Dziękuję za odpowedzi.
@Thörbjorn
Chciałbym tutaj zaznaczyć, że inaczej niż w Gothicu, w Mount & Blade nie przykłada się aż tak wielkiej wagi do grafiki 3D. Zrobiliśmy już w sumie około trzysta modeli, bo jak do tej pory nikt nie zajął się tematyką mrocznych wieków europejskich, więc nie mogliśmy nic pożyczyć od innych modów. Dlatego większość uzbrojenia robi się hurtowo, bo nie zdążylibyśmy z wydaniem moda, gdyby każdy hełm czy zbroję kunsztownie wyrobić.
@Diegomir
Prawdę mówiąc nieźle się uśmiałem czytając Twojego posta, ale mówię to z perspektywy fanatyka wczesnego średniowiecza, a nie zwykłego gracza (oczywiście nic nie mam do Ciebie). Otóż nawiązaliśmy kontakt z czterema grupami rekonstrukcyjnymi: Letavia (późnorzymska Bretania, VI wiek), Fectio (Holandia, IV wiek), Comitatus (północna Brytania, V wiek) i Revia Anglorum (Sasi i Anglowie, VI-VIII wiek). Dzięki temu nie musicie się martwić, że w modzie będą jakiekolwiek pomyłki, bo analizujemy każdy grot włóczni, czy ostrze miecza.
Pewnie Cię zaskoczę, ale Piktowie używali kusz choć nie mogę powiedzieć, że robili to często. Nie ma na to żadnych dokumentów, ale można się tego dowiedzieć z ozdobnych kamieni (a raczej skałek), jakie wykonywał ten lud. Ich kusza była w dużej mierze kopią rzymskiej manubalisty (lub arcubalisty), lecz była trochę prymitywniejsza. Jednak - nie licząc Piktów - kusze we wczesnym średniowieczu nie były używane. Oznacza to, że w modzie tylko ten lud będzie miał do nich dostęp. Nie zamierzam dawać żadnych zbroi płytowych, ani opancerzonych wierzchowców, bo by spotkała mnie za to kara boska. ;)
Pozdrawiam,
Kolba