Wojenny Sztandar 30895 87

O temacie

Autor

Zaczęty 9.08.2008 roku

Wyświetleń 30895

Odpowiedzi 87

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Wojenny Sztandar
#40 2008-08-13, 12:55(Ostatnia zmiana: 2008-08-13, 12:57)
Cytat: Jedaith link=topic=3126.msg27633#msg27633 date=Aug 13 2008, 10:36\'
Przecież teraz thoro napisał w regulaminie, że każdy głos musi być uzasadniony, to rozwieje wątpliwości o obiektywności danej oceny.

Te uzasadnienia już widzieliśmy w poprzedniej ankiecie. No nie oszukujmy się, na wyczerpujące i rzeczowe opinie nie ma co liczyć. Jeśli nawet sugerowaliśmy się przy głosowaniu zdaniem innej osoby to nie trudno przecież napisać uzasadnienie. Po prostu przestańcie brać tych ankiet jako jakieś bezwzględne podsumowanie umiejętności grafika bo 95% osób które głosują nie mają pojęcia o grafice i ich zdanie nie jest zbyt dużo warte, jeśli pod lupę bierzemy techniczne zagadnienia.

Nigdy nie uzyskasz w pełni obiektywnych i rzeczowych ocen. Nawet jak będzie jury to zaczną się sapki o faworyzowanie, kolesiostwo wiec najlepiej będzie jak nabierzecie dystansu do tych ocen i przestaniecie to traktować jako walkę o sławę, honor i kobiety bo to zaczyna być już żenujące. Od początku założeniem tego projektu było doskonalenie umiejętności poprzez praktykę na wyznaczonych obiektach a nie jakieś głupie oceny. Ja to widzę tak że skoro już mamy kazza to 60% głosów poleci na niego, bo zejdą się zaraz ludzie pokroju Maybe czy Azteka dla których wieczne smarowanie wazeliny to "robienie jaj". I co? I nic, ja mam to w dupie i wy też miejcie i róbcie swoje.

Kazzmir
  • Gość
Cytat: Thoro link=topic=3126.msg27636#msg27636 date=Aug 13 2008, 11:55\'
...róbcie swoje...

OK  :)

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Ehh Kazz... Ja bym i tak nie wygrał - model robiłem na ostatni moment, renderowałem po czasie i oddawałem wiedząc, że zapomniałem o paru rzeczach, a na samym wierzchu jest błąd siatki. Nie wiem o co Ci chodzi - ja tylko mówię, że ludzie głosują w ankiecie tak, jak im się wskaże, i nie robi tu różnicy, kto i na kogo by wskazał. Sroka może miał najładniejszy model, ale jego model także nie był zgodny z zasadami (nie miał wnętrza). Wygrał to wygrał, nie mam nic przeciwko, wolałbym jednak, żeby głosy wszystkich były uzasadnione. I jak widzę wiele innych osób też chce, więc nie widzę powodów, byś mnie w tej chwili oskarżał, że płaczę, bo nie wygrałem. Stawiając mnie tym samym w jednej linii z kimś zniesmaczonym :)

Jestem za całkowitym wyeliminowaniem ankiety, a zliczaniem głosów pisemnych ludzi oraz głosów jury. Chociaż powinno być ono albo większe, albo złożone z ludzi niezwiązanych z bitwą. Sam pamiętasz, co było w pierwszym i jedynym jury w naszych bitwach. A tu z Thorem dalibyście sobie wzajemnie najniższe oceny i znowu byłaby burda :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Kazzmir
  • Gość

Kazzmir
Gość

Wojenny Sztandar
#43 2008-08-13, 13:40(Ostatnia zmiana: 2008-08-13, 13:43)
Cytat: Żadna Głupia Iskra link=topic=3126.msg27640#msg27640 date=Aug 13 2008, 12:37\'
...dalibyście sobie wzajemnie najniższe oceny i znowu byłaby burda :)

JA mialbym sobie dac najnizsza? no co ty przeciez ja wygram  :D  

rownie dobre jest nie pisania czemu sie wybralo taka a nie inna osobe. poprostu oddanie glosu bez uzasadniania. jury by mialo np sile glosu x3 reszta po jednym punkcie.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Mieszanie głosów ludzi z jury chyba nie byłoby dobre, lepiej rozgraniczyć to na dwie oceny.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

Wojenny Sztandar
#45 2008-08-13, 13:49(Ostatnia zmiana: 2008-08-13, 13:49)
Jak się rozgraniczy oceny na jury i userów, to jak planujesz wyłonić zwycięzce ? Tak czy siak jakoś trzeba będzie to zrobić :)  Mi się wydaje, że najlepiej by było jak mówi Kazz. Ocena wg. jury i głos razy 3, a każdy komentarz podliczany jako 1 :D

