Dyskusja na temat modyfikacji 838236 2122

O temacie

Autor Simon Said

Zaczęty 27.12.2015 roku

Wyświetleń 838236

Odpowiedzi 2122

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
Umiejętność walki bronią ja przykładowo tak opanowałem walkę, że na 1 levelu powalę  orka elitę, musisz dobrze wykonywać kontratak i nie dać się uderzyć.

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
Od wieży Xardupska wszystko omijaj i leć z Cavalornem do bandytów. Znajdziesz tam zardzewiały miecz który daje szybkie combo z broni kłującej, wszystko tym ubijesz z lokacji startowej - nawet na hardzie. Potem do miasta i rób wszystkie zadania, rozwiń tam postać i dopiero po mieście i zadaniach potrzebnych do dołączenia do najemników exploruj Khorinis - min.  bandyci to świetne źródło expa. Na hardzie z bronią jednoręczną 1 i 2 rozdział w Khorinis to błachostka - wytłukłem dosłownie wszystko poza Shadowami i Szkieletorami Magami (nawet ogr padł).

Gego

Gego

Użytkownicy
posty47
Propsy2
Profesjabrak
  • Użytkownicy
dzięki kolego bardzo mi pomogłeś :D

tedddy_bear

tedddy_bear

Użytkownicy
posty857
Propsy171
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Twórcy chcieli usunąć możliwość glitcha z potionkami vs ataki potworów - fakt, udało się, ale wprowadzili o wiele, wiele, wiele prostszy trick...

https://www.youtube.com/watch?v=mPY9NsmuSg0

Na filmiku pokazałem jak to działa. Wciskamy klawisz sprintu (~) podczas używania przedmiotu (dokładnie to po otrzymaniu efektu z niego), postać się blokuje z użytym przedmiotem w ręku, ale wystarczy wcisnąć przycisk "Home" bądź użyć innego przedmiotu (nieważne jakiego, może być nawet list czy książka) a przedmiot wraca do naszego ekwipunku  :lol2:  Nie działa to z tabliczkami, alkoholem czy gdy postać jest pijana. Może się komuś przydać, gdy na przykład nie podoba mu się system głodu/pragnienia a chciałby grać na wysokim poziomie trudności bądź gdy wkurwia go system wytrzymałości. Również bardzo przydatne przy używaniu sprintu - kończy się wytrzymałość, jaki problem? Wciskamy hotkey na mikturkę staminy (NUM 0), glitchujemy i jedziem dalej
Ja bym za to ci dał bana, gdybym był adminem.

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
Za co chcesz mu dać bana? Za to, że znalazł błąd, dzięki któremu cheatuje? to jego sprawa to, że twórcy moda tego nie naprawili jak w Dark Sadze to ich wina.

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
Glitchowanie, żeby zdobyć jak najszybciej maksimum wytrzymałości i mieć w dupie ten zjebany system jest wg mnie w porządku - jak by była możliwość, odinstalowałbym ten składnik moda, a że jest to bynajmniej dla mnie niemożliwe, muszę sobie jakoś radzić :) To samo z głodem/pragnieniem - nie podoba mi się to w ogóle, więc glitchuję również żarcie, może ktoś z użytkowników też ma podobne zdanie na ten temat, zatem mój post z wideo jest wporzo :) Tak poza tym, możliwe, że chujowy byłby z ciebie admin, pozdrawiam :)

DoneQ

DoneQ

Użytkownicy
Mad Scientist
posty32
Propsy11
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Mad Scientist
Od wieży Xardupska wszystko omijaj i leć z Cavalornem do bandytów. Znajdziesz tam zardzewiały miecz który daje szybkie combo z broni kłującej, wszystko tym ubijesz z lokacji startowej - nawet na hardzie. Potem do miasta i rób wszystkie zadania, rozwiń tam postać i dopiero po mieście i zadaniach potrzebnych do dołączenia do najemników exploruj Khorinis - min.  bandyci to świetne źródło expa. Na hardzie z bronią jednoręczną 1 i 2 rozdział w Khorinis to błachostka - wytłukłem dosłownie wszystko poza Shadowami i Szkieletorami Magami (nawet ogr padł).

Jak dla mnie głupota, jak nie nauczy się poprawnie walczyć (chociaż na tyle żeby wybić startowe stworki choćby lagą, chyba takie niezbędne minimum) , to meele postacią będzie płakał w późniejszej grze ( Gdy wejdzie do GD to się czkawką odbije na 100%.) no ale jak kto lubi.

