Dyskusja na temat modyfikacji 836708 2122

O temacie

Autor Simon Said

Zaczęty 27.12.2015 roku

Wyświetleń 836708

Odpowiedzi 2122

FelixHermik

FelixHermik

Użytkownicy
posty13
Propsy2
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
@Rabittous Z tego co wiem, patch jest na razie w fazie testów, a spolszczenie przechodzi przez korektę. A to oznacza, że jeszcze sobie nieco poczekamy.

@Luk Musze przyznać, ze nie znam się za bardzo na historii jezyków słowiańskich, więc nie podam dokładnej etymologii słowa pl. "rusek" (pomijając oczywistość, że wywodzi się ono od rus. "russkij") - chodzi generalnie o to, co w niemieckim językoznawstwie nazywane jest "Sprachwandel" (dosłownie "Zmiana języka", rozwój jezyka), a czego fachowej nazwy w jezyku polskim za bardzo nie znam. :D

Częścią tego procesu jest tzw. Bedeutungswandel (zmiana znaczenia), czyli - poza rzecz jasna zmianami morfologicznymi - przesuwanie się znaczenia danego słowa (w semiotyce lingwistycznej rozróznia się "Bedeutung" (znaczenie) i "Sinn" (sens) - Bedeutung to forma, nam chodzi o Sinn), również w tak subtelnych kwestiach jak nacechowanie emocjonalne. Np. śrpl. "przystojny" - taki, który przystoi. W npl. - no, tego tłumaczyć chyba nie trzeba.

"Rusek" ma historie prawdopodobnie podobną do "Deutsches Reich" - jeszcze przed 33', nawet za rządów socjaldemokratów nikogo to nie raziło. Reich to po prostu Reich - zrzeszenie, rzesza. Dzisiaj: "Reich? Du Faschist!" W Polsce i Rosji (vide rusycyzm "rajch") ma jednoznaczny wydźwięk. :D

"Będąc po prostu realistą" - dobrze to ujałęś. Znaczenie słowa można naturalnie zmienić - ale tylko wtedy, jeśli taka zmiana wejdzie do powszechnego użytku (zależnie od pożądanego zasięgu - dane słowo może mieć inne znaczenie tylko w ramach np. danego Soziolektu). W tym wypadku - by osiagnac swoje - musiałbyś przykładowo zorganizować całą kampanię na ten temat, ewentualnie przejać aparat propagandy i w ramach niego upowszechnić nowe znaczenie. :D

Точно. :)

Ale skończmy offtop, bo nas pogonią. ;p

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
No właśnie, skończcie temat, bo wszystko pousuwam

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Sentinel

Sentinel

Użytkownicy
posty174
Propsy19
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Od jakiegoś 50 Lv zabrakło mi pomysłów, co robić z punktami nauki... tak sobie dobijałem siły, robiłem kręgi magii, umiałem władać każdym rodzajem broni do walki wręcz (nawet orkowymi), kucharstwo, myślistwo, umiejętności złodziejskie...itd. itp. Bez amuletów chyba 520 siły ( bo już mi się nawet mikstur siły nie chciało robić)

Jak ci się udało dopakować 520 siły nawet w rebalance 2.1 nigdy nie dobiłem do 500? i od kiedy to strażnik świątynny może się uczyć kręgów magii z tego co wiem to wykupuje runę co rozdział za PN. Skoro doszłeś do 7 rozdziału strażnikiem świątynnym to trzy pytania:
- czy głos strażnika nadal jest w 2 rozdziale
= czy nowicjusz bractwa/ strażnik świątynny nadal ma bonus +1 do many przy fajce dziennie
= czy gildia strażnik świątynny została bardziej rozbudowana?

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
i od kiedy to strażnik świątynny może się uczyć kręgów magii z tego co wiem to wykupuje runę co rozdział za PN

Chociazby mag-doradca gubernatora z dzielnicy portowej uczy kregow magii. Poza tym to, że Ty nigdy nie dobiles nie oznacza, ze ktos nie da rady dobic 520 sily.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Maciuś

Maciuś

Użytkownicy
Believer in Jesus Christ
posty1583
Propsy217
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Believer in Jesus Christ
Owszem, potwierdzam będę starał się wyciągnąć maxa z tej gierki.

