Cord nie uczy innych gildii, przynajmniej nie uczył magów. Golemy możesz gdzieś przyblokować, walka z nimi serio nie jest taka trudna. Regeneracji many u magów ognia uczy Parlan.
Co do smoczych korzeni to proszę bardzo:
1. Jest po drodze do bandytów w kotlince, do której się idzie kierując się na lewo od Miki (pod latarnią Jacka, w tej jaskini). Jest tam też goblinia jagoda.
2. Za domem Erola, przy korzeniu.
3. Prawdopodobnie obok tego wielkiego trolla na płaskowyżu starożytnych.
4. Za bandytami z Elvrichem (przynajmniej tak mi się wydaje, że to niego chodzi) jest miejsce, gdzie podczas próby ognia był ten magiczny golem. Obok jest korzeń.
5. To ostatnie nie wiem czy dobrze rozumiem. Idąc po tej nowej plaży, do której wchodzi się idąc drogą Xardas --> miasto, to musisz jakoś wejść na skały i kierować się w stronę statku paladynów, chociaż co do tego nie mam pojęcia.
6. Obok Groma, przy korzeniu. W dolince pod obozem bandytów Dextera, tej z dwoma trollami.
7. W pobliżu kamiennego kręgu w mrocznym lesie przy jednym z drzew. W tym lesie są ogólnie 3 albo 2 korzenie, ale reszty nie rozumiem.
8. Pokręć się dookoła Latarni Jacka.
9. Są takie skały, po których idziesz na początku gry chcąc dostać się do miasta od strony morza (wejście jest przy latarni Jacka). Idąc po nich znajdziesz smoczy korzeń, tą płytkę od kamieni druidów i będziesz mógł wejść na wieżę, tą przy plaży, na której siedzi Skip.
10. Prawdopodobnie idąc po moście do klasztoru od strony tawerny Orlana musisz skoczyć na lewą "półkę", czyli chyba te skały pod Pedro. Jeżeli nie, to spróbuj tam, gdzie były te ścierwojady trzymać się tych skał, tam też coś znalazłem kiedyś.
11. Na drodze wzdłuż piramid przy tych czarnych zębaczach, do których musisz wejść po górach.