Dyskusja na temat modyfikacji 836393 2122

O temacie

Autor Simon Said

Zaczęty 27.12.2015 roku

Wyświetleń 836393

Odpowiedzi 2122

klinik5050

klinik5050

Użytkownicy
posty32
Propsy5
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
@klinik5050 Tak kilka mikstur i kompotów będziesz mógł z nich zrobić.

Gdzie mogę zdobyć receptury, @Ward ?

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Thekla

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

kuszczyk

kuszczyk

Użytkownicy
posty63
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
ktoś wytłumaczy jaka różnica jest między energią, a wytrzymałością?

FelixHermik

FelixHermik

Użytkownicy
posty13
Propsy2
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
@kuszczyk A w jakim kontekście widziałeś "energię"? - na pierwszy rzut oka chodzi o manę.

Wytrzymałość - dodatkowy pasek, zużywający się podczas biegania i walki. To ten po środku ekranu.

Narkan

Narkan

Użytkownicy
posty435
Propsy115
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Jak z tym zangielszczeniem jest? Jest dobrej jakości czy "kali jeść, kali pić"?

Abaddon

Abaddon

Użytkownicy
posty2147
Propsy1623
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
Jest z translatora. Nie polecam, lepiej poczekać na wersję PL lub zagrać po rosyjsku jak ktoś zna.

Siemekk

Siemekk

Złote Wrota
posty2143
Propsy1154
ProfesjaProgramista
  • Złote Wrota

Siemekk
Złote Wrota

Dyskusja na temat modyfikacji
#646 2016-02-01, 22:41(Ostatnia zmiana: 2016-02-02, 07:53)
Mam pytanie. Otóż czy gdzieś można zgłaszać błędy jakie się spotkało aby ktoś mógłby powiadomić ruskich Rosjan aby je naprawili?

P.S A Splash w szafie i nie ma psychy by mi dać bana.

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
powiadomić ruskich
Wielu Rosjan odwiedza to forum, więc z łaski swojej (i choćby grzecznościowej) używaj normalnej formy mówiąc o innym narodzie. Szczególnie że grasz w ich prace

FelixHermik

FelixHermik

Użytkownicy
posty13
Propsy2
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
"Zangielszczenie" jest faktycznie fatalnej jakości, ale można przy jego pomocy jako tako się pobawić - chociaż naturalnie możliwości recepcyjne i związanana z tym przyjemność na zbyt wysokim poziomie leżeć nie będą. Moim zdaniem sprawdza się jako wersja demo przed wydaniem spolszczenia.

Choć z drugiej strony mogło być gorzej - wersja "niemiecka" to katorga.

Siemekk

Siemekk

Złote Wrota
posty2143
Propsy1154
ProfesjaProgramista
  • Złote Wrota
powiadomić ruskich
Wielu Rosjan odwiedza to forum, więc z łaski swojej (i choćby grzecznościowej) używaj normalnej formy mówiąc o innym narodzie. Szczególnie że grasz w ich prace
Przepraszam :F A więc czy można jakoś powiadomić Rosjanów o błędach jakie się spotkało w ich modyfikacji? Lub czy ktoś mógłby przekazać błędy jakie spotkano.

Narkan

Narkan

Użytkownicy
posty435
Propsy115
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
MaGoth przecież odwiedza to forum...

Jeśli chcesz to możesz tu coś naskrobać http://rpgrussia.com/index.php?PHPSESSID=r2id54diq3ieji8rl9ka8tcf27&topic=8676.0

Siemekk

Siemekk

Złote Wrota
posty2143
Propsy1154
ProfesjaProgramista
  • Złote Wrota
To tu napiszę może ktoś przetłumaczy :F
A więc :
Spoiler
Pierwszy błąd który napotkałem to problem z animacją walki toporem... podczas próby wyciągnięcia broni podczas biegu bohater staje na środku i wyciąga broń (Bardzo przeszkadzało w ucieczce)(Animacja była ta Orkowej broni z DarkSagi)

Drugi problem to Dwa Ostrza-podczas sprintu z wyciągniętymi ostrzami lewe ostrze odlatywało i brzydko to wyglądało...
Problem drugi z dualami to nie zapisywała się animacja po wczytaniu (U mnie występował taki błąd ;-;)

Inne błędy to np. Grzywny za najemników, itp. ale z tego co słyszałem w Patchu zostaną usunięte...
Tyle błędów spotkałem (było ich więcej ale nie pamiętam dokładnie jakich) więc jak przypomnę sobie to napiszę drugiego posta...

