Dyskusja na temat modyfikacji 834022 2122

O temacie

Autor Simon Said

Zaczęty 27.12.2015 roku

Wyświetleń 834022

Odpowiedzi 2122

Cruc

Cruc

Użytkownicy
posty666
Propsy236
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Protip dla potomnych: Gdy walczyłem w Ur-Thrallem, ten w pewnym momencie stawał się nieśmiertelny. Próbowałem więc uderzać go Szponem Beliara. Niestety piorunki zadawały mu po 100-200 obrażeń. No ale udało mi się zbić jego hp do 10k. Chciałem odskoczyć i wypić eliksir wytrzymałości. Wtedy ten jebony grubas stracił ze mnie focus i zregenerował się do full. No myślałem, że nie wyczymię. Zacząłem patrzeć po runach. Wtedy zauważyłem, że runa z zadania Nieograniczona Potęga legitnie na niego działa. Bodajże 3-4 strzały (każdy za 0 many) go wykańczają. Nie wiem jak w przypadku demona z czułkami, ale ten kolejny boss Chaosu szybko zlatuje jak dostaje na papę tą runą xd

A wracając do tematu "psucia sobie gry konsolą". Gawno prawda. Ja niejednokrotnie musiałem ratować się z bugów i pomniejszych błędnych decyzji konsolą (np. zabrakło mi zwojów wskrzeszenia, albo sprzedałem Halvorowi misę Grega) i spokojnie ukończyłem grę. Wystarczy się kierować zasadą wspomnianą przez Corypheusa, aby nie zapisywać z włączoną konsolą.

while (!success) try{...}

Najlepszy modder od gothic multiplayer - polecam pytać go o wszystko!

Komachi

Komachi

Użytkownicy
posty271
Propsy17
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dla mnie ogólnie takie zabiegi jak wyłączanie całkowite marvina czy "bugowanie go" to bezsens. Uj kogo powinno obchodzić czy ktoś sobie z niego korzysta czy nie, pieniędzy za uczciwą grę nie dostajemy no to...? Co za problem?
Tym bardziej, ze jaki jest Gothic wszyscy wiemy i marvin czasami jest wręcz niezbędny.

Cruc

Cruc

Użytkownicy
posty666
Propsy236
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Oczywiście, że powinien być. Samo to, że aby pozaliczać parę questów musiałem skorzystać z GVE, albo konsoli, bo  musiałem przewidzieć, że mam questa nie wykonywać, bo 2 rozdziały później nie dostanę kolejnego, no to jest śmiech na sali. Niemalże każdy kogo znam uważa, że konsoli nie powinno się ruszać, bo nie ma możliwości, aby stworzyć moda 100% wolnego od bugów.

Komachi

Komachi

Użytkownicy
posty271
Propsy17
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dokładnie. Bez użycia GVE nie mam możliwości zrobienia gildii kupców, bo ktoś sobie ubzdural, ze Sare trzeba wsadzić do więzienia. Albo, ze misje musze wykonac dopiero w 4 rozdziale bo inaczej sie zbuguje xDD

A tutaj Ci item zniknie, a tutaj Ci klucz zniknie i nie wejdziesz

Corypheus

Corypheus

Użytkownicy
Posąg Beliara
posty118
Propsy13
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Posąg Beliara
Póki co udaje mi się jako tako nie robić zapisu po włączeniu/wyłączeniu konsoli, a z cheatów to korzystam tyle coby sobie jakąś nową lokację na F6 wolną kamerą szybko przelecieć. Co nie zmienia faktu, że jeśli będę musiał - to skorzystam. Trudno.

Z takich "zaniepokojeń" które miałem, to - raczej mi nie uwierzycie, ale serio prawda, no nie zmyślam xD, nie wiem jak to się stało - musiałem 6 razy otworzyć ekwipunek, żeby mi się pojawił zwój przyzwania Quarhodrona. Później też musiałem kilkukrotnie otworzyć ekwipunek, żeby pojawiła się w nim tabliczka otrzymana od Quarhodrona w celu otwarcia wrót świątyni Adanosa.

Teraz to chyba czekam tylko na zniknięcie jakiegoś dokumentu, którego przeczytanie jest niezbędne, żeby brnąć w fabułę xD.

Ten nasz Returning 2.0 kochany. No ale nic, na poprawę humoru przypominam - to wersja 66.2 miała być tą ostatecznie ostatnią, tą "najniezabugowańszą" (xDD).

Ciekawe też co za Władimir wymyślił przymus "dekodowania tabliczek WYŁĄCZNIE w domu Vatrasa"... i weź teraz zapierdalaj z pustyni, żeby 4 tabliczki przeczytać, bo tyle ci do statu na lepszy miecz/lepszą runę brakuje...

O i jeszcze mi się mag-tabliczkarz z Pustyni Adanosa zbugował, ale pozytywnie - stał naprzeciw mnie z wyciągniętą runą i się głupio patrzył, jak mu HP do zera schodziło xD.

Jesteśmy ludem wybranym. Bogactwo dla nas, władza dla Beliara. A jego królestwo nastanie, i zadrżą ci ku którym skieruje swój gniew! Więc zapłać propsem, bo inaczej zapłacisz krwią!

SolariS

SolariS

Użytkownicy
posty361
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Coś tam w AB poprawili (np z Sara) i chwała im za to bo te ograniczenia byly totalnie z dupy. Bez solucji łatwo zepsuć jakieś zadania zwłaszcza jak grasz pierwszy raz. Chyba jedyna nadzieja w tym że wraz z AB znikną WSZYSTKIE takie uprzykrzajace życie babole

Corypheus

Corypheus

Użytkownicy
Posąg Beliara
posty118
Propsy13
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Posąg Beliara
Ciekawym jednego. Co miało na celu uniemożliwienie dostępu do ekwipunku, po włączeniu konsoli. Jakieś domysły? Bo mi brakło wyobraźni. Widocznie brakło mi wódki na nakierowanie toku rozumowania na ten radziecki xD.

Jesteśmy ludem wybranym. Bogactwo dla nas, władza dla Beliara. A jego królestwo nastanie, i zadrżą ci ku którym skieruje swój gniew! Więc zapłać propsem, bo inaczej zapłacisz krwią!

SolariS

SolariS

Użytkownicy
posty361
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
W ogóle wyłączanie konsoli i na siłę utrudnianie z jej korzystania to dziwna idea. No bo co to właściwie kogo obchodzi jak ktoś gra. Jedyne serio jedyne co mi przychodzi do głowy to chyba strach twórców przed spamem na forum z problemami po użyciu Marvina (słaba teoria)

Coś tam w AB widziałem że trochę poluzowali pośladki w tej kwestii i można więcej na Marvinie robić

Cruc

Cruc

Użytkownicy
posty666
Propsy236
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Na starej wersji returninga to w ogóle tekstura tła konsoli miała w sobie napis "nie popieramy cheaterów" i to wynika już z jakiejś mentalności, że "oni chcą, żeby ich moda przejść bez pomocy kodów" xD

SolariS

SolariS

Użytkownicy
posty361
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ktoś tu mądrze napisał że nawet byłoby to sensowne gdyby gra BYŁA pozbawiona bugów ale tych to nie było tylko w wieży Xardasa (chociaż założę się że i tutaj by się coś znalazło xD)

V 66.2 jest niestety pełna błędów a niektóre są tak chamskie że doszliśmy do momentu gdzie trzeba się naglowkowac jak oszukiwać w 15 letniej grze żeby w ogóle ja skończyć (!)

heheTG

heheTG

Użytkownicy
posty13
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Teraz tak off topic, wiadomo po co jest ten przełącznik obok skrzyni Ginnoka?

Jao

Jao

Użytkownicy
Jedyny w swoim rodzaju
posty4088
Propsy844
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Jedyny w swoim rodzaju
@Cruc Znaczy, to akurat smaczek dopiero od twórców spolszczenia, jeśli się nie mylę, oryginalna wersja miała normalne ГОТИКА II.
@heheTG No, właśnie chyba po nic. Kiedyś jakoś miałem klucz wymagany do jego użycia i jedyne, co tym zrobiłem, to zamknąłem bramę przed kryptą (tę, która blokuje naszą ucieczkę, gdy już zaatakujemy Ginnoka).

You cheated not only the game, but yourself.
You didn't grow.
You didn't improve.
You took a shortcut and gained nothing.
You experienced a hollow victory.
Nothing was risked and nothing was gained.
It's sad that you don't know the difference.

heheTG

heheTG

Użytkownicy
posty13
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No trochę bez sensu z tym przełącznikiem.

Następne pytanie niedzielnego gracza. Jest jakaś lepsza broń niż Szpon z duszami i Senyakiem? Jeżeli tak to w jakim momencie gry można taką broń skołować?

Komachi

Komachi

Użytkownicy
posty271
Propsy17
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Na starej wersji returninga to w ogóle tekstura tła konsoli miała w sobie napis "nie popieramy cheaterów" i to wynika już z jakiejś mentalności, że "oni chcą, żeby ich moda przejść bez pomocy kodów" xD

Jakie pierdolenie. Bo.każdy kto używa Marvina to jebany cheater cD te ruskie to jednak debile. Ja często w przeszłości używałem f8,k bo nie chciało mi sie zapierdalac całej mapy żeby jednego kwiatka czy ziele zebrać. To jest cheatowanie? Przywoływanie itemow, które znikly bez powodu to cheatowanie? Dajcie spokój, sam marvin przyczynil sie do tworzenia machinim z gothika. A takie pierdolenie, ze "nie popieramy cheaterow" może im sie czkawka odbić, bo jest duze grono osób, które najpierw by sobie na marvinie gre sprawdziły,.a dopiero potem czysto zagraly.

