Przeczytałem pierwszą stronę tego tematu i naprawdę wypowiedzi niektórych są tak żałosne... Wszystko się nie podoba, tu źle, tu brak logiki, tu błąd, tu coś. Masakra! Wszyscy zauważają tylko negatywne strony. Najbardziej mnie śmieszy powód: "brak logiki". Haha, jakby to w podstawowej grze było wszystko super przemyślane. Tam również jest milion tysięcy rzeczy nielogicznych, ale jakoś nikt na to nie zwrócił uwagi. Bo przecież odpalanie kamieni teleportacyjnych w Jarkendarze w Gothicu II Noc Kruka to taaaaki genialny pomysł. Wcale każdy nie może przez nie przejść i zrobić Magom Wody wjazd na chatę. Albo wypowiedzi w stylu, że dlaczego brat Xardasa został nazwany jak Mag Ognia z klasztoru? A co to jest? Jak ja mam na imię Piotr, to nikt inny tak się nazywać już nie może ...?
Mógłbym się tu rozpisać mocno na temat bezsensownych wypowiedzi innych, ale nie o to chodzi. Chcę jedynie przekazać Autorom, żeby nie słuchali tych durnych bluzgów, ponieważ moim zdaniem odwalili kawał dobrej roboty i należy im się za to szacunek.
Jeśli chodzi o fabułę w modzie to podobała mi się. Kilka większych, interesujących wątków, zadziwiające fragmenty jak odnalezienie trupa wieśniaka i jego żony, dużo ciekawych opowieści, których słucha się od magów i szamanów. Sporo plusów.
Co do zadań to niektóre były również naprawdę fantastyczne. Szczególnie podobało mi się to z Magiem Wody, który miał koszmary senne przez popełnione nieopodal zabójstwo. Epicki fragment rozmowy z kobietą, która mówi, że zaraz wszyscy zginą. Moje pierwsze odczucie: nielogiczne, przecież ma mówić prawdę, a zaraz ją pewnie rozwalę. A tu zaskoczenie, bo ginę! To było extra. Albo zwrot akcji, kiedy trafiało się do niewoli, też mega.
Jeśli chodzi o dubbing to generalnie całkiem w porządku. Niektóre głosy były naprawdę super, w szczególności podobał mi się głos dziewczyny chorego stolarza z Obozu Orków. Co prawda niektóre wypowiedzi były rzeczywiście bez jakichkolwiek emocji, jak np. paladyn mówiący o uwięzionej żonie, ale nie było to jakieś mocno rażące.
A głos bezimiennego bohatera fragmentami tak do złudzenia przypominał ten oryginalny, że coś niesamowitego.
Jeśli chodzi o błędy to było ich kilka, ale nie jakieś krytyczne i już na pewno większość została gdzieś wymieniona, więc nie ma sensu tego powtarzać.
Podsumowując, grając w tego moda bawiłem się świetnie. A co do zakończenia to też szykowałem się na jakąś mocną rypaninę, ale szczerze takie rozwiązanie również mi się podobało.
Trzymam kciuki za to, że uda wam się wydać następną część i powodzenia. I jestem ciekawy ile z tych osób, które napisały, że aż tak straaaasznie nie podobała mu się ta modyfikacja i, że zmarnował swój suuuuper cenny czas zagra w część drugą jeśli się kiedykolwiek pojawi.