Zintegrowana karta nVidii na laptopie, więc może i to jest przyczyną. Tak czy siak dziękuję, jakoś przeżyję, ewentualnie poczytam w sieci ;)
Ostatnie już chyba pytanie, chciałbym żeby gra chodziła w okienku w troszkę mniejszej rozdzielczości niż ta, którą mam ustawioną w windowsie. W pliku gothic.ini jest linijka odpowiedzialna za to aby gra uruchamiała się w okienku, jednak zmiana parametru "zStartupWindowed" z 0 na 1 nie przynosi pożądanego efektu.
Podobnie sprawa ma się z rozdzielczością, w grze automatycznie ustawia mi na taką samą jak mam w windowsie, gdy próbuje ustawić sobie niższą, to automatycznie przywraca tą najwyższą, tak jakby coś wymuszało synchronizację z windowsowymi ustawieniami. Jakieś pomysły jak temu zaradzić? Znowu winowajcą okaże się karta nVidii? 
Pozdrawiam!
Edit 19.06.2017 godz. 19:29Problem z rozdzielczością rozwiązałem, po prostu musiałem zmieniać ją poprzez "wbudowany" w patcha od dx11 panel. Pozostała kwestia nie otwierania się gry w trybie okienkowym, za każdym razem muszę robić alt+enter żeby zrobiło się okienko

Jeśli ktoś ma pomysł to proszę o porady ;)