Garbaczow może być uważane za oficjalną część remake o ile dogada się z autorami gry którzy mają pełne prawa do niej
Myślę, że twórcy DK mieli by szanse dogadać się z Piranha Bytes bo to co robią to oni powinni zrobić dawno temu:) Moim zdaniem jak wyjdzie DK jest warte 100zł za wkład jaki twórcy w niego włożyli powinni mieć za to zwrócone z nawiązką.
Crystal Dynamics, gdyby chciało przejęłoby taki projekt jak Capcom, który podchwycił pomysł fana, który stworzył remaster Resident evil 2 i sami postanowili zrobić remake Resident evil 2 (niebawem ma być trailer).
Nicobass dostał od Crystal Dynamics zielone światło na
tworzenie remaku Tomb raider II pod warunkiem, że nie będzie czerpał jakichkolwiek korzyści finansowych przy tworzeniu swego projektu.
On w pojedynkę w ponad 2 lata stworzył 1 lokację do TR 2 więc sam nic nie zdziała.
Bez pomocy innych uzdolnionych ludzi, którzy pomogliby mu charytatywnie za free stworzyć te pozostałych 16 poziomów nie jest w stanie ukończyć całości.
Albo się podda albo nawiąże kontakt z uzdolnionymi fanami.
W każdym razie wiem, że nie chciał pomocy dużej przy tworzeniu dema z
Chińskim murem. Być może chodziło mu o bycie zauważonym,
by dostał dobrą ofertę pracy. Kto wie. Bo ukończyć taki remake samemu robiąc go
całkowicie od nowa pewnie wie, że jest jak porywanie się z motyką na słońce.
(Black Mesa remaster Half Life 1 na silniku Half Life 2 był tworzony przez ok.
40 fanów przez prawie 8 lat )
I do tego nie zarobi za tyle nakładu pracy i czasu ani centa, bo inaczej blokada.
Chciałoby się zobaczyć pozostałe lokacje w Wenecji, w głębinach wrak Maria Doria,
w Tybecie katakumby, klasztor i świątyni Xian, ale to raczej nigdy nie nastąpi.
Dużo większe szanse na wydanie całości ma gość, który tworzy Remake TR 3 i
wprowadzi większe zmiany w rozgrywce. Jego plan to wszystkie etapy z TR 3 (19) +
5 z dodatku The Lost Artifact. jego remake jest dużo bardziej posunięty do przodu.
To trochę smutne, że ludzie z pasją z dużym talentem nie zarobią ani grosza za tyle poświęconego czasu, a 95% gier robione ne jedno kopyto przez duże studia zarabiają miliony robiąc gry casualowe pod nowe trendy, aby jak najlepiej się sprzedały.
Bardziej mnie ciągnie do remaków/remasterów starych wielkich klasycznych gier czy właśnie modów do nich niż do nowych hitów.
Dzieje Khorinis ma szansę być największym modem nie opierającym się nie rozszerzeniu podstawki G1 i G2 NK jak na przykład Edycja Rozszerzona do G1 czy
Returning do G2 NK. Do tego ten profesjonalny dubbing.
W Rosji z tego co słyszałem mod REturning jest uznawany za oficjalne rozszerzenie do G2 NK. A znów w Niemczech CP 1.75 i Quest Pack 4 jako oficjalna łatka i oficjalne rozszerzenie do G3.