Gothic vs Wiedźmin 91994 255

O temacie

Autor sebogothic

Zaczęty 14.05.2016 roku

Wyświetleń 91994

Odpowiedzi 255

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
Gothic 3 jest najlepszy.Temat uwazam za zamkniety.

Łał, może powiesz nam dlaczego? Co widziałeś tam wyjątkowego?

Ludzie (...) lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni (...) Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.

sebogothic

sebogothic

Użytkownicy
posty381
Propsy244
Profesjabrak
  • Użytkownicy

sebogothic

Gothic vs Wiedźmin
#121 2016-05-17, 15:47(Ostatnia zmiana: 2016-05-17, 15:57)
Porównywanie gothica z wiedźminem to jak porównanie malucha z ferrari.
Wg mnie chybione porównanie. Już bardziej trafne wg mnie jest zestawienie najnowszego modelu Ferrari z Jaguarem E-Type z 1963r.

Natomiast fabułą w 2 leży i kwiczy, w pierwszych 10 minutach gry informacja o tym co jest naszym przeciwnikiem i cele na następne 40h gry, serio ?
Nie chcę nic mówić, ale w W3 też otrzymujemy główny cel jakim jest odnalezienie Ciri, którym to szukaniem zajmujemy się niemal przez całą grę.

Dialogi to chyba oczywista rzecz i zaleta wiedźmina 3 także tutaj nie ma co porównywać.
Myślę, że już dawno zgodziliśmy się co do tego, iż Wiedźminy jak i Gothiki są różnymi grami w kwestiach fabularnych.

Gameplayu to nawet nie będę opisywał, gothic w tej kwestii to nawet nie ma podejścia, fatalny system walki, responsywność, całe sterowanie postacią i wykonywanie czynności.
No, to chyba oczywiste, że gra 14 lat młodsza zawsze będzie lepsza pod tym względem. Jak na tamte czasy system walki w Gothicu był ok, a przynajmniej lepszy niż w takim Morrowindzie. Z drugiej strony taki Geralt podczas biegania też nie zachwycał responsywnością. Dopiero któryś patch wprowadził alternatywny model poruszania się.

Klimat mimo wszystko wiedźmin ma zdecydowanie lepszy i to w każdej części. W 1 typowo słowiański, w 2 bardziej baśniowy/fantasy, a w 3 można znaleźć oba w zależności od lokacji. W gothicu klimat w obu częściach ratowała górnicza dolina, bo khorinis to było po prostu "Miasto jak miasto tylko że portowe". Lasy po wejściu do nich mogł straszyć i powodować jakiś klimat jak grało się w grę za pierwszym razem/będąc dzieciakiem. Aktualnie robią one zerowe wrażenie.
To również jest kwestia preferencji. Ja tam akurat wolę ten z pierwszego Gothica. Tam na klimat wpływa praktycznie wszystko: od oprawy, poprzez udźwiękowienie, gameplayu (nauka poprzez nauczycieli, postać władająca bronią inaczej w zależności od stopnia wyszkolenia), reakcji NPCów na nasze poczynania, aż do cyklu pogodowego i dobowego. Wejście do lasu nocą to naprawdę niesamowite przeżycie. A Wiedźminie 3 jakoś nie pamiętam takiego uczucia, gdy chodziłem po lesie nocą. Może dlatego, że noce w W3 są jasne. No i reszta elementów gameplayu psująca wczuwkę, o których już kilkukrotnie wspominałem: ograniczenia poziomowe ekwipunku, sugerowane poziomy wykonywania zadań, widoczne levele przeciwników, masa powtarzalnego contentu pod postacią znaków zapytania.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Według mnie Wiedźmin od Gothica jest lepszy o co najmniej 6 lat.

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Może dlatego noce w W3 są jasne bo jest to uwarunkowane tym że gramy Gerlatem czyli wiedźminem ? XD Wejście do lasu zwykłym gościem, skazańcem więźniem a wiedźminem no to rzeczywiście inne przeżycie, bo ten pierwszy jest zielony w walce mieczem a ten drugi to profesjonalista zarabiający pieniądze na zabijaniu wszystkiego co w tym lesie się znajduje. Według ciebie jak ? Wiedźmin powinien bać się wejść do lasu i widzieć gówno w nim ? To nie jest ELEMENT gameplayu, to jest element historii i fabuły bo jest to spowodowane tym kim gramy, a nie bo twórcy sobie tak zrobili że będzie jasno xd. Nikt ci nie każe wykonywać tego powtarzalanego contentu pod postacią znaków zapytania. Tylko że z do tego poszukiwania ciri miałeś masę wątków pobocznych i zadań po drodze które były zajebiście rozbudowane, poszukiwanie ciri to był tylko twój cel, coś do czego miałeś na końcu dotrzeć, w gothicu 2 zabicie smoków to taka "główna misja", po którym w zasadzie kończy się gra, a wątki poboczne są nudne, oklepane i krótkie, a w wiedźminie 3 możesz na siłę odnaleźć ciri i mieć jeszcze z 70h gry.