El Psy Congroo.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Glitchowanie, żeby zdobyć jak najszybciej maksimum wytrzymałości i mieć w dupie ten zjebany system jest wg mnie w porządku - jak by była możliwość, odinstalowałbym ten składnik moda, a że jest to bynajmniej dla mnie niemożliwe, muszę sobie jakoś radzić :) To samo z głodem/pragnieniem - nie podoba mi się to w ogóle, więc glitchuję również żarcie, może ktoś z użytkowników też ma podobne zdanie na ten temat, zatem mój post z wideo jest wporzo :) Tak poza tym, możliwe, że chujowy byłby z ciebie admin, pozdrawiam :)

Ten "zjebany system" właśnie po to jest, żebyś na niego narzekał, bo na tym polega trudność. Jak chcesz oszukiwać, to oszukiwuj, proszę bardzo, ale nie chwal się potem, że przeszedłeś na hardzie. Jak grasz na hardzie to cierpimy z każdego aspektu, a nie tylko takiego, który Tobie odpowiada.

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
Ten "zjebany system" właśnie po to jest, żebyś na niego narzekał, bo na tym polega trudność. Jak chcesz oszukiwać, to oszukiwuj, proszę bardzo, ale nie chwal się potem, że przeszedłeś na hardzie. Jak grasz na hardzie to cierpimy z każdego aspektu, a nie tylko takiego, który Tobie odpowiada.
W dupie mam chwalenie się, gram dla siebie i dla przyjemności. Lubię wymagającą rozgrywkę, ale "przeszkadzajki" wjebane na siłę jej nie dają, wręcz odbierają - niech polepszą, np. AI NPCtów/potworów podczas walki a nie wjebują jakąś staminę która szybko się zużywa, zabiera nam hp i spowalnia ataki, śmieszne jest też to, że przeciwnicy są magicznie ominięci przez ten system - jedynie Bezi w całym świecie może się zmęczyć :) Stamina jest dobrym rozwiązaniem w grach z serii Souls czy nawet w Gothicu 3 - gdzie w systemie walki mamy silne/lekkie ataki, specjalne ciosy, przewroty, te sprawy a w tak prostym systemie walki Gothica 2 jest ona kompletnym absurdem i nie ma prawa bytu. Jak kto chce, niech "cierpi"  i "chwali" się z tym bezsensownym systemem, który kara nawet graczy, którzy potrafią dobrze pykać mieczem w Gothiczku :)

DoneQ

DoneQ

Użytkownicy
Mad Scientist
posty32
Propsy11
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Mad Scientist
-- Do zastanowienia się:
Spoiler
Brawo dla wielkiego wyskilowanego Simena, który potrafi tylko odpisywać jak pierwszy lepszy cham na każde możliwe pytanie i jechać po wszystkich za to, że ktoś ma inne spojrzenie niż on. (*Dzięki tej wstawce ten post pewnie zaraz zniknie, żeby daj boże nikt go nie zobaczył... #Dojrzale)
-- Co do tematu:
Spoiler
Doceniam prace włożoną w moda i wszystkie istniejące w nim systemy, lecz również zgadzam się, że wymuszanie ich wyboru przy zwiększeniu trudności gry jest troszkę słabym pomysłem.
Poziom powinien się zwiększać a dodatkowe Systemy powinny mieć możliwość aktywacji/dezaktywacji chociażby na początku gry.
Tak samo jak też wcześniej pisałem, gra np Nekromantą dzięki summonom jest strasznie prosta, są one niemal nieśmiertelne i parę zombiaków potrafi wytłuc w pień armie orków.
Mod jest dobry ale nie idealny, czemu was aż taki boli dupa gdy ktoś się do czegoś przyczepi.

--Co do ludzi:
Spoiler
Ludzie ogarnijcie się z tym hatem, każda możliwa krytyka w stronę twórców moda jest odbierana tu jak obrzucenie ich błotem... (I potrafię tylko czytać tutaj "No to sam zrób to lepiej", albo gburowate odpowiedzi szanownego pana Moderatora...) Żeby nie móc wypowiedzieć swojego zdania w temacie polegającym na dyskusji o modyfikacji, nie będąc od razu zciśniętym za swoją "ignorancje", w końcu to jest gothic a nie jakaś Casualowa gierka, albo jesteś hardcorem i bierzesz na klatę co ci daję albo wypier*** i się nie odzywaj no... serio?