1 Corinthians 3:19
For the wisdom of this world is foolishness with God.
Psalm 19
The heavens declare the glory of God; and the firmament sheweth his handywork.
Luke 8:17
For nothing is secret, that shall not be made manifest; neither any thing hid, that shall not be known and come abroad.

Sentinel

Sentinel

Użytkownicy
posty174
Propsy19
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
i od kiedy to strażnik świątynny może się uczyć kręgów magii z tego co wiem to wykupuje runę co rozdział za PN

Chociazby mag-doradca gubernatora z dzielnicy portowej uczy kregow magii. Poza tym to, że Ty nigdy nie dobiles nie oznacza, ze ktos nie da rady dobic 520 sily.

no tak zapomniałem o galahadzie ale on chyba uczy tylko do 3 kręgu:) być może i da się tylko dobić w returnie 2,0 gdyż zostały wprowadzone jakieś nowe mikstury potrawy do siły, mikstury z serc orków itp:)

Narkan

Narkan

Użytkownicy
posty435
Propsy115
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Twórcą piszą o preferowanym systemie operacyjnym na jakim najlepiej grać?

Jamanta

Jamanta

Użytkownicy
posty63
Propsy14
ProfesjaAktor głosowy
  • Użytkownicy
Od jakiegoś 50 Lv zabrakło mi pomysłów, co robić z punktami nauki... tak sobie dobijałem siły, robiłem kręgi magii, umiałem władać każdym rodzajem broni do walki wręcz (nawet orkowymi), kucharstwo, myślistwo, umiejętności złodziejskie...itd. itp. Bez amuletów chyba 520 siły ( bo już mi się nawet mikstur siły nie chciało robić)

Jak ci się udało dopakować 520 siły nawet w rebalance 2.1 nigdy nie dobiłem do 500? i od kiedy to strażnik świątynny może się uczyć kręgów magii z tego co wiem to wykupuje runę co rozdział za PN. Skoro doszłeś do 7 rozdziału strażnikiem świątynnym to trzy pytania:
- czy głos strażnika nadal jest w 2 rozdziale
= czy nowicjusz bractwa/ strażnik świątynny nadal ma bonus +1 do many przy fajce dziennie
= czy gildia strażnik świątynny została bardziej rozbudowana?

Jak się chce, a przechodzi Gothica tysięczny raz, to się człowiek uczy, żeby oszczędzać smocze korzenie, zbierać wszystko, co dodaje siły, po czym używać tego, kiedy już nie chce się poświęcać PN ;).

Jeśli chodzi o głos strażnika, to runy nie były mi potrzebne wcześniej, więc dopiero w 4 rozdziale spytałem się o nie w bractwie. O patencie z fajką wodną to nawet nie wiedziałem.
Spoiler
Co do większego rozbudowania  gildii, to w sumie dodano ze dwie trzy misje? Zabicie jaszczurów, poszukiwanie zaginionych nowicjuszy...może jeszcze coś innego, bo tej drugiej nie udało mi się zaliczyć

K4R0L111

K4R0L111

Użytkownicy
posty31
Propsy14
ProfesjaSkrypter
  • Zbanowany
Ulepszanie zbroi jest takie same jak w Reb2.1 ?
Jeśli tak to pancerze ŁS dalej ulepsza się czarną rudą?

Pawlak673

Pawlak673

Użytkownicy
Wyrwę wam języki i wytrę se nimi dupe
posty272
Propsy36
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Wyrwę wam języki i wytrę se nimi dupe
Posiada ktoś soundtrack z menu instalacyjnego jak i z intra moda ?