Kazzmir
  • Gość

Kazzmir
Gość

Wojenny Sztandar
#46 2008-08-13, 13:53(Ostatnia zmiana: 2008-08-13, 13:54)
Cytat: Żadna Głupia Iskra link=topic=3126.msg27644#msg27644 date=Aug 13 2008, 12:43\'
Mieszanie głosów ludzi z jury chyba nie byłoby dobre, lepiej rozgraniczyć to na dwie oceny.

czy ja mowie o mieszaniu? dostajesz glosy i nie wiesz od kogo liczy sie koncowa liczba oddanych ale nie wiesz czy od jury dostales czy od reszty. te dodatkowe glosy to taka nagroda dla kogos kto sie zdaniem jury bardziej przylozyl, dopracowal detale, zadbal o kompozycje i tak dalej.

Veto

Veto

Użytkownicy
posty369
Propsy19
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Przecież teraz thoro napisał w regulaminie, że każdy głos musi być uzasadniony, to rozwieje wątpliwości o obiektywności danej oceny.

Ale jak ktoś nie da opisu to coś mu zrobisz?? Ja proponuje 20 warna za nie uzasadnienie.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: kazzmir link=topic=3126.msg27647#msg27647 date=Aug 13 2008, 13:53\'
czy ja mowie o mieszaniu? dostajesz glosy i nie wiesz od kogo liczy sie koncowa liczba oddanych ale nie wiesz czy od jury dostales czy od reszty. te dodatkowe glosy to taka nagroda dla kogos kto sie zdaniem jury bardziej przylozyl, dopracowal detale, zadbal o kompozycje i tak dalej.
To bez sensu. Jeśli byłaby oddzielna ocena jury i oddzielna publiczności (tak jak w pierwszej bitwie 3D, tylko zamiast ankiety byłyby głosy pisemne w ocenie publiczności) byłoby OK, ale jeśli chcesz robić jedną ocenę, tyle że niektórym osobom dać "większą władzę", to to nie ma sensu... Jury powinno móc głosować w ocenie publiczności razem ze wszystkimi z siłą głosu równą każdemu innemu, a oddzielnie oddać głos jako juror. Takie głosowanie, że "ja jestem za trzech" jest bez sensu i nie prowadzi do niczego dobrego. Albo inaczej, skończyłoby się kłótnią.

Mark Twain

Kazzmir
  • Gość

Kazzmir
Gość

Wojenny Sztandar
#49 2008-08-13, 14:33(Ostatnia zmiana: 2008-08-13, 14:34)
Cytat: Żadna Głupia Iskra link=topic=3126.msg27652#msg27652 date=Aug 13 2008, 13:29\'
To bez sensu...

juz sie klotnia o glupi sposob rozstrzygania glosow. to smieszne kyro. albo godzisz sie na to ze mowe ze cos mi sie podoba i ktos taki wygrywa albo daj se siana. to naprawde nie moja wina ze inni glosowali tak samo

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
...Albo Ty się godzisz że mówię że coś mi się nie podoba. Wiem że to nie Twoja wina że wszyscy tańczą jak im się zagra, ale to nie zmienia sytuacji, że teraz wymyśliłeś naprawdę beznadziejny sposób rozstrzygania.

Mark Twain

Kazzmir
  • Gość
Cytat: Żadna Głupia Iskra link=topic=3126.msg27658#msg27658 date=Aug 13 2008, 14:15\'
...Albo Ty się godzisz że mówię że coś mi się nie podoba. Wiem że to nie Twoja wina że wszyscy tańczą jak im się zagra, ale to nie zmienia sytuacji, że teraz wymyśliłeś naprawdę beznadziejny sposób rozstrzygania.

a to dobre, kyro przeceniasz mnie troche za bardzo, nie jestem zadnym master of puppet ani nic w tym stylu zeby komus kazac cos robic czy tez zeby inni robili co chce :D  kyro kwestia tego czy ci sie podoba czy nie to nie jest obiektywizm. moja ocena jako jednostki jest dobra dopiero gdy jest tajna, dopiero wtedy nie wplywam na nikogo OK ale zwykle jury ma wieksza sile glosu niz inni to tez jest fakt. wiec czy bedzie tak siak czy inaczej to dalej bedziesz marudzil bo jestes maruda niezadowolona z niczego.

