bo ci syf daje do towaru.
Gothic to niestety przeżytek a CZ będzie według mnie urocztym pogrzebem i uczczeniem tej gry. Peace!

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Paradoxal

Paradoxal

Użytkownicy
posty617
Propsy978
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Gothic to niestet przeżytek a CZ będzie według mnie urocztym pogrzebem i uczczeniem tej gry. Peace!

Rozumiem że ty swoim modem urządzisz pogrzeb M&B ?

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator

Leinnan
Administrator

#1105 2011-06-20, 18:33(Ostatnia zmiana: 2011-06-20, 18:35)
Jeśli go skończe w 11 rocznice wersji 1.010 M&B( na niej robie) to niech będzie.
Tyle że mój mod nie jest największą i (prawdopodobnie) najlepszą modyfikacją do M&B.

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
Nie wiem o co kłótnia autorzy moda robią go dla siebie oraz fanów gothic jeżeli ci komuś to nie pasuje niech omijają ten temat i tyle.

Teraz do tych co narzekają kiedy. Przestańcie no-life'ować albo zacznijcie robić coś od siebie a zobaczycie że to nie takie łatwe a jak ogłosicie że prace są rozpoczęte to ja ( i założę się wielu innych) ponarzekamy kiedy.

A teraz do twórców czekam na moda ale nie mam zamiaru truć wam zadów czy szukać wszystkich nowinek o waszym modzie jak zobaczę go w "Ukończone Modyfikacje" to dam propsa i pobiorę a potem zdam relację :D  

Tyle ode mnie.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Zauważyłem, że od kiedy napisałem tego hejta (bo nie wiem, jak to inaczej określić) na kretyńskie trolle z wymaganiami większymi, niźli data ich urodzenia, to ładnie się zaczęli wszyscy "napinający" tłumaczyć, że "oni nie czekają na moda", "oni mają moda gdzieś" i w ogóle. Nie wiem po co ci, którzy wcześniej obierali stanowisko "pośpieszta dupska" teraz obrali stanowisko wręcz przeciwne tj. "namtozwisa". Nie wiem też , po co te krętactwa, partactwa i dwulicowość, bo to, co teraz stosujecie (nagła zmiana poglądów wykreowana dla "picu" i dla "dopasowania się do reszty") to wyraźna - jak to Fahren z resztą WSPANIALE określił - hipokryzja. Najlepsze jednak z tego wszystkiego jest to, że każdy się w swoim poście POWTARZA, lub powtarza to, co na ostatnich dwóch? stronach pisane jest notorycznie (gothic "gupi", mamy cz w dupie ,olewamy cz"). Tak na koniec powiem tylko tyle - nic nie przebije waszych konwersacji i domniemań ,na temat "porównujmy gothic 1 grę z 2002 roku, do wiedźmina czy assassins creeda, gier przełomu 2007-2011 ,pod względem graficznym, mechanicznym i każdym córka rybaka innym" lub "pomimo, że straciliśmy na gothica 4 lata swojego życia, teraz dla picu i dla ekscytacji go zeszmacimy".

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Jak ktoś już pisał: nie srej...

Albo chociaż podaj nicki bo nie wiadomo dokładnie kogo chcesz uświadomić :P

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
Znajdzie się jakiś miły ktoś z uprawnieniami by wykroić ten off-top i wsadzić go to off-topu? Nie ma po co zaśmiecać tematu o modzie. Takie moje zdanie.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
nie. sami prowokujecie takie dyskusje wchodząc w bezsensowne dywagacje i jałowe dysputy. co niektórym proponuje nie odpowiadać a problem się skończy. każdy ma prawo do własnego zdania i naprawdę nie ma potrzeby, by ktoś po raz setny występował w roli samozwańczego rzecznika grupy, tłumaczył i nas usprawiedliwiał. robi się to już powoli żałosne.

Ratos

Ratos

Użytkownicy
posty5
  • Użytkownicy
Może jakieś newsy??? Już dawno nic nie było.

shergar

shergar

Moderator działu
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • Darth Revan
Ork kończy sesję i niedługo zabierze się za mod. Ja szlifuję skrypty - fabułę. Jest jeszcze trochę 3d do zrobienia, ale chyba ork własnymi siłami coś zmontuje.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Paradoxal

Paradoxal

Użytkownicy
posty617
Propsy978
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Czyli jest progres.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Nie chcę nic sugerować, ale to brzmi jakby proces tworzenia miał się ku końcowi. "Jeszcze trochę do zrobienia..." "szlifuję fabułę - skrypty..."
 :roll:

makin' bacon

Necro

Necro

Użytkownicy
posty36
Propsy4
  • Użytkownicy
Darth Faren ma rację. Może szykuje się do wydania ;p  Tak naprawdę trzymam kciuki żeby do końca 2011 roku on wyszedł. Chłopaki WSPIERAM WAS!!!!!!! :D

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Progres to jest w wow-ie :P

Szlifują, blizzard tez diablo 3 szlifuje wiec to nie oznacza wydania, chcą żeby CZ było cacy wiec trzeba czekać aż wyjdzie a wyjdzie jak to będzie gotowe.

