1. Na czym będzie polegała fabuła?
2. Co będzie z bezim? ZW skończyły się że bezi przeszedł do elei żeby odegnać plagę i co teraz? Jak ma być inny bohater to beziego wogóle usuniecie czy będzie tam grał jakąś inną rolę w grze?
3. Będzie jakiś nowy styl walki?
4. Będzie możliwość sprintu? Coś jak w gothic 3?
5. Czy mod będzie dłuższy od poprzedniej części?
6. Czy stare postacie będą tam także czy zostaną w Jarkendarze?
7. Czy będzie możliwość powrotu do Jarkendaru?
8. Będzie król?
9. Będzie w jednej części czy w dwóch?
10. Będą konie do jazdy? xD
To chyba wszystko. Liczę na szczerą odpowiedź od teamu. 
1. Będziemy rabusiem który staje przed wyborem wsparcia króla lub opozycji, oczywiście żeby nie było zbyt nudno, większe niebezpieczeństwo czai się tuż za rogiem.
2. Bezimienny bohater (a właściwie Meryl) zapisał się na kartach historii Elei bardzo niechlubnie. Mieszkańcy będą go wspominali, jednak wnioskując z tego co zostało ujawnione, samego Meryla nie spotkamy.
3. Jak dobrze pamiętam Złote Wrota miały dodać walkę z tarczą.
4. Tutaj nie było jednoznacznej odpowiedzi, jednak prawie na pewno zostaną znane nam z Khorinis mikstury prędkości, które dają nam tymczasowy sprint.
5. Na tak wczesnym etapie prac raczej ciężko to ocenić.
6. Jeżeli dobrze zrozumiałem fabułę akcja drugiej części odbywa się jakiś czas po wydarzeniach z części pierwszej. Dlatego możliwe jest że spotkamy paru znajomych, jednak jeżeli twórcy zdecydowali się na większy przeskok w czasie, raczej ich nie spotkamy, także wszystko zależy od tego jak dużo czasu upłynęło od pojawienia się Meryla na Elei.
7. Nie wydaje mi się. Musiałoby to zostać uwarunkowane fabularnie, a z podanych nam informacji nie mogę wymyślić nic co nie byłoby naciągane.
8. Skoro mamy możliwość pomocy królowi, jego obecność jest raczej oczywista.
9. Złote Wrota: Królestwo Elei już samo w sobie jest drugą częścią, która jeśli mam rację ma zamknąć fabułę.
10. Świat Elei raczej nie jest na tyle duży żeby było to opłacalne. Nawet jeśli jest rozmiarów Koloni, lub Khorinis (Nowego Świata, nie całej wyspy) jazda konna nie byłaby opłacalna skoro większość lokacji będzie dość blisko siebie. Najprawdopodobniej będą tylko systemy teleportacji, runy i/lub platformy.
Oczywiście, nie jestem członkiem grupy, dlatego do mojej wypowiedzi należy podchodzić z dystansem, są to tylko moje przemyślenia.