Błędy w ostatecznej wersji moda 470470 1149

O temacie

Autor Adanos

Zaczęty 11.11.2013 roku

Wyświetleń 470470

Odpowiedzi 1149

revoxer

revoxer

Użytkownicy
posty3
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Witam, mam taki problem, że nie ważne ile razy przeinstalowywałem grę ile razy wczytywałem i wgl od nowa, to moja postać wgl w nic nie trafia nie ważne ile razy macham mieczem. Cały czas uderza w powietrze i nawet jak wejdę w inną postać to dalej jej nie trafia. Wgl nie mogę nikogo ani nic bić bo to nic nie daję i nie mam jak gry przejść przez to. Jak to naprawić?

Jao

Jao

Użytkownicy
Jedyny w swoim rodzaju
posty4088
Propsy844
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Jedyny w swoim rodzaju
Normalnie ten bug występował często, ale w Windows 10 jest tak, jak mówisz i dosłownie nic się nie da trafić. Jak naprawić, pytasz? Ano czekać na patch, w którym zostanie to naprawione.
Zaraz. Splash przecież poddał się widząc ogrom rzeczy, które trzeba naprawić.
Nie graj w to.
Choć ktoś tam gdzieś tam mówił, że usunięcie SystemPacka pomaga. Nie mam pojęcia, czy to prawda.

You cheated not only the game, but yourself.
You didn't grow.
You didn't improve.
You took a shortcut and gained nothing.
You experienced a hollow victory.
Nothing was risked and nothing was gained.
It's sad that you don't know the difference.

ZubenPL

ZubenPL

Użytkownicy
posty35
Propsy1
  • Użytkownicy
Czy istnieje jakaś szansa że jeszcze jakieś poprawki(np systemu obrażeń) do tej modyfikacji zostaną wydane? Nie pytam się o żadne terminy tylko o to czy jeszcze jest taka możliwość?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Nie, chyba że Splash nas zaskoczy. ;)

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
Nie liczyłbym na jakąkolwiek moją aktywność w moddingu przez co najmniej 2 miesiące jeszcze xD

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Błędy w ostatecznej wersji moda
#1125 2017-11-20, 23:04(Ostatnia zmiana: 2017-11-20, 23:13)
Splash, robiłeś coś w skryptach czy nic na razie nie zmieniałeś? Może poprawiłbym parę drobnych błędów w skryptach. ;)

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
Prawdopodobnie naprawiłem system obrażeń walki bronią.
Spoiler
Orcwarrior zrobił detekcję kolizji poprzez nakładanie niewidzialnego PFXa na broń, który następnie kolidując z npc zadawał mu obrażenia. Działało to dość nieudolnie, bo obrażenia dostawały nawet npc, które stały za postacią, a broń ich nawet nie dotykała. Ja to zrobiłem poprzez sprawdzanie kolizji boundingboxa kości ZS_RightHand z boundingboxem npc. Było o to o wiele bardziej precyzyjne i znacznie mniej skomplikowane skryptowo.
Dzięki temu tematowi wpadłem na pomysł jak zrobić by paski kinowe nie działały z modem DX11.

Dodałem parę pierdół do zadań jak surowce handlarzom w misji z wykuwaniem mieczy dla Aidana. Próbowałem bawić się balansem, ale to wymaga sporego planowania, bo nie tylko potwory trzeba zbalansować.

Kiedyś Mark56 pokazał mi fajny model demona jaki zrobił. Przydałby się do finałowej walki, którą mniej więcej zarysowałem z nim, ale nie będę spoilerować publicznie.

Nie wiem gdzie mam tamte skrypty. Prawdopodobnie utraciłem, tak jak większość ważnych rzeczy podczas zmiany dysku twardego (hehe). Na szczęście wiem jak mniej więcej naprawić wiele rzeczy.

pawbuj

pawbuj

Użytkownicy
posty1623
Propsy135
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Nie wiem gdzie mam tamte skrypty. Prawdopodobnie utraciłem, tak jak większość ważnych rzeczy podczas zmiany dysku twardego (hehe). Na szczęście wiem jak mniej więcej naprawić wiele rzeczy.
może zapisuj na githubie.

W1k4 D.

W1k4 D.

Użytkownicy
posty4
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
@Splash opłaca się grać jeszcze teraz przed jakimś patchem czy poprawkami, czy lepiej grać normalnie, z tymi błędami, a w Twojego patcha opcjonalnie kiedyś w przyszłości??? Bo nie wiem, czy opłaca mi się czekać...
Z góry dzięki Ci za odpowiedź!

Przy okazji, zauważyłam taki mały błąd, o którym nikt tu chyba nie wspominał, biegnąc z wyciągniętą bronią jednoręczną, NA PEWNO NA POZIOMIE POCZĄTKUJĄCEGO, czyli z tym stylem walki, jaki się ma na początku, postać w biegu nie wykonuje ŻADNYCH skoków, podczas gdy w podstawce Bezi je robił. A za wieżą Magów, tak w ukrytym kącie z boku, przy szkielecie, leży kartka przepisu na "cosiktam", bo nie pamiętam, ale z tego, co kojarzę, to w tej jednej kartce są aż DWIE jej sztuki zawarte, na raz, jako jeden przedmiot. I jeszcze jest zdublowany jeden z amuletów rozpoznawczych strażników, czy jak tam się nazywały, z tych, które to są ukryte obok szkieletów na pobojowisku, w okolicy Szkodników nad obozem Rebeliantów, jakby nad i lekko za wieżą Magów, a w jednym z tamtejszych drzew, tych bliżej wieży Magów, w jego modelu, jakby w "korzeniach", utkwił sobie, zdaje się, pierścień, coś tam kojarzę, i tylko Telekineza może go wychwycić oraz tylko nią można go podnieść.

A, i drobna prośba - usuń, jeśli się Tobie zachce oczywiście, wszelkie kwestie dubbingu dla Ricka, wzięte od Bezimiennego z podstawki, a najlepiej i innych postaci, choćby Sekciarzy, byłych Nowicjuszy, którzy opowiadają nam to samo, z dubbingiem, co Beziemu w podstawce z samego początku rozgrywki, a potem zdaje się się poprawiają, w swoich zeznaniach..tyle kojarzę.

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
Nie liczyłbym na jakąkolwiek moją aktywność w moddingu przez co najmniej 2 miesiące jeszcze xD

pawbuj

pawbuj

Użytkownicy
posty1623
Propsy135
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Splash, robiłeś coś w skryptach czy nic na razie nie zmieniałeś? Może poprawiłbym parę drobnych błędów w skryptach. ;)
ten mod NIGDY nie będzie w pełni grywalny. Nalełażoby go napisac na nowo jak już na ost wersji Ikarusa i wywalić wszytskie"zbugowane pierdółiki" . Tylko komu sie to opłaca robić.

Shock

Shock

Użytkownicy
posty91
Propsy4
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam. Mam poważny problem z modyfikacją. Otóż nie pojawiają się napisy podczas rozmów, nie wiem czym jest to spowodowane, opcja z wyświetlaniem podpisów jest zaznaczona na tak. Problemu nie ma w zwykłym Gothic 1. Dodam że mam PlayerKita, System Packa i mod do Direct X11. Proszę o pomoc. 

Jao

Jao

Użytkownicy
Jedyny w swoim rodzaju
posty4088
Propsy844
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Jedyny w swoim rodzaju

You cheated not only the game, but yourself.
You didn't grow.
You didn't improve.
You took a shortcut and gained nothing.
You experienced a hollow victory.
Nothing was risked and nothing was gained.
It's sad that you don't know the difference.

Shock

Shock

Użytkownicy
posty91
Propsy4
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dzięki, wywalenie DX11 faktycznie pomogło :) Ale mam kolejny, dziwny problem. Mianowicie, mam obecnie 3 różne sevy, 1 w obozie rebeliantów, 2 przed obozem gdy mam zabić złego, 3 na początku gry na plaży. Gdy wczytuje seve 1 wywala mi ascces volotion, jednak gdy wczytuje seve 1 i 2 gra działa normalnie ALE kiedy tworzę zapis na nich, czyli wczytuje sejv 2 i tworze z niego kolejny zapis to gdy chcę go wczytać to gra albo się wyłącza albo wywala ascces volotion. Proszę o pomoc.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Jeśli zmieniasz nazwy zapisów stanów gry, to zmieniaj. Jeśli nadasz zapisowi jakąś nazwę, to już jej nie zmieniaj.

bonq

bonq

Użytkownicy
posty36
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Przepis na morgensterna oraz szept burzy można sprzedać za ~ 390 000 bryłek rudy :D

Maciejond

Maciejond

Użytkownicy
posty38
Propsy6
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Przepis na morgensterna oraz szept burzy można sprzedać za ~ 390 000 bryłek rudy :D

Każdy przepis kosztuje kilkanaście tysięcy, taki błąd. Chcesz być uczciwy to wypierdol te karteczki xd.

Fabio

Fabio

The Modders
posty3475
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Najbardziej uciążliwe błędy w rozgrywce to...

Kto wymieni jak najwięcej?

trumpor113

trumpor113

Użytkownicy
posty1
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Problem z Głębią w obozie rebeliantów.

Z tego co czytam większości osób wywalało do pulpitu u mnie w trakcie ładowania wyskakuje:

U:NPC Someone has an illegal Reference to an NPC: AAArrrrggghhhh
:2

Po tym komunikacie lokacja ładuje się normalnie ale postać zaczyna wariować, zaczyna się kręcić w prawo i kompletnie nie da się ruszać myszką. Dodam że w modyfikacji Jaktyl miałem podobny problem, tylko tam dało się to ominąć.

I drugi trochę mniej poważny problem:
w pewnym momencie (zaraz po wzięciu misji ze szpiegiem) po otworzeniu ekwipunku czy to u handlarza czy w trakcie rozgrywki wywala grę do pulpitu. Ale dzieje się to zupełnie losowo i nie wiem z czym to może mieć związek.  raz po wczytaniu save i zrobieniu wszystkiego od nowa nie ma tego problemu żeby błąd wyszedł później.

Pobrałem GMDK ale nic nie zmienia.

CzasZaplaty

CzasZaplaty

Użytkownicy
posty2
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ej bo mam taki problem że nie zadaje obrażeń
co mam zrobic?

0 użytkowników
Do góry