Nadal uważam, że na oceny jest za wcześnie. Fabułę i dialogi akurat PB zawsze robiło na prawdę dobre. Zadania owszem, większość to przynieś, podaj, pozamiataj, ale przecież takie były też zadania wszystkie prawie w Gothicach a i tak każdy nas się w nich zakochał za ich klimat, świat i fabułę główną, PB po za tym ma bardzo odświeżony skład, dużo nowych osób podobno. 70h to sporo a za pewne się wydłuży, do takich szacunków twórcy nie wliczają swobodnego biegania gracza, problemów z zadaniami itp. tym bardziej, że gra ma nie mieć znaczników, opcjonalną mini mapę i ma nie prowadzić za rączkę. Walka wręcz jeśli tylko nie będzie bardzo zła mnie nie interesuje, niech będzie nawet taka jak na tym "gameplayu" i tak ja przynajmniej skupię się na używaniu nowej technologii, strzelanie może być dobre bo ma być tryb FPP i TPP. Myślę więc, że strzelanie to będzie ala GTA V. A czemu nie mają pracować na własnym silniku? Ich to niech pracują, ja na grafikę w żadnej ich grze nie narzekałem, nawet w znienawidzonym przez was G3 była dobra. w ELEX nie oceniam bo go nie widziałem, to coś to śmiech na sali nie gameplay po którym można wysuwać konkretne wnioski. Skąd wiesz, że 2 lata? Przypomnę, że plany o ELEX są jeszcze z czasów wydawania Gothica, pomysły powstają więc podobnie jak scenariusz myślę, że od dłuższego czasu a i przed wydaniem Risen 3 zaczęły się pracę nad ELEX. PB może i nie błysło z Risenami, ale G1 G2NK to nadal są klasyki, gry głośne, powiedziałbym legendarne, Gothic 3 mimo wielu wad podobał się sporej liczbie osób, miał dużo dobrych elementów i po patchach stał się grywalny. Risen 1 był na prawdę dobrze oceniany, kolejne częsci już słabiej ale nie było tragedii. PB nas zaskoczy zobaczycie ;)