Pisze to ponieważ, to pierwsze forum na którym zdarza mi się widzieć takie toksyczne zachowanie jeszcze ze strony kogoś kto moderuje dział(Nie odnoszę się tylko do tego tematu tylko ogólnie do całego działu Returning 2.0 po prostu akurat tu to napisałem bo znowu to widzę). Dziękuje.

El Psy Congroo.

Fexo

Fexo

Użytkownicy
Тебе нужна помощь?
posty167
Propsy152
ProfesjaConcept Artist
  • Użytkownicy
  • Тебе нужна помощь?

Fexo

Dyskusja na temat modyfikacji
#870 2016-04-03, 23:49(Ostatnia zmiana: 2016-04-04, 00:01)
Ja nie będę stawał po niczyjej stronie, wolę być neutralny. Od siebie dodam, że każdy gracz ma inne gusta i nigdy nie dogodzi się wszystkim - Bo to nie możliwe. Ale uważam, że każdy ma prawo wyrazić swoją opinię. Proszę o nie zjedzenie mnie ale mi osobiście się podob system głodu ale trzeba uszanować to, że komuś to nie pasuje - Już nie będę wnikał w to czy ktoś wyraża opinię kulturalnie czy nie - Nie mi oceniać.
Są gusta i gusta, innym podobają się duale w grach innym nie. Fakt faktem, że nikt nikogo nie zmusza do gry na hardzie/legendarnym.
Nie chcę kłócić się z żadną ze stron, to obiektywna opinia.

I gdzie o tyle z tymi paskami głodu, pragnienia i zmęczenia da sie wytrzymać - Wiem bo zacząłem grę na legendarnym. Tak o tyle na tym poziomie wykończyła mnie właśnie stamina! Nie jestem słabym graczem Gothica, uważam się za dobrego. Ale w połowie pierwszego rozdziału po 30h gry łucznikiem zabiła mnie stamina. Może to dla tego, że gralem zawsze magami. Nie wiem, ale nie zmienia to faktu, że gra na tym zapisie to katorga i ból.

COLORBLIND

DoneQ

DoneQ

Użytkownicy
Mad Scientist
posty32
Propsy11
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Mad Scientist
Poprostu chiałbym, żeby na tym forum pisało się przyjemnie nie zastanawiając się czy jak nie napiszesz czegoś nie tak to odrazu ktoś cie za to opieprzy. Niestety nie ma innej społeczności Returninga 2.0 oprócz tej i Rosyjskiej, a skoro Rosyjskiego nie znam ni hu hu to wolałbym obracać się wśród bardziej życzliwych ludzi (chociaż trochę)

Co do systemu głodu uważam, że nie jest zły, jak i cała reszta. Jedynie nie pasuje tu fakt że są one wymuszane ^^, Jak powiedziałeś nikt nikogo nie zmusza ale poziom Normalny sam w sobie jest dosyć łatwy, a ludzie chcący większego wyzwania muszą brać w pakiecie od razu Systemy, które dla niektórych mogą być naprawdę irytujące.

El Psy Congroo.

Fexo

Fexo

Użytkownicy
Тебе нужна помощь?
posty167
Propsy152
ProfesjaConcept Artist
  • Użytkownicy
  • Тебе нужна помощь?
Dodam jeszcze tyle, że gdyby stamina działała jak w G3 to byłoby ok. Wiecie ta szybka regeneracja, bo tutaj jak napisałem wyżej na legendarnym to właśnie ona mnie udupiła - Wolna regeneracja, a totalnie nieadekwatna szybkość spadania.
Może mam zbugowanego save, ale jej tempo regeneracji ma szybkość ślimaka....

COLORBLIND

DoneQ

DoneQ

Użytkownicy
Mad Scientist
posty32
Propsy11
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Mad Scientist
Staminę można w miarę odratować ;P, jak się dobije do ok 60 pkt to już raczej idzie grać, nawet z ciężką bronią ^^ Bardziej mnie załamała ta sprawa z zombiakami, popsuło mi to trochę immersję xD, wchodzę do GD, myślę sobie będzie słabo mało hp (wszystko na manę poszło), idę staje na przeciw taranu castuje 5 zombiaków, po 5 minutach w zasięgu wzroku żadnego Orka, tylko uzbrojone Trolle się ostały, i tylko takie WTF, no i tak jakby latam po GD jakby tam przeciwników nie było, trochę przez to zaczęło się nudno robić ;P

El Psy Congroo.

Fexo

Fexo

Użytkownicy
Тебе нужна помощь?
posty167
Propsy152
ProfesjaConcept Artist
  • Użytkownicy
  • Тебе нужна помощь?

Fexo

Dyskusja na temat modyfikacji
#874 2016-04-04, 00:18(Ostatnia zmiana: 2016-04-04, 00:23)
Fakt Nekromanta jest dosyć prosty, skończyłem nim grę na pierwszej wersji R2.0. A jako, że jestem weteranem Nekromanty z wersji 2.1 (Poziom Rzeźnik) to mi dopiero było łatwo. Po normalnym oczekiwałem właśnie o wiele więcej.

Co do tej staminy mam ją tam na 80%, ale siła przeciwników kontra łucznik to masakra..

COLORBLIND

Rabittous

Rabittous

Użytkownicy
Syn boży
posty174
Propsy76
ProfesjaReżyser
  • Użytkownicy
  • Syn boży
Tak to jest z moddingiem Gothica. Szkoły od zawsze były dwie:

1. Szkoła bardzo ortodoksyjna, czyli: graj tak jak pan bóg moda stworzył i ani pyska nie otwieraj że coś nie tak. Jak się nie podoba to wypierdalaj
2. Szkoła liberalna, czyli: twórcy robią tego moda dla ludzi, nie dla siebie, więc mogli by zwracać uwagę na opinie i np taki system ze staminą zrobić opcjonalny do wyboru.

Jeden rabin powie tak, a drugi rabin powie nie. Racja zawsze leży gdzieś po środku.

Osobiście też skłaniałbym się do systemu opcjonalnego, czyli mam ochote grać z głodem, stamina i z czymś tam jeszcze, to to sobie zaznaczam. A jak nie mam ochoty, to sobie odznaczam i po frytkach. Wtedy każdy by był zadowolony.

Myślimy także o spolszczeniu tylko z translatora :>
Odpusc sobie ;) tlumaczylem parenascie plikow dla Simena, przy spolszczeniu Returninga 2.0, wiec wiem jak wyglada tekst ktory wychodzi z translatora. Nic nie warte gówno ktore po prostu nie ma sensu  :ok:

#Król_GothicSite

sebogothic

sebogothic

Użytkownicy
posty381
Propsy244
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Fakt, strach się na tym forum odezwać, żeby wielki Simen cię nie zwyzywał od idiotów... Gdy zaglądam od czasu do czasu na forum to widzę, że modne jest tutaj bluzganie i wyzywanie innych bez większego powodu. Nie wiem może tak zostaliście wychowani, a może po prostu wyżywacie się w sieci, ja tam cenię sobie kulturalną dyskusję i jeśli ktoś ma odpowiadać komuś jak gbur to niech nie odpowiada wcale.

Co zaś do meritum: akurat rosyjskie mody są chyba znane z wysokiego poziomu trudności. :D Choć słyszałem, że taka Dark Saga nawet na normalu jest trudna, a gram bezproblemowo. Z drugiej strony fakt, takie dodatkowe utrudnienia mogą wkurzać. W L'HIVER też jest kilka pierdółek które tylko uprzykrzają rozgrywkę: nieumiejętność pozyskiwania mięsa (trzeba się wyuczyć), roślinki służące tylko do alchemii, nie można spać w cudzych łóżkach itp. Sam w R2.0 nie grałem, więc się nie wypowiadam, ale będę grał raczej na normalu, a tam chyba części tych systemów nie ma. Choć zastanawiam się nad hardem, bo ponoć na normalnym poziomie trudności dość szybko robi się łatwo.
Zgadzam się z przedmówcami, iż takie bardziej survivalowe kwestie powinny być opcjonalne. Same Gothiki bez jakiegokolwiek moda na początku mają coś z survivalu, gdzie trzeba wszystko ciułać i oszczędzać. Więc i się śpi, i się je, więc wg mnie takie systemy są zbędne, bo zarówno spanie, jak i jedzenie są niejako wplecione w gameplay.

Robertboanerges

Robertboanerges

Użytkownicy
posty488
Propsy79
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Hmm nie chciałem pisać tego ale napiszę. Polonizacja się przeciąga a z powodu tego , że co nie którzy  pseudo tłumacze
(piszę że co nie którzy) ,narobili podczas tłumaczenia takiego bałaganu w skryptach w dialogach że to totalnie ręce opadają. Trzeba praktycznie linijka po linijce porównywać z oryginałem dialogi i poprawiać.

