@tedddy_bear Obydwa błędy są winą nieprawidłowego ustawienia "interface size" w "settings sp". Zamiast big czy huge musisz ustawić na default i wszystko powinno być w porządku. Choć podejrzewam, że sam już do tego doszedłeś.
Ja mam zgoła inny/e problem/problemy* i już nie mam pojęcia co może być tego przyczyną. Pierwszy to niemiłosiernie niskie jak na goticzka (nawet w returningu) fps'y. O ile w wieży Xardasa mogę cieszyć się zakresem 55/60 fps'ów, o tyle po opuszczeniu jego wieży na oczy jeszcze nie widziałem w miarę stabilnych 30 fps'ów. Mam poinstalowane te wszystkie "ograniczenia roślinności, cztery giga pacze" i tak dalej, a mimo to fps'y leżą i robią pod siebie. Karta graficzna 2GB.
Drugi problem, to rendering(?) otoczenia, zwany w opcjach "detailing world". Pomimo ustawienia go na "high" postacie/potwory/zwierzęta (i drobniejsze elementy otoczenia jak beczki/latarnie/płoty/roślinność) renderują/wczytują/ładują/pojawiają się nie już z daleka, a dopiero po podejściu do nich na kilka gothic-metrów. Jest to strasznie wkurwiające i podejrzewam, że w przyszłości może skutkować poważniejszymi błędami w rozgrywce jak znikanie ciał niezbędnych do zbadania/przeszukania,znikaniem elementów otoczenia niezbędnych do interakcji czy nie pojawianie się npc'tów w odpowiednich miejscach o odpowiednich porach. Próbowałem nawet instalować na returninga 2.0 (wersja 0.62) dx11 i nic to nie zmieniło.
Może ktoś zna rozwiązania tych problemów, jeśli nie - będę się musiał obejść smakiem, bo niedopuszczalnym dla mnie jest granie w grę z 2003 roku z 20 fps'ami i mobami pojawiającymi mi się przed nosem.
*- Piszę tak, bo nie wiem czy jeden nie wynika z drugiego, czyli slow rendering z powodu niskiej liczby fps'ów.