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
W Gothicu nie było wyborów, momentów gdzie moglibyśmy podjąć decyzję, ono nie wpływało na zakończenie. To nie jest sandbox. Wiedźmin, jest poważnym sadboksem, rodzą się poważne konsekwencje, które mają wpływ na zakończenie. Tutaj musisz być czujny, musisz wiedzieć co wybierasz. Mniejsze zło czy większe? Kształtują historię Geralta i los jego przyjaciół.
To jest ogromna różnica w obu tych grach. Gothic jest prostą grą, która słynie ze swej skromnej fabuły i klimatu. Tylko dzięki niej zdołała zjednać fanów.

Ludzie (...) lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni (...) Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Tylko 4 rzeczy wplywają na zakonczenie i nie są one specjalnie niesamowite :lol2:

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

sebogothic

sebogothic

Użytkownicy
posty381
Propsy244
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Może dlatego noce w W3 są jasne bo jest to uwarunkowane tym że gramy Gerlatem czyli wiedźminem ? XD
No i dlatego preferuję klimat Gothica, bo jednak wolę czuć jakiś dreszczyk emocji, niż jako Geralt - kozak wchodzić do jasnego lasu na pewniaka, bo przeciwnicy zaznaczeni są czerwonymi kropeczkami na minimapie, więc żaden nas nie zaskoczy. Gothic to taki klasyczny rolplej: od zera do bohatera. A w W3 gramy Geraltem, który już jest ukształtowaną postacią. Nie czujemy jakiegoś znacznego przyrostu mocy, bo cały czas ścieramy się z tymi samymi potworami, tyle, że na coraz to wyższych levelach.

Moong

Moong

Użytkownicy
posty25
Propsy36
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Łał, może powiesz nam dlaczego? Co widziałeś tam wyjątkowego?

Widziałem dzikie lasy z dzikami,zimne śnieżne tereny wraz z grupami lodowych wilków aryjskich oraz wspaniałe pustynne piaski wraz z lwami.

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
z grupami lodowych wilków aryjskich
Nowa rasa wilków- panów :v?

Moong

Moong

Użytkownicy
posty25
Propsy36
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
z grupami lodowych wilków aryjskich
Nowa rasa wilków- panów :v?

Tak siła i gracja przewyższaja znacznie inne stworzenia.Grupa wilków lodowych aryjskich potrafi zabić czarnego trolla ze wsparciem 5 ogrów ,co dopiero takiego Geralta...  :ok:

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Nie dość, że mi walnął spojlerem, to jeszcze teraz go dopercyzował  :lol2:
Myślałem, że już przeszedłeś. Ale teraz przynajmniej będziesz miał szansę uniknąć jeden z najbardziej żenujących momentów w W3.  :trollface:
Mówisz, że będzie jeszcze gorzej niż to co do tej pory doświadczyłem?  :trollface:

Popisuje się ciągle menda jedna...

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Fabula, zadania poboczne, postacie,dialogi postaci, walka,klimat, gameplay, lokacje czyli miasta, wsie.To wszystko jest gorsze wzgledem poprzednich czesci. Za g3 przewazaja tylko te rzeczy:
grafika jest lepsza, ale  stylowo i klimatowo jest zjebana. Wyglad potworow, i wyglad npc to jakas padaka. (Oceniamy orginalnego g3 nie mody). Drzewko rozwoju, ktore umiejetnosci dodaje, i crafting. (Szkoda  ze nauka zatrutych strzal byla niemozliwa w org g3 :lol: Tu chyba najlepiej im wyszlo z calego g3. No i duzy, zroznicowamy swiat, ktory ma 3 rozne krainy, ale miasta, wioski i farmy juz zjebali.

To jest bardzo malo, i g3 jest gowniany na tle innych czesci. Wiec ogarnij swoje zalosne fanboystwo  :facepalm:

Moong

Moong

Użytkownicy
posty25
Propsy36
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Moong

Gothic vs Wiedźmin
#132 2016-05-17, 20:38(Ostatnia zmiana: 2016-05-17, 20:44)
Fabula, zadania poboczne, postacie,dialogi postaci, walka,klimat, gameplay, lokacje czyli miasta, wsie.To wszystko jest gorsze wzgledem poprzednich czesci. Za g3 przewazaja tylko te rzeczy:
grafika jest lepsza, ale  stylowo i klimatowo jest zjebana. Wyglad potworow, i wyglad npc to jakas padaka. (Oceniamy orginalnego g3 nie mody). Drzewko rozwoju, ktore umiejetnosci dodaje, i crafting. (Szkoda  ze nauka zatrutych strzal byla niemozliwa w org g3 :lol: Tu chyba najlepiej im wyszlo z calego g3. No i duzy, zroznicowamy swiat, ktory ma 3 rozne krainy, ale miasta, wioski i farmy juz zjebali.