Z mojego chomika można pobrać moda returing i profesjonale finalne spolszczenie i nowy path.

http://chomikuj.pl/robertboanerges/Gry/Mod+do+Gothic+2+NK/Oficjalne+pelne+profesjonalne+spolszczenie+Returninga

A tu 2 łatki do moda 1.3.1 i najnowsza 1.3.2
http://chomikuj.pl/robertboanerges/Gry/Mod+do+Gothic+2+NK/Path+do+spolszczenia+pro/Patch+1.3.1

Także można z mojego chomika pobrać nową wersję moda DarkSaga łącznie z spolszczeniem
http://chomikuj.pl/robertboanerges/Gry/Mod+do+Gothic+2+NK/Dark+saga+Dark+Saga+1.0.4

Link do moda Złote Wrota
http://chomikuj.pl/robertboanerges/Gry/Mod+do+Gothic+2+NK/Z*c5*82ote+Wrota

Także z mojego chomika można pobrać Returninga 2.0 plus spolszczenie.

https://chomikuj.pl/robertboanerges/Gry/Mod+do+Gothic+2+NK/Returning+2+PL

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Poprostu chiałbym, żeby na tym forum pisało się przyjemnie nie zastanawiając się czy jak nie napiszesz czegoś nie tak to odrazu ktoś cie za to opieprzy. Niestety nie ma innej społeczności Returninga 2.0 oprócz tej i Rosyjskiej, a skoro Rosyjskiego nie znam ni hu hu to wolałbym obracać się wśród bardziej życzliwych ludzi (chociaż trochę)

Co do systemu głodu uważam, że nie jest zły, jak i cała reszta. Jedynie nie pasuje tu fakt że są one wymuszane ^^, Jak powiedziałeś nikt nikogo nie zmusza ale poziom Normalny sam w sobie jest dosyć łatwy, a ludzie chcący większego wyzwania muszą brać w pakiecie od razu Systemy, które dla niektórych mogą być naprawdę irytujące.

Ja wiem, niesympatyczny jestem, owszem, ale przeleć sobie po temacie, i sprawdź czy ja naprawdę usuwam krytykę? Nie, więc nie pieprz głupot. Usuwam jedynie posty, które są zwykłym hejtem. Jeśli ktoś pisze post w stylu "System jest zjebany i powinni wywalić ten syf z gry" to dla mnie jest to post poniżej poziomu i nie będę go zostawiał. Tak właśnie napisał Draks, i dlatego też ten post usunąłem. Zauważ szanowny "obrońco uciśnionych", że post Squerola został, chociaż napisał go wcześniej od Draksa. Również poleciały posty o krytyce moderatora. To nie jest dział na to, możecie mnie zgłosić, ale wątpię, by ktoś Was posłuchał :) Podsumowując: Usuwam posty bezsensowne na poziomie "To jest zjebane", zostawiam krytykę, bo sam się z niektórymi punktami zgadzam (ogarnijcie mojego letspleja, tam też dużo rzeczy krytykuję). Btw. mówiłem Wam, że to właśnie m.in. dzięki Draksowi mamy opóźnienia w spolszczeniu? Wiecie jak mówią, o tych, co najwięcej krzyczą.

Również chciałbym zaznaczyć, że w ramach polskiego prawa mam prawo zastrzec sobie prawo do edycji polskich skryptów, więc jeżeli chcecie robić jakieś pseudopatche, to będziecie musieli robić spolszczenie od nowa :)

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Foytaz

Foytaz

Użytkownicy
posty55
Propsy1
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
Mam pytanie do starych wyjadaczy o balans w 2.0 gdyż moim zdaniem jest dość...nieprzewidywalny. Grając na normalu stoczyłem chyba 2 minutową walkę z kretoszczurem zanim ostatecznie padł. Na łatwym prawie na luzie kładę koleżków z latarni Jacka. Poza tym będąc chyba na 5 poziomie mam 60 siły i 40% 2H i całkiem sporo punktów do rozdania.
Wiem, że wiele osób hejtowało Rebalance za zbyt trudny poziom (rzeźnik w 1.3.2) ale przynajmniej gra była bardziej wymagająca. Poza tym modele broni ze Skyrima jakoś mi do Gotica nie pasują ale to już tylko moje zdanie. Sam mod jest całkiem zajefajny.

0 użytkowników
Do góry