O, tutaj akurat będę mógł Ci pomóc

Sam mam problemy z soulsami1 na lapku - port jest w naprawdę złym stanie. Zacznijmy od tego, że wrzucę Ci skonfigurowanego przeze mnie DSFixa -
https://dl.dropboxusercontent.com/u/102355904/dsfix.zipI trochę wyjaśnienia co do configu:
Najpierw mamy część z rozdzielczością:
renderWidth 720
renderHeight 405
presentWidth 1680
presentHeight 1050
Mamy tu rozdzielczość renderowania i rozdzielczość, w jakiej zostanie pokazana gra. Inaczej mówiąc mowa tu o przeskalowywaniu.
Jeżeli zostawisz presentX na 0, gra będzie dostarczać Ci obraz w tej samej rozdzielczości co ją renderuje, ale jeżeli ustawisz przy tym jakąś 'dzwiną' rozdzielczość w renderX, gra prawdopodobnie scrashuje. Ale mniejsza - oto co chcesz zrobić:
Ustawić presentX na swoją natywną rozdzielczość (nie bój się, to nie wpłynie na FPSy w ŻADNYM stopniu, a poprawi czytelność interfejsu), a następnie możesz eksperymentować z renderX. Staraj się zachować proporcje w 16:9 (choć niekoniecznie) i sprawdzić jaki ma to wpływ na fpsy. W dsfix.ini dałem w komentarzu parę przykładów.
Osobiście gram z rozdzielczością renderowania 720x405 i jest jak najbardziej grywalnie. Ty pewnie będziesz mógł pozwolić sobie na więcej.
Dalej mamy ficzer odblokowania FPSów. Nawet jeżeli nie masz w perspektywach wyciągnąć więcej niż 30fpsów, zrób sobie przysługę i znieś limit. Port jest niestety bardzo zły, a najgorzej zaprogramowany jest właśnie limit, który nie tylko blokuje klatki, ale także bardzo wpływa na ich spadek.
unlockFPS 1
FPSlimit 30
FPSthreshold 50
FPSthreshold ustaw na jakąś nieosiągalną wartość - chodzi tu o włączanie/wyłączanie AA - a Ty nie chcesz go w ogóle.
Z optymalizacji w DSfixie to tyle. W soulsach bez niego mam jakieś 5fpsów, z nim - 30, ze sporadycznymi spodkami do 25.