Martwica forum-przyczyny i remedium 13493 38

O temacie

Autor Gother

Zaczęty 22.04.2023 roku

Wyświetleń 13493

Odpowiedzi 38

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6468
Propsy3037
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Wiesz, tbh ja tam bym po prostu twojemu serwerowi zmienił nazwę na TheModders i dodał/zmienił kilka kanałów. 🤭

:*

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
W takim razie tym bardziej nie widzę powodu, żeby cokolwiek robić. Fora generalnie umierają, więc moim zdaniem nie ma sensu próbować ratować TheModders. Ja bym zrobił nowy serwer Discorda albo przerobił jakiś istniejący i po prostu nazwał to nowym TheModders. Ale jeżeli nie chodzi tu o przedłużenie żywotności TheModders jako społeczności... To nie widzę powodu żeby to robić lmao.

Ja jestem przeciwny z powodów ideologiczno praktycznych- Facebook, Discord czy temu podobne rozwiązanie to uzależnienie się od widzimisię korpo i brak prawdziwej kontroli nad danymi. W razie jakby SMF się całkiem zesrało zawsze mamy opcję przeniesienia bazy danych na inny skrypt forum zachowując konta i wiadomości- Discord tego nie zapewni.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

CzlowiekGejzer

CzlowiekGejzer

Użytkownicy
Wszyscy skończymy w Choroszczy
posty268
Propsy123
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Wszyscy skończymy w Choroszczy
Przez ostatnie dwa lata nawet serwery na discordzie zaczęły przymierać, mam moderatora na trzech i widzę że to nie są już te same tłumy co 3-4 lata temu

Splash

Splash

Moderator
posty4207
Propsy3409
ProfesjaNierób
  • Moderator
Zrezygnuj z roli moderatora to może odżyją :trollface:

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

CzlowiekGejzer

CzlowiekGejzer

Użytkownicy
Wszyscy skończymy w Choroszczy
posty268
Propsy123
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Wszyscy skończymy w Choroszczy
Zrezygnuj z roli moderatora to może odżyją :trollface:
Vice versa  :trollface:

Splash

Splash

Moderator
posty4207
Propsy3409
ProfesjaNierób
  • Moderator
Zostałem moderatorem kiedy forum już umierało :trollface:

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Gumen

Gumen

Użytkownicy
Niegdyś grafik 3D
posty113
Propsy355
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Niegdyś grafik 3D
Za potęgę magii.

Na Innosa! Forum wygląda jak stary obóz w trakcie oblężenia orków. Może mimo to uda mi się uzyskać kilka odpowiedzi.

Przychodzę z pytaniem: gdzie dzisiaj trzeba iść żeby śledzić co się dzieje w świecie moddingu Gothica?
Chodzi mi konkretnie o modele 3D światów tworzone dla własnej satysfakcji czy też w grupach modderskich do modów.

Gdzie dzisiaj ludzie wrzucają postępy prac itp?
Odpowiedzi w stylu "Discord" mnie nie usatysfakcjonuje bo nadal nie wiedziałbym jak i gdzie szukać.
Nie używam i nie znam się na tych nowoczesnych komunikatorach i sieciach społecznościowych więc potrzebuję dokładniejszych wskazówek.
Np skąd dzisiaj ktoś ma wiedzieć, że istnieje jakaś grupa modderska i mają np swoją stronę gdzie wrzucają aktualizacje?
Albo, że jest jakiś wymiatacz w 3D wrzucający Gothicowe modele na jakieś swoje portfolio czy sieć społecznościową.

A teraz jako iż już tu jestem i się nie znam  :P to się wypowiem na temat poruszony w wątku.

Myślę, że format "forum" upada bo nawet znacznie większe od TheModders fora upadają.
Kiedyś forum było dobrym miejsce do trzech rzeczy: publicznej komunikacji grupowej, wrzucania postępów prac (portfolio) i miejsca na pytania i odpowiedzi, które się dobrze archiwizowały.
Wszystko to zostało przejęte przez dedykowane narzędzia: czaty grupowe typu Discord, sieci społecznościowe albo dedykowane portale typu artstation i portale typu stackoverflow dedykowane do formatu pytanie - odpowiedź.
Jedyne co się nie zmieniło, albo tak tylko mi się zdaje, to YouTube, który nadal pomimo wielu zmian jest domem dla formatu video niezależnie czy to tutorial czy trailer czy miejsce na pokazanie postępów pracy a nawet prowadzenia dyskusji.

Osobiście podzielam zdanie @Leinnan i myślę, że przenoszenie się na nowoczesne rozwiązanie gdzie jednocześnie oddaje się kontrolę jest krótkowzroczne.
Jako iż nie jestem aktywny w żadnej społeczności to nie wiem czy istnieją rozwiązania tego problemu, które działają.

Zdaje się, że https://max3d.pl/ przeszło podobny kryzys i to kilka razy kiedy aktywnie próbowali ożywić forum.
Z tego co się orientuję to postawili na zupełnie inny format i skupili się głównie na tworzeniu miejsca typu "portfolio".
Nie jest to w żadnym wypadku sugestia tego co powinno zrobić TheModders.

Zresztą co ja tam wiem.
Byłem aktywny dawno temu przez krótki czas i tylko jako użytkownik.

Bywajcie

Na emeryturze modderskiej od 2013 r.

Fabio

Fabio

The Modders
posty3467
Propsy2150
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
W przypadku modyfikacji do Gothica, to raczej są jeszcze te fora społecznościowe, ale w polskim community TheModders to chyba jedyne (choć praktycznie wymarłe) polskie forum o moddingu Gothica. Oprócz tego masz klasycznie world of gothic/players (deu/ru), gdzie te fora są ciągle żywe, a tak poza tym to chyba ciężko znaleźć coś więcej. Discordy są już raczej dedykowane danym projektom, które były zapowiadane inaczej (przez jakieś pośrednie media, youtuberów etc), czasami są też discordy "techniczno-moddingowe", na których ktoś może ogłosić/zateasować swój projekt.

Nie wydaje mi się jednak, by "prosy w 3D" robiły przy świecie do Gothica 1/2, raczej jest to dla nich małe wyzwanie.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6468
Propsy3037
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Za potęgę magii.

Na Innosa! Forum wygląda jak stary obóz w trakcie oblężenia orków. Może mimo to uda mi się uzyskać kilka odpowiedzi.

Przychodzę z pytaniem: gdzie dzisiaj trzeba iść żeby śledzić co się dzieje w świecie moddingu Gothica?
Chodzi mi konkretnie o modele 3D światów tworzone dla własnej satysfakcji czy też w grupach modderskich do modów.

Gdzie dzisiaj ludzie wrzucają postępy prac itp?
Odpowiedzi w stylu "Discord" mnie nie usatysfakcjonuje bo nadal nie wiedziałbym jak i gdzie szukać.
Nie używam i nie znam się na tych nowoczesnych komunikatorach i sieciach społecznościowych więc potrzebuję dokładniejszych wskazówek.
Np skąd dzisiaj ktoś ma wiedzieć, że istnieje jakaś grupa modderska i mają np swoją stronę gdzie wrzucają aktualizacje?
Albo, że jest jakiś wymiatacz w 3D wrzucający Gothicowe modele na jakieś swoje portfolio czy sieć społecznościową.

A teraz jako iż już tu jestem i się nie znam  :P to się wypowiem na temat poruszony w wątku.

Myślę, że format "forum" upada bo nawet znacznie większe od TheModders fora upadają.
Kiedyś forum było dobrym miejsce do trzech rzeczy: publicznej komunikacji grupowej, wrzucania postępów prac (portfolio) i miejsca na pytania i odpowiedzi, które się dobrze archiwizowały.
Wszystko to zostało przejęte przez dedykowane narzędzia: czaty grupowe typu Discord, sieci społecznościowe albo dedykowane portale typu artstation i portale typu stackoverflow dedykowane do formatu pytanie - odpowiedź.
Jedyne co się nie zmieniło, albo tak tylko mi się zdaje, to YouTube, który nadal pomimo wielu zmian jest domem dla formatu video niezależnie czy to tutorial czy trailer czy miejsce na pokazanie postępów pracy a nawet prowadzenia dyskusji.

Osobiście podzielam zdanie @Leinnan i myślę, że przenoszenie się na nowoczesne rozwiązanie gdzie jednocześnie oddaje się kontrolę jest krótkowzroczne.
Jako iż nie jestem aktywny w żadnej społeczności to nie wiem czy istnieją rozwiązania tego problemu, które działają.

Zdaje się, że https://max3d.pl/ przeszło podobny kryzys i to kilka razy kiedy aktywnie próbowali ożywić forum.
Z tego co się orientuję to postawili na zupełnie inny format i skupili się głównie na tworzeniu miejsca typu "portfolio".
Nie jest to w żadnym wypadku sugestia tego co powinno zrobić TheModders.

Zresztą co ja tam wiem.
Byłem aktywny dawno temu przez krótki czas i tylko jako użytkownik.

Bywajcie

Siema, jeśli chodzi o kwestie Discordowe to aktywnie działa serwer Gothic Modding Community. To międzynarodowy serwer skupiający się wokół... no modowania Gothica, jakby nazwa serwera nie dawała jasnej odpowiedzi. Zasadniczo o czym byś nie chciał gadać, tam pewnie znajdziesz rozmówcę. https://discord.gg/mCpS5b5SUY

Twórcy dzielą się swoimi pracami, o ile chcesz, żeby znalazły się w innych modach, w dalszym ciągu na WOG Modderdatenbank. https://www.worldofgothic.de/?go=moddb&cat=0

