Skoro twierdzisz, że sporo potrafisz i chciałbyś wykorzystać nabyte przez siebie umiejętności to nie widzę przeciwwskazań. Warunek jest jeden: Musisz chcieć, bo odpuszczając sobie nic na tym nie zyskasz.
Jeśli chodzi o pomysł na modyfikację... to zależy od Ciebie. Moja rada to taka żebyś dał spokój Górniczej Dolinie, Jarkendarze czy Khorinis. Pojawiły się już w wielu modach, wałkowanie ich po raz kolejny nie ma sensu. Najlepiej zrobić jest WŁASNY świat (czytaj: nie z woga), bądź mieć osobę, która temu podoła (w takim przypadku np: jeden z członków waszego zespołu). Robiąc świat powinieneś robić jak najbardziej z myślą o fabule modyfikacji. Po prostu, niektóre lokacje nie pasowałyby do danej sytuacji, i tak dalej. Druga sprawa: Odpuść sobie również postać Bezimiennego. Wymyśl nowego bohatera, który będzie równie dobry co Bezimienny i nie będzie "drętwy". Tacy bohaterzy z reguły są tandetni i nie chcę się nimi grać. Kolejna sprawa to dialogi: Staraj się pisać poprawną polszczyzną (jakby to nie było oczywiste...

) i unikaj krótkich wypowiedzi. Daj graczowi dobry dialog, którego nie będzie chciał przewijać. Czy to jakaś "opowieść" czy coś innego. Unikaj głupich questów PPP, nawet jak będzie to krótki mod. Krótki, nie musi oznaczać nudny. Czasem jest tak, że po prostu fabułę, którą wymyślisz nie da zmieścić się w 4 godzinach. Jednak jeśli masz wyobraźnię, to na krótki mod (3-4 godzinny) możesz wymyśleć coś ciekawego, wyróżniającego się na tle innych modów. Koniecznie pamiętaj, żeby w swojej modyfikacji
NIGDY nie dać questa z piwem. Ostatnia rzecz: Ratowanie świata, motyw zemsty (zabili mi ojca, zajebie skurwysynów) tego pod żadnym pozorem nie używaj. Skup się może na samej osobie głównego bohatera, a nie tylko pracowanie na innych. Wymyśl mu jakiś cel.