Miecz, honor i bimber. 21417 71

O temacie

Autor

Zaczęty 27.07.2008 roku

Wyświetleń 21417

Odpowiedzi 71

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Też przeczytałem. Ogólnie historia mi się podoba, wątki polityczne nawet, nawet. Co nie zmienia faktu że mam parę zastrzeżeń.
-Historie postaci. A raczej sposób ich opowiadania. Wydawał mi się strasznie beznamiętny. Np taki Sher- wyjawił Siekaczowi ni z tego ni z owego (w ogóle odniosłem pewne wrażenie, że postacie mają ogromną potrzebę uzewnętrzniania się przed kim popadnie), a gdy już ją opowiadał to strasznie beznamiętnym głosem, jak by to o niego chodziło.
-Diego- stracił żonę, stracił dwójkę dzieci, ale co tam, żyje się dalej!
-Ta mała, córka Nestora. To jej "wujku" chyba już gdzieś widziałem...

I oprócz tego mam jeszcze parę pytań
-Koniec Siekacza- Czy dobrze zrozumiałem? ucięli mu łeb, a on potem przeszedł 10 kroków? Tak jak kurczak co się rusza po dekapitacji?
-Drow i córki- to była jakaś specjalna rasa?

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
-Koniec Siekacza- Czy dobrze zrozumiałem? ucięli mu łeb, a on potem przeszedł 10 kroków? Tak jak kurczak co się rusza po dekapitacji?
Również mnie to zastanawia. Wszystko, co potrzebne do chodzenia, znajduje się bodajże w móżdżku, a więc bez niego raczej nikt daleko by nie zaszedł. Jak to jest u kur? Czy one mają móżdżek bądź ośrodek ruchowy hmm... poniżej poziomu dekapitacji? ^_^

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty871
Propsy1297
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan

shergar
The Modders

Miecz, honor i bimber.
#42 2010-01-05, 13:07(Ostatnia zmiana: 2010-01-05, 15:11)
Fajnie, że ktoś to przeczytał ^_^

@Fenix
1. Siekacz vs Sher z założenia to byli wrogowie, którzy jakoś tam się szanowali. Podstawa tej znajomości to szacunek. Nie wiem o co dokładnie ci chodziło? Większość dialogów zachodzi w określonych punktach fabularnych, raczej zawsze są uzasadnione. Co do samego uzewnętrzniania się. To akurat dość naturalne, często indywidualności nie mają z kim szczerze pogadać, otworzyć się. Czasem jedyną osobą (podobną) jest przeciwnik, wróg, etc. Ale warunek jest jeden - wzajemny szacunek. Inaczej takich relacji nie ma.

2. Diego. A co ma zrobić, popełnić harakiri? Została mu jedyna córka, która przypadkiem przeżyła dzięki Stormowi. Był wypalony, dopóki jej nie odnalazł. Nadała sens jego życia, więc nie dziwię się, że ma jakąś motywację, która go napędza. Zabierz komuś wszystko co ma i oddaj mu po chwili część, sam zobaczysz jaka będzie jego reakcja - pod warunkiem, że wcześniej będzie pewien, że stracił bezpowrotnie wszystko. Ludzie często się takich darów trzymają kurczowo całe życie.

3. Vinnona. No wujku to chyba nie problem. Poczuła, że to jednak dobra osoba, trochę do niej podobna, bo samotna. Dzieci czasem instynktownie wiedzą komu zaufać.

4. Drow. Tak, to była inna rasa, mieszkali w mroku i pod ziemią, używali magii rytualnej, to brutalna rasa. Nic oryginalnego, takie urozmaicenie. Ogólnie chodziło mi tylko o jakiejś urozmaicenie zejścia Siekacza, oryginalnie miał się zapić i dostać w brzuch żelastwem w jakiejś burdzie. Ale to trochę jak zejście Geralta, więc sobie darowałem.

@kyro

5. Siekacz end.

Tak, to się zdarzało w średniowieczu. Czasem dla krotochwili, czasem dla zwyczajnej perwersji. Takiego człeka po ścięciu, kat natychmiast podnosił na nogi i pchał ciało w określonym kierunku. Nie wiem jaki był "rekord", 10 kroków wziąłem sobie znikąd.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Sher, dobra rozumiem. Choć trochę trudny dla mnie jest do przyjęcia ten beznamiętny ton Shera, gdy opowiadał swoje dzieje. Ale to jest już moja subiektywna opinia.

Co do Diego, to miałem na myśli jego stan po utracie córki, pod koniec. Nie został mu nikt, przez brak córki nestora stracił nawet swój cel. Jego Apatia jest uzasadniona, ale to że się potem pozbierał... Jakoś tak trudno mi uwierzyć w taką "regenerację" ludzkiej duszy.

A to wujku, to chodziło mi że widziałem niemal identyczną sytuację i wujkowanie w jednym fanficu do SR2 :lol2:

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty871
Propsy1297
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Co do Diego to uświadomił sobie, że tylko w ten sposób będzie żyła pamięć o jego córce, o tym do czego przyłożyła rękę i pozostali z najemników. To w sumie ideologicznie podchodzi pod siedmiu samurajów Kurosawy. Na pewno był zbolały, ale musiał żyć, żeby dokończyć to co zaczęli wspólnie. To raczej postać tragiczna, ale także taki filar, na którym opiera się cała opowieść. Dodatkowo to niejako "przez niego", więc gdyby patrzył na to z tego punktu widzenia to pewnie by się pochlastał. Nia jasno uświadomiła mu, że było warto, i że nie żałuje. Poza tym trzeba spojrzeć z punktu widzenia ludzi, którzy byli doświadczanie przez takich Lordów, którym grabiono dobytek, zabijano bliskich. W tym wypadku śmierć nie jest najgorszym co może przydarzyć się człowiekowi.

Tak ja myślę.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Slovotsky

Slovotsky

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy
gdzie mogę znależć pelne opowiadanie? jest super więc chce mięc całe ;)

Dajcie mi troszkę krwi...

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty871
Propsy1297
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
W nowej wersji MT są materiały bonusowe tam też opek jest. Ta wersja, którą wrzucam jest chyba identyczna z tamtą.

Gotyk

Gotyk

Użytkownicy
posty101
Propsy67
  • Użytkownicy
Opowiadanie jest dobre!:D  Jednak nie wiem czemu każdy opisuje ,,Rudowłosą  zielonooką" :D  Nawet ja w swoich.
No cóż czasem sam u siebie zastanawiam się czy moje postacie nie mają czegoś wspólnego z Wiedźminem którego tak cenię :) .
No ale odbiegam powoli od tematu., a więc opowiadanie podoba mi się pod każdym względem, tylko trochę nużące są te wątki czasami ciągnięte za długo.
No ale daje ci 9+/10 :]

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty871
Propsy1297
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Opek powstał w hołdzie dla ekipy pracującej przy MT, miało to być lekkie i nie nadwyrężające mózgu + choć trochę odzwierciedlać postaci osób z tego forum. Nie wiem na ile się udało, ale to dla mnie też fajna pamiątka przypominająca "stare dobre czasy" ;)

Gotyk

Gotyk

Użytkownicy
posty101
Propsy67
  • Użytkownicy
Hah, no fakt ;] Takie coś zostaje na bardzo długo i każdy może  sobie poczytać iż istniały tu takie osoby których juz nie ma ;)
Hm. Jednak nie kojarzę ów Bezimiennej z waszej grupy, zaiste mogę być ślepy  i nie dopatrzyłem jej w  teamie :D

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty871
Propsy1297
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Bezimienna to historia z 2008 roku zdaje się, Molka dłużej zabawiła. Więcej kobiet nie pamiętam na tM.

Gotyk

Gotyk

Użytkownicy
posty101
Propsy67
  • Użytkownicy

Gotyk

Miecz, honor i bimber.
#51 2012-01-05, 13:26(Ostatnia zmiana: 2012-01-05, 13:26)
Bezimienna to historia z 2008 roku zdaje się, Molka dłużej zabawiła.

Hm. Bo większość podaje się za mężczyzn, na dziewczyny patrzy się inaczej może dlatego wolą zataić płeć

Więcej kobiet nie pamiętam na tM.

Zabrzmiało jak spowiedź

Molka

Molka

Użytkownicy
posty19
Propsy15
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Chyba nikt nie ma pojęcia jakie to uczucie, zalogować się na TM po tak długim czasie i na dodatek przeczytać opowiadanie, w którym się występuje. :D  Wrażenia niesamowite, a charakterystyka Molki dość trafna, szczególnie jeśli chodzi o zdanie "uwielbia zatracać się w tym co robi, choć nie zawsze łatwo jest wrócić z powrotem" ;) Fragmenty, w których staram się ehm... "wyszkolić" mieszkańców Nadziei czytałam z wielkim bananem na twarzy, szkoda tylko, że na koniec jakiś demon odgryza mi głowę. :D  Z resztą cały ten tekst poprawił mi humor, mimo przewijających się opisów mordów, gwałtów i ogólnej rozpierduchy jest lekki i przyjemny. Stylem przypomina Wiedźmina i troszkę Jakuba Wędrowicza. Opisy mnie absolutnie nie nużyły, w tekście znalazłam kilka literówek, nic wielkiego. Fabuła nie jest może jakimś szczytem oryginalności, ale w zupełności daje radę, mi się tam podobało. Poza tym, nie potrafię ocenić tego opowiadania obiektywnie, dla mnie jest zaje****e i tyle!

Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów... :)

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
O kwrva, Molka, jedyna słuszna kobieta na tym forum :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3699
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
prowokacja to byly twoje narodziny wowoz

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3699
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
też  :lol2:   Ale jakos nie chce mi sie wierzyc, ze po tylu latach nagle weszła na forum. Jakoś tak aztekiem zalatuje.

Molka

Molka

Użytkownicy
posty19
Propsy15
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Wowoz sam jesteś prowo :P Za to, że po czterech latach znowu się tu zalogowałam, odpowiedzialny jest chyba niejaki wietrzyk ;) Możesz być z siebie dumny he he.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3699
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

Wowoz

Miecz, honor i bimber.
#58 2012-03-26, 15:49(Ostatnia zmiana: 2012-03-26, 15:50)
PANOWIE, PONOWNIE MAMY CYCKI NA FORUM : D!
Witamy Molka :D

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty871
Propsy1297
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan

shergar
The Modders

Miecz, honor i bimber.
#59 2012-03-26, 15:50(Ostatnia zmiana: 2012-03-26, 15:50)
Hmm, jak to prawdziwa Molka to powinna wiedzieć co jej kiedyś wysłałem (i bynajmniej nie były to moje akty) :D

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry