Twoja wersja Gothica też nie pomogła ale próbowałem przeróżnymi sposobami, najbardziej ciekawił mnie plik UpdatePack.mod bo nigdy go nie widziałem w System. Porównałem twój mod z modem z pierwszej strony i zdałem sobie sprawę że ten plik trzeba przenieść do Data>ModVDF, a nie do System jak pisałeś.
I w końcu zadziałało

Od razu mam parę zastrzeżeń:
1. Ramka dialogów jest przesunięta na lewą stronę, z pewnością nie jest tam gdzie powinna być.
2. Trochę za dużo informacji pojawia się teraz na ekranie w czasie walki. Mam na myśli informację o zadanych obrażeniach. Czuję się jakbym grał w jakieś japońskie MMO albo w pokemony lub w grę turową gdzie takie informacje są potrzebne, Gothic jest za szybką grą. Tak samo jest z tymi kolorowymi nazwami przeciwników - zaśmiecają obraz.
Zamiast dodawać takie niepotrzebne rzeczy mógłbyś na przykład przesunąć informację o doświadczeniu, poziomach i innych rzeczach na lewą stronę ekranu(tam gdzie teraz jest okno dialogowe), tak jak to jest w nowych grach. Tak samo chyba jest w Edycji rozszerzonej(nie wiem, nie grałem).
3. Sakujo ma rację pisząc że dać nazwę "Bezimienny" bohaterowi jest dziwne. To wygląda tak jakby bohater sam siebie tytułował w ten sposób. Albo że sama gra daje nam do zrozumienia że taki tytuł "On" nosi. Jego brak imienia zawsze dawał wolność poglądu i interpretacji tego dzieła kultury jakim seria Gothic niewątpliwie jest. Mam na myśli osoby, które nigdy nie miały styczności z tą grą, z góry narzucisz im takie rozumowanie.
Wiem, że niby dlaczego ktoś kto nigdy nie grał w Gothica miałby zacząć z twoim modem?
Na przykład: Zagra u kogoś lub ktoś namówi go na tą grę i zainstaluje mu ją z wszystkimi poprawkami włącznie z twoim modem.
4. Jak dodałeś ten tekst o potrzebie innej... to rzeczywiście można by było dokleić tam słowo "broni". Poza tym ten tekst blokuje postać i można przez to nieźle oberwać. Albo coś nas uderzy i przerywa ten tekst w połowie lub aktywuje się dwa razy pod rząd. Czasem, nawet jak zadaje czemuś obrażenia to i tak ten tekst potrafi się odpalić. Może lepiej z tego zrezygnować i zostawić to dla tego szamana w świątyni, w końcu było to takie unikatowe. Można też skrócić to do zdania "Potrzebuję innej broni" na losową zmianę z "To nie zadziała". Ale też mogłoby być jakieś ograniczenie do pojawiania się tego, na przykład jeden raz na 30 sekund lub coś takiego.
5.
UWAGA WAŻNE Gdy strzela się z wolnego celownika w głowę orków i ludzi nie wiem jak ze zwierzętami, to wywala grę. To samo dzieje się gdy używa się magii, wystarczy spróbować rzucić zaklęcie i od razu wywala grę i chyba w ogóle nie widać celownika przy korzystaniu z zaklęć.
PS. Jeśli chcesz coś poprawić to Szamani orków mają problem z animacją. Mam na myśli że zawsze trzymają te swoje kostury do góry nogami gdy rzucają zaklęcia. Może da rady to naprawić, kiedyś chyba ktoś próbował ale mogę się mylić. Dotyczy to wszystkich szamanów żywych i martwych ze świątyni.
Przy okazji popraw te pliki. Te dwa z rozszerzeniem .ini daj do folderu System, a ten .mod daj do folderu Data i w środku zrób kolejny ModVDF i tam go daj. Powinno to zmniejszyć problemy z instalacją dla innych osób w przyszłości, bo wystarczy będzie przerzucić pliki do folderu Gothic i scalić foldery.