@Fabio Nie wiem, czy to jest odpowiednie miejsce żeby zadać to pytanie, ale co tam. Mógłbyś wyjaśnić o co chodzi z tym, że dużo osób czuje taką niechęć do uniona, o ile rozumiem, że ikarus/lego po prostu powodują masę problemów, to union z perspektywy kogoś "z zewnątrz" wydaje się być nienajgorszy. A jeśli można zrobić coś szybciej i to działa, to po co robić to bardziej czasochłonną metodą?
Union jest obecnie najlepszy, jeśli chodzi o modding Gothica. Przede wszystkim jest najnowszą wersją Systempacka (stale rozwijaną), więc jako podstawa dla gracza to must have. Jeśli chodzi o tę drugą stronę czyli możliwość instalowania/pisania pluginów, cóż... ja nie lubię części tych pluginów, bo ich działanie to coś ala trainer np. podświetlanie wszystkich itemów na mapie, zbieranie ich za gracza etc. Plus te wszystkie pluginy-paski, które nie dość, że są brzydkie, to jeszcze zbugowane. Są też fajne pluginy, jak MarvinHelper, który mega upraszcza i przyśpiesza modowanie (chociażby szybkie wywoływanie nowych externali), ale niestety to mniejszość.
My w DK oczywiście korzystamy z Uniona, w zasadzie od początku, gdy stał się w miarę stabilny. Bardzo krótko używaliśmy ikarus/lego, ale tylko i wyłącznie na potrzeby trialogów, które okazały się bugogenne, co zmusiło nas do przejścia na Union i napisania ich od zera. I później, gdy nam czegoś brakowało, bo nie oferował tego Gothic, to zwykle tworzyliśmy to od nowa.
Także, w skrócie - wiele osób źle interpretuje czym jest Union. Dla mnie to masa fixów do oryginalnych gier + możliwość tworzenia fajnych rzeczy, dla innych to "zasyfiony Gothic pozbawiony klimatu jak Returning".
Union nie został i raczej nie zostanie dostatecznie spopularyzowany w "normalnych modach", bo ludzie nie potrafią się zorganizować, tworzyć czegoś nowego i leniwie korzystają z gotowych rozwiązań. To oczywiście nic złego, jak bierzesz takie rozwiązania jako uzupełnienie, a nie jak cały twój mod się na nich opiera, trochę kreatywności, więc mamy nadzieję, że u nas wypadnie to spoko, resztą ocenią gracze.