Vrona

Vrona

Użytkownicy
posty52
Propsy32
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Narkan na patchu angielskim da się grać nie jest najwyższych lotów ale większość dialogów da się zrozumieć i jak najbardziej polecam grać na nim jeśli z rosyjskim słabo.

@AhnBael  czy spolszczenie przypadkiem też nie będzie z translatora?

Narkan

Narkan

Użytkownicy
posty435
Propsy115
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Spolszczenie gdyby miało być z translatora to dawno zostało by wydane.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
@Narkan na patchu angielskim da się grać nie jest najwyższych lotów ale większość dialogów da się zrozumieć i jak najbardziej polecam grać na nim jeśli z rosyjskim słabo.

@AhnBael  czy spolszczenie przypadkiem też nie będzie z translatora?

Bez urazy dla Ahna, ale możesz mi w ogóle powiedzieć po co się go o to pytasz? Jaki on ma związek ze spolszczeniem?

Spolszczenie jest na translatorze częściowo, przy czym jest w pełni korektowane, także nie spotkasz rzeczy typu "Kali pić, Kali jeść". Aktualnie trwają pracę nad korektą i mogą potrwać drugie tyle co tłumaczenie. Gdybyśmy jechali na samym translatorze spolszczenie byłoby gotowe w dniu premiery.

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Jamanta

Jamanta

Użytkownicy
posty63
Propsy14
ProfesjaAktor głosowy
  • Użytkownicy
105 h / Strażnik świątynny 76Lv / Poziom łatwy.
Starałem się wykonywać wszystkie możliwe misje, co nie zawsze mi się udawało, ale przed Irdorath wszystkich misji aktywnych miałem może na jedną stronę dziennika.
Niestety ( podejrzewam, że to wina English Patcha ) przygoda zakończyła się moment przed 7 rozdziałem.

Moje wrażenia:

1. Poziom łatwy jest...łatwy?
Cóż...zanim ruszyłem do Jarkendaru rozwaliłem wszystkie bestie w Khorinis oprócz smoczych zębaczy.
Po zdobyciu Uriziela i odpowiedniej siły, stada orków dosłownie wyrzynałem.
Od początku piątego rozdziału idąc przez bezdroża siekałem wszystko, co zastąpiło mi drogę i nawet się nie odwracałem, żeby pozbierać truchła.
Od jakiegoś 50 Lv zabrakło mi pomysłów, co robić z punktami nauki... tak sobie dobijałem siły, robiłem kręgi magii, umiałem władać każdym rodzajem broni do walki wręcz (nawet orkowymi), kucharstwo, myślistwo, umiejętności złodziejskie...itd. itp. Bez amuletów chyba 520 siły ( bo już mi się nawet mikstur siły nie chciało robić)

2. Zadania dużo, nowe, ale...
No właśnie, nowych zadań jest multum ( z czego niektóre rzeczy, za które wcześniej po prostu dostawało się exp. zyskały teraz wpis do dziennika (np. statuetka dla Eddy ). Często stare misje zyskują nowe dno w postaci questów otwieranych po ich wykonaniu. Gdzie jest to moje "ale"? Otóż wiele z tych nowych questów trudno było w ogóle tknąć... często nie miałem pojęcia, gdzie szukać przedmiotów, gdzie iść, do kogo się zwrócić, co przynieść itp. Niejeden quest rozwiązałem zupełnym przypadkiem, inne obchodząc całą okolicę i zagadując do każdego imiennego npc... Niejednokrotnie nawet dziennik nie dawał mi najmniejszej wskazówki, jak zadanie ruszyć, albo dokończyć... Co gorsza nigdy nie wiedziałem, czy zadanie rozwinie mi się dalej, czy może muszę poczekać do dalszego etapu gry.
Spoiler
Sanktuarium Adanosa, Kruk ( Saturas nigdy nie pomyślał, co zrobić z fantem ucieczki magnata, a obiecywał, dupek ;) ) , Śniący, Broń dla Gonzalesa, Zagnieni Nowicjusze ( bo Namib mówi, żebym szukał dalej, a on coś wymyśli) i parę innych.
Może wynika to z tego, że jednak misje te będę mógł wykonać dopiero w 7 rozdziale? A może ten "słynny wycięty 25% kawałek contentu"? Nie wiem. Teraz zagram na Hardzie.

