Gra jest bardzo konfigurowalna pod tym względem i wszelkie ułatwiacze można wyłączyć w opcjach 
https://www.youtube.com/watch?v=sX9QkKya3-o
Przyznam ten post mnie zaskoczył i lekko zmienił nastawienie do tej gry. Ale jak to będzie wyglądać zobaczymy, pytanie czy gra jest zbudowana tak żeby gra z tymi opcjami wyłączonymi wciąż była... "grywalna"? nie jestem pewien jakiego słowa tu użyć, dla przykładu w skyrimie możesz sobie ten idiotyczny wskaźnik dla casuali pokazujący ci gdzie iść wyłączyć całkowicie, ale zrobienie tego nie ma sensu bo gra nie podaje ci żadnych innych wskazówek co do tego jak wykonać zadania, nie ma żadnego dziennika. Wątpie żeby było tu tak źle jak w grze bethesdy ale twórcy sami mówią że nie chcą by ludzie doświadczali gry w taki sposób co wskazuje że gra nie jest rzeczywiście tak dobrze zbudowana z tymi opcjami wyłączonymi.
Choć nienawidzę tych całych mocy, focusu tutaj i instynktu w nowym hitmanie i tomb raiderze rozumiem czemu devowie się przy nich upierają. W miarę rozwoju gier komputerowych pod względem interaktywności potrzebne jest przekazanie graczowi przyzwyczajonemu do starszych gier informacji co do tego jakich obiektów może użyć a które nie spełniają żadnej funkcji poza dekoracją. I to by było ok, problem w tym że po uaktywnieniu takiej mocy rozwiązanie każdego problemu staje się zbyt oczywiste, nie ma rozwiązywania żadnych puzzli i niweluje to sens postawienia przez devów interaktywnego obiektu na samym początku. Nie jestem oczywiście pewien tego czy focus spełnia tylko rolę pokazywania graczowi interaktywnych obiektów i zagadek jak w TR, tylko spekuluje że taki jest jego cel, poza pokazywaniem wszystkich kosztowności do zrabowania.
Focus zresztą wcale nie jest jedynym ani największym problemem z tym jak casualowa jest ta gra. Wrogowie są całkowicie ślepi i głusi a każdy trudniejszy segment można pokonać wspinając się niczym jak w tych pierdolonych asasynach których już każda gra "stealth" stara się kopiowaź od momentu wyjścia jedynki. Co to za "stealth" skoro każdego przeciwnika omijasz przebiegając mu nad głową? To są dwa główne powody mojego zniesmaczenia tą gra, czemu uważam ze będzie casualowa jak cholera. Focus mnie irytuje ale nie wygląda na aż tak złe rozwiązanie. Problem w tym że ta gra to kopia assasin creeda tylko w pierwszej osobie i zamiast zabijania ludzi okradasz ich.