Gothic vs Wiedźmin 87627 255

O temacie

Autor sebogothic

Zaczęty 14.05.2016 roku

Wyświetleń 87627

Odpowiedzi 255

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Jakie?
Chociażby dostosowane do otoczenia rutyny. Bo akurat same z siebie nie były jakoś wyjątkowe, to jednak fakt, że kowal przechodził do kowadła obok, gdy to główne było zajęte jest czymś, co jest teraz popularnie w o wiele bardziej rozbudowanej formie stosowane.
Z tego co pamiętam, to pogoda w Gothicowej formie też była czymś nowym. (wprawdzie Zeldy na N64 też miały pogodę, ale była tam ona eventem, który był wywoływany tylko w danym momencie rozgrywki)
Mogę się z czymś mylić, nie jestem jakimś omnibusem, ale wydaje mi się, że to właśnie Gothic miał te ficzery jako pierwszy z gier nieco bardziej znanych.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Maciej

Gothic vs Wiedźmin
#201 2016-11-06, 17:06(Ostatnia zmiana: 2016-11-06, 17:49)
Tak jak uważam Gothica za grę słabą, tak muszę przyznać, że Mac Dun ma rację.
90% osób nawet nie rozumie o co mi chodziło, i tylko zapala im się czerwona lampka gdy ktoś wspomni wiedzmin   :pokerface:  Jak sam CD Project powiedzial kiedys ze sugerowal sie gothiciem, a przed gothiciem praktycznie w kazdym rpg postacie staly, i nic nie robily, a gothic zasugerowal pomysl tylko jak swiat moze wygladac, tak samo jak taki cod 4 mw zasugerowal innym fps wojne terazniejsza, co w grach jest normalne. Tak samo jak wiedzmin zasugerowal wybory z konsekwencjami, i mozliwe ze nawet rpg inne beda brac ten pomysl.

Lepiej pierdolic bez sensu, niz napisac konkretnie dlaczego moje rozumowanie jest glupie
Bonus dla nobkow :D

edit; Z tym ogniskiem to byl taki zarcik  :redface:

sebogothic

sebogothic

Użytkownicy
posty381
Propsy244
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Adam Badowski mówił, że inspirują się przy W3 Gothicami jeśli chodzi o rozmieszczenie potworów (co jest dobrze omówione w filmiku, który wrzuciłem), jednak było to praktycznie na początku prac, gdy ogłoszono W3. Po premierze mogę z całą stanowczością stwierdzić, że przy tym całym poziomowaniu przeciwników w obrębie jednego rodzaju wybitnie im to nie wyszło.

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Wybory z konswekwencjami ? A to tego nie było już w baldurach itp ?

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Maciej

Gothic vs Wiedźmin
#204 2016-11-06, 20:13(Ostatnia zmiana: 2016-11-06, 20:32)
W kazdym rpg sa jakies wybory, ale malo znaczace rozbudowane jak dla mnie, a w sporo rpg gralem. Oczywiscie nie mowie tutaj np o takich wyborach, jak nie zabijanie drowa, przez co bedziemy mogli ukonczyc zadanie w troche inny sposob. W wiedzminie wybory mialy swoje konsekwencje w pozniejszym czasie,i to bez naszej interwencji,  np danie elfom wziac skrzynie, przez co widzimy smierc kupca w wyzimie. Moze kiedys jeszcze jakies studio ulepszy to o wiecej i bardziej znaczacych wyborow podczas gry :P

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
W kazdym rpg sa jakies wybory, ale malo znaczace rozbudowane jak dla mnie, a w sporo rpg gralem. Oczywiscie nie mowie tutaj np o takich wyborach, jak nie zabijanie drowa, przez co bedziemy mogli ukonczyc zadanie w troche inny sposob. W wiedzminie wybory mialy swoje konsekwencje w pozniejszym czasie,i to bez naszej interwencji,  np danie elfom wziac skrzynie, przez co widzimy smierc kupca w wyzimie. Moze kiedys jeszcze jakies studio ulepszy to o wiecej i bardziej znaczacych wyborow podczas gry :P

To już było w Mass Effect.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie zapominajmy ze wiedzmin tez czerpal z gothicow, chocby npc rozmawiajacy ze soba, odpoczynek przy ognisku, czyli interakcja z vobami, rutyny npc :).
odpoczynek przy ognisku

https://www.youtube.com/watch?v=VRvPmevWtaQ

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Fabiosek, ale wiedzmin byl wydany wczesniej od mass effect  :pokerface:

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
Gothic rządzi

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

Ale oba były produkowane w tym samym okresie...

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
historia gier to historia gothica i przypadkiem wiedźmina xD

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Ale oba były produkowane w tym samym okresie...
No i co z tego?

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
No i co z tego?
podobieństwa wynikają z czego innego niż ci się ubzdurało

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt

Miałem takie karty, z czego to jest?

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

gothic1210
  • Gość

gothic1210
Gość

Gothic vs Wiedźmin
#214 2016-11-13, 10:29(Ostatnia zmiana: 2016-11-13, 11:26)
z chińskiej bajki duel masters o ile dobrze kojarzę

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Nie, to jest Yu-Gi-Oh

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Remix

Remix

Użytkownicy
Murzyn Internetów :O
posty291
Propsy41
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Murzyn Internetów :O
W Yu-Gi-Oh i DuelMasters to się grywało na podwórku :D

https://www.youtube.com/watch?v=TNdy0ea6gc4

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Nie, to jest Yu-Gi-Oh

Dzięki, nawet nie wiedziałem, że to z tej bajki, pamiętam, że miałem też z tego kiedyś tazosy, ale o kartach zupełnie nie pamiętałem, teraz wspomnienia wracają.

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica

DzikiBen

Gothic vs Wiedźmin
#218 2016-11-13, 21:41(Ostatnia zmiana: 2016-11-13, 22:04)
Rutyny (niewidziane przed Gothiciem w zasadzie nigdzie), arcade'owy system walki (zrobiony porządnie był w zasadzie nieobecny w erpegach przed wydaniem Gothica; szczegół - wydany laata po Gothicu Wiesiek 1 także był klikaczem), otwartość świata i swoboda eksploracji bez przytłaczającej ilości ekranów ładowania, dodatkowo - wyrazista narracja i wiarygodność postaci (a nie dwunogie encyklopedie bez uczuć rodem z TES'a). Gothic był zajebisty i nowatorski - choćby dlatego, że przy całym swoim brudnym, nieprzystępnym świecie stanowił (jak na swoje czasy) świetną i oryginalną przeciwagą dla sztampowego, tolkienowskiego fantasy vide "ooo, witaj wielki wojowniku, czy przyszedłeś wyswobodzić naszą osadę spod jarzma napadających nas demonów?".

Gra była tak słaba i beznadziejna, że musieliście przejść ją po 15 razy, by się o tym przekonać. :F I na pewno nikt, absolutnie nikt nigdy się nią nie inspirował (a już w szczególności wy, modderzy), bo jako erpeg w ogóle nie wyprzedzała swoich czasów.

Nie jestem bezkrytyczny, bo Gothic ma swoje problemy, ale Mac Dum ma racje.

Murgraht

Murgraht

Użytkownicy
Książe Eterni
posty733
Propsy44
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Książe Eterni
Gothic > Wiedźmin
śmiechłem ostro, dawno tak się nie uśmiałem. Hehe.

W dzień monarcha, w nocy He-Man! Jak Batman!

0 użytkowników
Do góry