Jak dla mnie, modyfikacja silnika poprzez skrypty daedalusowe byłaby miodzio. Oczywiście, AST to wprowadza, ale nie do końca, dlatego, że niektóre rzeczy nie są jeszcze niedokończone (AST się ciągle rozwija, przez co mało mnie do niego ciągnie). Ikarus jest, jak na razie, lepszy, ponieważ masz dostęp do wszystkiego, lecz musisz użyć mózgu, żeby cokolwiek zdziałać. Osobiście, raczej bym nie przeszedł na AST, chyba, że nie byłoby wszystko podane na tacy. Tutaj mi chodzi o to, że AST kroi troszkę skrypty, w takim sensie że praktycznie zmieniasz tylko argumenty w funkcji. W Ikarusie możesz zrobić wiele więcej, np. poruszanie vobów poprzez użycie przedmiotu, czaru. Z drugiej strony, twórcy AST dają radę to zaimplementować (a przynajmniej tak myślę). Ba, może i nawet wcale nie będę tego używał, bo od dwóch lat nic w Gothicu nie szperałem.
Co by (najprawdopodobniej) kopnęło mnie w dupsko i bym wrócił do modowania (jeśli miałbym na to czas), to modyfikowanie wszystkich klas gry własnoręcznie, niekoniecznie daedalusowo. Jak wiecie, niektóre klasy (ekhem... item, npc) mają zbędne zmienne, albo za małe tablice (item... klasa ssie). Jest tego dużo, nie chce mi się wszystkiego wymieniać. Edytowanie silnika byłoby dla mnie najważniejsze, dlatego, że Gothic jest troszkę chujowo zrobiony, dałoby radę wyciągnąć jeszcze dwa razy więcej. Obszarowe obrażenia, edytowanie obrażeń, całkowita edycja czarów, pobieranie klas czarów poprzez daedalusa. Zbyt dużo żeby wymieniać. Praktycznie dojście do silnika jak z dworu do domu byłoby najlepszym przykładem, co bym chciał widzieć.
Angielska wersja, żebyś nie musiał się męczyć z tłumaczeniem:
As for me, modifying the engine via daedalus scripts would be the best feature. Modifying classes, some of them have unused variables, some of the arrays are too small. Overall, modifying the engine via daedalus (or even in another way) would be the most important thing, as most of the modification is, technically, only possible via that, to make the game look more aesthetic. You know, you have only 5 slots for text in your items, what if someone would make a super-powerful weapon that had freeze probability, slow, life and mana drain, required STR and DEX, as well as magic circle, dealt 4 types of damage depending on the weather. You simply can't fit into the five fields. It's a bit of a exaggeration, but still, sometimes you make legendary weapons that have a huge tooltip, that doesn't fit the fields so you have to either shorten it or remove some useful information about the item. Modifying the engine overall all by yourself would be like having a key for every lock in the world, as you could modify the whole scripts. For example, area of effect damage, modifying the behaviour of spells etc. There's many things that are needed. Simply, editing the whole engine via (or not) daedalus would be a key to every lock.