Jeżeli chcesz się uczyć cpp, a nie masz pomysłu jak klepać "coś bardziej skomplikowanego" od apek w cmd, to poleciłbym załapanie się na jakiś projekt open-source.
Pełno tego na githubie czy sourceforge. Zobaczysz jak się pracuje w zespole, poznasz systemy kontroli wersji, a przede wszystkim zobaczysz jak mało wiesz o cpp. Nauczysz sie jak pisać czytelny zgodny z powszechnie przyjętymi konwencjami kod, zobaczysz dlaczego ważne jest pisanie testów i związany z tym refactoring kodu i dużo innych rzeczy..
Co do samego cpp... im głębiej w to włazisz tym więcej jest do nauki. Bo np można pisać programy w cpp bez znajomości różnicy pomiędzy template type deduction a decltype type deduction, czy znajomości semantyki przenoszenia, lambd, etc...
Tylko, że programy napisane bez takich "trików" wcale nie muszą być szybsze (i lżejsze) od ich odpowiedników napisanych w innych językach, a chyba właśnie po to wykorzystuje się cpp..
Według mnie C++ jest po prostu baaaaaaaardzo skomplikowany, ale też dzięki niemu istnieje wiele innych języków.
Nie dzięki C++. Wiele języków (w tym cpp) było wzorowanych na C, cpp był projektowany jako obiektowe rozszerzenie do C.
Co do okienek, to fakt cpp się do tego nie nadaje. Dla tego poznałem c#, który ma NET'a, który jest ogromny i dzięki niemu pisane w c# jest mega uproszczone.
środowisko którego możesz używać za darmo nawet w celach komercyjnych
A czy przypadkiem aby używać VS komercyjnie nie muszę mieć wykupionej licencji PRO? Bo do niekomercyjnego użytku jest licencja community edition. A to co napisałeś wykluczałoby sens istnienia tej licencji.
i tak BTW
Ale moje umiejętności nie wykraczają poza aplikacje dla CMD
A jak ma się jedno do drugiego?
Okienko czy konsola to tylko sposób feedback. Program może działać w tle jak wszelakiego rodzaju malware czy usługi. To że program WYŚWIETLA wartości w cmd nijak świadczy o umiejętnościach programisty...