To jest bardzo malo, i g3 jest gowniany na tle innych czesci. Wiec ogarnij swoje zalosne fanboystwo  :facepalm:

Witaj,Jozue.Więc tak piszesz jakieś pierdółki że g2 ma lepszy system walki i lepsze potworki niż g3.Absurdalne G3 MA LEPSZY KLIMAT I TE 3 KRAINY... ŁOJ,niegadaj pewnie od pierwszego momentu gdy dojrzałeś nieskalane złote piaski Varantu cierpisz na https://pl.wikipedia.org/wiki/Priapizm .Wogóle to co piszesz jest niemoralne i zgłaszam to do biura zgłoszeń Państwa Islamskiego.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Więc tak piszesz jakieś pierdółki że g2 ma lepszy system walki i lepsze potworki niż g3.Absurdalne
:facepalm: Podaj jakieś kontr argumenty albo zamilknij błaźnie.

Moong

Moong

Użytkownicy
posty25
Propsy36
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Moong

Gothic vs Wiedźmin
#134 2016-05-17, 20:46(Ostatnia zmiana: 2016-05-17, 21:14)
Więc tak piszesz jakieś pierdółki że g2 ma lepszy system walki i lepsze potworki niż g3.Absurdalne
:facepalm: Podaj jakieś kontr argumenty albo zamilknij błaźnie.

Jem 0,5 kilagramowa bułkę z myrtańska pieczeńia,zajety jestem.

Post połączony: 2016-05-17, 21:13
Dobra pojadłem,szykuj się na gniew boży.Albowiem jedziemy z tym.Ujrzysz teraz niewiarygodny kunszt słowa śmiertelniku. "Fabula, zadania poboczne, postacie,dialogi postaci, walka,klimat, gameplay, lokacje czyli miasta, wsie.To wszystko jest gorsze wzgledem poprzednich czesci. " Powiadaja narody. Jedyne co g2 ma lepsze to fabułę byćmoże i dialogi.Niewiem jakie lokacje ma ten twój kochanek g2,niewiem ... farma Onara czy bagna w jarkendarze gdzie dokonano na tobie zbiorowego gwałtu za sprawa Estebana i jego kompanów...  "Wyglad potworow, i wyglad npc to jakas padaka. " smuty okropne,gorsze niż polityka Merkel.Drewniany system walki ma g2.Chociaż doceniłeś kunszt krain i świata,.G3 zaliczył progress nie regress.Albowiem grałem w dwie poprzednie gry i sa bardzo dobre,ale g3 jest rewelacyjny.

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
Twoja wypowiedź Moong zawiera drobne błędy ortograficzne i źle umieszczone przecinki. Estetyka bardzo rażąca.  :facepalm:

Moong

Moong

Użytkownicy
posty25
Propsy36
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Twoja wypowiedź Moong zawiera drobne błędy ortograficzne i źle umieszczone przecinki. Estetyka bardzo rażąca.  :facepalm:

Razi bo oświeca,bardziej niż nauki Buddy.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Maciej

Gothic vs Wiedźmin
#137 2016-05-17, 21:55(Ostatnia zmiana: 2016-05-17, 22:11)
Wyglad potworow, i wyglad npc to jakas padaka.
Spoiler
Spoiler

Troll z G2 nie pasuje do świata i klimatu G3.
A w conten moda grasz jakoś kłamczuszku ;)

Moong

Moong

Użytkownicy
posty25
Propsy36
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Troll z G2 nie pasuje do świata i klimatu G3.

Fexo

Fexo

Użytkownicy
Тебе нужна помощь?
posty167
Propsy152
ProfesjaConcept Artist
  • Użytkownicy
  • Тебе нужна помощь?

Fexo

Gothic vs Wiedźmin
#139 2016-05-17, 22:20(Ostatnia zmiana: 2016-05-17, 22:52)
To i ja dorzucę swoje trzy grosze do hejtu na Gothica 3 bo kurwa mać czemu nie.
Nie jestem mega fanem serii Gothic, ale trójka ssie wybitnie z połykiem poprzednim częścią jak dziwka z trzydziestoletnim stażem. Tak więc jedziemy z tematem!

Spoiler
Po pierwsze : Fabuła. Tak fabuła Gothica 3 jest najgorszą w tej całej serii i gdzie poprzednie dało się znieść i nawet wczuć bo jakiś klimat tam był tak trójka nie ma go w ogóle. I nie pierdolcie o jakiś QP bo i te dodane zadania są po prostu słabe. Totalna wojna ludzi z orkami została sprowadzona do durnego zapierdalania od miasta do miasta po zadania "Idź tam i zabij to" - Zadania jak dla debilów no sorry ale 95% gry i takie questy? Już nie wspomnę o absurdach jak oswobadzanie miasta w pojedynkę lub z tamtejszymi niewolnikami. No kurwa serio? Niewolnik który wygląda jak żywy trup z samą skórą na kościach ma mieć siłę walczyć z uzbrojonymi po zęby orkami? A gdzie są buntownicy ja się pytam? Przykład? Proszę! Cape Dun gdzie miasto oswobadzamy z paladynem Wenzelem i garstką niewolników uzbrojonych w miotły i inne narzędzia (Tak kurwa miotły i narzędzia) gdy kilka minut od miasta cały oddział buntowników grzeje sobie dupska i czeka na cud. To jest ta super fabuła i realny świat? Zajebisty realizm - Siedmiu ludzi oswobadza miasto z rąk dwudziestu-trzydziestu orków.

Po drugie : Grafika. Tak grafika bo może i świat wygląda ładnie i jest naprawdę dobrze wymodelowany (lasy i góry przykładowo) ale postacie to jakiś żart. Ich mordy wyglądają jak po spotkaniu z dziesięcioma walcami drogowymi. Są tak paskudne, że nie da się na nie moim zdaniem patrzeć. Same ich sylwetki to jakiś żart i w tym wypadku moim zdaniem Pirania zrobiła regress względem poprzednich części w których kobiety wyglądały jak kobiety, a nie skrzyżowanie faceta i dziewuchy z okolic Prypecia/Czarnobyla jak w Gothicu 3. 

Po trzecie : Świat. Tutaj bym się kłócił bo jedyne dobre dla mnie krainy to Varant i Myrtana. Nordmar zajarał mnie pierwszymi chwilami (Wow śnieg, łowcy orków) ale potem odrzucił. Czemu? Zapierdalanie po tej krainie nawet z mapą jest tak nieczytelne, że nieraz rwałem sobie włosy z głowy jak szukałem jakiegoś miejsca, a już tym bardziej podczas poszukiwań kurhanów przodków z jakiegoś tam zadania. Poza kopalnią która jest świetna nic mnie tam nie urzekło. Kompletnie nic.

Po czwarte : Walka. System walki w G3 to jakiś nieśmieszny żart i tutaj też Piranie zrobiły regress w porównaniu do poprzednich części. No bo jak wytłumaczyć fakt, że wilk. Tak. Jebany. Wilk. Jest silniejszy od uzbrojonego po zęby Elitarnego orka Wojownika? Trzeba być debilem żeby zachwalać ten system walki. Uzbrojony w najlepszą zbroją i broń, kładący orków jak plastry szynki na bułce jestem miażdżony przez dwa wilki bo ich spamowy atak nie daje mi możliwości ucieczki i kontrataku. Zajebiste kurwa.

Po piąte : Głupota postaci. Tak głupota i to w pierwszych minutach gry. Kto normalny zostawiłby statek z tak wykurwistymi artefaktami jak Szpon Beliara czy Oko Innosa z jednym człowiekiem na pokładzie widząc z oddali dym? A dym i to tak wielki jak w intro raczej nie zwiastuje pożaru, a bohaterowie wiedzą o wojnie. Więc pytam się jeszcze raz : Jaki debil zostawiłby statek z takimi artefaktami i sprzętem z jednym człowiekiem wiedząc o wojnie - A jak wojna to masa bandytów i złodziei w tym na pewno piraci. Tym bardziej Bezimienny zachował się jak idiota schodząc bez zbroi na ląd widząc w oddali dym i wiedząc o wojnie totalnej - To jest najgłupsze wytłumaczenie Piranii braku naszego ekwipunku w życiu. Każdy normalny widząc takie akcje uzbroiłby się po zęby stając się ruchomym ludzkim czołgiem lub twierdzą nie do zdobycia.

I nie nie jest to ból dupy - Ja mam taki styl pisania.
Tak więc czekam na kontr argumenty. W tej sprawie jeżeli chodzi o G3 popieram wszystkich w 100%. To nie jest hejt (Chociaż dla jaj napisałem tak na początku) bo sam uważam, że G1 i G2 to cuda w porównaniu do G3. I nawet twierdząc, że seria Gothic może Wiedźminowi czyścić ziemię w miejscu gdzie ma postawić buta to nie widzę porównania między G3, a G1 i 2 bo te zwyczajnie miażdżą na ryj nędzną jak suchy chleb z pasztetem trójkę.
Jak są jakieś błędy to jebać je nie chcę mi się tego poprawiać.

COLORBLIND

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry