nie da się ukryć że moderzy gothic#msgote author=Lord link=topic=2844.msg28907#msg28907 date=Aug 21 2008, 14:01\']nie da się ukryć że moderzy gothica są jedną z największych społeczności (jak nie największą) moderskich na świecie
Przepraszam, że znowu o M&B, i mam nadzieję, że nikt mnie za heretyzm nie spali, ale spójrz na to:
http://www.mbrepository.com/modules/PDdownloads/New Submitted Today Mods (391)
Gameplay Mechanics (32)
Large (118)
Misc. (103)
New Items/People (62)
Dziwne, nie? M&B ma ledwo dwa lata, nie 8 czy tam ile, jak Gothic. A modów powstało równie dużo jeśli nie więcej. Pomyśl tylko, co się stanie, gdy gra trafi do sklepów i sprzeda się setkami tysięcy egzemplarzy. Dolicz do tego też wszelakich piratów, których będzie co najmniej drugie tyle. Ile wtedy powstanie modów? Ile modów będzie po 8 latach istnienia gry? O starym, niemodowalnym Gothicu już dawno wszyscy zapomną.
Powiedziałem "niemodowalnym"? Tak, nie przejęzyczyłem się. Co można zrobić w Gothicu? Zmienić fabułę? I tak będzie o tym samym - orki, paladyni, nekromanci. Dodać duale? To tylko jedne głupie duale. A spójrz na M&B: setki nowych zbroi (w Gothicu zapewne można policzyć nowe zbroje na palcach), realistyczne strzelby, działa, machiny miotające. W Gothicu nic z tego byś nie zrobił. A realia? Całkowicie dowolne. Już to mówiłem, ale powstają mody w realiach od paleolitu do dalekiej przyszłości. Zahaczając o starożytność na terenie całej Europy i Bliskiego Wschodu, całe średniowiecze, nowożytność, czasy współczesne. Nie mówiąc już o modzie z klocków Lego, który moderom Gothica nawet nie przyszedłby do głowy. Znaczy się, nie przyszłoby im do głowy, że można na silniku Gothica zrobić całkiem odmienną grę.
Poza tym, to już odnośnie tego realizmu w grach, M&B jest jedną z niewielu gier, w których może wystąpić
efekt motyla. Wystarczy zmienić np. podatki z wsi, aby zmienić całkowicie realia gry. Mniejsze podatki - musisz plądrować i kraść, żeby opłacić wojsko. Większe - masz pełny luz, nie musisz się o nic martwić i po prostu walczysz. A w Gothicu? Nawet dodanie respawnu zwierząt czy zwiększenie ich statystyk tak naprawdę niewiele zmieni.