Jao

Jao

Użytkownicy
Jedyny w swoim rodzaju
posty4088
Propsy844
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Jedyny w swoim rodzaju
@Komachi Jakkolwiek masz rację, to czas na tę dyskusję minął jakieś 3 lata temu :F

You didn't grow.
You didn't improve.

Komachi

Komachi

Użytkownicy
posty271
Propsy17
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Komachi Jakkolwiek masz rację, to czas na tę dyskusję minął jakieś 3 lata temu :F

3 lata temu to ja returninga 1.0 przechodzilem na marvinie, takze nie mialem na co narzekać;)

darek0100

darek0100

Użytkownicy
posty287
Propsy39
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Komachi masz jakiś problem, po co ci pełny dostęp do konsoli? Jak chcesz to możesz sobie na początku gry wpisać dowolne staty, zbroję i broń i tak latać po świecie.
Ludzie czasem są leniwi - po co ma próbować zabić coś trudniejszego, lepiej użyć kodu, a nie próbować  po kilka, kilkanaście razy, myśleć nad taktyką. Uważam, że konsola jest głównie do usuwania błędów jak na przykład zniknięcie czegoś z ekwipunku, sprawdzenia czegoś, a nie do regularnej gry

Komachi

Komachi

Użytkownicy
posty271
Propsy17
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Komachi masz jakiś problem, po co ci pełny dostęp do konsoli? Jak chcesz to możesz sobie na początku gry wpisać dowolne staty, zbroję i broń i tak latać po świecie.
Ludzie czasem są leniwi - po co ma próbować zabić coś trudniejszego, lepiej użyć kodu, a nie próbować  po kilka, kilkanaście razy, myśleć nad taktyką. Uważam, że konsola jest głównie do usuwania błędów jak na przykład zniknięcie czegoś z ekwipunku, sprawdzenia czegoś, a nie do regularnej gry

No i? Kogo to obchodzi? Jak ktoś chce sobie przywołać zbroje i broń to jego sprawa chyba nie? Nienawidzę ludzi, którzy "BO SOBIE NA CHEATACH GRASZ CHEATRR JESTEŚ" chuja kogo, za przeproszeniem, interesuje, co ja robie ze SWOJĄ grą na SWOIM komputerze w SWOIM domu.
Widocznie ty gościu masz jakiś problem.

darek0100

darek0100

Użytkownicy
posty287
Propsy39
Profesjabrak
  • Użytkownicy
zagraj sobie w sapera, tam nie będziesz musiał cheatować (chociaż nie na pewno).
Jaki sens ma grać np na trudnym i legendarnym i używać cheatów? Graj na najłatwiejszym, a nie udawaj później na forum chojraka, że taki jesteś dobry.
Był tu taki jeden mający takie staty przy niskim poziomie, że musiałby dostawać 40 PN za poziom żeby to osiągnąć. Upierał się jednak, że w ogóle nie wie jak wejść w konsolę, a jak szedł na zaginionego brata to musiał staty obniżać

Jao

Jao

Użytkownicy
Jedyny w swoim rodzaju
posty4088
Propsy844
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Jedyny w swoim rodzaju
Zasadniczo użycie konsoli, choćby krótkotrwałe, zostawia trwały ślad w oknie statystyk, więc jeśli wspomniany delikwent podzielił się statystykami w formie screena, to byłoby to widać, a jeśli nie... to prawdopodobnie chciał coś ukryć i możemy założyć jego winę.
Konsola ma jednak więcej zastosowań niż tylko ułatwienie gry leniwym. Kto chce to zrobić, i tak ustawi sobie flags=2 i 1200 siły i zręczności, chyba tylko w najstarszych wersjach istniał JAKIŚ mechanizm, który by tego zabronił. Tym niemniej (teraz w AB, jak wcześniej w 0060) tryb Marvin ma kilka ograniczeń niedających się racjonalnie wytłumaczyć, jak np. wspomniane ograniczenie dostępu do ekwipunku. Gorsze (i równie bezzasadne) jest unieruchomienie Bezimiennego, którego najgorszym następstwem jest możliwość wymuszonego restartu gry, kiedy bohater nie zacznie się ruszać. Jeśli ktoś chce wykorzystać magię Marvina do zabawy ze światem gry lub tworzenia machinim czy też może pomóc sobie w eksploracji, będzie to spora niedogodność, a nawet będzie nam czasem taka możliwość odebrana - a zatem mamy niekonsekwencję w tej"antymarvinowej" idei.

You didn't grow.
You didn't improve.

0 użytkowników
Do góry