3. System walki - odczucia mieszane.
a) jeżeli chodzi o potwory ( wliczę tu ich zachowanie nawet, gdy nie walczą) Fajne jest to, że zmienił się ich styl walki i nie da się ich już załatwiać bez użycia strategii ( tj. cios za ciosem, czy przystawić do ściany). Patrząc na drugą część, pożywiające się wilki, czy polujące zębacze były fajnym elementem świata, a zabicie np. ścierwojada i zwabienie pod truchło pojedynczego zębacza miało swój klimat.
b) system walki - używałem na maxa broni dwuręcznej i orkowej i podobało mi się to na różnym poziomie %. Jednoręczną miałem do 65% nie widziałem dużych różnic w porównaniu z poprzednią wersją.
Łuki i kusze -  na początku strasznie mnie odstraszyły, zajęło mi trochę czasu, żeby się przyzwyczaić ( pierwszy raz używałem myszki w pierwszych Gothicach). Moje wrażenia? Wpakowane trochę na siłę, ale fajnie się dobiera trajektorię lotu bełtu. Przeszkadza mi to, że muszę przestawiać dłoń z klawiatury za każdym razem, kiedy chcę strzelić, oraz oddalić widok od postaci, by dobrze wycelować.

4. Crafting.
Spoiler
Naprawdę fajnym pomysłem jest szeroko ujęte wytwarzanie przedmiotów. Gotowanie, pieczenie, robienie skórzanych pancerzy, biżuterii, mnóstwo różnych broni, mutageniczne mikstury itp. Z przyjemnością upiekłem mnóstwo mięsnych ciast ( + 1 do siły) ;) strasznie przeszkadzało mi jednak to, że od nowa musiałem wykonywać cały proces wybierania mikstur, wypiekania.

Tyle ode mnie. Pora na poziom Hard, więc zobaczę, co on mi przyniesie :) Rzeźnika w poprzednim skasowałem wielokrotnie ;)

Post połączony: 2016-02-02, 14:24
Takie jeszcze słówko ode mnie... co do kłótni o content i poziomy trudności, wasze zażalenia, prośby i wymagania w tym temacie, zróbcie to sobie gdzie indziej, bo przelatywanie wszystkich stron, żeby sprawdzić na pewno, że nie ma rozwiązania z bugiem 7 rozdziału ( oprócz czystej Rosyjskiej wersji) strasznie mnie znudziło i zirytowało, do tego zajmując sporo czasu.

1. Simen tyle razy pisał, że nie będzie wprowadzania zmian w tym temacie, że aż mnie chce się rzygać od czytania tego ( co dopiero jemu od pisania).
2. Dostajecie za darmo czyjąś pracę? Szanujcie twórców. Jak postanowili, tak zrobią. Jak wam nie pasuje, to sobie machnijcie petycję ( choć czytając tutejsze komentarze zmarnujecie ich czas). Ile tu było krzyków " Zróbcie, napiszcie, spytajcie?" Sami to zróbcie.
3. Macie czas grać na łatwym, a nie macie na trudnym?Do tego jeżeli nauczysz się grać na łatwym, to i na trudnym pójdzie.

PS. Szanujcie zdanie swoich oponentów w tej materii, bo niejeden z Was spamuje tutaj i to w tak chamski sposób, że aż czuję niesmak... :facepalm:

...Doprawdy...34 strony, z czego 25 gównoburzy... :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
  • Sursum Corda! Wiwat Car!
@Dark
powiadomić ruskich
Z całym szacunkiem Dark, ale forma ruskich nie jest w żaden sposób obraźliwa, a co najwyżej potoczna. I mówię to ja- osoba która jest niejednokrotnie posądzana o rusofilię. Rusek się wzięło prawdopodobnie od tego, że sami nazywają się "ruskimi" a o języku mówią "russkij". Owszem istnieje dzisiaj forma "Rasijskij" np. Rasijskaja Fiedieracija, ale prawdę mówiąc częściej spotkałem w internecie i ichnych mediach formę którą określiłeś "nienormalną". Już prędzej bym się przyczepił gdyby nazwał ich "moskalami" (aczkolwiek mimo negatywnego nacechowania nie jest żadnym obraźliwym słowem, to jak lach o polaku, czy szwab o niemcu)

Żeby nie było, że off-top Powiem, że stanąłem w Jarkendarze po naprawie oka innosa, ale wróciłem od początku aby zagrać w bractwie. Powiem, że osobiście mi się bardziej podobał system przyjmowania z ret. 1.0, ale tak też może być

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

FelixHermik

FelixHermik

Użytkownicy
posty13
Propsy2
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
@Luk

Wbrew pozorom istnieje zasadnicza róznica - słowo "russkij" =/= "ruski", ponieważ oba należą do różnych systemów językowych. Masz naturalnie rację odnośnie etymologii - morfologicznie (budowa słowa) mają wspólne korzenie, ale różnią się na poziomie semantycznym (znaczeniowym).

W języku rosyjskim "russkij" znaczy tyle, co w polskim "rosyjski" (mniej wiecej - to nie jest stosunek 1:1 - np. "Russkij" jako rzeczownik odprzymiotnikowy może być określeniem narodowosci, "rosyjski" nie bardzo). Pl. "Ruski" jest z kolei nacechowany pewnymi negatywnymi emocjami. To trochę tak, jak pl. "Polak" i dt. "Polacke" - brzmią podobnie, historycznie w Ostpreußen mówiono nawet "Pollack" na określenie narodowości, ale jeśli dzisiaj użyjesz w Niemczech tego drugiego, zostaniesz uznany co najmniej za nacjonalistę. :D

Rzecz jasna osobiście mozesz nie kojarzyć tego jako czegoś negatywnego - chodzi natomiast o to, jak kojarzy to większość uzytkowników danego języka (w myśl zasady, że językiem rządzi tzw. usus - ale z drugiej strony symbol (a takowym jest słowo) ma znaczenie wyłącznie wtedy, kiedy rozumieją go co najmniej 2 osoby). A większosć ludzi mówiąc "ruski", ma na myśli coś obraźliwego, negatywnego.

Tak w ramach małego, lingwistycznego offtopu.

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
  • Sursum Corda! Wiwat Car!

Luk
DreamVader 2

Dyskusja na temat modyfikacji
#658 2016-02-02, 23:28(Ostatnia zmiana: 2016-02-02, 23:37)
@FelixHermik
A proszę cię jak nacechowane negatywnie. Co najwyżej jest potocznym określeniem. Może jestem jedyny, ale wychodzę z założenia, że jeśli coś etymologicznie nie ma negatywnego znaczenia, albo nie ma jakieś konkretnej etymologii, a powstało konkretnie w celu obrazy np. słowo "kacap"; to znaczy, że osoba używająca tego określenia w celu obrazy jest po prostu kretynem która nie wie jakiego słowa używa. Będąc jednak realistą i widząc, że niektórych na forum to burzy, myślę, że po prostu lepiej spojrzeć na kontekst wypowiedzi. Ja tam często używam określenia "rusek" mimo, że język, kulturę, oraz ludzi tego narodu sobie cenię. Po prostu szybciej to można wypowiedzieć, oraz nie ma w nim nic złego. Конечно- если какому нибудь другови из востока не нравитсья слово "русэк" вот и нам не надо так говорить :P

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

Rabittous

Rabittous

Użytkownicy
Syn boży
posty174
Propsy76
ProfesjaReżyser
  • Użytkownicy
  • Syn boży
Panowie, co z tym rosyjskim patchem?? Czy tam nowa instalka ktora juz wszystko zawiera??

4 tygodnie bylem bez kompa, nie przekopie sie teraz przez setke stron z roznych tematow, wiec nic nie wiem, takze bez ironicznych pyskowek w moja strone i szacunku troche dla jednego z tlumaczy Returna 2.0 hehe

#Król_GothicSite

0 użytkowników
Do góry