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
:facepalm:  Czlowieku, umiesz pisac po polsku?

TheNagazul

TheNagazul

Użytkownicy
posty7
  • Użytkownicy
Witam. Nie mogę się doczekać kiedy wyjdzie CZ i uważam, że będzie najlepszą modyfikacją 4ever. Jednak przejdźmy do sedna czyli pytań (proszę o dopowiedź w punktach).
1.Ile procent jest ukończony kod finalny modyfikacji (podobno moda da się już przejść)?
2.Zamierzacie dodać jakieś postaci poboczne w stylu kryminalistów "kozaków" którzy podchodzą do ciebie i ci grożą?
3.Pojawią się nowe filmiki (w modzie)?
4.Na jednym screenie widziałem jak broń była ubroczona we krwi (http://i30.tinypic.com/207kw77.jpg) będzie system podobny do M&B w postaci zostawani posoki na orężu?
5.Ile (mniej więcej) pojawi się mieczy runniczych?
6.Zamierzacie zrobić coś w sylu otwatej bety moda?
7.Zamierzacie udostępniać tutoriale efektów?
8.Traktujecie modowanie jako zajęcie, spędzenie czasu wolnego czy może projket który ma być głównym celem kariey?
9.Będą czary podobne do g3 lub g4?
Proszę o odpowiedzi.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

#1119 2011-06-24, 14:39(Ostatnia zmiana: 2011-06-24, 14:39)
1.Ile procent jest ukończony kod finalny modyfikacji (podobno moda da się już przejść)?

To trudne do oszacowania. Jedne rzeczy są poprawiane, siłą rzeczy pojawiają się nowe komplikacje, inne są usprawniane, zmieniane. Poproszę Orka, aby na forum publicznym napisał o tym małe streszczenie.

3.Pojawią się nowe filmiki (w modzie)?

Planowaliśmy co innego, ale powrócimy do tego na koniec

4.Na jednym screenie widziałem jak broń była ubroczona we krwi (http://i30.tinypic.com/207kw77.jpg) będzie system podobny do M&B w postaci zostawani posoki na orężu?

Ten screen to w dużym stopniu manipulacja. Jest to nasza wina, ale nie sugeruj się proszę przestarzałą galerią na naszej stronie, gdzie screeny pochodzą jeszcze z 2008 i mają mało wspólnego z obecnym wyglądem moda.

5.Ile (mniej więcej) pojawi się mieczy runniczych?

Analogicznie do broni typu Szpon Beliara, Uriziel itp. będzie to jeden miecz. O ile pamiętam, czy to w formie easter egga, czy odpowiedniej komendy będzie można jednak przywołać drugi miecz ustawiając w ten sposób duale :D .

6.Zamierzacie zrobić coś w sylu otwatej bety moda?

To mija się z celem i jest zbyt ryzykowne. Obecnie z tego co mi wiadomo moda testuje głównie Shergar a jeśli ulegnie to zmianie to jedynie na rzecz zaufanego grona znajomych.

7.Zamierzacie udostępniać tutoriale efektów?

Nie rozumiem pytania. Jeśli chodzi o rozgrywkę to o ile pamiętam wobec wprowadzonych nowości ma się pojawić coś w rodzaju samouczka, który pokaże co i jak. Jak pytasz o modding to o ile nic w tej sprawie nie uległo zmianie (pytanie do Orka), to po premierze część zawartości, skrypty planujemy puścić do swobodnego użytku.

8.Traktujecie modowanie jako zajęcie, spędzenie czasu wolnego czy może projket który ma być głównym celem kariey?

Trudno mówić o karierze w przypadku pracowania na tak przestarzałej i zapomnianej grze. Mamy raczej inne ambicje, jednak faktem jest, że kilka osób wspierających nasze działania to osoby z branży.

9.Będą czary podobne do g3 lub g4?

Pod jakim względem? Chyba większość nowych czarów została pokazana w starym filmie na naszym kanale youtube. Ich podobieństwo możesz ocenić sam.

Jakbyś miał jakieś jeszcze pytania to pisz śmiało.

0 użytkowników
Do góry