Smutek z dymem wylewam z płuc na zewnątrz .. <3

sysek1231

sysek1231

Użytkownicy
posty97
Propsy6
Profesjabrak
  • Użytkownicy
kurcze mam problem wlazłem do światyni adanosa pierwsza pułapka bęc kraty mnie zabily no i nie bylo by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt ze leżąc pod kratami zapisałem gre... no i teraz mam zapis gdy leżę sobie martwy i 19 godzin w dupe :/ ktoś mógłby mi pomóc? da się jakoś wskrzesić bezia? probowałem kodami ale wyjeżdża mi to śmieszne odliczanie..
da sie coś zrobić czy tylko gra od nowa? prosze o pomoc

potezny2

potezny2

Użytkownicy
posty145
Propsy13
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Da,weź włącz marvina,kliknij f8 i go wyłacz wciskając 42. b 42 b i chwilę poczekaj, i nie będzie ci już odliczać bo masz wyłączone kody.

Ward

Ward

Użytkownicy
posty30
Propsy27
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Podczas spolszczania natknąłem się na coś w stylu zwoju wskrzeszenia, który podobno według ustawień AST jest pod klawiszem NUM 0 może tego spróbuj :P

Jamanta

Jamanta

Użytkownicy
posty63
Propsy14
ProfesjaAktor głosowy
  • Użytkownicy
Podczas spolszczania natknąłem się na coś w stylu zwoju wskrzeszenia, który podobno według ustawień AST jest pod klawiszem NUM 0 może tego spróbuj :P
Z tego, co wiem, zwój ten wskrzesza NPC.

sysek1231

sysek1231

Użytkownicy
posty97
Propsy6
Profesjabrak
  • Użytkownicy
dzieki za pomoc niestety wciskam f8 wyłączam kody a odliczanie trwa bez możliwości zapisu oczywiscie :/
no teraz to już mogiła przy uzyciu k sobie sie przenioslem do kanionu tam przywołałem wilka wpisalem cheat full i jakos nawet udalo sie zapisac ale teraz kiedy wczytuje go to jest ten napis przy końcu odliczania i poprostu wywala mnie tak wiec ma może ktoś zapis w świątyni adanosa? bo nowej gry nie chce mi sie zaczynac :(

Siemekk

Siemekk

Złote Wrota
posty2143
Propsy1154
ProfesjaProgramista
  • Złote Wrota
Tak wie kończy zapisywanie na tym samym slocie bez zapasowego... A co do problemu... Przychodzi mi jeden pomysł ale nie wiem czy wypali, a więc odpal marvina i w konsoli wpisz Hero export.  Wejdź do pliku z Savemi i odpal plik w formacie zen notepadem ++ i tam powinieneś mieć hp bohatera... Gdy zmienisz np. Na 200. Zapisz plik i włącz grę z Marvinem i w konsoli wpisz Hero import... Jeżeli nie masz odliczania to dobrze,  jeżeli napisałeś Save i odliczanie samo się włącza przy starcie Save to ci juz nie pomogę...

P.S A Splash w szafie i nie ma psychy by mi dać bana.

sysek1231

sysek1231

Użytkownicy
posty97
Propsy6
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Z moim zapisem juz nic nie da sie zrobic mimo to dzieki za pomoc. :)

Connor

Connor

Użytkownicy
posty188
Propsy10
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam serdecznie forumowiczów :)
Jak myślicie zacząć grać w Returninga 2.0 w języku angielskim czy zaczekać do wydania spolszczenia i wtedy zacząć grę ?

Welcome to a world where dreams become nightmares!
Undead Army

Brimstone

Brimstone

Użytkownicy
posty117
Propsy43
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
Ja bym czekał na polaka, w szczególnosci ze po pierwsze, angielski ssie i jest z translatora, po drugie panowie z kraju kwitnącej wódki jeszcze musza jakies patche naprawiajace bugi powydawac, i ma byc podobno instalator razem z nimi i językiem polskim.
Ale wiadomo, jak juz tak bardzo sie nie mozesz doczekac, to mozesz odpalic. Ale na luzie masz pewnie inne gry do pogrania w oczekiwaniu na bardziej dokończony projekt.

Connor

Connor

Użytkownicy
posty188
Propsy10
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Rozumiem, dziękuje za radę, poczekam sobie do spolszczenia na razie zajmuję się Edycją Rozszerzoną do Gothica, więc jakoś wytrzymam ten okres oczekiwania :P Niech Śniący ma was w swojej opiece :)

Welcome to a world where dreams become nightmares!
Undead Army

0 użytkowników
Do góry