Far Cry 2 14283 40

O temacie

Autor

Zaczęty 15.11.2008 roku

Wyświetleń 14283

Odpowiedzi 40

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Wiadomo o czym mowa więc darujmy sobie zbędne wprowadzenia. Ja na temat gry wypowiem się nieco później.

Keretsel

Keretsel

Użytkownicy
posty312
Propsy10
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Ja też chętnie wypowiem się później ^_^  , na razie widziałem tylko obszerną recenzję w czasopiśmie, grafika piękna. Grałem w jedynkę i mi się podobała, jednak dwójki póki co nie mam zamiaru kupować- nie chce mi się "tracić" pieniędzy, póki co wolę zainwestować w Splinter Cell: Double Agent ;p

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Far Cry 2
#2 2008-11-15, 12:17(Ostatnia zmiana: 2008-11-15, 12:22)
Generalnie jeśli chodzi o teren to wraz z AC jest to chyba najbardziej realny i imponujący jaki udało się stworzyć w historii gier. Na prawdę nie wiem jak twórcy to zrobili ale każdy zakątek mapy ma ciekawe, charakterystyczne i niepowtarzalne miejsca. Mamy rzeki, bagna, lasy, łąki, pustynie oazy i góry. Teren ukształtowaniem przypomina ten z Gothic II choć w Far Cry jest o wiele większy, bardziej zróżnicowany i niesamowicie realistyczny. Spotkać możemy wiele dzikich zwierząt charakterystycznych dla tego miejsca oraz zwierzęta hodowlane takie jak kury, kozy, bydło. W zapowiedziach twórcy pisali coś o odrastającej trawie. Polega to na tym że wywołując ogień otoczenie zaczyna się palić a pożar się rozrasta niszcząc otoczenie. Cały myk polega na tym że spalone fragmenty z czasem porastają na nowo. Jedyne do czego można się przypierdolić to cykl dnia i nocy a właściwie to jak owa "noc" wygląda. Mam wrażenie że jedyne co się zmienia to tekstura nieba  ^_^ .

Największym mankamentem gry są wszechobecni ludzie którzy z nieznanych mi powodów strzelają do nas gdy tylko zauważą naszą postać, samochód czy łódź. Jest tak praktycznie już od początku gry i jest to bardzo irytujące. Jeśli ktoś liczy na bezstresowe safari jednym ze środków lokomocji to się przeliczy, bowiem praktycznie na każdym rozwidleniu drogi są posterunki, nie wspominając już o częstych "patrolach" w postaci kierowca i operator kaemu -,-.

Zazwyczaj jest tak że po otrzymaniu misji musimy się udać na drugi koniec mapy. Niby fajnie ale biorąc pod uwagę ilość i rozmieszczenie wrogów we wszystkich strategicznych miejscach jest to droga przez mękę. Najbardziej bezstresowym środkiem transportu jest łódź no i widoki przednie. Posterunki idzie jako tako ominąć bez szwanku a potencjalnych gońców bez problemu rozjebać z broni podręcznej (ew. stacjonarnego kaemu jak się dobrze ustawią). Aha, zapomniałbym dodać że w mieście gdzie obowiązuje zawieszenie broni też do nas strzelają  ;p .

Fajne jest to że chyba każdą fabularną misję możemy wykonać na dwa różne sposoby. Samemu bądź z przyjacielem, ta druga opcja jest bardziej rozbudowana i ogólnie ciekawsza. Oprócz głównych zadań możemy również wykonywać poboczne dla przyjaciół, handlarzy bronią i podziemia. Możemy kupować bronie oraz ulepszenia, gdyż te zabrane przeciwnikom to zazwyczaj straszne buble. Po pewnym czasie się zacinają a nawet rozpadają nam w rękach. W mechanikę gry nie ma co wnikać, gdyż jest trochę podobna do serii GTA z tym że bardziej realistyczna. Co więcej stan uszkodzenia broni możemy wywnioskować po jej wyglądzie. Stary zniszczony kałach będzie wyglądał jak... stary zniszczony kałach. W przypadku bubli bronie będą zardzewiałe i poniszczone. Bardzo ciekawy zabieg.

Mogę jeszcze napomnieć o inteligencji przeciwników. Ostatnio dużo grałem w Stalkera więc Far Cry 2 był miłą odmianą. AI pozwala na na prawdę wiele sytuacji, szczególnie dla osób które lubią działać taktycznie. Cały obóz możemy wybić po cichu za pomocą broni z tłumikiem, w roli strzelca wyborowego, rozwalić w pozycji "na rambo", bądź obejść ograniczając działania bezpośrednio do celów misji. Przeciwnicy atakują na prawdę różnie. Obejmując dobre stanowisko za pomocą karabinu wyborowego możemy wybić cały obóz. Atakując z odpowiedniego dystansu mamy pewność ze nie zostaniemy automatycznie zlokalizowani i zaatakowani po oddaniu strzału przez resztę wrogów. Będą się chować, szukać snajpera i panikować. Dopóki nikt nie zlokalizuje źródła ognia będziemy bezpieczni. W tej grze mam w końcu pewność że siedzenie w krzakach, za kamieniem bądź w wysokiej trawie faktycznie równa się ukrycie a nie "ukrycie" do pierwszego strzału, jaki by nie był.

Warty uwagi jest też system zdrowia i obrażeń. Będąc bowiem na skraju śmierci podejmując uleczenie nasz bohater może np nastawić sobie rękę, zawinąć bandaż, wyjąc kulę nożem, usunąć odłamek i inne. Po utraceniu życia zostajemy uratowani przez jednego z naszych przyjaciół i przeniesieni w bezpieczne miejsce. Oczywiście nie za każdym razem, najczęściej będziemy zmuszeni wczytać ostatni zapis.

Ogólnie gra jest na prawdę ciekawa i powinna zainteresować nawet osoby które nie szczególnie przepadają za fpsami. Ogromny i piękny świat, duże zróżnicowanie i wolność działań czynią grę czymś powyżej klasycznego fpsa. Mimo że w ogóle nie wzbudziła we mnie niepotrzebnego podniecenia uważam że jest to jedna z najlepszych pozycji jakie wyszły w tym roku a może i na przestrzeni kilku ostatnich lat. Zdecydowanie lepsza od przereklamowanego i nudnego Assassin's Creed, monotonnego Mass Effect czy pierdołowatego Fallout 3 za 130zł kiedy to o wiele lepszy Far Cry 2 kosztuje 75zł. Polecam tą grę wszystkim sądząc że każdemu w mniejszym czy większym stopniu przypadnie do gustu.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
A co z wymaganiami? Na jakim sprzęcie grasz na jakich detalach?

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica
Mi działa na minimum:
Geforce 8500,
GB RAM  
Athlonie 3500+.

Ilość FPS jest naprawdę różna, kiedy przemierzam sawanny, pustynie czy jungle gra chodzi bardzo płynnie ,jednak kiedy dochodzi do tego masa przeciwników, wybuchów czy zniszczeń w moim przypadku mocno zwalnia. Bądź co bądź spodziewałem się mniej i jestem mile zaskoczony. Optymalizacja gry jest wyjątkowo dobra przy czym na średnich detalach chodzi dużo stabilniej niż Crysis oferując przy tym znacznie większy obszar do zwiedzania, wolność. Podobnie jak przedmówca, polecam ^_^ !

Kazzmir
  • Gość

Kazzmir
Gość

Far Cry 2
#5 2008-11-15, 15:09(Ostatnia zmiana: 2008-11-15, 15:16)
Cytat: Dekster XVII link=topic=4369.msg37386#msg37386 date=Nov 15 2008, 15:44\'

amd x2 +4200, 2gb ramu i gf 8800GT, detale na max w 1280x1024
thoro wytknal bledy i zalety jak zwykle w sposob obiektywny ^_^

no i sa w grze dwie mapy a nie jedna.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Far Cry 2
#6 2008-11-15, 15:27(Ostatnia zmiana: 2008-11-15, 15:29)
Cytat: Dekster XVII link=topic=4369.msg37386#msg37386 date=Nov 15 2008, 15:44\'

Wymagania masz podane wszędzie więc nie widzę powodu abym miał szukać za Ciebie.

Ustawienia wyglądają tak:
http://i35.tinypic.com/x1wnf6.jpg

A gra tak:
http://i37.tinypic.com/2du9hsk.jpg

Anty aliasing z tego co zauważyłem jest generalnie zbędny. Gra bez niego wygląda jak Assassin z włączonym AA (bo miał jakiś dziwny system wygładzania krawędzi). Poza tym będąc w ruchu ma niewielkie znaczenia na jakości, bez niego zawsze trochę fps więcej w zapasie mimo że wszystko chodzi płynnie.

Co do wydajności jak napisałem powyżej - chodzi płynnie. Tak wiem, to tak jakby powiedzieć że mleko jest białe ale nie sprawdzałem ilości fps i szczerze mówiąc mam to w dupie skoro gra chodzi, no właśnie... płynnie.

Aha i to co mnie jeszcze drażni widać na załączonym screenie. Znaczy perspektywa broni. Dragunow wygląda jakby miał 3 metry zaś przy przeładowywaniu wygląda jak miniaturowa zabawka z odpustu.

Keretsel

Keretsel

Użytkownicy
posty312
Propsy10
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Pólnocna i południowa mapa kraju z tego co słyszałem. Jest dostępne demo tejże gry? ^_^

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Ktoś bawił się już w piromana ^_^ ?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Dziki, mówiąc o optymalizacji, chcesz powiedzieć, że jak komuś Crysis poszedł, Far Cry 2 pójdzie na pewno? Oby tak, oby tak... ^_^

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

DzikiBen

Far Cry 2
#10 2008-11-15, 15:31(Ostatnia zmiana: 2008-11-15, 15:45)
Chce zaznaczyć ,że chodzi płynniej niż Crysis, nie wiem jak będzie z, Twoim  marginesem technologicznym ^_^ ! Joke ;)

EDIT: Nie doceniłem kompa Meat'a i pomyliłem konfiguracje karty ;p  W każdym gra zawsze ma wyznaczone warunki zanim podejmie się działania i często nie adekwatne do tego co oferuje inna, działająca wolniej lecz z mniejszym wyznacznikiem minimalnych wymagań.

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Chciałbym taki sprzęcior :lol2: !

Kazzmir
  • Gość
Cytat: DzikiBen link=topic=4369.msg37408#msg37408 date=Nov 15 2008, 18:23\'
Chciałbym taki sprzęcior :lol2: !

płyta okolo 250zl
cpu jakies 350zl
ram okolo 200zl
gpu ze 500zl

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Far Cry 2
#14 2008-11-15, 20:02(Ostatnia zmiana: 2008-11-15, 20:03)
Są w ogóle jakieś różnice pomiędzy fc2 dx10 a fc2 dx9?

PS: Zwiększyłem sobie detale na ultrawysokie których wcześniej nawet w opcjach nie zauważyłem oraz aa na 2x i żadnych spadków w wydajności nie ma.

Kazzmir
  • Gość
Cytat: Thoro link=topic=4369.msg37434#msg37434 date=Nov 15 2008, 21:02\'
Są w ogóle jakieś różnice pomiędzy fc2 dx10 a fc2 dx9?

PS: Zwiększyłem sobie detale na ultrawysokie których wcześniej nawet w opcjach nie zauważyłem oraz aa na 2x i żadnych spadków w wydajności nie ma.

nie widze roznicy miedzy dx. przy aax8 ewidentnie przycina, aax4 plynnie bez problemow. engine jak marzenie.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
A paralotnie widzieliście? :)

Kazzmir
  • Gość
latalem ale krotkie loty mialem ;p

erifbar

erifbar

Użytkownicy
posty44
  • Użytkownicy
Nom motolotnią słabo się lata. Tak najbardziej to interesuje mnie multi i edytor map, który jest wyjątkowo łatwy  w obsłudze, a zarazem bardzo rozbudowany. Niestety mam dziwny problem ze wrzuceniem gotowych. Szkoda zrobiłem już ze 20 :D