Nazz
  • Gość

Nazz
Gość

Wojenny Sztandar
#52 2008-08-13, 15:33(Ostatnia zmiana: 2008-08-13, 15:34)
hmm... a nie byłoby lepiej zrobić temat z ankietą w którym nie będzie można postować do póki głosowanie nie zostanie zakończone? W ten sposób nikt nie będzie się sugerował zdaniem innych.

dobre

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Ale wtedy pomysł z koniecznością uzasadnienia nie przejdzie. Nawet jeśli będzie wymagane do dopisania w późniejszym terminie to i tak większość to oleje. Pomysł z Jury jest zły gdyż osoby które mogły by w takowym zasiadać startują w konkursie, tak więc zaraz pojawią się podejrzenia o cośtam i chuj wie co jeszcze. Proponuje przestać kombinować bo nic z tego nie wyniknie i zostać przy obecnym systemie. Niech ludzie głosują jak chcą, sugerując się zdaniem innych, smarując wazelinę bądź robiąc z siebie głupków. Jeśli ktoś odczuje potrzebę napisania rzeczowej argumentacji to to zrobi, nic na siłę.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Najlepiej. jakby jury było spoza forum. Żadnych ograniczeń lubię/nie lubię, raczej pełny obiektywizm. Możnaby im nawet wysłać prace nie podpisując ich, jeśli ktoś nadal miałby wątpliwości.

Ankieta bez możliwości postowania jest znowu bez sensu, bo nie dość, że wracamy do pierwszego rozwiązania, to nie ma możliwości wypowiedzenia pisemnej opinii. A zasugerować zwycięzcę można nadal, nawet na SB.

Chyba jedynym wyjściem, jakie widzę w tej sytuacji, to wysyłanie swojej oceny jednej osobie na PW, a ona przedstawiałaby wszystkie razem po zakończeniu głosowania. Ale to głupie.

Mark Twain

krycha

krycha

Użytkownicy
posty81
  • Użytkownicy
Cytat: Żadna Głupia Iskra link=topic=3126.msg27676#msg27676 date=Aug 13 2008, 17:40\'
Najlepiej. jakby jury było spoza forum. Żadnych ograniczeń lubię/nie lubię, raczej pełny obiektywizm. Możnaby im nawet wysłać prace nie podpisując ich, jeśli ktoś nadal miałby wątpliwości.

Ankieta bez możliwości postowania jest znowu bez sensu, bo nie dość, że wracamy do pierwszego rozwiązania, to nie ma możliwości wypowiedzenia pisemnej opinii. A zasugerować zwycięzcę można nadal, nawet na SB.

Chyba jedynym wyjściem, jakie widzę w tej sytuacji, to wysyłanie swojej oceny jednej osobie na PW, a ona przedstawiałaby wszystkie razem po zakończeniu głosowania. Ale to głupie.
Na wszystkie konkursy graficzne, bo takie znam, prace przesyła się zakodowane, nikt z jury nie wie, a przynajmniej tak być powinno, kim jest autor, dopiero po wyłonieniu zwycięzcy otwiera się koperty z imieniem i nazwiskiem autora. Wydaje mi się, że taka forma głosowania mogłaby być możliwa tylko, jeżeli chodzi o głosowanie userów, jury i tak będzie wiedziało kto jest autorem poszczególnych prac. Gdyby każdy podał swój kod, nawet możliwe byłyby pisemne uzasadnienia.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Można by zrobić tajny dla uczestników, gdzie był temat taki jak ten. Głosowanie w ankiecie bez podania autorów. Jednak to raczej kiepski pomysł i mało prawdopodobne, że by się zachowała do wyników animowość autorów...

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Przecież mówiłem, koniec tematu. Nie będziemy wymyślać jakichś dziwnych rozwiązań i pozostaniemy przy starym, Indiańskim sposobie. Jeśli komuś nie odpowiada skrajnie nieobiektywna, wymuszona, impulsywna i przekłamana opinia publiczności to niech spierdala albo zawita pod inny adres. Żekłem.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
A najśmieszniejsze jest to że o sposobach głosowania najczynniej wypowiadają się osoby które z bitwą nie mają nic wspólnego...

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

Wojenny Sztandar
#59 2008-08-14, 17:39(Ostatnia zmiana: 2008-08-14, 17:55)
Ekm...
Już mam przygotowane rendery....
Wydaje mi się, że uczestnictwo, to już jest "coś wspólnego".

Poza tym głosowanie nie ma takiego znaczenia, ja przez tą bitwę już się trochę nauczyłem i to dla mnie najważniejsze :D

PS. Ja nie zaczynałem tematu na temat zmiany głosowania...

Zastanowię się nad wprowadzeniem takiego rozwiązania co było już proponowane wcześniej. Jak już to będą dwie oceny, publiczności oraz jury.

Mniejsza z tym. Niech zostanie tak jak jest :D

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry