Pograłem chwilę i muszę z przykrością stwierdzić, że względem rosyjskiego pierwowzoru, spolszczenie posiada wiele niedoróbek, a oto ich lista (tych, które zauważyłem przez tych kilkanaście minut gry) :
- brakuje kilku nowych broni
- brakuje dodanych przez modyfikację npc (w porcie było ich troje, nie ma ani jednego)
- łowcy m.in. bartok czy bosper posiadali zmodyfikowane pancerze skórzane (takie z obszyciami), tych pancerzy również nie ma i te postacie mają swoje stare, vanillijne pancerze (bosper zwykły pancerz skórzany, bartok strój obywatela) to samo jest u sary z placu targowego - miała nowy pancerz, pancerza tegoż brak. Z tego punktu wnieść można, że brakuje nowych zbroi (nie wszystkich, jednak części)
- przez modyfikację zostały dodane nowe włosy (kilkorgu z npc, głównie tych bardziej ważnych) które w ekwipunkach tych postaci widniały jako hełmy - włosów również brak
- zmodyfikowane zostały także stoiska handlarzy na placu targowym (upiększone/ulepszone). Po zainstalowaniu spolszczenia : zuris całkowicie zniknął z gry, balthram stoi na stoisku jory, przed balthramem stoi jora (nie, nie na jego stoisku tylko DOSŁOWNIE przed nim).
Póki co, zarówno wniosek jak i moje odczucia, są takie, że Mac Dun najzwyczajniej na chama przekleił skrypty nie zaglądając wcześniej w ich zawartość, co sprawiło, że z modyfikacji (poza teksturami) została usunięta większość nowododanych przedmiotów. Na plus mogę uznać tylko obecność nowej tekstury twarzy bezimiennego, dodanej przez Mac Duna, bo ta dodana bezpośrednio przez oryginalną rosyjską modyfikację, jest po prostu brzydka.