W kwestii śledzenia postępów nad modami, zawsze rozwiązaniem jest WOG:
https://forum.worldofplayers.de/forum/forums/101-Modifikationen
oraz fanpage Gothic Polska, gdzie też wpadają różne aktualizacje:
https://www.facebook.com/TylkoGothicPolska

No i czasami na swoim fanpage'u, gdzie głównie promuję własny kanał wrzucam info o modach:
https://www.facebook.com/SimonSaid95

A jak chcesz pomóc jakiejś ekipie modderskiej i potrafisz robić fajne low-poly modele to zawsze jestem otwarty na współprace do moda Revisioned xd
No a jeśli chcesz popracować przy jakimś modzie to

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Gumen

Gumen

Użytkownicy
Niegdyś grafik 3D
posty113
Propsy355
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Niegdyś grafik 3D
Dzięki panowie.
To wszystko co chciałem wiedzieć.

A jak chcesz pomóc jakiejś ekipie modderskiej i potrafisz robić fajne low-poly modele to zawsze jestem otwarty na współprace do moda Revisioned xd

Jestem na emeryturze modderskiej od 2013 roku (ostatni post: http://themodders.org/index.php?topic=20020.msg1085593#msg1085593).

Przyszedłem bo chciałem zobaczyć jak radzi sobie nowe/stare pokolenie.

Na emeryturze modderskiej od 2013 r.

Leoxiq1993

Leoxiq1993

Użytkownicy
Mistrz
posty178
Propsy75
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Mistrz
No to ja dodam od siebie, ze wlasnie dobrym pomyslem, bylo by uderzanie do grup bezposrednio na discordy.
Wiem o powstajacych modach zeglarze burz i historia necka, moze oni potrzebuja pomocy. Ale widzialem, ze zeglarze burz odpowiadali ostatnio, ze sa bardzo sceptyczni teraz do przyjmowania ludzi do ekipy poprzez ostatnie wycieki Dziejow Khorinis.

Pozdrawiam mame i tate

Fabio

Fabio

The Modders
posty3467
Propsy2150
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
No to ja dodam od siebie, ze wlasnie dobrym pomyslem, bylo by uderzanie do grup bezposrednio na discordy.
Wiem o powstajacych modach zeglarze burz i historia necka, moze oni potrzebuja pomocy. Ale widzialem, ze zeglarze burz odpowiadali ostatnio, ze sa bardzo sceptyczni teraz do przyjmowania ludzi do ekipy poprzez ostatnie wycieki Dziejow Khorinis.

No i bardzo dobrze. Prawda jest taka, że branie osób z zewnątrz to absurd i akt desperacji, jeśli nie masz zaufanych osób w ekipie, z którymi chcesz coś stworzyć to rób sam lub nie rób wcale. Wszelkie "rekrutacje" nie mają racji bytu, nigdy nie miały.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Jest nadzieja, że w ciągu pół roku uda się migrować forum na nowe/zaktualizowane oprogramowanie co pomoże na problemy z rejestracją i botami.

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

bogu9821

bogu9821

Użytkownicy
posty406
Propsy185
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy

while(false) Do();

Darkmodders

Darkmodders

DarkModders Team
Mistrz mrocznych sztuk
posty828
Propsy283
ProfesjaProducent
  • DarkModders Team
  • Mistrz mrocznych sztuk
Jest nadzieja, że w ciągu pół roku uda się migrować forum na nowe/zaktualizowane oprogramowanie co pomoże na problemy z rejestracją i botami.

I jak wygląda sytuacja w tej sprawie?

Blog grupy DarkModders Team.

http://darkmodders.pl/

Discord: darkmodders

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1208
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

I jak wygląda sytuacja w tej sprawie?
Gorzej jeszcze kilka dni temu działał shoutbox.

Kaznodziej

Kaznodziej

Użytkownicy
posty15
Propsy11
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Hejka. Jak z tymi przenosinami?

Yetem12

Yetem12

Użytkownicy
posty211
Propsy48
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Certyfikat wygasł, strona działa nielegalnie.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
@Kaznodziej wszyscy czekamy :)
Pytanie tylko czy jest w ogóle sens, dla paru postów dziennie (a czasami są dni, tygodnie, że nie ma ani jednego...) płacić i/lub obkładać się pracą (pewnie czasochłonną, choć sam z tworzeniem for nie mam już nic wspolnego od kilku/nastu lat, to tak obstawiam).

Teraz po stopce widzę, wersja SMF jest 2.0, proponujesz wersje 2.1 - co w niej jest tak udoskonalonego?
To ja jeszcze dopowiem. mam nowy serwer, z nowym php, będzie szybciej, lepiej, bezpieczniej i bardziej kompatybilnie, przy tym założeniu i tak trzeba znaleźć coś co będzie działać na php 8.1

Ogólnie większość tego co trzymam na tym serwerze starym mogę albo wyrzucić albo przeniosę sobie na nowy, nie ma sensu utrzymywać dedyka tylko dla TM i dlatego, że jest na starej wersji php. Więc trzeba by to ogarnąć.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry