Program do przenoszenia map oraz wyłączanie/włączanie kodów w modyfikacji 2993 13

O temacie

Autor Gormak

Zaczęty 2.02.2014 roku

Wyświetleń 2993

Odpowiedzi 13

Gormak

Gormak

Użytkownicy
posty52
Propsy1
  • Użytkownicy
Witam,
Poszukuję programu, dzięki któremu można przenieść mapy z G1 do G2 i na odwrót i od razu czy można przenosić mapy z moda z G1 do G2? Drugie pytanie to czy można jakoś włączyć/wyłączyć możliwość wpisanie Marvina. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Próby przenoszenia zenów z G1 do G2 i na odwrót kończyły się jak na razie tylko masą błędów i bugów, ponieważ zeny stworzone na G1 używają skryptów, meshów i tekstur z G1, a niektóre tekstury są w jednej grze podmieniane na inne i możesz uzyskać całkiem dziwny efekt, np tam, gdzie była trawa masz szaroburą ziemię. Największym problemem są jednak rzeczy używające skryptów, np. wyzwalacze czy itemy. Jeżeli nie masz cierpliwości, nie radzę się za to brać.
A Marvina jest raczej ciężko zablokować. Ten tryb (bo to jest tryb) został stworzony właśnie dla modderów, by nie musieli oni zapieprzać przez 5 godzin po świecie i robić setki dialogów aby obejrzeć efekty swojej pracy w skryptach czy czymkolwiek innym. Stawiam, że jest on wbudowany w Engine (to moje przypuszczenia, ale biorąc pod uwagę funkcje, jakie daje jest to dość prawdopodobne).

Lieb Vaterland magst ruhig sein

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
Wyłączanie marvina:
if (MEM_Game.game_testmode == 1)
{
    MEM_Game.game_testmode = 0;
};
Musisz to dać do tick tocka (im szybszy tym lepiej) i mieć zainicjowanego Ikarusa

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Co do trybu deweloperskiego (którego jedną z możliwości aktywacji jest wpisywanie "marvin"). Jak sama nazwa wskazuje, powstał dla deweloperów. Kiedy Gothic był tworzony, nie planowano udostępniania modderom jakichkolwiek narzędzi czy materiałów. To doszło już jakiś czas po premierze wskutek inicjatywy jednego z fanów który takie narzędzia zaczął sam tworzyć (NicoDE, później zatrudniony w PB). Wszystko co związane z tym trybem jest zaprogramowane w silniku gry. Nie da się go wyłączyć z poziomu zwykłych skryptów, trzeba by użyć narzędzi pozwalających ingerować w działanie silnika - jak pakiet skryptów Ikarus czy zewnętrzne narzędzia w stylu G2EXT.

Gormak

Gormak

Użytkownicy
posty52
Propsy1
  • Użytkownicy
Głównie chodzi mi o włączenie możliwości marvina w modzie Dark Saga. Jest mi to potrzebne by prawidłowo wyciągnąć kilka rzeczy z moda (np waypointy). A co do programu to poproszę tylko o link do niego :)

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Z tego co pamiętam to w nowej wersji Dark Sagi można już używać kodów.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Nie ma programu do "przenoszenia" i konwertowania zenów. Musiałbyś zrobić to ręcznie, co odradzam. Jeżeli chodzi o program do edycji zengina, masz po zainstalowaniu G2MDK, nazywa się Spacer.

Gormak

Gormak

Użytkownicy
posty52
Propsy1
  • Użytkownicy
Jasiu wiem, że jest taki program bo kiedyś sam go używałem, lecz teraz nie moge go znaleźć nawet z "wujkiem" google. Nie pamiętam nazwy, ale przenosił on wszystkie vpy, waypointy, tekstury, meshesy i zena. Przerabiał on mapy z G2 do G1 i w drugą stronę. Co ma przenieść prócz Zena wybierało się samemu zaznaczając np. że chcesz tylko mape i meshesy.

EDIT:
A co do konsoli w Dark Sadze to służy ona tylko i wyłącznie do naprawiania ewentualnych bugów, nie działają w niej inne kody, tylko na Tiggery.

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Jasiu jest taki program, jest - ZEN Convert. Gdyby nie był, to powiedz mi jakim cudem przeniosłem Górniczą Dolinę z G1 wraz z  vobami :D

Gormak

Gormak

Użytkownicy
posty52
Propsy1
  • Użytkownicy
Splash konsola w Dark Sadze działa tylko na bugi, nie ma w niej innego zastosowania :/

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Jasiu jest taki program, jest - ZEN Convert. Gdyby nie był, to powiedz mi jakim cudem przeniosłem Górniczą Dolinę z G1 wraz z  vobami :D

Nie miałeś żadnych problemów ?

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
No właśnie, przekonwertowałeś zena, jest ok, ale co z samymi plikami z G1? O ile meshe i tekstury to żaden problem, o tyle już raczej ze skryptami pewnie nie było tak miło XD

Gormak

Gormak

Użytkownicy
posty52
Propsy1
  • Użytkownicy
Skrypty akurat do przeniesienia są łatwe. I mam pytanie jaki jest najprostszy sposób na aktywacje kodów w Dark Sadze, dodam, że marvin jest wyłączony, ale instnieje tylko 1 konsola, która służy do usuwania bugów z niektórymi tiggerami.

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Cytat: Mac Dun
Nie miałeś żadnych problemów ?
Jedyny problem to lekko przesunięte niektóre voby i "zamarznięta" woda.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry