Przykładem jest niewinny Mojżesz, który " uciekł " z Izraelitami z Egiptu w obawie o utratę życia.
A czemu się nie mówi co robił po drodze ?
Bo to może być tylko legenda? Serio wierzysz we wszystko co w Biblii napisali?
To nie jest legenda, tylko prawda objawiona, człowieku małej wiary.
Nie nie wierze, gdyż to wszytko jest takie lekkie
Btw. Mam na myśli głoszenie całego zdarzenia. Jest mowa o M.Czarnym, o tym jaki był Mojżesz, ( WOW, ideał, katolik, święty ).
Ale o tym co robił po drodze z wioskami ,które napotykał to już nie wspomną, tylko trzeba się samemu dowiadywać z innych źródeł.
Mojżesz nie był ideałem i nie był katolikiem. Skąd bierzesz takie rzeczy?
Nie no, to pierwsze Twoje zdanie zabrzmiało jakbyś trollował.. Już pomijam cały FAKT, że to "wiara" (pojęcie) to coś zupełnie innego.. Z drugiej strony, nie zaprzeczysz także ludziom WIARY Latającego Potwora Sphagetti, że on też miał swoje prawdy objawione, nawet spisane w jakiejś księdze być może i co? Powiesz im, że to nieprawda, ale na jakiej podstawie? Równie dobrze oni mogliby zarzucić Tobie dokładnie to samo..
A wracając do wyborów prezydenckich i nawiązując do historii KK - dzisiaj ewidentnie widać, po co komu i na co jest w ogóle potrzebny.. Przykład : kandydat A.Duda przemawiający z AMBONY do ludzi.. (Normalnie jak Lenin z trybuny do Ludu
).
Ja rozumiem, że każdy tam ma swoje jakieś poglądy, ale przepraszam bardzo - póki co nie ma czegoś takiego, jak PODATKI dla kościołów, ale w polityce owszem KK musi być. W końcu to "jedyna słuszna i prawdziwa" (wiara). Ba, nasze państwo dofinansowuje KK w Polsce, polecam zobaczyć ILE PIENIĘDZY TAM IDZIE. Narzekamy na chociażby służbę zdrowia, złe drogi itp. No tak, bo pieniądze ciągle gdzieś "ciurkiem" lecą, ale pomyślcie ile rzeczy mogłoby się zmienić, gdyby małe zmiany w prawie.. Francja tutaj twardo stoi, jeśli o tę sprawę chodzi, ale oczywiście ich polityka zagraniczna i wewnętrzna to już gorsza sprawa.
Albo inaczej.. Bo zaraz wezmą mnie tu za jakiegoś "czerwonego".. Bierzcie przykład z USA i ich związków wyznaniowych. Sprawdźcie, jak tam wygląda relacja kościół (zazwyczaj protestanci) i państwo (wiadomo, ultra kapitaliści
)