Fakt, strach się na tym forum odezwać, żeby wielki Simen cię nie zwyzywał od idiotów... Gdy zaglądam od czasu do czasu na forum to widzę, że modne jest tutaj bluzganie i wyzywanie innych bez większego powodu. Nie wiem może tak zostaliście wychowani, a może po prostu wyżywacie się w sieci, ja tam cenię sobie kulturalną dyskusję i jeśli ktoś ma odpowiadać komuś jak gbur to niech nie odpowiada wcale.
Co zaś do meritum: akurat rosyjskie mody są chyba znane z wysokiego poziomu trudności.

Choć słyszałem, że taka Dark Saga nawet na normalu jest trudna, a gram bezproblemowo. Z drugiej strony fakt, takie dodatkowe utrudnienia mogą wkurzać. W L'HIVER też jest kilka pierdółek które tylko uprzykrzają rozgrywkę: nieumiejętność pozyskiwania mięsa (trzeba się wyuczyć), roślinki służące tylko do alchemii, nie można spać w cudzych łóżkach itp. Sam w R2.0 nie grałem, więc się nie wypowiadam, ale będę grał raczej na normalu, a tam chyba części tych systemów nie ma. Choć zastanawiam się nad hardem, bo ponoć na normalnym poziomie trudności dość szybko robi się łatwo.
Zgadzam się z przedmówcami, iż takie bardziej survivalowe kwestie powinny być opcjonalne. Same Gothiki bez jakiegokolwiek moda na początku mają coś z survivalu, gdzie trzeba wszystko ciułać i oszczędzać. Więc i się śpi, i się je, więc wg mnie takie systemy są zbędne, bo zarówno spanie, jak i jedzenie są niejako wplecione w gameplay.