no comment -_-

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dark

Far Cry 2
#19 2009-06-15, 18:59(Ostatnia zmiana: 2009-11-14, 18:14)
Teraz moja opinia.
2 nie ma nic wspólnego z poprzednią częścią, została chyba z niej tylko swoboda działania.
50km kwadratowych robi naprawdę duże wrażenie, świat jest ogromny i bardzo realistyczny, ale..
Myślałeś, że to jedna z tych gier fpp w których jest chwila oddechu? Niestety nie tutaj. Strzelanie, strzelanie i jeszcze raz strzelanie, niezależnie której z frakcji pomagasz jej członkowie będą robić z ciebie miazgę za każdym razem kiedy tylko cię zauważą. Posterunki są ustawione co kilkaset metrów więc o swobodnej jeździe nie macie co marzyć. A co się stanie jeśli zlikwidujesz załogę jednego posterunku? Ujedziesz 200m, zawrócisz i posterunek znowu jest załadowany zmiennikami! W jednej misji jest to bardzo irytujące gdyż musimy przemieszczać się pomiędzy zamkiem a domem jednego z najemników około 3 razy a za każdym na dwóch mijanych i oczyszczanych po drodze posterunkach pojawiają się nowi przeciwnicy. Godzina w grze to nasza godzina w realu, jeśli chcemy szybciej przewinąc czas musimy przespać się w kryjówce i nastawić budzik na daną godzinę. Tymbardziej więc nie rozumiem czemu ooczyszczam posterunek, wchodze do zamku, wykonuje misje, wracam do kryjówki (a wszystko zajmuje mi niecałe 10 minut) i w drodze powrotnej napotykam 10 przeciwników na dopiero co oczyszczonym posterunku.. Frakcje strzelają odrazu, czy to 100 czy to 10m otwierają ogień zaporowy, dziwne o tyle, że po pierwsze jak z daleka mogą rozpoznać czy to swój czy wróg, a dobijające jest kiedy dla tej wlasnie frakcji wykonujemy w danym momencie misje i jej członkowie zamiast przyłączyć się do zasadzki rzucają nam kłody pod nogi... Bez sensu. W końcu znalazłem paralotnie (aby nie spadła trzeba wciskać klawisz s i kierowac celownik do góry) - ucieszyłem się, że wreszcie będe mógł przefrunąć nad wrogami :D  Nie ma szans, uleciałem moze 300 m i z posterunku w oddali członkowie frontu otworzyli do mnie ogień. Lotnia niczym trafiony messerschmit wpadła w korkociąg i rozbiłem się o ziemie :lol2:  Kolejną bolączką są napady na konwoje, może mi ktoś powiedzieć co to za konwój który jeździ w kółko ? Tak, konwój jedzie ileś set metrów po czym zawraca do miejsca startu :D  Ani to realistyczne i do tego na początku gubi, np. wyprzedziłem konwój inną drogą, zablokowałem rozstaj dróg i czekałem.. Ciężarówki powinny pojawić się na horyzoncie a tu nic! Spoglądam na mape - owned, zawróciły :lol2:  . Do tego mamy np. zniszczyć transport broni pochodzącej z czasów Układu Warszawskiego, ok w koncu kiedy rozgryzłem ten system napadłem, zabiłem kierowców/obstawe a tu co? ciężarówki puste! Lawety puste, ani jednej skrzyni zabójczych AK-47. Patrze na cele misji, dalej karzą zniszczyc ciężarówki, myślałem, że to jakaś podpucha i może trzeba odnaleźć prawdziwy konwój ? Ale co tam, posłałem serie po silnikach, pojazdy wybuchły i... misja zaliczona :lol2:   :lol2:  Rozwaliłem już kilka takich pustych konwojów, bardzo ciekawa koncepcja...
I jeszcze jedną już chyba ostatnią denerwującą rzeczą są bronie, a dokładnie rzecz ujmując ich stan. Im broń bardziej zardzewiała tym częściej się będzie zacinać lub po prostu eksploduje w dłoniach gracza. Dobra, świetny patent i ma świetne zastosowanie tylko do czasu kiedy takie rodzaje broni znajdujemy w starych, zaniedbanych kryjówkach w dżunglach. Ale nie! Każdy, powtarzam KAZDY nawet najwyższej rangi wróg ma takiego gniota. W jednej z misji dla forntu musze zabić króla Afryki, który przybył naprawić swój kraj. Ok, po kilku śmieszcznych tekstach zabijam go, biorę jego colta i co? Zardzewiały i ciągle się zacina! To ci wojownik, na biureczku najlepsze trunki świata, szamapny, wina, wódki, skóra na ścianie, dobrze ubrany a broń beznadziejna. Zrozumiałbym gdyby taką broń otrzymywał co któryś tam z kolei przeciwnik, ale nie każdy :lol2:  
Jeszcze na koniec dodam, że jedyną i najdłuższą spokojną jazdą jest jazda w grze to ta podczas intra z przewodnikiem do którego jakoś żadne gildie nie strzelają :lol2:  
No i cóż, po tych bolączkach dobrych wrażeń z gry nie pamiętam. Fakt - graficznie i technicznie jest wielka, ale niestety takie durnoty psują całą radość z zabawy. Powiem, że przy Crysisie bawiłem się 100 razy lepiej ;]

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry