Ekonomiczna jazda. 4782 14

O temacie

Autor Cragann

Zaczęty 13.09.2014 roku

Wyświetleń 4782

Odpowiedzi 14

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Szukam jakiegoś ekonomicznego pojazdu, najlepiej motocykla o pojemności 125cc lub przynajmniej na taką zarejestrowany
Dziennie mam do przebycia ok. 80 km, więc najekonomiczniejsza jazda jest tutaj wskazana. Założenie: Objechać za 10 zł, albo mniej, jak się da.
Nie wiem czy ktoś się zna, ale motur wydaje się w tym przypadku najlepszy, dojazdu autobusami brak, a wyszłoby i tak więcej.
Mieszkam obecnie tam na miejscu, ale wynosi mnie to ok. 18/20 zł na dzień.
Mogę obecnie zrobić prawko na A1 albo jeździć moturem zarejestrowanym na 50. Ew gdybym zrobił a1 zarejestrować na 125.
Odpowiadać.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
tico w LPG

serio

a tak bardziej serio to punto w LPG, bo tico ci się zepsuje zaraz. na motocyklach się nie znam.

makin' bacon

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
tico w LPG

serio

a tak bardziej serio to punto w LPG, bo tico ci się zepsuje zaraz. na motocyklach się nie znam.

Faren, pamietaj, ze prawko jest dostepne dopiero od 16 roku zycia, takze dla Craganna odpada.

A serio to po drugie: watpie, zebys tu znalazl kogos kto sie na tym zna. Moze co najwyzej wbic Thoro ktory bedzie UDAWAL eksperta i powie Ci rzeczy wyczytane w google, takze chyba naszybciej na tym wyjdziesz, jesli zapytasz na jakims forum motoryzacyjnym lub jakiegos kumpla co sie tym interesuje.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

YetoKnight

YetoKnight

Użytkownicy
posty125
Propsy114
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Jak masz zamiar dojeżdżać także zimą, to motocykl jest raczej kiepskim pomysłem. Tak jak mówi faren, jakieś niedrogie autko z małą pojemnością + lpg.

Ja się nie znam, to chętnie się wypowiem.
https://www.youtube.com/user/YetoKnight

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт
Polecam zainteresowac sie CNG i iloscia stacji CNG w Twoim regionie.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
To może po prostu autobusem, jeśli jeździsz od punktu A do B?

A najekonomiczniejsza opcja to po prostu... rower. :P

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Well, B1 mogę zrobić, tyle że przejazd motocyklem wyszedłby prawdopodobnie szybciej, a cena za kurs B1 to jakieś 1,5k zł xD(wg. niektórych portali, wg miejscowego wordu http://naukajazdy.erz.pl/cenniki-egzaminow-na-prawo-jazdy-rzeszow.html to koszt jakiś 200zł za egzamin praktyczny i teoretyczny. Zakładam że nie są tu wliczone praktyki i jazda, prawdopodobnie wymagane.) Przy czym malucha i innych małych aut nie da się odchudzić do wymaganej wagi (400kg). Musiałbym trochę zapłacić żeby coś takiego mieć.

Pisałem w pierwszym poście, dojazdu nie mam, gdybym podróżował dostępnymi liniami byłbym za późno o 3-4 godziny.

No i rowerek. 40 kilometrów w jedną stronę, w sumie zdrowe, dobre, ale musiałbym wstać o ok. godz 4, i przymulić na resztę dnia.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
40km to dwie godziny spokojnej jazdy rowerem, nie narzekaj. Also nie wiedziałem że nie masz 18 lat. Tak jak pisał were, tutaj wiele się nie dowiesz, idź na jakieś forum motoryzacyjne.

makin' bacon

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Ekonomiczna jazda.
#8 2014-09-13, 15:45(Ostatnia zmiana: 2014-09-28, 13:53)
xxx

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
4h czasu spędzonego na ćwiczeniach fizycznych. czyli na pewno nie zmarnowanego.

makin' bacon

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Well, B1 mogę zrobić, tyle że przejazd motocyklem wyszedłby prawdopodobnie szybciej, a cena za kurs B1 to jakieś 1,5k zł xD(wg. niektórych portali, wg miejscowego wordu http://naukajazdy.erz.pl/cenniki-egzaminow-na-prawo-jazdy-rzeszow.html to koszt jakiś 200zł za egzamin praktyczny i teoretyczny. Zakładam że nie są tu wliczone praktyki i jazda, prawdopodobnie wymagane.) Przy czym malucha i innych małych aut nie da się odchudzić do wymaganej wagi (400kg). Musiałbym trochę zapłacić żeby coś takiego mieć.

Pisałem w pierwszym poście, dojazdu nie mam, gdybym podróżował dostępnymi liniami byłbym za późno o 3-4 godziny.

No i rowerek. 40 kilometrów w jedną stronę, w sumie zdrowe, dobre, ale musiałbym wstać o ok. godz 4, i przymulić na resztę dnia.

Co?

U mnie za normalne prawko zaplacilem chyba 1200 w jednej z lepszych, jesli nie najlepszej, szkol jazdy. No i lekarz 50zł. W tą cene masz wliczoną teorie i praktyke (cóż, placisz 1200zł za KURS, a kurs jakby nie patrzec sklada sie z teorii i praktyki) i jedynie mozesz placic za dodatkowe jazdy, jesli po wyjezdzeniu chyba 30 godzin nie czujesz sie na silach, zeby zdawac. Egzamin teoretyczny to koszt 30zł (wiem, bo place juz drugi raz. Za pierwszym razem poprosilem instruktora, zeby do mnie zadzwonil po ustaleniu egzaminu, po czym on dzwoni do mnie w srode o 20, że egzamin mam w czwartek na 7 rano. No kurwa, ani sie przygotowac, a urlopu w pracy z dnia na dzien nie wezme) a praktyczny 140 jesli dobrze pamietam. No i pozniej wyrobienie prawka też 100zł. Czyli wychodzi 1520zł (w moim przypadku 1550) za WSZYSTKO (kurs, lekarz, egzamin teoretyczny i praktyczny). To ja nie wiem gdzie Ty chcesz robić to prawko, że 1500zł za sam kurs :D

A, no i są jeszcze pozniejsze koszta - mandaty. :D

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Ja byłem w chyba najdroższej szkole jazdy w swoim mieście jakieś 2,5 roku temu. 1200zł + kilka dych na kartonik.

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Co?

U mnie za normalne prawko zaplacilem chyba 1200 w jednej z lepszych, jesli nie najlepszej, szkol jazdy. No i lekarz 50zł. W tą cene masz wliczoną teorie i praktyke (cóż, placisz 1200zł za KURS, a kurs jakby nie patrzec sklada sie z teorii i praktyki) i jedynie mozesz placic za dodatkowe jazdy, jesli po wyjezdzeniu chyba 30 godzin nie czujesz sie na silach, zeby zdawac. Egzamin teoretyczny to koszt 30zł (wiem, bo place juz drugi raz. Za pierwszym razem poprosilem instruktora, zeby do mnie zadzwonil po ustaleniu egzaminu, po czym on dzwoni do mnie w srode o 20, że egzamin mam w czwartek na 7 rano. No kurwa, ani sie przygotowac, a urlopu w pracy z dnia na dzien nie wezme) a praktyczny 140 jesli dobrze pamietam. No i pozniej wyrobienie prawka też 100zł. Czyli wychodzi 1520zł (w moim przypadku 1550) za WSZYSTKO (kurs, lekarz, egzamin teoretyczny i praktyczny). To ja nie wiem gdzie Ty chcesz robić to prawko, że 1500zł za sam kurs :D

A, no i są jeszcze pozniejsze koszta - mandaty. :D
Przy czym nie robi mi różnicy kilka stówek, bo to i tak zbyt drogo, za praktycznie obecnie nieużyteczne prawojazdy, of kors jeżeli nie masz kilkunastu tysięcy na przystosowany samochód.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
To po kolei. Temat poruszałem już ja, rok temu. Odpowiedź jedna - auto. 
Samochód i motor same w sobie chodzą po podobnych kosztach (u mnie w Anglii taniej kupisz auto niż motor).
Kategoria B to kwalifikacja, dość ważna zresztą. Dodatkowo, zorientuj się obecnie w prawie - po trzech latach masz A1 za darmo. 
Nawet jeżeli wyjdzie Ci trochę drożej niż planujesz - masz cztery wolne miejsca. 
Śnieg, mocniejszy deszcz, a jak masz mniejszą masę to i większy wiatr - jesteś uziemiony. Szukanie na ostatnią chwilę transportu, zazwyczaj znacznie droższego, to nie tylko boli po kieszeni, ale i nerwy - oszczędź sobie tego. 

Pod B1 dasz radę tylko z Axiamem, ale to drogie gówienko. 

Ewentualnie, weź lekcję z autostopu od Kyra. 

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Ja dodam od siebie tylko tyle, że nawet jak wyjdzie ci więcej to zawsze masz plusy tego. Przykładowo jedziesz sobie do szkoły kiedy chcesz, nie czekając na autobusy czy pociągi (a jak wiadomo akurat w ich przypadku, zwłaszcza zimą poczekasz sobie dłużej). No, ale nie będziesz też śmigał motocyklem w ulewie do szkoły, albo jak będzie sypał śnieg.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry